Σταύρος Κουγιουμτζής: το βιβλίο του Θανάση Γιώγλου για τον μεγάλο τραγουδοποιό του «έντεχνου»

Σταύρος Κουγιουμτζής: το βιβλίο του Θανάση Γιώγλου για τον μεγάλο τραγουδοποιό του «έντεχνου» Facebook Twitter
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής.
0

ΕΛΕΙΠΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ για τον πολύ σημαντικό συνθέτη–τραγουδοποιό Σταύρο Κουγιουμτζή (1932-2005), για τη ζωή του, το έργο και την ιστορία του, οπότε η έκδοση αυτή του Μετρονόμου δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενη – πόσο μάλλον όταν συγγραφέας της είναι ένας γνωστός ερευνητής και θιασώτης του έργου του Σ. Κουγιουμτζή, ο Θανάσης Γιώγλου.

Το βιβλίο «Σταύρος Κουγιουμτζής / Άσε με πάλι να σου πω...» (2023) διαθέτει 389 σελίδες είναι βαρύ, πυκνογραμμένο και με λίγες σχετικά (σχετικά λέμε) αρχειακές φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Βασικά το βιβλίο προσφέρει ύλη για διάβασμα και όχι για ξεφύλλισμα – και αυτό, οπωσδήποτε, είναι το σωστό. Να διαβάζεις, να διαβάζεις, και να μην τελειώνεις... Να μην αποπροσανατολίζεσαι από πλαίσια, τίτλους, υπότιτλους και οπτικό, γενικώς, υλικό.

Διαβάζοντας το βαρύ και εμπεριστατωμένο βιβλίο του Θανάση Γιώγλου για τον Σταύρο Κουγιουμτζή εκείνο που σου μένει –κάτι πέρα από τις αναλύσεις, τις εντυπώσεις των τρίτων και τις πάσης φύσεως λεπτομέρειες– είναι το γενικότερο ποιόν του ανθρώπου (καλλιτεχνικό και ευρύτερο).

Πρέπει, όμως, να πω και τούτο. Πως το βιβλίο, ταυτοχρόνως, είναι κάπως χαοτικό στην ανάπτυξή του. Δηλαδή δεν ακολουθεί μια τυπική σειρά εξιστόρησης, ενταγμένη σ’ ένα ενιαίο πλαίσιο. Δεν είναι γραμμικό. Εντάξει, όσοι από τους αναγνώστες γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αποκλείεται να μπερδευτούν, αλλά κάποιοι νεότεροι και νεαρότεροι, που θα διαβάσουν όχι κάτι οικείο, ίσως κάπου να «χαθούν».

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Θανάσης Γιώγλου, 
Σταύρος Κουγιουμτζής: Άσε με πάλι να σου πω..., εκδόσεις Μετρονόμος

Το βιβλίο δεν είναι γραμμένο ως βιβλίο – μια δεδομένη χρονική στιγμή. Περισσότερο μοιάζει με μια ενοποίηση κειμένων, γραμμένων μέσα στα χρόνια, τα οποία προφανώς τσεκαρίστηκαν ξανά και μπήκαν σε μια τάξη, για την ανάγκη της συγκεκριμένης έκδοσης.

Επίσης δεν είναι όλο το βιβλίο γραμμένο εξ ολοκλήρου από τον συγγραφέα, υπό την έννοια πως αυτό περιέχει πάμπολλες εξιστορήσεις τρίτων. Δεν ξέρω αν είναι το μισό βιβλίο τέτοιο (με εξιστορήσεις άλλων) ή λίγο λιγότερο, πάντως είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του. Εννοούμε πως ο Θανάσης Γιώγλου, ως φαν του Σταύρου Κουγιουμτζή, έχει μαζέψει πολύ υλικό, μέσα στις δεκαετίες, το οποίο επιχειρεί να το διαχειριστεί, να το αξιολογήσει, να το κατατάξει κ.λπ. – και το πράττει με επιτυχία, φυσικά, γιατί ξέρει τα «τι» και «πώς», γιατί γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο.

Βεβαίως κάποιες επικαλύψεις, στα διάφορα που εξιστορούνται, υπάρχουν, και δεν θα μπορούσε να αποφευχθούν εδώ που τα λέμε, όταν μιλάνε για τον Σταύρο Κουγιουμτζή τόσοι και τόσοι άνθρωποι, αλλά το... κακό είναι μικρό. Επίσης δεν ξέρω αν όλες αυτές οι γνώμες που παρατίθενται, και είναι «άπειρες», είναι όλες σημαντικές και αξιομνημόνευτες –νομίζω πως όχι– κι εκεί, ίσως, θα μπορούσε να επέμβει ο συγγραφέας, μέσω ενός πιο απαιτητικού ξεκαθαρίσματος, αλλά ok. Το πολύ δεν βλάπτει, όταν μάλιστα υπάρχουν «όλα» όσα απαιτούνται στο βιβλίο. Το λίγο και οι ελλείψεις θα ήταν εκείνα που θα δημιουργούσαν ζήτημα...

Νταλάρας - Όλα Καλά

Το πρώτο πολύ σημαντικό κείμενο του βιβλίου είναι εκείνο της συζύγου τού Σταύρου Κουγιουμτζή, της Αιμιλίας Κουγιουμτζή, που καταλαμβάνει 31 σελίδες (29-60) και που περιλαμβάνει, ανάμεσα, και σπάνιες φωτογραφίες.

Η μνήμη της Α. Κουγιουμτζή είναι δυνατή, θυμάται λεπτομέρειες από την κοινή ζωή της με τον συνθέτη, ενώ όλα δένουν με τη καταγεγραμμένη ιστορία, έτσι όπως αυτή καθορίζεται από την δισκογραφία, τους χώρους της εποχής κ.λπ. Τα δεκάδες πρόσωπα που αναφέρονται σ’ αυτή την αφήγηση (ενδεικτικώς: Αλέξανδρος Πατσιφάς, Γιώργος Ζαμπέτας, Ευγένιος Σπαθάρης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μάκης Μάτσας, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Καλατζής, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Άκος Δασκαλόπουλος, Νίκος Καρούζος, Μάνος Ελευθερίου...) δημιουργούν στον αναγνώστη μιαν αίσθηση «μύθου», σε σχέση με την εποχή, που απορροφάται ασμένως.

Σταύρος Κουγιουμτζής: το βιβλίο του Θανάση Γιώγλου για τον μεγάλο τραγουδοποιό του «έντεχνου» Facebook Twitter
Ο Σταύρος και η Αιμιλία Κουγιουμτζή στην Κυψέλη, το 1970.

Το βασικό κείμενο του Θανάση Γιώγλου αποκαλείται «Οι Σταθμοί του Σταύρου Κουγιουμτζή στην Ελληνική Δισκογραφία» και καταλαμβάνει 42 σελίδες (73-115). Εδώ καταγράφονται «τα πάντα», από το πρώτο τραγούδι του συνθέτη («Το περιστεράκι» του 1961, γραμμένο για το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού εκείνης της χρονιάς, με ερμηνεύτρια την Ζωή Κουρούκλη) και τους σημαντικούς μεγάλους δίσκους του από το πρώτο μισό των σέβεντις («Νάτανε το 21», «Όταν Ανθίζουν Πασχαλιές», «Ηλιοσκόπιο», «Μικρές Πολιτείες», «Στα Ψηλά τα Παραθύρια»), μέχρι τα μεταθανάτια συναυλιακά και δισκογραφικά αφιερώματα, τα βιβλία του κ.λπ. Όλα με μια σειρά και με μια γραμμικότητα. Βασικά, σ’ αυτές τις 42 σελίδες οι πάντες θα πληροφορηθούν για το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή, με τις πρέπουσες και ουσιώδεις λεπτομέρειες.

Από ’κει και κάτω υπάρχουν πάμπολλα μικρά και μεγαλύτερα κεφάλαια περισσότερο ειδικού ενδιαφέροντος, που αφορούν κυρίως σ’ εκείνους που θέλουν να εντρυφήσουν, βαθύτερα, στο έργο του συνθέτη. Ενδεικτικώς: «Ο Σταύρος Κουγιουμτζής στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού», «Ο Γιώργος Νταλάρας στα Τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή», «Μίκης Θεοδωράκης-Σταύρος Κουγιουμτζής», «Ηχογραφήσεις Εξωτερικού» κ.λπ.

Μήτηρ Θεού - Αιμιλία Κουγιουμτζή

Ένα επόμενο μέρος του βιβλίου αποκαλείται «Συνεντεύξεις – Κείμενα – Επιστολές» (υπάρχει εδώ, ανάμεσα σε άλλα, και μια εκτεταμένη, απομαγνητοφωνημένη, ραδιοφωνική συνέντευξη του Σταύρου Κουγιουμτζή στον Μίμη Πλέσσα, από το 1978, που έχει ενδιαφέρον), για να ακολουθήσει το κεφάλαιο «Την Ημέρα που Έφυγε ο Σταύρος Κουγιουμτζής» (με λόγια διαφόρων, που παίρνουν αφορμή από τον χαμό του συνθέτη, στις 12 Μαρτίου 2005) και το οποίο συμπληρώνεται από το «Έγραψαν και Είπαν για τον Σταύρο Κουγιουμτζή» (με περιεχόμενο τις πάμπολλες γνώμες επαϊόντων, γι’ αυτόν τον ξεχωριστό δημιουργό). Ένα κεφάλαιο που εκτείνεται σε 109 σελίδες (221-330) και που είναι το μεγαλύτερο του βιβλίου.

Σταύρος Κουγιουμτζής: το βιβλίο του Θανάση Γιώγλου για τον μεγάλο τραγουδοποιό του «έντεχνου» Facebook Twitter
Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Νταλάρας και Άννα Βίσση, την εποχή του άλμπουμ «Μικρές Πολιτείες» (1974).

Υπάρχουν κι άλλα μικρότερης έκτασης μέρη στο βιβλίο του Θ. Γιώγλου, για να κλείσει αυτό με την αναλυτική δισκογραφία του Σταύρου Κουγιουμτζή, η οποία καταγράφεται σε 42 σελίδες (347-389). Δίσκοι 45 στροφών, LP και CD αποτυπώνονται αναλυτικά και με όλες τις δέουσες λεπτομέρειες, ώστε να δίνουν στον αναγνώστη τη συνέχεια και την ολότητα του έργου. Είναι μεγάλο πράγμα η σωστή και ενδελεχής καταγραφή και καλό είναι να το έχουν αυτό υπ’ όψιν τους όσοι ασχολούνται με τέτοιου τύπου βιβλία. Δεν νοείται, στις μέρες μας, όταν γράφεις βιβλίο για έναν τραγουδοποιό, να παρουσιάζεις δισκογραφία με ελλείψεις.

Διαβάζοντας το βαρύ και εμπεριστατωμένο βιβλίο του Θανάση Γιώγλου για τον Σταύρο Κουγιουμτζή εκείνο που σου μένει τελικά –κάτι πέρα από τις αναλύσεις, τις εντυπώσεις των τρίτων και τις πάσης φύσεως λεπτομέρειες– είναι το γενικότερο ποιόν του ανθρώπου (καλλιτεχνικό και ευρύτερο).

Σταύρος Κουγιουμτζής: το βιβλίο του Θανάση Γιώγλου για τον μεγάλο τραγουδοποιό του «έντεχνου» Facebook Twitter
Οι Σταύρος Κουγιουμτζής και Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν φίλοι και συνεργάτες.

Οι φοβερές δυνατότητές του στη σύνθεση, καθότι οι μουσικές σπουδές τού Σταύρου Κουγιουμτζή ήταν πολύχρονες και ολοκληρωμένες, έπειτα η σεμνή, λιτή, αθόρυβη, ευγενική και κάπως θλιμμένη εικόνα του, που την χαρακτήριζε μία ανένδοτη ηθική στάση (απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις). Βεβαίως ο πλούσιος συναισθηματικός κόσμος του, οι ευαισθησίες του και σίγουρα ο αναχωρητισμός του, που συνδεόταν με την αναζήτηση της δικής του ουτοπίας.

Ακόμη και ελάχιστα κομμάτια του Σταύρου Κουγιουμτζή ν’ ακούσει κάποιος όλα αυτά θα τα εντοπίσει, σε περίσσεια, στις μουσικές του και στα λόγια του (όταν αποφάσιζε να γράψει και τους στίχους των τραγουδιών του). Η δε ταύτιση ανθρώπου και καλλιτεχνικού έργου υπήρξε απόλυτη στην περίπτωσή του. Και είναι τούτο που σε κινητοποιεί και σε τραντάζει, περισσότερο και από τα συγκλονιστικά τραγούδια του...

Γιώργος Νταλάρας ~ Ήταν πέντε ήταν έξι

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας τολμηρό προσωπικό αντίο

Βιβλίο / Ένα τολμηρό προσωπικό αντίο

Ο Ντέιβιντ Πλαντ γράφει τον «Αγνό εραστή» για να αποχαιρετήσει τον επί τέσσερις δεκαετίες σύντροφό του Νίκο Στάγκο, συστήνοντάς μας ταυτόχρονα με έναν συγκινητικό και αποκαλυπτικό τρόπο αυτόν τον διακεκριμένο ποιητή και επιμελητή εκδόσεων.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Βιβλίο / «Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Η κορυφαία συγγραφέας της Αργεντινής, Σέλβα Αλμάδα, μιλάει στη LiFO λίγο πριν από την άφιξή της στη χώρα μας με αφορμή το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας για τα πολυβραβευμένα βιβλία της, την έμφυλη βία και τη γυναικεία ταυτότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Βιβλίο / Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Γαλανόσκυλος», ο καταξιωμένος συγγραφέας μιλά για όλα: τους πολιτικούς «που είναι ανίκανοι αλλά ξέρουν να μαζεύουν ψήφους», τον πολιτισμό που έχει μετατραπεί σε «σοβαροφανή παρωδία» και μια Ελλάδα που «δεν έχει ξεφύγει ποτέ από τον ναρκισσισμό της».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Βιβλίο / Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Στο μυθιστόρημά του «Αθέατος βίος», ο Νικολό Αμανίτι ερευνά την ιδιωτική ζωή της συζύγου ενός πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα οι social media managers κινούν τα νήματα και η θεωρία του χάους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Βιβλίο / Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Η έκδοση του «Πορτρέτου του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου» επιβεβαιώνει τη σπουδαία κληρονομιά του Ουαλού ποιητή και τον σημαντικό ρόλο του τόπου του στις ιστορίες του, αναθεωρώντας πολλές λάθος εκτιμήσεις για τη ζωή και τον θάνατό του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Βιβλίο / Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Με αφορμή το βιβλίο του «Ο αγνοούμενος του Ματαρόα», ο γνωστός δημοσιογράφος μιλά για τις εμπειρίες του από τις αίθουσες σύνταξης, για την πορεία της δημοσιογραφίας τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη δική του διαδρομή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σιντάρτ Κάρα: «Σεξ τράφικιν»

Το πίσω ράφι / «Έπρεπε να δουλεύω ακόμη κι όταν ήμουν άρρωστη»

O Σιντάρτ Κάρα έγραψε το «Σεξ τράφικιν» για τη σύγχρονη σωματεμπορία, έχοντας διαπιστώσει από πρώτο χέρι πώς είναι οργανωμένη αυτή η κερδοφόρα βιομηχανία που βασίζεται στη φτώχεια, την ανισότητα και τη ζήτηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Βιβλίο / Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Σολόι, «Σάρκα» (Μπούκερ 2025), ένας άνδρας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Όσα συμβαίνουν γύρω του μοιάζουν με αρχαία τραγωδία. Τα αντιμετωπίζει εκφράζοντας ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, με 500 περίπου ΟΚ σε όλο το βιβλίο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σοφία Αυγερινού: «Όλα ξεκίνησαν από το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι»

Βιβλίο / Η Σοφία Αυγερινού έκανε κάτι σημαντικό. Μετέφρασε Μπροχ στα ελληνικά

Έχει αναμετρηθεί με τα μνημειώδη έργα του Χέρμαν Μπροχ –«Οι υπνοβάτες», «Τα μάγια», «Ο θάνατος του Βιργιλίου» και έχει κατορθώσει να τα παραδώσει σε ένα νέο κοινό. Η συγγραφέας και μεταφράστρια μιλάει για τη σχέση της με τη λογοτεχνία και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει τη δουλειά της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ