Τα «τεράστια κοιτάσματα» που ο Ερντογάν ανακαλύπτει ξανά και ξανά

Τα «τεράστια κοιτάσματα» που ο Ερντογάν ανακαλύπτει ξανά και ξανά Facebook Twitter
Για αυταρχικούς λαϊκιστές ηγέτες σαν τον Ταγίπ Ερντογάν τα επικοινωνιακά σόου αυτού του τύπου είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οι (περισσότεροι) Ευρωπαίοι ευελπιστούν ότι ήταν το άλλοθι για να στρίψει αλά γαλλικά από τη Μεσόγειο. Φωτο: EPA
0



ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ
κοιτάσματα κάθε φορά που είναι σε δύσκολη θέση ή πριν από εκλογές. Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, «δεν αποκλείεται να συμβαίνουν και τα δύο αυτήν τη φορά, δηλαδή, πέρα από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και από την οποία αναζητεί διέξοδο, να σκέφτεται και τις πρόωρες εκλογές».

Η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με τη φτώχεια και την ανεργία να αυξάνονται. Τα επεκτατικά του σχέδια, τόσο προς την Ανατολή όσο και προς τη Δύση, δεν του βγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει. Οι απειλές και οι εκβιασμοί με το Oruc Reis, παρά τις πλάτες της Μέρκελ και την ανοχή/αδιαφορία του Τραμπ, πέτυχαν μόνο την αντισυσπείρωση όσων τον θεωρούν απειλή – οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότεροι.

Χρειαζόταν ένα καλό χαρτί για να στρέψει την προσοχή του τουρκικού λαού και της κοινής γνώμης από τα προβλήματα και τις αποτυχίες του σε μια «μεγάλη επιτυχία» που θα έκανε όλα τα άλλα τα ξεχαστούν και θα του έδινε το άλλοθι να αποχωρήσει (προσωρινά) από την Ανατολική Μεσόγειο. Η επίδειξη βαρβαρότητας με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είχε πολλά κέρδη στο εσωτερικό, ενώ του στοίχισε στη διεθνή κοινή γνώμη. Χρειαζόταν, λοιπόν, τώρα κάτι χωρίς «παράπλευρες απώλειες», αλλά μάλλον δεν υπήρχαν ιδέες για νέα κόλπα. Έτσι κατέφυγε στην ανακάλυψη κοιτασμάτων που είχε ξαναχρησιμοποιήσει με επιτυχία.

«Τα περισσότερα είναι fake news. Επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια ψέματα. Κάθε χρόνο ο Ερντογάν λέει: "Ανακαλύψαμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, κατασκευάσαμε πολεμικά αεροσκάφη, κατασκευάσαμε αεροπλανοφόρο... Το ΔΝΤ μας ζήτησε να δανειστεί 5 δισεκατομμύρια δολάρια...» αναφέρει ειρωνευόμενος τον Τούρκο Πρόεδρο ένας «αντιφρονούντας».

Το 2018, στις πρόωρες εκλογές, είχε παρουσιαστεί και πάλι πανηγυρικά η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου. Το ίδιο και το το 2014.

«Τα περισσότερα είναι fake news. Επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια ψέματα. Κάθε χρόνο ο Ερντογάν λέει: "Ανακαλύψαμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, κατασκευάσαμε πολεμικά αεροσκάφη, κατασκευάσαμε αεροπλανοφόρο... Το ΔΝΤ μας ζήτησε να δανειστεί 5 δισεκατομμύρια δολάρια...» αναφέρει ειρωνευόμενος τον Τούρκο Πρόεδρο ένας «αντιφρονούντας».

Πολλοί στην Τουρκία, όταν προανήγγειλε τα «καλά νέα» που θα αποκάλυπτε την Παρασκευή, σχολίαζαν ότι «αν ανακοινώσει πως βρήκαμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, θα πάει σε πρόωρες εκλογές», καθώς, όπως έλεγαν, αυτά τα ανακοινώνει σε κάθε προεκλογική περίοδο.

«Κάθε φορά που ο Ερντογάν προαναγγέλλει "έχω καλά νέα", λέει τα ίδια ψέματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το "ανακαλύψαμε πηγές ενέργειας"».


Γιατί να θέλει όμως πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν τώρα; «Ίσως επειδή η οικονομία πάει άσχημα και χάνει επιρροή, παρότι το κόμμα του εξακολουθεί να είναι πρώτο. Η λαϊκή υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για αυταρχικούς, συγκεντρωτικούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν. Οι πρόωρες εκλογές θα συσπειρώσουν τους υποστηρικτές του και θα του δώσουν άλλη μία νίκη, πριν να είναι αργά. Αλλά δίκαιες εκλογές στην Τουρκία σήμερα δεν μπορούν να γίνουν» αναφέρει αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος.

Ένας συνάδελφός του σχολίαζε την Παρασκευή ότι στην Τουρκία πολλοί ήταν χαρούμενοι με τα νέα, παρότι ήξεραν ότι ο Ερντογάν τους έλεγε ψέματα. «Ο Ερντογάν λέει τα ίδια ψέματα ξανά και ξανά και πολλοί ακόμα τον πιστεύουν ή, κι αν δεν τον πιστεύουν, συμπεριφέρονται σαν να τον πιστεύουν».

Για αυταρχικούς λαϊκιστές ηγέτες σαν τον Ταγίπ Ερντογάν τα επικοινωνιακά σόου αυτού του τύπου είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οι (περισσότεροι) Ευρωπαίοι ευελπιστούν ότι ήταν το άλλοθι για να στρίψει αλά γαλλικά από τη Μεσόγειο. Αν και οι αβεβαιότητες είναι περισσότερες, δύο πράγματα είναι βέβαια: ότι οι διεθνείς αγορές δεν πείστηκαν από την «ανακάλυψη των τεράστιων κοιτασμάτων που θα κάνουν πλούσια την Τουρκία» και ότι ο Ερντογάν θα επανέλθει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν είμαι παιδεραστής» - Εκνευρισμός Τραμπ με αναφορά στο μανιφέστο του δράστη των πυροβολισμών

Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM