Μαρία Κατσικαδάκου-Cyber: Μια ξεχωριστή ΛΟΑΤΚΙ+ περσόνα με πολλές ιδιότητες Facebook Twitter
«Δεν με ενδιέφερε απλώς να αποκτώ νέες γνώσεις και εμπειρίες, ήθελα και να τις μοιράζομαι!» Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μαρία Κατσικαδάκου-Cyber: «Nα είμαστε πιο αλληλέγγυοι, να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας για ασημαντότητες»

0

Ήταν και παραμένει ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα και όχι μόνο λόγω του ερωτικού της προσανατολισμού. Δραστήρια, διορατική, πολυτάλαντη, επίμονη και αψιά καμιά φορά, αλλά μονίμως ευαίσθητη και αγαπησιάρα, κέρδισε από μικρή με το σπαθί της την ελευθερία να σκέφτεται, να κυκλοφορεί και να γουστάρει όπως εκείνη επιθυμεί και από πολύ νωρίς θέλησε να το μοιραστεί και να μιλήσει γι’ αυτό όμορφα και ακομπλεξάριστα, αδιαφορώντας για το κόστος, ακόμα και σε καιρούς που δεν ήταν καθόλου αμελητέο.

Το βιβλίο-ντοκουμέντο Μια λεσβιακή ζωή, που κυκλοφόρησε φέτος το καλοκαίρι, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το magnum opus της, κι ας μην το έγραψε ακριβώς η ίδια – ήταν τα φιλενάδια της Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη και Ειρήνη Δαφέρμου που «αποκωδικοποίησαν» και έβαλαν σε μια σειρά τις «υπέροχες, αστείες, συγκινητικές» της αφηγήσεις, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου της Στέγης που συνέδραμε διακριτικά και, βέβαια, η Τζούλια Τσακίρη των εκδόσεων Το Ροδακιό που τόλμησε μια τέτοια έκδοση, και μάλιστα με ένα εξώφυλλο που δεν χαριζόταν.

«Από τη μια έχουμε πετύχει μια πρωτοφανή αναγνώριση, ορατότητα και αποδοχή συγκριτικά με το παρελθόν, από την άλλη έχει αναδυθεί απέναντί μας ένας τρομερός νεο-συντηρητισμός. Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε πιο αλληλέγγυοι, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις αντιστάσεις μας, να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας για ασημαντότητες».

Κάπως έτσι, και διανθισμένο με δεκάδες φωτογραφίες, της Μαρίας οι περισσότερες, προέκυψε ένα σπάνιο όσο και πολύτιμο τεκμήριο λεσβιακής ορατότητας και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, που είναι πραγματικός θησαυρός.

«Κοντά σαράντα χρόνια λεσβία και ακτιβίστρια, τι σου έμεινε, τι θα κρατούσες περισσότερο;» την είχα ρωτήσει σε μια πρόσφατη συνέντευξη. «Τη μεγάλη καύλα που είχα να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα και να τα φέρνω στον τόπο μου. Δεν με ενδιέφερε απλώς να αποκτώ νέες γνώσεις και εμπειρίες, ήθελα και να τις μοιράζομαι!» ήταν η επιγραμματική απάντησή της.

Μαρία Κατσικαδάκου-Cyber: Μια ξεχωριστή ΛΟΑΤΚΙ+ περσόνα με πολλές ιδιότητες Facebook Twitter
«Είμαι λεσβία, διαβητική και καρκινοπαθής!» δήλωνε με φλέγμα σε μια άλλη της συνέντευξη, στη Μαρία Λούκα. Φωτ.: Προσωπικό αρχείο

Πράγματι, το «κακό», ατίθασο αυτό κορίτσι, που ήδη από την πανκ εφηβεία του συνειδητοποίησε ότι του άρεσαν τα άλλα κορίτσια, αντί να νιώσει ενοχές, βίωσε ως ευλογία αυτή την «αποκάλυψη», έμελλε να γίνει μία από τις πρώτες και πιο αναγνωρίσιμες λεσβίες ακτιβίστριες στην Ελλάδα, επιστρατεύοντας στην υπόθεση της λεσβιακής και της ευρύτερης ΛΟΑΤΚΙ+ απελευθέρωσης όλα τα ταλέντα και τις σπουδές της: φωτογραφία, γραφιστική, web design και σινεμά.

Έχοντας περάσει από το ΑΚΟΕ και τις πρώτες λεσβιακές ομάδες που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, ξεκίνησε τις δράσεις της τη δεκαετία του ’90 με τα θρυλικά, πλέον, Cyberdyke parties και άλλα queer δρώμενα, διοργάνωνε επίσης ή συμμετείχε σε Pride events πολύ πριν καθιερωθούν τα σύγχρονα Athens Pride.

Το 2000 δημιούργησε τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη για λεσβίες στην Ελλάδα, το lesbian.gr, για να ακολουθήσει το 2007 το Outview Film Festival - Athens International LGBTQI Film Festival, στο πλαίσιο του οποίου και μέχρι το 2019, οπότε έριξε αυλαία, πρόβαλε εκατοντάδες queer ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, προσκάλεσε πολλούς σκηνοθέτες/-ιδες και πρωταγωνιστές/-πρωταγωνίστριες, διοργάνωσε παρουσιάσεις και συζητήσεις, έθεσε επίκαιρες προβληματικές – η έλλειψη ενός διεθνώς καταξιωμένου ΛΟΑΤΚΙ+ κινηματογραφικού φεστιβάλ σαν εκείνο είναι σήμερα παραπάνω από αισθητή στην πόλη μας.

Δοκιμάστηκε, μάλιστα, και η ίδια στην πορεία ως σκηνοθέτιδα – έχει γυρίσει επτά ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Δεν περιορίστηκε, ωστόσο, σε αυτές τις δραστηριότητες, κι ας φάνταζαν αρκετές. Έχοντας ήδη από τα ’90s δική της εκπομπή στο δημοτικό ραδιόφωνο του Νέου Ηρακλείου, δημιούργησε το 2007 το mindradio.gr, το πρώτο διαδραστικό webradio της Ελλάδας, που τον επόμενο χρόνο κέρδισε το Ermis Gold Award, κατέγραφε δε υψηλές ακροαματικότητες επί σειρά ετών.

Χάρη στο μεράκι, το τσαγανό αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισε από τα ταξίδια της στο εξωτερικό, έγινε από τις πρώτες Ελληνίδες που μίλησαν ανοιχτά και θαρραλέα για τη γυναικεία και ιδιαίτερα τη λεσβιακή σεξουαλικότητα, για το φεμινιστικό/λεσβιακό πορνό, τους έμφυλους ρόλους, τη «σιωπηλή και αποσιωπημένη», αλλά τόσο πλούσια και σημαντική επιτελεστικότητα του αιδοίου, για τις τρανς αρρενωπότητες επίσης.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: 
Μια λεσβιακή ζωή, Maria Cyber / Μαρία Κατσικαδάκου, εκδόσεις Το ροδακιό

Έτρεξε τρεις ακόμα πρωτοποριακές διοργανώσεις, το Gay & Lesbian Pornographic Art Film Festival (2005), το Berlin Porn Festival και το Gender Fest (2017-19), ήταν επιπλέον η πρώτη που προσκάλεσε στην Ελλάδα τρανς άντρες καλλιτέχνες και ακτιβιστές, μυώντας, παράλληλα, το αθηναϊκό κοινό στα drag king shows: «Έφερα όλα αυτά τα χρόνια 152 ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες συνολικά, από τις οποίες οι 35 ήταν τρανς άντρες». 

Όταν το 2010 διαγνώστηκε με διαβήτη Τύπου 1, δεν το έβαλε κάτω. Χάρη στην πρότερη πλούσια εμπειρία της με τα κοινά έστησε το glykouli.gr, το μεγαλύτερο ελληνικό portal για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που δεν έχει μόνο συμβουλευτικό αλλά και αλληλέγγυο, ακτιβιστικό χαρακτήρα, έκανε και δύο βιωματικά ταινιάκια σχετικά. Δεν λύγισε ούτε όταν την πόρτα της χτύπησε αργότερα ο καρκίνος, κι ας της δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή – τον αντιμετωπίζει το ίδιο θαρραλέα, ξεκινά κιόλας μια σειρά podcasts στη LiFO, στοχεύοντας στη στήριξη των καρκινοπαθών και των αναπήρων, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντί τους και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

«Είμαι λεσβία, διαβητική και καρκινοπαθής!» δήλωνε με φλέγμα σε μια άλλη της συνέντευξη, στη Μαρία Λούκα. Ακόμα και την ασθένεια την είδε ως ευκαιρία να αναστοχαστεί, να οργανώσει το προσωπικό της αρχείο, να βάλει μπρος το βιβλίο της και να στήσει την ιστοσελίδα mariacyber.com, όπου βρίσκεις τα πάντα γι’ αυτή. Και μπορεί δύσκολα να γίνεται κανείς «προφήτης» στον τόπο του, δεν ισχύει όμως αυτό όταν υπερβαίνει τα στενά όριά του. Τον Οκτώβριο του 2021 η Γαλλική Δημοκρατία τής απένειμε σε ειδική τελετή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος το μετάλλιο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών, την υψηλότερη διάκρισή που έχει λάβει, με την Ελληνίδα ομόλογή της να σφυρίζει αδιάφορα!

Δεν επαναπαύθηκε, εντούτοις, η «ιππότισσα» στις δάφνες της – σεμνή και προσγειωμένη, παρ’ όλο το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο, αποφεύγει ακόμα και να αναφέρεται σε αυτή την τόσο σημαντική διάκριση. Παρότι μάλιστα δεν είναι οροθετική, συμμετείχε σε καμπάνιες κατά του HIV στίγματος και τον Οκτώβριο του 2022 έδωσε αλληλέγγυο «παρών» στο πάνελ του «I’m positive» της Θετικής Φωνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μαζί με τη μητέρα της, για την οποία έχει να λέει πόσο καλά την έχει «εκπαιδεύσει» από τότε που έκανε το coming out της!

cover
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Η Λεσβιακή Ζωή, το επιστέγασμα όλης αυτής της λατρεμένα ξέφρενης πορείας –γιατί η Μαρία δεν κρύβει ότι έζησε στα άκρα, χωρίς να μετανιώσει ποτέ γι’ αυτό–, έλαβε σάρκα και οστά με εκείνη να μπορεί να κάνει πολύ λιγότερα πράγματα απ’ όσα είχε συνηθίσει σε καθημερινή σχεδόν βάση για πολλά πολλά χρόνια: «Σκέφτομαι τώρα κάποια πράγματα που έκανα στα 19 και λέω: “Θεέ μου, τι έκανα;”. Έκλεινα τα μάτια μου για να δω πόση ώρα μπορώ να οδηγήσω με κλειστά τα μάτια τη μηχανή. Έβαζα χρονόμετρο και υπολόγιζα πόσο θα αυξήσω την ταχύτητα. Σήμερα το λέω και ανατριχιάζω ολόκληρη», έχει πει στον M. Hulot.

Άπραγη, όμως, δεν έμεινε ποτέ και ούτε πρόκειται όσο αναπνέει, όχι μόνο γιατί είναι φύση ανήσυχη και πολυπράγμων αλλά και γιατί «είμαστε σε πόλεμο, σε πολλά επίπεδα… Το βλέπεις και σε μας, τους ΛΟΑΤΚΙ+. Από τη μια έχουμε πετύχει μια πρωτοφανή αναγνώριση, ορατότητα και αποδοχή συγκριτικά με το παρελθόν, από την άλλη έχει αναδυθεί απέναντί μας ένας τρομερός νεο-συντηρητισμός. Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε πιο αλληλέγγυοι, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις αντιστάσεις μας, να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας για ασημαντότητες. Αυτό που μένει τελικά και που μπορεί να μπει ανάχωμα στον φόβο, στην απογοήτευση, στην παραίτηση –και δεν αναφέρομαι μόνο στη δική μας κοινότητα αλλά και σε όσους ανθρώπους σκεφτόμαστε και ζούμε διαφορετικά‒, είναι η αγάπη» μου έλεγε στην ίδια εκείνη συνέντευξη. Χαίρε, Μαρία!

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία (Cyber) Κατσικαδάκου: «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά εάν δεν σεβαστούμε το αιδοίο»

Lgbtqi+ / Μαρία (Cyber) Κατσικαδάκου: «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά εάν δεν σεβαστούμε το αιδοίο»

Ιδρύτρια/διοργανώτρια του Outview Festival. Γεννήθηκε στον Πειραιά, ζει στην Καλλιθέα. Κάποτε μπήκε σε ένα σουβλατζίδικο με κρίση υπογλυκαιμίας, επειδή είναι διαβητική, και την πέταξαν έξω γιατί νόμιζαν ότι είναι πρεζάκι.
M. HULOT
Κουβεντιάζοντας με τη Μαρία Cyber για μια «extreme» λεσβιακή ζωή

Βιβλίο / Κουβεντιάζοντας με τη Μαρία Cyber για μια «extreme» λεσβιακή ζωή

Οδοιπορικό μιας συναρπαστικής ζωής και ταυτόχρονα σπάνιο όσο και πολύτιμο τεκμήριο λεσβιακής ορατότητας, το βιβλίο-αφήγημα της Μαρίας Κατσικαδάκου-Cyber, που μόλις κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Το Ροδακιό, συγκινεί, κεντρίζει και διαβάζεται απνευστί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ