Metabook: Η πλατφόρμα που βρίσκεις όλα τα βιβλία που είναι εξαντλημένα

Metabook: Η πλατφόρμα που βρίσκεις όλα τα βιβλία που είναι εξαντλημένα Facebook Twitter
Οι #metabookers σήμερα είναι περισσότεροι από 66.000 βιβλιόφιλοι που αναζητούν εκατοντάδες φθηνά μεταχειρισμένα βιβλία, από λογοτεχνία και παραμύθια μέχρι σχολικά και βιβλία ιστορίας. Εικονογράφηση: bianka / LIFO
0


OΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
 δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι τα βιβλία αξίζει να έχουν μια δεύτερη και μια τρίτη ζωή, να διαβαστούν ξανά και ξανά και αυτό το πάρε-δώσε μπορεί να γίνει ανάμεσα σε φίλους ή μια παρέα. Ή σε μια πλατφόρμα όπως το metabook, φτιαγμένη από βιβλιόφιλους για βιβλιόφιλους, μέσα στην οποία μπορείς να πουλήσεις ή να αγοράσεις βιβλία, να ξεφορτωθείς αυτά που δεν θα ξαναδιαβάσεις και να προμηθευτείς κάποια καινούργια, γιατί η αλήθεια είναι ότι όλοι μας κάποια στιγμή θέλουμε να κάνουμε τη βιβλιοθήκη μας να «αναπνεύσει». 

Η ιδέα αυτής της πλατφόρμας γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τη συνάντηση δυο προγραμματιστών, του Γιάννου Κατσιριντάκη και του Δημήτρη Σαββόπουλου, που ως φανατικοί των βιβλίων σκέφτηκαν έναν τρόπο που να είναι «φιλικός» στο πορτοφόλι, να φέρνει μπροστά μας, στον υπολογιστή μας, βιβλία που ίσως έχουν περάσει απαρατήρητα, αλλά και άλλα, εξαντλημένα, ή ακόμα και σπάνια. 

Η ανάγνωση των βιβλίων δεν είναι για μας απλά ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η γνώση και οι ιδέες που έχουμε πάρει από τα βιβλία έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις μας μέχρι τώρα.

Υπάρχει η ρομαντική πλευρά της πλατφόρμας, αλλά και άλλες πολύ πρακτικές. Τα βιβλία δεν σκονίζονται στις κούτες και παίρνουν ζωή σε άλλα χέρια, γλυτώνεις χρήματα που μπορείς να δώσεις και να αγοράσεις καινούργια βιβλία, μπορείς να βρεις βιβλία που έχεις ψάξει παντού χωρίς αποτέλεσμα, να ανανεώσεις την παιδική βιβλιοθήκη του παιδιού σου με έναν τρόπο πολύ οικονομικό, αλλά να βοηθήσεις και το περιβάλλον, παίρνοντας επιτέλους στα σοβαρά το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουμε, αφού σήμερα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Unesco από 123 χώρες, παράγονται περίπου 2,2 εκατομμύρια βιβλία ετησίως.

Οι #metabookers σήμερα είναι περισσότεροι από 66.000 βιβλιόφιλοι που αναζητούν εκατοντάδες φθηνά μεταχειρισμένα βιβλία, από λογοτεχνία και παραμύθια μέχρι σχολικά και βιβλία ιστορίας, και εμείς αναζητήσαμε και μιλήσαμε με τους ανθρώπους που ίδρυσαν το metabook για να βάλουν στον κόσμο των βιβλιόφιλων και των μεταχειρισμένων βιβλίων.

Δημήτρης Σαββόπουλος
Δημήτρης Σαββόπουλος

— Θα ήθελα να μου μιλήσετε για τη γνωριμία και την ιδέα σας.
Δημήτρης Σαββόπουλος: Η ιστορία του metabook ξεκινάει το 2017. Τότε έμενα στη Γερμανία με τη γυναίκα και το 2 χρονών παιδάκι μας και εργαζόμουν εξ αποστάσεως ως προγραμματιστής σε μία startup που έδρευε στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής.

Παρόλο που ο μισθός και οι συνθήκες εργασίας ήταν εξαιρετικές, δημιουργήθηκε μέσα μου μια επιθυμία να εργαστώ σε κάτι που θα έδινε ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή μου. Κάτι με το οποίο θα μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο που θα μεγαλώσει το παιδί μου προς το καλύτερο. Έστω και λιγάκι.

Eπηρεασμένος από το βιβλίο «Zero Waste Home» της Bea Johnson, αποφάσισα πως ήθελα να συμμετάσχω ενεργά στη φιλοσοφία zero waste δημιουργώντας μια πλατφόρμα που θα μετέτρεπε τα βιβλία από προϊόντα μίας χρήσης σε πολύτιμα αγαθά που θα προσέφεραν την αξία τους πολλές φορές πριν «πεθάνουν».

Δεν έχασα χρόνο λοιπόν και τα βράδια στρωνόμουν στη δουλειά. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας του metabook.

Μετά από λίγους μήνες, είχα πλέον παραιτηθεί από την εργασία μου για να ασχοληθώ εξ ολοκλήρου με το metabook. Επειδή οι απαιτήσεις μεγάλωναν, συνειδητοποίησα αυτό που είχα διαβάσει κάποτε: «Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θες να πας μακριά, πήγαινε με παρέα». Χρειαζόμουν ένα συνέταιρο.

Τότε στάθηκα πολύ τυχερός γιατί ήδη γνώριζα τον Γιάννο μέσα από το Athens Laravel Meetup, μια ανοιχτή ομάδα προγραμματιστών με την οποία συναντιόμασταν για να μάθουμε όλοι μας από τις εμπειρίες των άλλων. Ο Γιάννος ήταν το ιδανικό άτομο για το πάντρεμα με το metabook, γιατί είχε πολύ μεγάλη εμπειρία ως προγραμματιστής αλλά και ως υπεύθυνος τμήματος πληροφορικής μεγάλων εταιρειών.

Έτσι, λοιπόν, δέχθηκε την πρότασή μου να συνεργαστούμε και από τότε το metabook δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει και να κάνει επιτυχίες.

— Είστε και οι δυο βιβλιόφιλοι; Ποια βιβλία σας αρέσουν;
Δ.Σ.: Η ανάγνωση των βιβλίων δεν είναι για μας απλά ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η γνώση και οι ιδέες που έχουμε πάρει από τα βιβλία έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις μας μέχρι τώρα.

Όπως σας είπα πιο πριν, η έμπνευση του metabook προήλθε διαβάζοντας το βιβλίο «Zero Waste Home». Θα σας πω για άλλη μία εκπληκτική επιρροή που είχαν τα βιβλία για εμάς. Από τη στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα του metabook και μέχρι να πάρω τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό, έζησα μια περίοδο σκέψεων και αμφιβολίας. Ως κάτοικος του εξωτερικού τότε, πολλές ερωτήσεις περνούσαν από το μυαλό μου.

Οι Έλληνες αναγνώστες θα πουλήσουν τα βιβλία που δεν χρειάζονται; Και αν ναι, τι χρειάζεται για να πάρουν μια τέτοια απόφαση; Το ελληνικό κοινό θα αγοράζει μεταχειρισμένα βιβλία; Οι ελληνικές ταχυδρομικές εταιρείες θα είναι αξιόπιστες; Αυτό είναι ένα εγχείρημα το οποίο θα γίνει βιώσιμο στην Ελλάδα;

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι απόψεις γνωστών που έλαβα τότε, ότι το metabook είναι μια τρελή ιδέα που δεν πρόκειται να πετύχει. 

Ευτυχώς, από το αδιέξοδο αυτό με έβγαλε η ανάγνωση βιβλίων. Για παράδειγμα, το «The $100 startup» του Chris Guillebeau μού έδειξε πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος μια πετυχημένη επιχείρηση χωρίς κεφάλαιο ή επενδυτές. Το «Anything you want» του Derek Sivers ήταν ο καταλύτης που μου έδειξε πως αν προσπαθήσεις και συγκεντρωθείς στο να κάνεις τη ζωή των άλλων πιο εύκολη (δηλαδή να προσφέρεις αξία), τότε είναι βέβαιο ότι αυτό θα εκτιμηθεί. 

Το αγαπημένο μου «Start with Why» του Simon Sinek μού έμαθε τον καλύτερο τρόπο να επικοινωνώ το metabook στους ανθρώπους γύρω μου: εξηγώντας πρώτα το «γιατί». Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά την ιστοσελίδα μας είναι το όραμά μας με μεγάλα γράμματα. Μέχρι και σήμερα που κλείσαμε τα 5 χρόνια, προστρέχουμε στα βιβλία για να αναζητήσουμε λύσεις, να λάβουμε τις γνώσεις που χρειαζόμαστε για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Φυσικά, στον ελεύθερό μας χρόνο, δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. 

Γιάννος Κατσιριντάκης
Γιάννος Κατσιριντάκης

— Τι περιμένατε όταν φτιάξατε την πλατφόρμα και πού έχετε φτάσει μέχρι σήμερα;
Γιάννος Κατσιριντάκης: Ο στόχος που ορίσαμε από την πρώτη στιγμή είναι και το όραμά μας: Τα βιβλία να διαβάζονται ξανά και ξανά. Πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα; Κατασκευάζοντας μια πανεύκολη στη χρήση πλατφόρμα την οποία να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κοινό ηλικίας από 18 μέχρι 108. Αφού κατάφερε το Facebook να μπει στις ζωές των γιαγιάδων μας, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς.

Παρόλο που τα εμπόδια είναι πολλά, είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν μυστικό ζωμό που μας δίνει δύναμη: Την αγάπη που λαμβάνουμε καθημερινά από την κοινότητα του metabook. Οι metabookers έχουν αγκαλιάσει το metabook και τους χρωστάμε πολλά. Αναζητήσετε στο Facebook τον όρο «metabook» για να το διαπιστώσετε.

Είναι υπέροχο το γεγονός ότι η κοινότητά μας μεγαλώνει ασταμάτητα. Έχει ήδη ξεπεράσει τα 66.000 μέλη, τα οποία πωλούν πάνω από 335.000 βιβλία. Επομένως για να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο τις αγοραπωλησίες, βελτιώσαμε πρόσφατα το κομμάτι των πληρωμών και της ασφάλειας. Πλέον είμαστε από τα μοναδικά ελληνικά marketplaces στα οποία ένας ιδιώτης μπορεί να πληρώνεται με κάρτα.

— Και τι θέλετε ακόμα στο μέλλον για αυτή την πλατφόρμα;
Γ.Κ.: Ο επόμενος μεγάλος στόχος μας είναι μια σειρά από διευκολύνσεις στον τρόπο που γίνονται οι αποστολές των βιβλίων από αναγνώστη-πωλητή σε αναγνώστη-αγοραστή. Οραματιζόμαστε ο πωλητής να μπορεί πατώντας ένα κουμπί στην πλατφόρμα να καλέσει τον κούριερ να παραλάβει από την πόρτα του σπιτιού του τα βιβλία που πούλησε. Και αντίστοιχα ο αγοραστής να παραλαμβάνει τα βιβλία στο σπίτι του. Αυτή είναι μία από τις επόμενες σημαντικές βελτιώσεις που ετοιμάζουμε η οποία μας έχει ενθουσιάσει πολύ.

— Η ιδέα σας για ένα βιβλίο που αλλάζει χέρια, ζει μια δεύτερη ζωή και διαρκώς ανανεώνεται το ενδιαφέρον για αυτό, έχετε μετρήσει τι βιβλία αφορά κυρίως, ποια κατηγορία;
Δ.Σ.: Τα περισσότερα βιβλία που αγοράζουν οι metabookers ανήκουν στην κατηγορία της ξένης λογοτεχνίας, ενώ βλέπουμε και μεγάλο ενδιαφέρον στα σχολικά και ακαδημαϊκά βιβλία.

— Είναι γυναίκες ή άντρες το κοινό που έχει μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο metabook;
Δ.Σ.: Με μικρή διαφορά βλέπουμε πως το κοινό αποτελείται από περισσότερες γυναίκες, 57%, και από άντρες στο 43%.

— Μιλήστε μου για τα βιβλία που διακινούνται ως επί το πλείστον. Είναι νέα, παλαιά, σπάνια;
Γ.Κ.: Τα περισσότερα βιβλία που αγοράζονται έχουν εκδοθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παρατηρούμε δηλαδή μια φθίνουσα πορεία καθώς πάμε πίσω στον χρόνο. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ένα στα τρία βιβλία που πωλούνται είναι εξαντλημένο στον εκδότη. Αυτό σημαίνει ότι στην πλατφόρμα αναδεικνύεται ένας πλούτος γνώσης που διαφορετικά θα ήταν χαμένος!

— Πόσο καιρό έχετε αυτή την πλατφόρμα και τι σας έχει βοηθήσει να διαπιστώσετε για τους βιβλιόφιλους, αλλά και για έναν κόσμο που δεν έχει μεγάλη επαφή με τα βιβλία και μπαίνει έστω και τυχαία. Δημιουργείτε νέους αναγνώστες;
Γ.Κ.: Δημιουργήσαμε την πλατφόρμα το 2017. Από τότε γνωρίζουμε διαρκώς ανθρώπους που άρχισαν να ασχολούνται ενεργά με το βιβλίο γιατί στο σπίτι τους είχαν μια ξεχειλισμένη οικογενειακή βιβλιοθήκη από γονείς ή και παππούδες. Επίσης, επειδή τα βιβλία από δεύτερο χέρι είναι πιο οικονομικά, βλέπουμε να γίνονται μεγάλες παραγγελίες με παιδικά βιβλία. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί τα βιβλία μπαίνουν στις ζωές και στον τρόπο ζωής των παιδιών. Δημιουργούνται κυριολεκτικά νέοι αναγνώστες!

— Υπάρχει ένας μέσος όρος τιμών στα βιβλία που διακινούνται; Ποιο είναι το πιο ακριβό και το πιο φθηνό που μπορεί να βρει κάποιος;
Δ.Σ.: Τα περισσότερα βιβλία που αγοράζονται κοστίζουν περίπου 7 ευρώ. Υπάρχουν όμως χιλιάδες βιβλία που μπορεί να βρει κανείς κάτω από 1 ευρώ, μέχρι και δωρεάν. Το πιο ακριβό βιβλίο που πωλείται είναι μία Βίβλος του 1902 και κοστίζει 20.000 ευρώ, αλλά δεν φαίνεται να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον κανενός μέχρι τώρα.

— Εσείς πώς επεμβαίνετε, αν το κάνετε, σε αγοραπωλησίες και τι κερδίζετε από αυτή την πλατφόρμα;
Γ
.Κ.: Ο κάθε πωλητής έχει τον έλεγχο στις πωλήσεις του αφού έχουμε δημιουργήσει όλα τα εργαλεία που θα χρειαστεί. Έτσι, οι παραγγελίες εκτελούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία, χωρίς να χρειάζεται να επέμβουμε εμείς.

Επειδή στόχος μας είναι τα βιβλία να αλλάζουν χέρια, αποφασίσαμε να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις και να στηριχθούμε σε ένα μοντέλο το οποίο μας ανταμείβει για κάθε πραγματική πώληση. Έτσι, όταν ένα βιβλίο πουληθεί, ο πωλητής καλείται να καταβάλει το 10% + ΦΠΑ επί της τιμής των βιβλίων που πωλήθηκαν. Φυσικά οι αγγελίες καταχωρούνται δωρεάν και χωρίς ημερομηνία λήξης.

— Η πανδημία δημιούργησε ένα νέο κοινό; Τι συνέβη μετά;
Γ.Κ.: Λόγω των περιορισμών που ίσχυσαν λόγω της πανδημίας, είδαμε παγκοσμίως μεγάλη ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Την ανάπτυξη αυτήν τη διαπιστώσαμε αφού υπήρξε υπερβολική αύξηση των αγοραπωλησιών στην πλατφόρμα μας. Όταν άνοιξαν πάλι τα μέτρα υπήρξε μια μικρή διόρθωση που ήταν αναμενόμενη.

Πιστεύουμε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές, οι ηλεκτρονικές αγορές θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία. Όταν οι αγοραστές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με την τεχνολογία, τα πλεονεκτήματα του να ψωνίζεις από το διαδίκτυο γίνονται όλο και πιο εμφανή.

— Ποιες είναι οι καλύτερες εποχές για την πλατφόρμα; Ακολουθεί, για παράδειγμα, τις καλές περιόδους των βιβλιοπωλείων ή κινείται ανεξάρτητα;
Δ.Σ.: Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μέχρι και σήμερα, κάθε τρίμηνο είναι καλύτερο από το προηγούμενο σε αριθμούς. Επίσης, κάθε χρόνο βλέπουμε πως διπλασιάζεται η κοινότητα και ο αριθμός των αγοραπωλησιών. Παρόλα αυτά, ο μήνας με την μεγαλύτερη αύξηση είναι ο Σεπτέμβρης ενώ μείωση παρατηρούμε κυρίως τις περιόδους διακοπών, όπως το Πάσχα και το καλοκαίρι.

metabook.gr

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Παλαιοπωλείο των Αστέγων δώστε ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο

Αθήνα / Στο Παλαιοπωλείο των Αστέγων δώστε ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο

Τρεις ηλικιακά ώριμοι άνθρωποι που βρέθηκαν ανέστιοι προσπαθούν να στήσουν ένα αυτοοργανωμένο παλαιοπωλείο, βιβλίων κυρίως. Στόχος ο βιοπορισμός και η εξεύρεση μόνιμης στέγης αφενός, η δημιουργία ενός ευρύτερου συνεργατικού δικτύου για αστέγους αφετέρου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Μήτσορα «Ζήτα Ήτα Θήτα»

Προδημοσίευση / Μαρία Μήτσορα «Ζήτα Ήτα Θήτα»

Μια αποκλειστική πρώτη δημοσίευση από το εν εξελίξει βιβλίο «Ανθός ΜεταΝοήματος» της Μαρίας Μήτσορα, μιας αθόρυβης πλην σημαντικότατης παρουσίας στην ελληνική λογοτεχνία, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη μέσα στο 2026.
THE LIFO TEAM
«Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το πίσω ράφι / «Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το μυθιστόρημα «Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου είναι χτισμένο στην εικόνα της «μοναξιάς που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι μαζί». Επανεκδίδεται σε λίγες μέρες από τον Πατάκη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Βιβλίο / Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας. Στη συνέντευξή της στη LifO δίνει (ανάμεσα σε άλλα) οδηγίες για το γράψιμο και τη ζωή, τη γνώμη της για τον Πλάτωνα αλλά και για την αξία των συμβολικών μύθων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Βιβλίο / Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Ρόμπι Ρόμπερτσον, ο ηγέτης του θρυλικού συγκροτήματος The Band, μιλάει για όσα έζησε με τον διάσημο σκηνοθέτη και κολλητό του στο ηδονιστικό Χόλιγουντ της δεκαετίας του '70.
THE LIFO TEAM
Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Βιβλίο / Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Τα έργα-σταθμοί της λογοτεχνίας, από την υψηλή ποίηση μέχρι τη μυθοπλασία, ανέκαθεν αποτύπωναν τα ακραία σημεία των καιρών, γι’ αυτό είναι επίκαιρα. Παραθέτουμε τέσσερα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που βγήκαν πρόσφατα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ζοζέ Σαραμάγκου: Η ζωή ενός αντισυμβατικού συγγραφέα

Βιβλίο / Ζοζέ Σαραμάγκου: «Πιστεύω πως ό,τι είναι να γίνει δικό μας, θα φτάσει τελικά στα χέρια μας»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Πορτογάλος λογοτέχνης που ξεκίνησε να γράφει για να δοκιμάσει «τι στ’ αλήθεια μπορεί ν’ αξίζει ως συγγραφέας» και έφτασε να πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ
Ένας ύμνος για την γκέι αγάπη και τη φιλία σε έναν κόσμο όπου θερίζει το Aids

Βιβλίο / Ο ξεχασμένος «Κωνσταντίνος» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη κυκλοφορεί ξανά

Ένας ύμνος για την γκέι αγάπη και τη φιλία σε έναν κόσμο που τον θερίζει το AIDS. Μια τολμηρή ματιά την Αθήνα των ’90s μέσα από το απελπισμένο στόρι δύο γκέι εραστών. Ο «Κωνσταντίνος» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη ήταν εκτός κυκλοφορίας για τρεις σχεδόν δεκαετίες. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί ξανά.
M. HULOT
Μαρκ Μπρέι: «Είναι δύσκολο να είσαι αντιφασίστας σήμερα στις ΗΠΑ»

Βιβλίο / Μαρκ Μπρέι: «Είναι δύσκολο να είσαι αντιφασίστας σήμερα στις ΗΠΑ»

Ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Antifa», που εγκατέλειψε πρόσφατα οικογενειακώς τις ΗΠΑ εξαιτίας απειλών που δέχτηκε για τη ζωή του, μιλά για την αμερικανική πολιτική σκηνή και για το αντιφασιστικό κίνημα σήμερα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νόρμαν Μέιλερ «Μάγισσα τέχνη»

Το πίσω ράφι / Νόρμαν Μέιλερ: «Οι καλλιτέχνες δίνουν όρκο να είναι εγωιστές. Ειδάλλως, δεν θα γίνει τίποτα»

Ο Αμερικανός συγγραφέας ξεκίνησε μη μπορώντας να συντάξει μια πρόταση, αλλά με το πρώτο του μυθιστόρημα ξεχώρισε. Έκτοτε διαβάστηκε, αμφισβητήθηκε, προκάλεσε κι έμεινε ως το τέλος διαυγής και θαρραλέος.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Εμμανουήλ Καραλής: Πολλοί είναι δίπλα σου στα μετάλλια, στο χειροκρότημα και στη λάμψη, αλλά μετά οι προβολείς σβήνουν

Οι Αθηναίοι / Manolo: «Πολλοί είναι δίπλα σου στα μετάλλια, αλλά μετά οι προβολείς σβήνουν»

Έχει μάθει να περνά τον πήχη, να ξεπερνά τους φόβους και να καταρρίπτει στερεότυπα. Θεωρεί ότι η ζωή του αθλητή μοιάζει πολύ με τη ζωή του μοναχού. Ο πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ αφηγείται τη ζωή του και μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τις όμορφες και δύσκολες στιγμές, την ψυχική του υγεία, τον έρωτα, την πίστη και την αγάπη που τον κρατούν όρθιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήξερε ο Παζολίνι;

Βιβλίο / Τι ήξερε ο Παζολίνι;

Πενήντα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του, οι προγνώσεις του για τον φασισμό είναι πιο επείγουσες από ποτέ, σημειώνει η Βρετανίδα συγγραφέας Ολίβια Λέινγκ, το νέο βιβλίο της οποίας περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία του «Σαλό (120 Μέρες στα Σόδομα)».
THE LIFO TEAM
Μαύρη, λεσβία, μητέρα, πολεμίστρια, ποιήτρια, καρκινοπαθής

Βιβλίο / Μαύρη, λεσβία, μητέρα, πολεμίστρια, ποιήτρια, καρκινοπαθής

Η διάσημη συγγραφέας Όντρι Λορντ αντιμετώπισε τη διάγνωσή της με το θάρρος και το ακτιβιστικό πνεύμα που πάντα τη διέκρινε: Τα «Ημερολόγια Καρκίνου» δεν είναι μια «καταγραφή δακρύων μόνο» αλλά και μια κραυγή οργής εναντίον της καταπίεσης που βιώνουν οι γυναίκες.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η Μάργκαρετ Άτγουντ στο μονοπάτι του πένθους

Βιβλίο / Η Μάργκαρετ Άτγουντ στο μονοπάτι του πένθους

Σ’ ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Book of Lives: A Memoir of Sorts», που προδημοσιεύει η «Guardian», η διάσημη συγγραφέας περιγράφει τον τρόπο που βίωσε την απώλεια του επί μισό αιώνα συντρόφου της Γκρέαμ Γκίμπσον το 2019.
THE LIFO TEAM
«Intermezzo»: Το βιβλίο της Σάλι Ρούνεϊ που έσπασε όλα τα αναγνωστικά ρεκόρ

Βιβλίο / «Intermezzo»: Το βιβλίο της Σάλι Ρούνεϊ που έσπασε όλα τα αναγνωστικά ρεκόρ

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο της Ιρλανδής συγγραφέως, που έχει κάνει ρεκόρ πωλήσεων και αναγνωσιμότητας. Καταγράφουμε τις πρώτες εντυπώσεις από την ανάγνωσή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ