Θάνος Μήλιος-Καρακατσάνης: «Τους θεούς που εξυμνούσες θα τους βρεις ξανά, στα πρόσωπα των μανάδων σου»

Θάνος Μήλιος-Καρακατσάνης: «Τους θεούς που εξυμνούσες θα τους βρεις ξανά, στα πρόσωπα των μανάδων σου» Facebook Twitter
«Να μην ντρέπεσαι να ζητάς συγγνώμη, όση αμηχανία και αν σου προξενεί».
0

Ο Ιούνιος, Μήνας Υπερηφάνειας ή αλλιώς Pride Month, γιορτάζει κάθε χρόνο την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια και την προβολή των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ παγκοσμίως. Ολόκληρος ο μήνας αποτελεί μια γιορτή υπερηφάνειας που στηρίζει τους αγώνες για τα δικαιώματα της κοινότητας, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Γιορτάζει την ελευθερία.

Πριν, όμως, το Pride γίνει μια παγκόσμια γιορτή υπερηφάνειας και ισότητας για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ξεκίνησε ως διαμαρτυρία. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου του 1969, έλαβε χώρα ένα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του Pride, ως μιας επετείου μνήμης των ταραχών του Stonewall. Εκείνη την ημέρα, η αμερικάνικη αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο Stonewall Inn, ένα gay bar στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ένα μέρος το οποίο ως τότε προσέφερε «καταφύγιο» στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της εποχής.

Εκείνη τη χρονική περίοδο, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις θεωρούνταν παράνομες σχεδόν σε κάθε πολιτεία και παρότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία προκαλούσε επεισόδια, με βάση τον χαρακτηρισμό της ομοφυλοφιλίας ως «ποινικού αδικήματος», εκείνο το βράδυ τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αποφάσισαν να αντισταθούν, πυροδοτώντας μια εξέγερση που θα ξεκινούσε μια νέα εποχή αντίστασης και αργότερα γιορτής.

Στο σήμερα, ο Pride Month συνεχίζει να γιορτάζεται και παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Για τον Pride Month 2021, η Havaianas γιορτάζει την αγάπη και την ελευθερία, αλλά και την ιστορία, με μια νέα συλλογή, με σκοπό να ενθαρρύνει τον διάλογο, την κοινωνική ένταξη και την ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Από τη συγκεκριμένη συλλογή Pride, το 7% των εσόδων από την πώληση κάθε ζεύγους πρόκειται να δωρηθεί στο κίνημα «All Out», με οικονομική δέσμευση προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Με την παραπάνω αφορμή και με έμπνευση το εμβληματικό και πολυβραβευμένο ριάλιτι Ru Paul's Drag Race, το LIFO.gr ζήτησε από 4 άτομα της queer κοινότητας να στείλουν ένα γράμμα ενδυνάμωσης στον 10χρονο εαυτό τους, μιλώντας για όλα όσα θα ήθελαν να ξέρουν ή να ακούσουν μεγαλώνοντας.

Ο Θάνος Μήλιος-Καρακατσάνης (χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες he/they/them) γράφει:

Θανουλίτσο,

 

Σου γράφω με δυσκολία, έχοντας χάσει την παιδικότητα στις απόπειρες της πρώιμης γήρανσης.

 

Μου έλειπες.

Να μείνεις νέος, να μείνεις δραστήριος, να μένεις μικρός .

Να γελάς δυνατά, και θα γελάς δυνατά.

Να είσαι και θα είσαι ο εαυτός σου, πάντα, unapologetically.

Να μη δίνεις λογαριασμό για τις επιλογές σου, και δεν θα δώσεις γιατί θα τις πάρεις,

να κλαις λίγο πιο δυνατά και να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη λίγο πιο ουσιαστικά. Να ακούς λίγο παραπάνω τους φίλους σου,

να μην ντρέπεσαι να ζητάς συγγνώμη, όση αμηχανία και αν σου προξενεί.

Να αποδέχεσαι, και θα αποδέχεσαι, την εαυτή σου με κάθε εκδοχή που έχει και αν το τείχος της αυτοεκτίμησής σου πέσει υπό του μηδενός, να ζητάς και μια βοήθεια για να το σηκώσεις.

Η έλλειψη ανδρικών προτύπων στη ζωή σου είναι θέμα περιπλοκότερο απ' όσο νομίζεις και τους θεούς που εξυμνούσες θα τους βρεις ξανά, στα πρόσωπα των μανάδων σου.

Θα μάθεις ότι είσαι πολλά περισσότερα από το παιδί των γονέων σου, τον ασθενή της ψυχιάτρου σου, την αδελφή του σχολείου σου και ακόμη περισσότερα από ένα θύμα βίας.

Ένα πράγμα μόνο να αλλάξεις: να αρνείσαι τις εκπτώσεις στα αισθήματά σου, να μην αρκείσαι σε κάτι λιγότερο από την αμοιβαιότητα και να εκφράζεις την αγάπη σου στις αγαπημένες σου, κι ας το ξέρουν ήδη.

Σ' αγαπάς, σε νοιάζεσαι, ο Θάνος σε αφορά.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Η HAVAIANAS ΕΙΝΑΙ ένα δημοκρατικό brand που εκφράζει την ισότητα και την αισιοδοξία. Από το ξεκίνημά της, δημιούργησε ένα προϊόν που πλέον βρίσκεται στα πόδια όλων των Βραζιλιάνων, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, και αποτελεί μια ιδιαίτερα αγαπητή επιλογή υπόδησης για κάθε άνθρωπο.

Σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το brand έχει φορεθεί από όλους, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης, εθνικότητας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, και είναι ευρέως γνωστό για το χρώμα που προσφέρει στον κόσμο, με κάθε ζευγάρι Havaianas. 

Θάνος Μήλιος-Καρακατσάνης: «Τους θεούς που εξυμνούσες θα τους βρεις ξανά, στα πρόσωπα των μανάδων σου» Facebook Twitter

Φέτος η συλλογή έχει επεκταθεί και διαθέτει πέντε διαφορετικά μοντέλα από σαγιονάρες, ένα αστραφτερό τσαντάκι, ένα μπρελόκ και ένα ζευγάρι κάλτσες που είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.havaianas-store.com, στο δίκτυο καταστημάτων Havaianas και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Σχετικά με το κίνημα All Out: Το All Out είναι ένα παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους με σκοπό να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου κανένας άνθρωπος δεν θα είναι αναγκασμένος να θυσιάζει την οικογένεια, την ελευθερία, την ασφάλεια ή την αξιοπρέπειά του εξαιτίας αυτού που αγαπά. Μάθετε περισσότερα για το έργο του κινήματος εδώ: www.allout.org

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η αστροφυσική με βοήθησε να αποδεχτώ τη nonbinary ταυτότητά μου –σε όλη της την πολυπλοκότητα

Lgbtqi+ / Πώς η αστροφυσική με βοήθησε να αποδεχτώ τη nonbinary ταυτότητά μου σε όλη της την πολυπλοκότητα

«Τώρα καταλαβαίνω τη δύναμη της ταυτότητας. Το να είσαι nonbinary σημαίνει ότι προκαλείς την κατάσταση των πραγμάτων καθημερινά. Σημαίνει ότι όλα μπορούν και πρέπει να αμφισβητηθούν».
THE LIFO TEAM
«Όλα τα παιδιά είναι ίσα, αλλά μερικά είναι λιγότερο ίσα από τα άλλα»

LGBTQI+ / «Όλα τα παιδιά είναι ίσα, αλλά μερικά είναι λιγότερο ίσα από τα άλλα»

Οι ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά - παρότι στα ανθρώπινα δικαιώματα, πόσο μάλλον σε εκείνα ενός παιδιού, δεν χωρά καμία έκπτωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Άλις Όστεν: Μια πρωτοπόρος, αντισυμβατική φωτογράφος - είδωλο της ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας

Φωτογραφία / Άλις Όστεν: Μια πρωτοπόρος φωτογράφος-είδωλο της ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας

Η φωτογράφος της Νέας Υόρκης και των ανθρώπων της, της οποίας η πραγματική ταυτότητα αποκρυπτόταν για έναν σχεδόν αιώνα, με χιούμορ και επαναστατική προσέγγιση έθεσε τα ζητήματα ταυτότητας πέρα από τις αποδεκτές συμπεριφορές της εποχής της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Lgbtqi+ / Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Μια εποχική λεσβιακή κοινότητα δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στη Λέσβο, από γυναίκες που φθάνουν στο νησί από όλο τον κόσμο. Η κινηματογραφίστρια Τζέλη Χατζηδημητρίου καταγράφει την ιστορία της Ερεσού, έχοντας ζήσει την ακμή (και την πτώση) της από πρώτο χέρι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Bearly Athens: Χορεύοντας για μια εβδομάδα με τις αρκούδες της Αθήνας

Lgbtqi+ / Bearly Athens: Χορεύοντας με τις αρκούδες της Αθήνας

Για πρώτη φορά οι bears της πόλης συγκεντρώθηκαν για να διοργανώσουν μια εβδομάδα με καθημερινά πάρτι προκειμένου να ενδυναμώσουν την κοινότητά τους, να καταρρίψουν στερεότυπα ομορφιάς, να βρεθούν σε ένα drag brunch, να χορέψουν πολύ με italo disco και techno, με την ντόπια queer rave σκηνή στα decks και με ονόματα που έχουν περάσει απ’ όλα τα μεγάλα φεστιβάλ, χωρίς να αποκλείουν κανέναν από την εξτραβαγκάντζα τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Athens Pride 2022 / Explainer: Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Το γράμμα «Ι» στο αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ+ αντιστοιχεί σε υγιή ανθρώπινα σώματα που μέχρι σήμερα συχνά παθολογικοποιούνται και υποβάλλονται σε επεμβάσεις «κανονικοποίησης» φύλου ερήμην τους. Η Intersex Greece εξηγεί τον όρο, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ