Ας επιστρέψουμε στα ίδια τα κείμενα για να εμψυχωθούμε

«Τα Χρόνια» και «Η Χορτοφάγος»: όταν το θέατρο τακτοποιεί το ταραχώδες Facebook Twitter
Οι όποιες στιγμές συγκίνησης προέρχονται κυρίως από τον λόγο της Αρνό και από δύο-τρεις σκηνές αλληλεπίδρασης των ηθοποιών –όχι από τη σκηνοθεσία ή το ψυχικό κλίμα της παράστασης. Φωτ.: Fred Debrock
0

Πώς να μεταφέρει κανείς ένα μυθιστόρημα στη σκηνή; 

Πώς να συμπυκνώσει δεκάδες ώρες ανάγνωσης μέσα σε δύο ώρες θέασης; 

Πώς να αποδώσει τη (συνήθως) αργή, σταδιακή ωρίμανση της ηρωίδας στο πέρασμα των χρόνων ή των δεκαετιών, καταφεύγοντας σε μια τέχνη, τη θεατρική, που πραγματοποιείται στο «τώρα»∙ που αδυνατεί να δείξει το παρελθόν, παρά μόνο τη στιγμή που αυτό εκβάλλει δυναμικά στο παρόν, προκαλώντας υπερχείλιση;  

Αν το μυθιστόρημα παρακολουθεί και καταγράφει εκατομμύρια μικροκινήσεις του νου, των αισθήσεων, της ψυχής, το θέατρο καλείται να συλλάβει το απόσταγμά τους∙ να τις «καθαρίσει», να τις κωδικοποιήσει, να τις φανερώσει μέσα από εικόνες, χειρονομίες, φωτισμούς, υφάσματα, ηχητικότητες, μέσα από την υλική και σωματική επιτέλεση.   

Πράγματι, απαιτείται επίπονη δραματουργική και σκηνοθετική εργασία προτού ένα μυθιστόρημα αποκτήσει δραματική μορφή και ένσαρκη υπόσταση. Κι όμως, παρότι ακούγεται, και αποδεικνύεται, τόσο απαιτητικό, το θέατρο ολοένα και περισσότερο στρέφεται στη λογοτεχνία προκειμένου να αντλήσει έμπνευση και υλικό: ίσως επειδή η ένταση των προσωπικών εξομολογήσεων, το βάθος του αναστοχασμού και το πάθος των διαφορετικών, έως προσφάτως ανοίκειων ή καταπιεσμένων φωνών που απαντώνται στο πεδίο της τελευταίας δεν απαντώνται, δυστυχώς, με την ίδια ισχύ, στα καινούργιας εσοδείας θεατρικά έργα (φαντάζομαι γι’ αυτό ανεβαίνει τόσο συχνά ο Εντουάρ Λουί στη χώρα μας). Το φαινόμενο έχει πλέον πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε δεν αποτελεί καν «φαινόμενο» και, από αυτή την άποψη, η ενότητα του Φεστιβάλ «Η σκηνή των βιβλίων» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κομίζουσα γλαύκα εις Αθήνας. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτό το θέμα: το θέμα εν προκειμένω είναι η μάλλον απογοητευτική δραματοποίηση δύο σημαντικών σύγχρονων μυθιστορημάτων από δύο Ευρωπαίες καλλιτέχνιδες, τη Νορβηγίδα Ελίνε Άρμπο και την Ιταλίδα Ντάρια Ντεφλοριάν, που φιλοξενήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών.  

Μάλλον απογοητευτική αποδεικνύεται η δραματοποίηση δύο σημαντικών σύγχρονων μυθιστορημάτων από δύο Ευρωπαίες καλλιτέχνιδες, τη Νορβηγίδα Ελίνε Άρμπο και την Ιταλίδα Ντάρια Ντεφλοριάν.

Η Άρμπο, που ζει και δραστηριοποιείται κυρίως στην Ολλανδία, τη Νορβηγία αλλά προσφάτως και στην Αγγλία, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με τα «Χρόνια», το magnum opus της Ανί Ερνό (στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την πεζογραφία των Βιρτζίνια Γουλφ, Τζέιμς Μπόλντγουιν, Εντουάρ Λουί κ.ά).  

«Τα Χρόνια» και «Η Χορτοφάγος»: όταν το θέατρο τακτοποιεί το ταραχώδες Facebook Twitter
Φωτ.: Fred Debrock

Πέντε ηθοποιοί, τρεις νεότερες και δύο μεγαλύτερες, εμφανίζονται ενώπιόν μας για να αφηγηθούν τη ζωή μιας γυναίκας –της συγγραφέως– από τη δεκαετία του 1940 ως το 2008, συνδυάζοντας τον λόγο με την κίνηση και το τραγούδι, παραταγμένες σε ένα γυμνό, σχετικά, σκηνικό (τραπέζι, καρέκλες, τέσσερα-πέντε λευκά πανό) που νοστιμίζει μονάχα όποτε ο αφανής κύκλος, πάνω στον οποίο πατούν, περιστρέφεται αιφνιδίως, αποκαλύπτοντας μια σειρά από σκηνικά αντικείμενα και μουσικά όργανα στην περίμετρό του. 

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ερνό επιχειρεί εδώ, ως γνωστόν, ένα νέο είδος αυτοβιογραφίας – «autobiographie impersonelle»¹ το έχει χαρακτηρίσει η ίδια. Στο κείμενο ανακαλεί πως, όταν ήταν νεότερη, επιθυμούσε διακαώς να γράψει «... κάτι σαν το “Μια ζωή” του Μοπασάν, που θα αποτύπωνε το πέρασμα του χρόνου εντός και εκτός της, μέσα στην Ιστορία, ένα “πλήρες μυθιστόρημα” που θα τελείωνε με την αποποίηση ανθρώπων και πραγμάτων... ένα είδος “πεπρωμένου μιας γυναίκας”».  

Aν ο ένας κυρίαρχος άξονας του βιβλίου είναι η γραφή ως εργαλείο ανάκτησης, επανοικειοποίησης και νοηματοδότησης του «χαμένου χρόνου» και του άγνωστου/ακατέργαστου εαυτού, ως οχυρό ενάντια στη λήθη και στον αφανισμό («ήθελε να περισώσει τα πάντα στο βιβλίο της, ό,τι υπήρχε γύρω της, συνεχώς, να περισώσει την ιδιαιτερότητά της»), τότε ο άλλος θα πρέπει να είναι το άτομο μέσα στον κόσμο: μέσα στη δίνη των γεγονότων, μέσα σ’ έναν ποταμό από ερεθίσματα, βλέμματα, αγγίγματα, γονεϊκές νουθεσίες, ψαγμένες ταινίες, ερωτικές πανωλεθρίες, οικογενειακές τελετουργίες, ανεκπλήρωτες επιθυμίες, επαναστατικές ανησυχίες που άλλοτε καταλαγιάζουν κι άλλοτε φουντώνουν, άλλοτε θεριεύουν κι άλλοτε μαραίνονται (μόνο και μόνο για να αναστηθούν ξανά, χάρη στο περίτεχνο κάλεσμα της μνήμης). 

«Τα Χρόνια» και «Η Χορτοφάγος»: όταν το θέατρο τακτοποιεί το ταραχώδες Facebook Twitter
Φωτ.: Fred Debrock

Η Αρνό επιθυμεί μια αφήγηση «απρόσωπη» στην οποία το «εγώ» δεν θα εκδηλώνεται εγωκεντρικά αλλά ως μέλος του «εμείς» (ως «ένα σύνολο συμβάντων μέσα στο υπερσυμβάν σύμπαν»²), ως εκ τούτου η σκηνοθέτις σπάει αυτό το «εγώ» –στην πραγματικότητα το «αυτή», εφόσον η συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί ποτέ πρωτοπρόσωπη αφήγηση– σε πέντε κομμάτια (πέντε ηθοποιούς).  

Έμφαση δίδεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στο ζήτημα της γυναικείας εμπειρίας και χειραφέτησης, από το δεύτερο μισό του εικοστού ως τις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα. Όμως, αν στο βιβλίο η χειραφέτηση προκύπτει μέσα από μια ευρύτερη διαδικασία προσωπικής, κοινωνικής και πολιτικής αφύπνισης της ηρωίδας (το σώμα της υφίσταται διαρκώς μέσα στο πεδίο του κόσμου, των ροών, των αντικειμένων, των γεωγραφιών, της λογοτεχνίας και της ποπ κουλτούρας), στην παράσταση της Αρμπό περιορίζεται σε συγκεκριμένα «μείζονα» γεγονότα: στην «πρώτη φορά», στην έκτρωση –για την οποία, μάλιστα, αντλείται υλικό από έτερο βιβλίο της Αρνό–, στο σεξ με τον νεότερο άνδρα, στις προκλήσεις της μετα-συζυγικής ζωής. Οι κοινωνικοί αγώνες, η αμφισβήτηση των ιδεολογιών, η αποδόμηση των πολιτικών ανδρών, η ασίγαστη (αυτο)κριτική την οποία η συγγραφέας ασκεί στην ξενοφοβική, ρατσιστική, υπερκαταναλωτική, πλαδαρή και βολεμένη γαλλική κοινωνία υπάρχουν στην παράσταση της Αρμπό μονάχα ως συνοδευτικό «μαγκαζίνο» και όχι ως διακύβευμα που χρωματίζει τις φωνές και δονεί τα σώματα.  

Αλλά δεν είναι τόσο οι ζωτικές δραματουργικές παραλείψεις· ακόμα και η επιλεκτική έμφαση στη «γυναικότητα» θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ πιο δραστικά, αν το γενικότερο στυλ, το συνολικότερο ύφος της παράστασης δεν τύλιγε τα πάντα σ' έναν μανδύα νοσταλγικής ελαφρότητας: μια παλιά «φωτογραφία», μια χαριτωμένη αφήγηση, ένα σβούρισμα του κύκλου, αλλαγή ηθοποιού, ένα τραγούδι «εποχής» και πάμε πάλι. Οι όποιες στιγμές συγκίνησης προέρχονται κυρίως από τον λόγο της Αρνό και από δυο-τρεις σκηνές αλληλεπίδρασης των ηθοποιών – όχι από τη σκηνοθεσία ή το ψυχικό κλίμα της παράστασης. 

«Τα Χρόνια» και «Η Χορτοφάγος»: όταν το θέατρο τακτοποιεί το ταραχώδες Facebook Twitter
Φωτ.: Fred Debrock

Ποια η σύνδεση των προσώπων με την αφήγησή τους; Ποια η συνθήκη μέσα από την οποία «μιλούν»; Στο όνομα τίνος πράγματος ή προσώπου μάς απευθύνονται; Προφανώς, το γεγονός ότι είναι γυναίκες θα πρέπει να μας είναι αρκετό... κι ας μένουν μετέωρες, ανέμελες και χαρωπές. «Το αίσθημα επείγοντος που τη ρημάζει [σ.σ. την Αρνό]» δεν αναδύεται ποτέ. Το σπαρακτικό τέλος, η συγκέντρωση των θραυσμάτων-αναμνήσεων, η επιθυμία «να περισώσει κάτι απ’ τον χρόνο στον οποίο εμείς δεν θα υπάρχουμε», το σπίτι στο βάθος ενός κήπου, ο άντρας με πιτζάμα στο γηροκομείο του Ποντουάζ που ζητούσε με λυγμούς από τους επισκέπτες να τηλεφωνήσουν στον γιο του, ο εκτυφλωτικός ήλιος πάνω στους τοίχους του νεκροταφείου του Σαν Μικέλε, όλα αυτά που συνθέτουν τον πολύτιμο καμβά της Αρνό εξαφανίζονται. Για την ακρίβεια, τοποθετούνται σε αναγνωρίσιμα κουτάκια (εφηβεία, γάμος, διαζύγιο, ωριμότητα), εύχρηστα και «λογικά», τόσο «λίγα» μπροστά στον άθλο μνήμης και αντίστασης που συνιστά το έργο της Αρνό.  

«Η γυναίκα μου τρελάθηκε»

«Τα Χρόνια» και «Η Χορτοφάγος»: όταν το θέατρο τακτοποιεί το ταραχώδες Facebook Twitter
Αντιμέτωποι με αυτή την αθέλητη φτωχοποίηση της λογοτεχνίας, δεν έχουμε παρά να επιστρέψουμε στα ίδια τα κείμενα για να εμψυχωθούμε... Φωτ.: Andrea Pizzalis

Όσον αφορά τη «Χορτοφάγο»³ της Ντεφλοριάν και των συνεργατών της, τα πράγματα αποδεικνύονται πολύ χειρότερα, καθότι εδώ παρακολουθούμε απλώς ένα «άλλο» μυθιστόρημά και μάλιστα ξεζουμισμένο από όλους τους σωματικούς και φυτικούς χυμούς του πρωτοτύπου. 

Η μυστηριακή διαδικασία μέσω της οποίας η κεντρική ηρωίδα απαρνείται σταδιακά την ανθρώπινη κατάσταση προκειμένου να μεταπηδήσει σε μια άλλη μορφή ζωής, η εναγώνια προσπάθειά της να υπερβεί την ασφυκτική, πατριαρχική δομή που της αποστερεί κάθε στάλα οξυγόνου, η υπόγεια διαμαρτυρία της που τη φέρνει σε σύγκρουση με κάθε πρόσωπο της ζωής της, κάθε συζυγικό και συγγενικό δεσμό, με ολόκληρο το ψυχιατρικό κατεστημένο, η ηρωική, πλην τόσο επώδυνη πορεία της προς το γίγνεσθαι-φυτό του Ντελέζ, απουσιάζουν εδώ εκκωφαντικά.   

Η δραματουργία της σκηνοθέτιδας (η οποία επωμίζεται και τον ρόλο της αδελφής) τα ισοπεδώνει όλα, τα μετατρέπει σε μια ιστορία αστικής συζυγικής πλήξης, η οποία οδηγεί την ΓιόνγκΧιε στο ψυχιατρείο με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ωδίνες, χωρίς συμβολισμούς, χωρίς υπόγεια ρεύματα και ανακατατάξεις. Το στίγμα δίδεται από την πρώτη στιγμή, όταν ο ηθοποιός που υποδύεται τον σύζυγό της αρχίζει να μας εξιστορεί τα «προβλήματά» τους με περισσό κωμικό gusto, αφαιρώντας από τον ήρωα όλη την ποταπή και ύπουλη αρρενωπότητα που του έχει προσδώσει αριστοτεχνικά η Χαν Γκανγκ. Είναι εντυπωσιακό το πώς η Ντεφλοριάν μετατρέπει ετούτη τη σιχαμερή εκδοχή του μικροσκοπικού «φαλλού» που βλέπει τη σύζυγο ως κατώτερο και πειθήνιο ον σε έναν συμπαθή, καθημερινό τύπο, ο οποίος, αδυνατώντας να «επικοινωνήσει» με την αινιγματική, απόμακρη, «εκκεντρική»  γυναίκα του, καταφεύγει στο «χιούμορ» και εξιλεώνεται αυτοσαρκαζόμενος. Αυτή, λοιπόν, η... ασυμφωνία χαρακτήρων μεταξύ της ΓιόνγκΧιε και του άντρα της, και όχι κάτι απείρως βαθύτερο, είναι που προκαλεί το ρήγμα εντός της, ωθώντας τη σε μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά: «η γυναίκα μου τρελάθηκε», αυτό τουλάχιστον καλούμαστε να υποθέσουμε (κι ας διαισθανόμαστε πως κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει, ακόμη κι αν αυτό δεν διερευνάται ποτέ) έτσι όπως τη βλέπουμε να περιφέρεται, βουβή, αναμαλλιασμένη και ημίγυμνη, αρνούμενη να εκπληρώσει τα καθήκοντά της.  

«Τα Χρόνια» και «Η Χορτοφάγος»: όταν το θέατρο τακτοποιεί το ταραχώδες Facebook Twitter
Φωτ.: Andrea Pizzalis

Η σοκαριστική σκηνή με τον πατέρα στο οικογενειακό δείπνο, ο οποίος στο βιβλίο επιχειρεί με τη βία να ταΐσει κρέας τη χορτοφάγο κόρη του, αναβιώνοντας όλους τους εφιάλτες της παιδικής ηλικίας της, εδώ προσπερνιέται χαλαρά, με ένα ανώδυνο σκετσάκι. Όταν η ΓιόνγκΧιε αρπάζει το μαχαίρι για να κόψει τις φλέβες της, το κάνει μηχανικά, άνευ εσωτερικού κινήτρου, αφήνοντάς μας, ως εκ τούτου, βουτηγμένους στην απορία. Η ερωτική σχέση με τον κουνιάδο της, το μόνο κεφάλαιο ανάτασης κι ελπίδας στο βιβλίο, όπου πιστεύουμε προς στιγμήν ότι η ηρωίδα αρχίζει να κατακτά την ανεξαρτησία της, να βιώνει τη ζωή με τον δικό της τρόπο, να ανθίζει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, πέρα από κάθε επιταγή και προκαθορισμένη νόρμα ύπαρξης, σκιαγραφείται πρόχειρα, επιδερμικά, χωρίς σπίθα αποκλίνοντος σεξουαλισμού και απόλαυσης. 

Σώματα παροπλισμένα, ανενεργά, αγκιστρωμένα σε μια ελλειπτική αναπαράσταση, στεγνή, ψυχρή, επίπεδη που κανονικοποιεί αυτό που αντιστέκεται στην κανονικότητα, και το πνίγει ακριβώς λόγω της απόλυτης αδυναμίας της να το προσεγγίσει, να το θαυμάσει, να το ψηλαφίσει. Καμία μεταμόρφωση, κανένα άλμα, καμία γραμμή φυγής –έστω και τραγικά εμποδισμένη. «Τι είδους τρόμος, θυμός, αγωνία, κόλαση, που ούτε η ίδια γνωρίζει, υπάρχει εκεί;» αναρωτιέται η αδελφή της ΓιόνγκΧιε, κοιτάζοντάς την στα μάτια, την ώρα που τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ανήμπορη ν’ απαντήσει στο ερώτημα αυτό, η σκηνοθέτις επιλέγει τη μέθοδο της απλούστευσης: αστικοποιεί το ζωώδες, ξεδοντιάζει το άναρχο, καμουφλάρει το αναβράζον, αναισθητοποιεί το ταραχώδες.  

«Τα Χρόνια» και «Η Χορτοφάγος»: όταν το θέατρο τακτοποιεί το ταραχώδες Facebook Twitter
Η σοκαριστική σκηνή με τον πατέρα στο οικογενειακό δείπνο, ο οποίος στο βιβλίο επιχειρεί με τη βία να ταΐσει κρέας τη χορτοφάγο κόρη του αναβιώνοντας όλους τους εφιάλτες της παιδικής ηλικίας της, εδώ προσπερνάται χαλαρά, με ένα ανώδυνο σκετσάκι. Φωτ.: Andrea Pizzalis

Δύο συναρπαστικές ιστορίες γυναικών που ανοίγονται, η καθεμία με τον τρόπο της, σε απρόσμενες συνδέσεις και πολλαπλότητες, που τις διαπερνούν ιλιγγιώδεις εντασιακότητες, που τρυπάνε τους τοίχους και ξεχύνονται, πλήρεις επιθυμιών, στη θορυβώδη ζωή, συναντούν εδώ είτε μια μετριοπαθή (στην πρώτη περίπτωση) είτε μια κακοποιητική (στη δεύτερη περίπτωση) μεταχείριση που, τελικά, όχι μόνο δεν μας απελευθερώνει από την εύτακτη, ευανάγνωστη οργάνωση της ταυτότητας αλλά μας καλεί σε αυτήν. Αντιμέτωποι με αυτή την αθέλητη φτωχοποίηση της λογοτεχνίας, δεν έχουμε παρά να επιστρέψουμε στα ίδια τα κείμενα για να εμψυχωθούμε... 

1. Βλέπε εδώ το ιδιαιτέρως διαφωτιστικό επίμετρο του Νίκου Μπακουνάκη στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (μτφρ.: Ρίτα Κολαΐτη) 
2. Ντάνα Παπαχρήστου, «Η τέχνη ως πολεμική μηχανή»
3. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη (μτφρ.: Αμαλία Τζιώτη) 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επίδαυρος explained

Επίδαυρος explained / Λουίζα Αρκουμανέα: «Στην Επίδαυρο δεν υπάρχει "απαγορεύεται"»

Το αρχαίο δράμα, η ελληνικότητα και οι νεωτερισμοί των παραστάσεων, οι περιορισμοί και οι ελευθερίες που θέτει η συνθήκη της Επιδαύρου και όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς προτού βρεθεί σε αυτή: η θεατρική κριτικός της LiFO σε μια συζήτηση με αφορμή την έναρξη των φετινών Επιδαυρίων και του δεύτερου κύκλου της επιτυχημένης σειράς podcasts «Αρχαίο Δράμα Explained», όπου αναλύει τα έργα που θα δούμε προσεχώς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Ζωγράφος: Ο «Ορέστης» του Τερζόπουλου

Θέατρο / Κωνσταντίνος Ζωγράφος: «Ο Τερζόπουλος σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό»

Ο νεαρός ηθοποιός που πέρυσι ενσάρκωσε τον Πυλάδη επιστρέφει φέτος ως Ορέστης. Με μια ήδη πλούσια διαδρομή στο θέατρο δίπλα σε σημαντικούς δημιουργούς, ετοιμάζει ένα νέο έργο εμπνευσμένο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

The Review / «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

Με αφορμή την παράσταση γι’ αυτόν τον αυθεντικό δημιουργό που τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 μεσουρανούσε, ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου σχολιάζουν τον αντίκτυπό του στο κοινό σήμερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, πτώση και η αποθέωση

Αρχαίο Δράμα Explained / «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, η πτώση και η αποθέωση

Τι μας μαθαίνει η ιστορία του Οιδίποδα, ενός ανθρώπου που έχει τα πάντα και τα χάνει εν ριπή οφθαλμού; Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα επιχειρεί μια θεωρητική ανάλυση του έργου του Σοφοκλή.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Στη ζωή έσπαγε τα ταμπού, στο θέατρο τα ταμεία

Θέατρο / Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πώς έσπαγε τα ταμεία στο θέατρο επί 35 χρόνια

Για δεκαετίες έχτισε, με το αλάνθαστο επιχειρηματικό της ένστικτο, μια σχέση με το θεατρικό κοινό που ακολουθούσε υπνωτισμένο τον μύθο της εθνικής σταρ. Η πορεία της ως θιασάρχισσας μέσα από παραστάσεις-σταθμούς και τις μαρτυρίες συνεργατών της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ