Σκάνδαλο στην Κύπρο με «χρυσά διαβατήρια» - Ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής

Σκάνδαλο στην Κύπρο με «χρυσά διαβατήρια» - Ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής Facebook Twitter
0

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά από βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στο οποίο απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης να διαπραγματεύεται την πολιτογράφηση Κινέζου καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων.

Μάλιστα στο βίντεο διακρίνονται και ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης να δίνουν πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.

Δύο δημοσιογράφοι του καναλιού υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές και κατέγραψαν τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να επικαλείται την ιδιότητά του ζητώντας εχεμύθεια για το θέμα, ενώ σε παρόμοιο ύφος κινούνται και τα λεγόμενα των άλλων δύο, καθώς στο βίντεο καταγράφονται φράσεις όπως «αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο» και «αυτή είναι η Κύπρος».

Πολίτες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης και τερματισμό της διαφθοράς στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, νέους τριγμούς προκαλεί βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, στο οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, πριν από δύο ημέρες, απαιτεί από τους δημοσιογράφους να μην του υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα.

Σήμερα, η υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, η οποία μελετά θέματα δεοντολογίας των βουλευτών, εκδήλωσε την πρώτη αντίδραση στην άρνηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να υποβάλει την παραίτηση του. Οι βουλευτές αρνήθηκαν να παραστούν στην σημερινή προγραμματισμένη συνεδρία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Θεσμών, Γιώργος Περδίκης, «δεν πρόκειται να συνεδριάσουμε εκτός και αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος από το βίντεο του Al Jazeera φαίνεται να εμπλέκεται σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς».

Παραιτήθηκε ο Επίτροπος της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων

Την παραίτησή του από την θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων υπέβαλλε ο Κώστας Παμπαλλής. Οπως γνωστοποίησε μέσω γραπτής δήλωσης ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, στην θέση του παραιτηθέντα διορίζεται η Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Γεν. Εισαγγελέα:

«Μετά από την επιστολή παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του κ. Κώστα Παμπαλλή, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2020, από τη θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής που διορίσθηκε με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και την 17η Αυγούστου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αποφάσισα όπως στη θέση του διορίσω την κα Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρο της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο νενομισμένος όρκος της κας Καλογήρου ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα δοθεί αμέσως μετά από τη δημοσίευση του σχετικού Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας».

Πρόεδρος Κυπριακής Βουλής προς εισαγγελέα: «Αν το κρίνετε αναγκαίο να προχωρήσετε εις το Ανώτατο Δικαστήριο»

Επιστολή με την οποία θέτει την βουλευτική του ασυλία στην διάθεση των Αρχών, προκειμένου όπως τονίζει να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες, απέστειλε τελικά προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης.

Πιο συγκεκριμένα, αυτούσια η επιστολή του κ. Συλλούρη αναφέρει:

«Έντιμε κύριε Γενικέ, Σας γράφω σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων και δεδομένου ότι με την αρχική μου δήλωση είχα αναφέρει τη φύση της εμπλοκής μου εις το σχετικό video και επίσης με μετέπειτα δήλωση μου ανέφερα ότι δεν θα παραιτηθώ από την θέση του Προέδρου της Βουλής, δεδομένης της χθεσινής σας δήλωσης ότι έχετε αποφασίσει να διεξαχθεί έρευνα σε σχέση με το όλο θέμα, σας ενημερώνω ότι αν το κρίνετε αναγκαίο να προχωρήσετε εις το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτηση άρσης της Βουλευτικής μου ασυλίας δια να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες δεν πρόκειται να ενστώ. Η παρουσία δεν είναι εμπιστευτική».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM