Θάνος Μήλιος-Καρακατσάνης: «Τους θεούς που εξυμνούσες θα τους βρεις ξανά, στα πρόσωπα των μανάδων σου»

Θάνος Μήλιος-Καρακατσάνης: «Τους θεούς που εξυμνούσες θα τους βρεις ξανά, στα πρόσωπα των μανάδων σου» Facebook Twitter
«Να μην ντρέπεσαι να ζητάς συγγνώμη, όση αμηχανία και αν σου προξενεί».
0

Ο Ιούνιος, Μήνας Υπερηφάνειας ή αλλιώς Pride Month, γιορτάζει κάθε χρόνο την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια και την προβολή των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ παγκοσμίως. Ολόκληρος ο μήνας αποτελεί μια γιορτή υπερηφάνειας που στηρίζει τους αγώνες για τα δικαιώματα της κοινότητας, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Γιορτάζει την ελευθερία.

Πριν, όμως, το Pride γίνει μια παγκόσμια γιορτή υπερηφάνειας και ισότητας για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ξεκίνησε ως διαμαρτυρία. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου του 1969, έλαβε χώρα ένα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του Pride, ως μιας επετείου μνήμης των ταραχών του Stonewall. Εκείνη την ημέρα, η αμερικάνικη αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο Stonewall Inn, ένα gay bar στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ένα μέρος το οποίο ως τότε προσέφερε «καταφύγιο» στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της εποχής.

Εκείνη τη χρονική περίοδο, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις θεωρούνταν παράνομες σχεδόν σε κάθε πολιτεία και παρότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία προκαλούσε επεισόδια, με βάση τον χαρακτηρισμό της ομοφυλοφιλίας ως «ποινικού αδικήματος», εκείνο το βράδυ τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αποφάσισαν να αντισταθούν, πυροδοτώντας μια εξέγερση που θα ξεκινούσε μια νέα εποχή αντίστασης και αργότερα γιορτής.

Στο σήμερα, ο Pride Month συνεχίζει να γιορτάζεται και παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Για τον Pride Month 2021, η Havaianas γιορτάζει την αγάπη και την ελευθερία, αλλά και την ιστορία, με μια νέα συλλογή, με σκοπό να ενθαρρύνει τον διάλογο, την κοινωνική ένταξη και την ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Από τη συγκεκριμένη συλλογή Pride, το 7% των εσόδων από την πώληση κάθε ζεύγους πρόκειται να δωρηθεί στο κίνημα «All Out», με οικονομική δέσμευση προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Με την παραπάνω αφορμή και με έμπνευση το εμβληματικό και πολυβραβευμένο ριάλιτι Ru Paul's Drag Race, το LIFO.gr ζήτησε από 4 άτομα της queer κοινότητας να στείλουν ένα γράμμα ενδυνάμωσης στον 10χρονο εαυτό τους, μιλώντας για όλα όσα θα ήθελαν να ξέρουν ή να ακούσουν μεγαλώνοντας.

Ο Θάνος Μήλιος-Καρακατσάνης (χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες he/they/them) γράφει:

Θανουλίτσο,

 

Σου γράφω με δυσκολία, έχοντας χάσει την παιδικότητα στις απόπειρες της πρώιμης γήρανσης.

 

Μου έλειπες.

Να μείνεις νέος, να μείνεις δραστήριος, να μένεις μικρός .

Να γελάς δυνατά, και θα γελάς δυνατά.

Να είσαι και θα είσαι ο εαυτός σου, πάντα, unapologetically.

Να μη δίνεις λογαριασμό για τις επιλογές σου, και δεν θα δώσεις γιατί θα τις πάρεις,

να κλαις λίγο πιο δυνατά και να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη λίγο πιο ουσιαστικά. Να ακούς λίγο παραπάνω τους φίλους σου,

να μην ντρέπεσαι να ζητάς συγγνώμη, όση αμηχανία και αν σου προξενεί.

Να αποδέχεσαι, και θα αποδέχεσαι, την εαυτή σου με κάθε εκδοχή που έχει και αν το τείχος της αυτοεκτίμησής σου πέσει υπό του μηδενός, να ζητάς και μια βοήθεια για να το σηκώσεις.

Η έλλειψη ανδρικών προτύπων στη ζωή σου είναι θέμα περιπλοκότερο απ' όσο νομίζεις και τους θεούς που εξυμνούσες θα τους βρεις ξανά, στα πρόσωπα των μανάδων σου.

Θα μάθεις ότι είσαι πολλά περισσότερα από το παιδί των γονέων σου, τον ασθενή της ψυχιάτρου σου, την αδελφή του σχολείου σου και ακόμη περισσότερα από ένα θύμα βίας.

Ένα πράγμα μόνο να αλλάξεις: να αρνείσαι τις εκπτώσεις στα αισθήματά σου, να μην αρκείσαι σε κάτι λιγότερο από την αμοιβαιότητα και να εκφράζεις την αγάπη σου στις αγαπημένες σου, κι ας το ξέρουν ήδη.

Σ' αγαπάς, σε νοιάζεσαι, ο Θάνος σε αφορά.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Η HAVAIANAS ΕΙΝΑΙ ένα δημοκρατικό brand που εκφράζει την ισότητα και την αισιοδοξία. Από το ξεκίνημά της, δημιούργησε ένα προϊόν που πλέον βρίσκεται στα πόδια όλων των Βραζιλιάνων, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, και αποτελεί μια ιδιαίτερα αγαπητή επιλογή υπόδησης για κάθε άνθρωπο.

Σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το brand έχει φορεθεί από όλους, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης, εθνικότητας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, και είναι ευρέως γνωστό για το χρώμα που προσφέρει στον κόσμο, με κάθε ζευγάρι Havaianas. 

Θάνος Μήλιος-Καρακατσάνης: «Τους θεούς που εξυμνούσες θα τους βρεις ξανά, στα πρόσωπα των μανάδων σου» Facebook Twitter

Φέτος η συλλογή έχει επεκταθεί και διαθέτει πέντε διαφορετικά μοντέλα από σαγιονάρες, ένα αστραφτερό τσαντάκι, ένα μπρελόκ και ένα ζευγάρι κάλτσες που είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.havaianas-store.com, στο δίκτυο καταστημάτων Havaianas και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Σχετικά με το κίνημα All Out: Το All Out είναι ένα παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους με σκοπό να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου κανένας άνθρωπος δεν θα είναι αναγκασμένος να θυσιάζει την οικογένεια, την ελευθερία, την ασφάλεια ή την αξιοπρέπειά του εξαιτίας αυτού που αγαπά. Μάθετε περισσότερα για το έργο του κινήματος εδώ: www.allout.org

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM