Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Παλαιοβιβλιοπωλείο στην Αθήνα.. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO
1

Επισκεφθήκαμε έξι παλαιοβιβλιοπωλεία στην Αθήνα. Τα επιλέξαμε επειδή έχουν και πολύ καλή παρουσία και καταλόγους στο διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε, πριν ξεκινήσετε για το κυνήγι θησαυρών, να ενημερωθείτε πλήρως για αυτά τα οποία διαθέτουν.

Από τη βόλτα μας καταλάβαμε ότι ένα μεγάλο ενδιαφέρον των αγοραστών και συλλεκτών παλαιών βιβλίων κινείται γύρω από τις πρώτες εκδόσεις της λογοτεχνίας, την ιστορία, τη λαογραφία και τη νομική.


Όλα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Φροντίστε να έχετε χρόνο. Και οι έξι παλαιοβιβλιοπώλες μας είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε αυτό που σας λείπει.

1.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Δημήτρη Ρέτσα

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Ο κύριος Δημήτρης Ρέτσας είναι παλαιοβιβλιοπώλης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είναι 73 ετών και ούτε λόγος να βγει στη σύνταξη. Το παλαιοβιβλιοπωλείο είναι η ζωή του.

«Το παλιό βιβλίο το αγαπούσα από μικρός. Ήμουν συλλέκτης, ψώνιζα σε αυτό το δρόμο και εδώ έκανα και το μαγαζί μου. Ημουν επιμελητής και διορθωτής. Κάποια στιγμή η δουλειά δυσκόλεψε και έκανα το βήμα.»

Τα βιβλία που κυνηγάει ο Δημήτρης Ρέτσας είναι τα σπάνια και τα δυσεύρετα, πρώτες εκδόσεις λογοτεχνίας με εικονογράφηση, ιστορικά και λαογραφικά.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Δημήτρη Ρέτσα, Άστιγγος 6, Μοναστηράκι, Αθήνα 10555, Τηλ.: 210 3251405, 210 6232373, 6982715347

2.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Βιβλιοθήρας

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Τον Αύγουστο του 2006, η Εύη Φλίνδρη έφτιαξε το παλαιοβιβλιοπωλείο Βιβλιοθήρας, στην οδό Κιάφας. Με σπουδές στη φιλοσοφική αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με αυτά που αγαπά.


«Αποκλείω από το μαγαζί μου τα βιβλία που δε θα διάβαζα. Την κακή λογοτεχνία, ή βιβλία για τις θετικές επιστήμες».

Ανακαλύπτει τα βιβλία που την ενδιαφέρουν κυρίως στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Με το μπλογκ της δουλεύει με όλη την Ελλάδα. «Δε μου αρέσει να παίρνω παραγγελίες για να βρω κάτι. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι και μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν από άλλους».

Είναι ελαστική στις τιμές και στα ράφια υπάρχει πλούσια συλλογή βιβλίων ιστορίας, τοπικής ιστορίας, νομικά και θεατρικά βιβλία και παρτιτούρες.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Βιβλιοθήρας, Κιάφας 4, Κέντρο Αθήνας, 210 3301786, 694 808 95 48, http://bibliothiras.blogspot.gr, [email protected]

3.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Λάκη Βουγιούκα

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Μετά από 22 χρόνια στο εξωτερικό ο οικονομολόγος Λάκης Βουγιούκας έκανε αλλαγή πλεύσης και το 2006 άνοιξε το παλαιοβιβλιοπωλείο του στην οδό Τζαβέλλα. «Σαν φοιτητής προτιμούσα να δώσω μια λίρα και να πάρω ένα παλιό βιβλίο του Ντίκενς αντί για ένα καινούργιο που είχε την ίδια τιμή».

«Το βιβλίο είναι σαν φετίχ για μένα. Η αγορά έχει ανοίξει πολύ σήμερα με το διαδίκτυο και μας βοηθά πολύ. Είναι όμως εντελώς διαφορετική. Τίποτα πάντως δεν υποκαθιστά το ίδιο το βιβλιοπωλείο. Όσα χρόνια και να ασχολούμαι με τα βιβλία είναι απίστευτο να βλέπω κάθε φορά πόσο ωραία βιβλία κυκλοφορούν. Πάντα στενοχωριέμαι όταν πουλώ ένα ωραίο βιβλίο αλλά η πώληση σε καθιστά ικανό να αγοράσεις».

Στα ράφια υπάρχουν πολλά περιηγητικά βιβλία, ξένα περιοδικά από το 1830 έως το 1900, βιβλία ιστορικού λαογραφικού και τοπικού περιεχομένου. Προμηθεύεται τα βιβλία από το εξωτερικό, από δημοπρασίες, παζάρια και ιδιωτικές βιβλιοθήκες.

http://tzavella3.blogspot.gr/

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected], τηλεφωνικά (2103802816 και 6947549945), με fax: 2103210873 ή επισκεπτόμενοι το χώρο μας στη Τζαβέλλα 3, Εξάρχεια . Οι ώρες λειτουργίας του εργαστηρίου/καταστήματος είναι 2-8 μμ τις καθημερινές.

4.

Βιβλιοπωλείο Γκεζερλής

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Ο Δημήτρης Γκεζερλής έκανε το χόμπι του δουλειά και από το 2007, άνοιξε με τον αδερφό του παλαιοβιβλιοπωλείο στην οδό Σόλωνος και λίγο αργότερα και στην οδό Θεμιστοκλέους.

«Το 90% του τζίρου μας το κάνουμε από πολύ παλιά και σπάνια βιβλία και κυρίως απευθυνόμαστε σε συλλέκτες. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το βιβλίο, αλλά για την έκδοση. Βιβλία αναζητάμε σε δημοπρασίες, παλιές βιβλιοθήκες και ψάχνουμε κάποια πολύ ειδικά βιβλία».

Στα ράφια είδαμε βιβλία αποκρυφιστικά, ένα εγχειρίδιο για καθαρισμό αλόγων του 1920, ένα εγχειρίδιο δύτου του 1905 και ένα για την πυροβολική. Υπάρχουν κάποια παλαιά αλλά όχι σπάνια βιβλία με τιμές που ξεκινούν από 4 ευρώ και άλλα που φτάνουν και τις 2.500.

Βιβλιοπωλείο Γκεζερλής, Θεμιστοκλέους 23-25, Αθήνα, 210 3813190, 6936 957259, 6938687797, http://www.gezerlis-books.gr

5.

Βιβλιοπωλείο Ίστωρ

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Ψηλά στην Ιπποκράτους, στο παλαιοβιβλιοπωλείο Ιστωρ, μόλις περάσεις την πόρτα, ακούς όπερα. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε σκηνή από ταινία. Ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Πανουτσόπουλος, το αγόρασε πριν από 17 χρόνια από έναν άλλο παλαιοβιβλιοπώλη. «Πήγα να πάρω ένα βιβλίο και αγόρασα το μαγαζί», μας λέει.

Μέσα στους 40.000 τόμους μπορείτε να βρείτε βιβλία ακόμα και από ένα ευρώ. "Το βιβλίο δε με ενδιαφέρει σαν συλλεκτικό είδος ή σαν αντίκα. Με ενδιαφέρει περισσότερο από τη μεριά του αναγνώστη που θέλει να διαβάσει. Αυτό μπορεί να συμβεί και με ένα παλιότερο βιβλίο και με ένα πιο καινούργιο. Θα ήθελα να είναι πιο εξοικειωμένος ο κόσμος με τα παλαιοβιβλιοπωλεία. Είναι πιο εύκολο να με βρει κάποιος από την Ισπανία, από αυτόν που μένει στη διπλανή πολυκατοικία».

Βιβλιοπωλείο Ίστωρ,  Ιπποκράτους 157, τηλ: 210 6435762, http://www.booksistor.gr

 

6.

Γιώργος Ζούκας

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Στον Γιώργο Ζούκα, μπορείτε να πάτε με ραντεβού. Θα βρείτε απίστευτα βιβλία, μέσα στους 10.000 τόμους που κατακλύζουν το γραφείο του.

Εκτός από παλαιά βιβλία θα βρείτε και σχεδόν καινούργια, μερικά αδιάβαστα, ατσάκιστα τα οποία θα αγοράσετε με μεγάλη έκπτωση. Μετά από 30 χρόνια στο χώρο του βιβλίου, το 2007 αποφάσισε να κάνει το δικό του χώρο. Μπορείτε να βρείτε βιβλιογραφίες, ακόμα και ειδικές κατηγορίες, ιστορικά βιβλία της δεκαετίας του 40 και του 50 και μεγάλη ποικιλία λογοτεχνικών βιβλίων.

Ο Γιώργος Ζούκας προμηθεύεται τα βιβλία του αποκλειστικά από άλλα βιβλιοπωλεία και δεν αγοράζει ποτέ από ιδιωτικές βιβλιοθήκες που διαλύονται.

http://vivlioanihneftis.wordpress.com

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο [email protected] ή τηλεφωνώντας στο 693-9613081.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2015 από την Αργυρώ Μποζώνη. Οι πληροφορίες έχουν επικαιροποιηθεί.

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι συναρπαστικές ιστορίες πίσω από σημεία της Αθήνας που προσπερνάς απαρατήρητα- μέρος Α!

Urban Culture / Οι συναρπαστικές ιστορίες πίσω από σημεία της Αθήνας που προσπερνάς απαρατήρητα- μέρος Α!

«Κλέβει» η Ελλάδα τον Λόρδο Βύρωνα; Πού ήπιε ο Σωκράτης το κώνειο και πού αφιέρωναν οι αρχαίοι τα δάκρυά τους; Σημεία που προσπερνάς καθημερινά και πιθανόν να μην γνώριζες ότι υπήρχαν.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακριά από τα κουσούρια του χαρτογιακά

Βιβλίο / Κωστής Παπαγιώργης: Μακριά από τα κουσούρια του χαρτογιακά

Τα κριτικά κείμενα του Κωστή Παπαγιώργη για τον Λορεντζάτο, τον Μαλεβίτση, τον Γιανναρά, τον Ράμφο, τον Καστοριάδη, τον Αξελό, τον Κονδύλη, τον Λυκιαρδόπουλο, τον Ζουμπουλάκη και τον Ζηζιούλα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ντέιβιντ Λοτζ: «Θεραπεία»

Το πίσω ράφι / Η «Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ για το υπαρξιακό μας άγχος

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα (και του εξαιρετικού ψυχογράφου με το πικρόχολο χιούμορ), που βρισκόταν εδώ και χρόνια εκτός αγοράς, επιτέλους επανεκδίδεται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μπερνάρ Πιβό: «Αμήχανοι θεατές»

To πίσω ράφι / Όταν ο Μπερνάρ Πιβό επιτέθηκε στη μέση νοικοκυρά για τα τηλεοπτικά σκουπίδια που καταναλώνει

Το βιβλίο «Αμήχανοι θεατές» του Γάλλου πολιτιστικού δημοσιογράφου που πέθανε πριν από λίγες ημέρες ήταν σαν τις εκπομπές του, ανάλαφρο και ταυτόχρονα διεισδυτικό.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ν. Μούσχουρη- Φ. Απέργης: «Το όνομά μου είναι Νάνα»

Το πίσω ράφι / Νάνα Μούσχουρη: «Είμαι ικανή ν’ αγαπήσω, αλλά όχι να πέσω στα πόδια του ανθρώπου που αγαπώ»

Η βιογραφία «Το όνομά μου είναι Νάνα», ένα δυσεύρετο πια βιβλίο του 2007, προέκυψε από την απόφασή της Μούσχουρη ν’ αφηγηθεί τη ζωή της στον Φώτη Απέργη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

The Book Lovers / «Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Νίκο Τσούχλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών και αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το αναγνωστικό του εκκρεμές.
THE LIFO TEAM
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Χρήσιμο άρθρο. Ανεξαρτήτως περιεχομένου, η όψη δερματόδετων βιβλίων προσωπικά με εμπνέει. Ειδικά τα παλαιότερα, που έχουν και περίτεχνα σχέδια.