ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

H Tate Modern και οι πλούσιοι γείτονες της: Μια δικαστική saga χωρίς τέλος

H Tate Modern και οι πλούσιοι γείτονες – Μια δικαστική saga χωρίς τέλος Facebook Twitter
Το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών Neo Bankside. Φωτο: Rogers Stirk Harbour and Partners
0

Οι κάτοικοι των πολυτελών κατοικιών, που πλήρωσαν μια περιουσία για τις αποκτήσουν και γειτνιάζουν με την πυραμιδοειδή επέκταση της Tate Modern, που φέρει την υπογραφή των Ελβετών αρχιτεκτόνων Ζακ Χέρτζογκ και Πιερ ντε Μερόν, αφού έχασαν τη νομική μάχη για να κλείσει η βεράντα του μουσείου που βρίσκεται στον δέκατο όροφο και έχει θέα προς τα παράθυρά τους καταπατώντας όπως υποστηρίζουν την ιδιωτικότητά τους, καταφεύγουν τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο περίφημος πύργος Switch House, που εγκαινιάστηκε το 2016 και έχει δέκα επίπεδα μεγάλωσε το χώρο της Tate κατά 60%, γεγονός που επέτρεψε, όχι μόνο την ανάδειξη της μόνιμης συλλογής του αλλά  και τον εμπλουτισμό της με νέες συλλογές και ακόμα περισσότερα έργα.

Τέσσερα από τα επίπεδα του πύργου-πυραμίδα είναι εκθεσιακοί χώροι. Το επίπεδο 9 φιλοξενεί το εστιατόριο του Μουσείου με την εντυπωσιακή θέα στον Τάμεση. Μια θέα που γίνεται ακόμη εντυπωσιακότερη αλλά και 360 μοιρών από το επίπεδο 10 της πυραμίδας, την ταράτσα του Μουσείου που πλέον θα συγκαταλέγεται σε μια από τις ωραιότερες της πόλης.

Οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν τα πανάκριβα διαμερίσματα στο ανερχόμενο Neo Bankside θεωρούνται από τους πιο προνομιούχους κατοίκους του Λονδίνου. Τα μεγάλα πολυτελή οικιστικά τετράγωνα έχουν θέα προς το St Paul’s ή το Shard και οι κάτοικοί τους ευτυχισμένοι απολάμβαναν τη θέα από τα διαμερίσματα που τους κόστισαν πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά μέχρι που τα όνειρά τους έσβησαν όταν απέναντί τους ακριβώς, σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του Λονδίνου, η Tate Modern έκανε την επέκτασή της, με το 10όροφο κτίριο να αλλάζει τη φυσιογνωμία όλης της περιοχής.

H Tate Modern και οι πλούσιοι γείτονες – Μια δικαστική saga χωρίς τέλος Facebook Twitter
Από τότε που άνοιξε η Tate Modern οι κάτοικοι έχασαν την ησυχία τους αλλά και την ιδιωτικότητά τους. Φωτο: Rogers Stirk Harbour and Partners

Από τότε που άνοιξε η Tate Modern προσελκύει κατά μέσο όρο πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, αριθμός ρεκόρ για μουσείο μοντέρνας τέχνης. Τα πρώτα 15 χρόνια λειτουργίας της, 45 εκατομμύρια άτομα είδαν τις εκθέσεις της. Δυστυχώς, για τους «απέναντι», ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως ανεβαίνουν και στην ταράτσα για να απολαύσουν και αυτοί τη θέα αλλά και να χαζέψουν τα απέναντι πολυτελή διαμερίσματα και τους εσωτερικούς τους χώρους.

Οι κάτοικοι αναστατωμένοι έχασαν την ησυχία τους αλλά και την ιδιωτικότητά τους. Η Tate έβαλε ειδοποιήσεις με τις οποίες ζητούσε από τους επισκέπτες να σεβαστούν τους γείτονές τους. Οι φρουροί αποθάρρυναν τους ανθρώπους να φωτογραφίζουν τα διαμερίσματα. Ο πρώην διευθυντής της Tate, Sir Nicholas Serota πρότεινε στους ιδιοκτήτες να βάλουν κουρτίνες. Η κατάσταση δεν άλλαξε και οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στα δικαστήρια, διαμαρτυρόμενοι για σχεδόν διαρκή παρακολούθηση την οποία υφίσταντο από τους επισκέπτες της γκαλερί. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν πως σύμφωνα με το νόμο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραβιάζεται η προσωπική τους ζωή και μάλιστα με τον πιο οχληρό και αδιάκριτο τρόπο.

Στα δικαστήρια δόθηκε κανονική μάχη με τη δικηγόρο των ιδιοκτητών να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα που έλαβε το μουσείο είναι αναποτελεσματικά και ότι οι πελάτες της καθημερινά ζουν με την εισβολή χιλιάδων ανθρώπων στη ζωή τους. Μάλιστα ανέφερε περιστατικά που οι επισκέπτες του μουσείου «χαζεύουν» τα διαμερίσματα με κιάλια. Κάποιος είπε πως νιώθει ότι ζει σε ζωολογικό κήπο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το κοινό σχολιάζει αρνητικά τα πλούσια σπίτια και τους πλούσιους «μπάσταρδους ιδιοκτήτες» τους. Οι ιδιοκτήτες μιλάνε για «αδυσώπητη» εισβολή στα σπίτια τους, με φωτογραφίες ακόμα και από το εσωτερικό τους να ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ίδιους κυριολεκτικά να μη μπορούν να πλησιάσουν τα παράθυρά τους.

H Tate Modern και οι πλούσιοι γείτονες της: Μια δικαστική saga χωρίς τέλος Facebook Twitter
Η Tate έβαλε ειδοποιήσεις με τις οποίες ζητούσε από τους επισκέπτες να σεβαστούν τους γείτονές τους.

Ο δικαστής δεν πείστηκε από τις διαμαρτυρίες τους και με μια απόφαση 70 σελίδων τούς προτρέπει να βάλουν κουρτίνες, ψηλά φυτά ή φιλμς που θα εμποδίζουν στους «απέναντι» να βλέπουν το εσωτερικό των διαμερισμάτων. Επισκέφθηκε την Tate Modern πριν προβεί στην κρίση του και συμπέρανε ότι η κοινωνική και καλλιτεχνική αξία της είναι αναμφισβήτητα, πιο σοβαρή από το πρόβλημα που έχουν οι γείτονες. Στην απόφασή του γράφει ότι ναι μεν ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δείχνουν ένα ενδιαφέρον για τα εσωτερικά των διαμερισμάτων, αλλά και οι κάτοικοί τους γνώριζαν όταν αγόραζαν τις εντυπωσιακές κατοικίες τους ότι υπήρχαν τζαμαρίες από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι, κάτι που τα εκθέτει, όπως και τη ζωή των οικογενειών σε δημόσια θέα.

Στην ανακοίνωσή της μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Tate Modern επεσήμανε ότι η ταράτσα είναι μέρος της δημόσιας προσφοράς του μουσείου και οφείλει να παραμείνει στη διάθεση των επισκεπτών της, όπως και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινότητα.

Τον Φεβρουάριο του 2020, οι ενάγοντες υπέστησαν ακόμη ένα πλήγμα όταν τρεις δικαστές του Εφετείου αρνήθηκαν να ανατρέψουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «το δικαστήριο απέρριψε την έφεση με το σκεπτικό ότι η παραβίαση δεν εμπίπτει στην ταλαιπωρία της ενόχλησης». Η ιστορία τους έχει επηρεάσει επόμενες αγορές πολυτελών διαμερισμάτων και οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών δίνουν μεγάλη σημασία στο ποιοι είναι οι «απέναντι».

Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περιοδικό Monocle επέλεξε τους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο.

Πολιτισμός / Το Monocle επέλεξε τους Αθηναίους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο

Στην ίδια λίστα που περιλαμβάνει 50 βραβεία για ανθρώπους και έργα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και που βοηθούν στη δημιουργία κοινοτήτων συναντάμε και ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο.
NEWSROOM
Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM