Η θεατρική σεζόν κορυφώνεται: 19 πρεμιέρες για τον Δεκέμβριο

Πρεμιέρες Δεκέμβριος Facebook Twitter
Στο Dreams of Time, η Δάφνη Αντωνιάδου εξερευνά οπτικά και ηχητικά τη δημιουργική διαδικασία του σύμπαντος, μέσα από το κοσμικό και το ανθρώπινο γίγνεσθαι.
0

Dreams of Time

Στο «Dreams of Time» η Δάφνη Αντωνιάδου σκηνοθετεί και χορογραφεί τις Ξένια Σταθούλη και Σοφία Μαρτίου, εξερευνώντας οπτικά και ηχητικά τη δημιουργική διαδικασία του σύμπαντος μέσα από το κοσμικό και το ανθρώπινο γίγνεσθαι και τα άκρα της ανθρώπινης κατάστασης αλλά και μέσα από το πρίσμα της ιδιοσυγκρασίας, της ευαισθησίας και της υπέρμετρης δύναμης που διέπουν τη γυναικεία φύση, δημιουργώντας κάπου ανάμεσα στη σεξουαλικότητα και τον τρόμο μια σειρά από αισθητηριακές εμπειρίες.
Στις 6, 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου στο θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος

Πρεμιέρες Δεκέμβριος Facebook Twitter
Βυσσινόκηπος: Μια μικρή ωδή στην απώλεια και στην αντίσταση μας. Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη σκηνοθετεί 7 πρόσωπα του αριστοτεχνικού έργου του Τσέχοφ που μέσα από ένα κβαντικό άλμα γυρίζουν πίσω τον χρόνο για να το σώσουν το σπίτι τους; 

Μια μικρή ωδή στην απώλεια και στην αντίστασή μας σε αυτήν. Μια ειλικρινής απορία για το πώς κανείς ισορροπεί επάνω στα γκρεμίδια. Οι Δέσποινα Κούρτη, Ιφιγένεια Βαρελά, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Τίτος Γρηγορόπουλος, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος και Νάντια Κατσούρα σε μια ιστορία επιστροφής στο σπίτι των παιδικών χρόνων, στο σπίτι της μνήμης.
Από 11 Δεκεμβρίου στο θέατρο Θησείον

Κακούργα Πεθερά

Το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που σκηνοθετεί ο Θανάσης Ζερίτης εμπνέεται από ένα διάσημο έγκλημα που συντάραξε την Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα, το έγκλημα της Χαροκόπου ή έγκλημα του αιώνα, όπως το χαρακτήρισαν οι δημοσιογράφοι της εποχής. Οι Ελένη Ουζουνίδου, Εριέττα Μανούρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Παπανδρέου και Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης επιχειρούν να φωτίσουν την οριακή ψυχολογία των ανθρώπων που καταφεύγουν στη βία, έχοντας υπάρξει προηγουμένως οι ίδιοι θύματά της. 
Από 4 Δεκεμβρίου στο θέατρο Πόρτα 

Love and Money

Πρεμιέρες Δεκέμβριος Facebook Twitter
Τα δραματικά πρόσωπα που υποδύονται οι Κατερίνα Μαούτσου, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Σύρμας και Σοφία Μαραθάκη αλληλοσπαράσσονται μέχρι τελικής πτώσεως.

Η Σοφία Μαραθάκη επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με το επίκαιρο έργο του Ντένις Κέλι για τις ανθρώπινες σχέσεις που διαλύονται από το χρήμα, τον καταναλωτισμό και τα χρέη μέσα σε μια κοινωνία με κανιβαλιστικές διαθέσεις, όπου το άτομο συνθλίβεται από τα στερεότυπα της τηλεόρασης και του διαδικτύου. Τα δραματικά πρόσωπα που υποδύονται οι Κατερίνα Μαούτσου, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Σύρμας και η Σοφία Μαραθάκη αλληλοσπαράσσονται μέχρι τελικής πτώσεως, φορώντας επώνυμα ρούχα, καταναλώνοντας πακέτα έτοιμων φαγητών, αλκοόλ και ηρεμιστικά, οδηγώντας πολυτελή αυτοκίνητα και χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες.
Από τις 4 Δεκεμβρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Βάιζα

Η Χριστίνα Ματθαίου σκηνοθετεί το πρωτότυπο έργο «Βάιζα». Αντλώντας στοιχεία από τα έργα του Παντελή Μπουκάλα «Μηλιά μου αμίλητη» και «Ο Χριστός στα χιόνια» και έμπνευση από τον μύθο της La Loba, συνθέτει μια παράσταση που μιλάει για τη δύναμη της θηλυκότητας, τη δύναμη να σπας, να εκτίθεσαι, να είσαι ατελής, να διαφέρεις, να αυτοκαθορίζεσαι, να νιώθεις, να εκφράζεσαι, να ζεις.
Από 4 Δεκεμβρίου στο ΠΛΥΦΑ

Ο Τίποτας

Πρεμιέρες Δεκέμβριος Facebook Twitter
Ο Θάνος Τοκάκης συνεχίζει την καλλιτεχνική έρευνα πάνω στην αναζήτηση της ταυτότητας και την έννοια της ευτυχίας.

«Θα έρθει μια μέρα που θα σας απομένουν τριάντα δευτερόλεπτα ζωής. Ε, θέλω να με σκεφτείτε τότε». Ο Θάνος Τοκάκης συνεχίζει την καλλιτεχνική έρευνα πάνω στην αναζήτηση της ταυτότητας και στην έννοια της ευτυχίας. Μετά τη μικρού μήκους ταινία «Tokakis ή What’s my name» σκηνοθετεί και ερμηνεύει έναν σχεδόν μπεκετικό ήρωα που από σκηνής μιλάει για τον πόνο, τα ραγίσματα και τα τραύματα που κουβαλά.
Από 8 Δεκεμβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πλάσματα του Θεού: Υπόθεση Παπέν»

Ο Πέτρος Νάκος σκηνοθετεί μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση βασισμένη στην αληθινή ιστορία των αδελφών Παπέν που διέπραξαν ένα από τα πιο στυγερά και αινιγματικά εγκλήματα του 20ού αιώνα, με τις Μίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη. Μια παράσταση για τον αποκλεισμό, την αδικία, την εκδίκηση και την αγάπη, που παντρεύει το φιλμ νουάρ με τα σύγχρονα crime series.
Από 7 Δεκεμβρίου στο Altera Pars

Bella Figura

Το έργο της Γιασμίνα Ρεζά παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Ένα πολύπλοκο, αστείο και σκληρό παιχνίδι εξουσίας με όλους και για όλα, από το οποίο δεν πρόκειται να βγει κανένας αλώβητος, με τους πρωταγωνιστές Υβόννη Μαλτέζου, Φαίη Ξυλά, Παναγιώτη Μπουγιούρη, Ραφίκα Σαουίς και Χρήστο Κοντογεώργη να συναντιούνται σε ένα εξοχικό εστιατόριο.
Από 7 Δεκεμβρίου στο θέατρο Σταθμός

The Doctor

Πρεμιέρες Δεκέμβριος Facebook Twitter
Ένα ιδιοφυές νοητικό πείραμα για τα αδιέξοδα της πολιτικής ταυτοτήτων.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί ένα ιδιοφυές νοητικό πείραμα για τα αδιέξοδα της πολιτικής ταυτοτήτων (identity politics), που προκαλεί τα όρια της αντίληψης ακόμα και των ίδιων των θεατών. Στον ρόλο της καθηγήτριας Ρουθ Γουλφ η Στεφανία Γουλιώτη και του ιερέα ο Νίκος Χατζόπουλος. Τον εξαιρετικό θίασο συμπληρώνουν οι Αμαλία Νίνου, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μαριάννα Δημητρίου, Ζωή Ρηγοπούλου, Aurora Marion, Λευτέρης Πολυχρόνης, Νίκη Σερέτη, Σταύρος Καλλιγάς και Αλίκη Ανδρειωμένου.
Από τις 8 Δεκεμβρίου στο ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ

Φακντ-απ

Το έργο του Τάσου Ιορδανίδη σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα  με την Αφροδίτη Λιάντου και τον Διονύση Παπανδρέου στους ρόλους δυο νέων  της γενιάς Ζ που προσπαθούν να ακουστούν σε έναν κόσμο που δεν τους ακούει. Στην προσπάθειά τους αυτή θα φτιάξουν μια δική τους πραγματικότητα, σε έναν κόσμο που τρέχει γρήγορα, που κρίνει εύκολα, που βάζει ταμπέλες με ελαφριά καρδιά και ζει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από 9 Δεκεμβρίου στο θέατρο Άλφα - Ληναίος - Φωτίου

Η playlist μιας faultless μητρότητας

Σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα, ένα έργο της Ευαγγελίας Γατσωτή όπου 4 ήρωες συνδέονται με σχέσεις εξάρτησης σε μια ιστορία όπου όλα είναι πιθανά και όλα ανατρέπονται, αποδεικνύοντας ότι η μητρικότητα δεν απορρέει πάντα από τη μητρότητα. Ηρωίδα είναι η Μπούλετ, διάσημη DJ της underground σκηνής των '80s, που ήταν ανέκαθεν απορροφημένη από την καριέρα της.
Από 9 Δεκεμβρίου στο Vault

Το νούμερο 31328

Πρεμιέρες Δεκέμβριος Facebook Twitter
Αριάδνη Καβαλιέρου, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλης Πανάδης και Σωτήρης Τσακομίδης μας μεταφέρουν σε μια ιστορία που αξίζει να ξαναειπωθεί.

Σε διασκευή και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου ένα από τα εμβληματικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που αποτυπώνει την πραγματική εμπειρία του συγγραφέα στα τάγματα εργασίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι Αριάδνη Καβαλιέρου, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλης Πανάδης και Σωτήρης Τσακομίδης μας μεταφέρουν μια ιστορία που αξίζει να ξαναειπωθεί, να ζωντανέψει, να αγγίξει, να ταράξει και να συγκινήσει, να μην ξεχαστεί.
Από 11 Δεκεμβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μedea loading

Ως μια σύγχρονη θηλυκή ύπαρξη, η Μήδεια μας καλεί σε μια τελετή τσαγιού για να μας αφηγηθεί τη δική της ιστορία θρήνου και χειραφέτησης. Αν η Μήδεια ήταν τόπος, τι τόπος θα ήταν; Τι κουβαλάει μαζί του ο Ιάσονας; Τα παιδιά της Μήδειας τι πίνουν; Πού κατοικεί μέσα μας η Μήδεια; Ο έρωτας περνάει; Πώς ξορκίζεται το παρελθόν; Και τέλος πάντων, τι παπούτσια ταιριάζουν σε μια ανάβαση στον ήλιο; Μια παράσταση σε σύλληψη και ερμηνεία της Ρόζας Προδρόμου.
Από 13 Δεκεμβρίου στο ΠΛΥΦΑ

Όταν πέθανα

Ο Λάκης Λαζόπουλος γράφει και σκηνοθετεί την «κωμωδία της ζωής μας» με πρωταγωνιστή έναν νεκρό που ξαφνικά βρίσκεται όρθιος στο νεκροταφείο καθώς ένα από τα νεύρα του δεν έχει πεθάνει και συμπαρασύρει τα υπόλοιπα. Ανατινάζεται το σύμπαν του και έτσι στα τριήμερά του τούς περιμένει όλους να συζητήσουν μαζί του: συγγενείς και φίλους, αλλά και την πρώτη του γυναίκα που έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια και ζει σε μοναστήρι.
Από 22 Δεκεμβρίου στο θέατρο Βέμπο

Γλάρος

Πρεμιέρες Δεκέμβριος Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τον χορό των ανθρώπων του Τσέχοφ. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τον χορό των ηρώων του Τσέχοφ γύρω από μια λίμνη, οι οποίοι προβληματίζονται πάνω στην τέχνη και το μέλλον, αναπολούν τους ματαιωμένους έρωτες και συνθέτουν μια κραυγή του ανθρώπου για ζωή λίγο πριν βουλιάξει. Οι Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θεοδώρα Τζήμου, Μανώλης Μαυροματάκης, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Ζυγούρης και Νατάσα Εξηνταβελώνη παλεύουν με το ανεκπλήρωτο της ανθρώπινης ύπαρξης που ψάχνει να βρει έναν τρόπο να ανήκει και να ακουμπήσει σε έναν προορισμό.
Από 15 Δεκεμβρίου στο θέατρο Προσκήνιο

Όλοι εμείς πουλιά

Σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, το έργο εξερευνά την έννοια της ταυτότητας ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού αλλά και ως κίνδυνο εγκλωβισμού μέσα στα δύσκαμπτα πλαίσια που μας έχουν επιβληθεί από την καταγωγή, τη θρησκεία, τις παραδόσεις, την οικογένεια και τον εαυτό μας. Μπάμπης Αλεφάντης, Γιώργος Ζιόβας, Άννα Μάσχα, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μελίνα Πολυζώνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Στεφανία Σαμαρά και Πηνελόπη Τσιλίκα στροβιλίζονται σε ένα δυσοίωνο σύμπαν.
Από 20 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο

Βασιλιάς Ληρ

Πρεμιέρες Δεκέμβριος Facebook Twitter
Σκηνή από την παράσταση ο Βασιλιάς Ληρ. Φωτ.: Karol Jarek

Ο Γιάννης Χουβαρδάς μας καλεί σε ένα σύμπαν στο οποίο η εξουσία σημαίνει τα πάντα και η αμφισβήτησή της οδηγεί στο τίποτα. Το έργο ακολουθεί το ταξίδι του Ληρ προς το σκοτάδι, την εσωτερική ερημιά και την τρέλα μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να μοιράσει την επικράτειά του στις τρεις κόρες του. Η τραγωδία που θα ξετυλιχθεί δεν θα αφήσει αλώβητο κανέναν από τους ήρωες. Τον φερώνυμο ρόλο ενσαρκώνει ο Λεωνίδας Κακούρης.
Από 16 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο

Anastasia the musical

Η Θέμις Μαρσέλλου σκηνοθετεί τους Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Demy, Θανάση Τσαλταμπάση και Ίαν Στρατή σε ένα μιούζικαλ για τη συγκινητική ιστορία της μεγάλης δούκισσας Αναστασίας Ρομανόφ που η εξαφάνισή της και ό,τι της συνέβη αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της Ιστορίας, με τον συγγραφέα να αναζητά να ανακαλύψει ξανά το παρελθόν της, το οποίο πιστεύει ότι βρίσκεται στο Παρίσι.
Από 23 Δεκεμβρίου στο θέατρο Παλλάς

H πρόβα

Το έργο του Ζαν Ανούιγ τοποθετείται στη μεσοπολεμική Γαλλία, σε έναν πύργο κάπου στην εξοχή, όπου ένας Κόμης, αντιπροσωπευτικό απομεινάρι μιας κοινωνικής τάξης σε παρακμή, σκηνοθετεί, για να διασκεδάσει την πλήξη τόσο τη δική του όσο και των καλεσμένων του, ένα έργο του Μαριβώ. Ηθοποιοί-μαριονέτες, απόλυτα υποταγμένοι στα καπρίτσια του, είναι η γυναίκα του, ο εραστής της, η ερωμένη του, ο καλύτερος φίλος του και μια νεαρή γκουβερνάντα, προερχόμενη από τον χώρο των υπηρετών, την αριστερή πτέρυγα. Η γκουβερνάντα αυτή είναι το αγκάθι που τσιμπάει και ματώνει τους ήρωες, θυμίζοντάς τους πως κάποτε ήταν άνθρωποι με δικά τους αισθήματα και σκέψεις. Ένα αγκάθι που πρέπει να αφαιρεθεί βίαια, όπως βίαια εισέβαλε στη ζωή και το δέρμα τους…

Από 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο NOŪS - Creative Space

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»: Μια γνήσια λαϊκή αφήγηση που ξεπερνά το όριο του αριστερού απομνημονεύματος

I Was There / «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»: Μια γνήσια λαϊκή αφήγηση που ξεπερνά το όριο του αριστερού απομνημονεύματος

Σε έναν κόσμο όπου η ακεραιότητα και η αφοσίωση εξαφανίζονται, η παράσταση μας θυμίζει ότι υπήρξε μια γενιά που έζησε χωρίς να αφήσει στιγμή τα ιδανικά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ