Αποχωρεί από την Le Monde ο ιστορικός σκιτσογράφος Plantu

Αποχωρεί από την Le Monde ο ιστορικός σκιτσογράφος Plantu Facebook Twitter
Plantu
0

O Plantu, ο ιστορικός σκιτσογράφος της Le Monde, αποχωρεί από την εφημερίδα στο τέλος του Μαρτίου.

Ο Jean Plantureux (Plantu), που γίνεται 70 ετών τον Μάρτιο, δηλώνει ότι η απόφασή του δεν συνδέεται με την απόφαση του συναδέλφου του Xavier Gorce να αποχωρήσει από την εφημερίδα.

«Στις 31 Μαρτίου θα με ''αντικαταστήσουν'' με σκίτσα του Cartooning for Peace, της ένωσης που ίδρυσα μαζί με τον Κόφι Αναν εδώ και 15 χρόνια» και, ανάλογα με την επικαιρότητα θα υπάρχει «ένα αμερικανικό, ρωσικό, βενεζουελάνικο, αλγερινό... σκίτσο», εξήγησε ο σκιτσογράφος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Plantu είπε ότι αυτή η λύση προωθήθηκε μετά από κοινή συμφωνία με τον διευθυντή της Le Monde, Ζερόμ Φενολιό, και την ένωση Cartooning for Peace. «Έχουμε 52 χώρες που εκπροσωπούνται στην Cartooning for Peace», πράγμα που «μας επιτρέπει να έχουμε κάθε μέρα ένα σκιτσογράφο από διαφορετική χώρα, με την δική του άποψη».

Ο διάσημος σκιτσογράφος τονίζει ότι η αποχώρηση αυτή έπειτα από μια 50χρονη συνεργασία δεν έχει καμία σχέση με την «πολεμική» που δημιουργήθηκε γύρω από την αποχώρηση του Xavier Gorce και ότι ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό.

«Εδώ και δέκα χρόνια ζητούσα από τον διευθυντή της Monde να με αντικαταστήσει ένας νέος», λέει, υπογραμμίζοντας ότι ο συνάδελφός του Xavier Gorce έχει την πλήρη υποστήριξή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Xavier Gorce ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα ξανά εργαστεί για την Γαλλική εφημερίδα, διότι «η ελευθερία δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Η εφημερίδα χαρακτήρισε «λάθος» την δημοσίευση σκίτσου του Xavier για την αιμομιξία που φέρεται να σόκαρε τους αναγνώστες.

«Τον υποστηρίζω φανατικά, λατρεύω το στιλ του. Πρέπει να αγωνιστούμε για την αυτονομία του χιούμορ. Η σοβαροφάνεια μάς κατακλύζει, είναι η χολέρα του φανταστικού», δήλωσε ο Plantu από την πλευρά του.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

TV & Media / Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

Ο θάνατος της Γωγώς Μαστροκώστα κουβαλά κάτι μεγαλύτερο από μια προσωπική διαδρομή: μια ολόκληρη ελληνική εποχή που έμαθε τις γυναίκες των μίντια να λειτουργούν πρώτα ως εικόνες, σώματα και φαντασιώσεις, ακόμη κι όταν προσποιούνταν ότι τις έβλεπε ως ανθρώπους.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με αφορμή τη νέα σειρά World War II With Tom Hanks, ο ηθοποιός και παραγωγός εξηγεί γιατί επιστρέφει ξανά και ξανά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: όχι από νοσταλγία, αλλά επειδή βλέπει στα διλήμματά του κάτι τρομακτικά σημερινό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

Μία μέρα μετά το τέλος του Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ έκανε την πιο απρόσμενη τηλεοπτική επιστροφή: σε ένα τοπικό κανάλι στο Μίσιγκαν, με Eminem, Jack White και Jeff Daniels, και ένα φινάλε όπου το σκηνικό έγινε στάχτη.
THE LIFO TEAM
Ο Stephen Colbert έσβησε τα φώτα του Late Show με τον Paul McCartney

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ έριξε αυλαία στο Late Show με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Το ιστορικό late-night franchise του CBS αποχαιρέτησε το κοινό του ύστερα από 33 χρόνια, με ένα φινάλε γεμάτο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Έλβις Κοστέλο, Τζον Μπατίστ, διάσημα cameos, μια μάυρη τρύπα που κατάπιε το Ed Sullivan Theater και σχεδόν καμία ευθεία αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

TV & Media / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα, ο Μπεν Στίλερ, η Μάρθα Στιούαρτ και άλλοι διάσημοι φίλοι του The Late Show εμφανίστηκαν στο προτελευταίο επεισόδιο της εκπομπής, όπου ο Στίβεν Κόλμπερτ απάντησε επιτέλους στις ερωτήσεις που έκανε τόσα χρόνια στους καλεσμένους του.
THE LIFO TEAM