Κένυα: Πέθανε η «αγαπημένη γιαγιά» του Μπαράκ Ομπάμα - To Tweet του πρώην προέδρου

γιαγιά ομπάμα Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 99 ετών σε νοσοκομείο του Κισούμου, στη δυτική Κένυα,  η Σάρα Ομπάμα, γιαγιά του Μπαράκ Ομπάμα, πρώην προέδρου των ΗΠΑ. 

Γεννημένη το 1922 στις όχθες της λίμνης Βικτώρια, η «Μαμά Σάρα» όπως την έλεγαν, ήταν η τρίτη σύζυγος του Χουσέιν Ονιάνγκο Ομπάμα, παππού από την πλευρά του πατέρα του πρώην Αμερικανού προέδρου. Ο ίδιος, πρακτικός γιατρός, τοπικός αξιωματούχος και πρώην στρατιώτης του στρατού της Μεγάλης Βρετανίας που πολέμησε στη Μιανμάρ, πέθανε το 1975. Αν και δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος με τη Σάρα, ο Μπαράκ Ομπάμα συχνά έλεγε ότι τη θεωρεί γιαγιά του, ενώ την είχε επισκεφθεί πολλές φορές.

«Πήγε να βρει τον Δημιουργό της. Πέθανε σήμερα το πρωί», δήλωσε η κόρη της Μάρσατ Ονιάνγκο, εξηγώντας ότι νοσηλευόταν στο νοσοκομείο χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον λόγο.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε πως η οικογένειά του και εκείνος «πενθούν την απώλεια της αγαπημένης τους γιαγιάς Σάρας Όγκουελ Ονιάνγκο Ομπάμα». 

«Θα μας λείψει πολύ, αλλά τα τιμήσουμε με ευγνωμοσύνη την μακρά και ξεχωριστή ζωή της», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian η «Μάμα Σάρα» ήταν γνωστή στους Κενυάτες για την κοινωνική της δράση, που σε μεγάλο βαθμό αφορούσε τα παιδιά και τις οικογένειες με προβλήματα. Ήταν για δεκαετίες επικεφαλής ενός οργανισμού για την εκπαίδευση κοριτσιών και ορφανών, σύμφωνα με το AFP, παρότι η ίδια δεν μπορούσε να διαβάζει. Τα παιδιά της περιοχής της την ήξεραν γιατί τους σέρβιρε ζεστό κουάκερ και ντόνατς.

Η «Μαμά Σάρα» έγινε διάσημη όταν το 2006 την επισκέφθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τότε ήταν γερουσιαστής του Ιλινόις.

γιαγιά ομπάμα Facebook Twitter
EPA
γιαγιά ομπάμα Facebook Twitter
EPA

Μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ το 2008, το ταπεινό σπίτι της Σάρα στο χωριό Κογκέλο, περίπου 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα, έγινε τουριστική ατραξιόν και φρουρούνταν από φύλακες και συρματόπλεγμα. Το 2009 η κυβέρνηση της Κένυας κήρυξε το Κογκέλο μέρος της προστατευόμενης, εθνικής κληρονομίας.

γιαγιά ομπάμα Facebook Twitter
Κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κένυα το 2006

Κατά την επίσκεψή του στην Κένυα το 2015 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συναντηθεί με την οικογένειά του στο Ναϊρόμπι. Τους ξαναεπισκέφθηκε το 2018, αυτή τη φορά στο Κογκέλο, μετά το τέλος της θητείας του στην προεδρία.
 

Με πληροφορίες από Guardian/AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την ένταση της δόνησης και τον πανικό που ακολούθησε, καθώς μετασεισμοί – με ισχυρότερο στα 4,6 Ρίχτερ – συνεχίστηκαν για περίπου 20 λεπτά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Διεθνή / Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα είναι ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Ανάς αλ Σαρίφ που βρισκόταν στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2023 - Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στοχοποιημένα» τον Αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» που «παρίστανε τον δημοσιογράφο»
LIFO NEWSROOM
Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Διεθνή / Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε πως μια διαπραγματευτική λύση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, της διατλαντικής συμμαχίας ή της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Διεθνή / Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Τρεις ταχυδρομικοί υπάλληλοι μεταφέρουν ευχές και λίστες δώρων από την πόλη Σαντ Νικολάους στη Γερμανία έως το Ροβανιέμι της Φινλανδίας, περνώντας από τρεις χώρες
LIFO NEWSROOM
Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Διεθνή / Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Η εκτόξευση της παγκόσμιας ζήτησης για δερμάτινα είδη υψηλής ραπτικής, τροφοδοτούμενη και από τα social media, έχει αυξήσει τις τιμές σε τέτοιο βαθμό που η μεταπώλησή τους αποφέρει τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Διεθνή / Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Το έργο, αξίας 13,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, αλλά προκαλεί αντιδράσεις για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο
LIFO NEWSROOM