3 θεατρικές παραστάσεις που θα θυμόμαστε από το 2020

3 θεατρικές παραστάσεις που θα θυμόμαστε από το 2020 Facebook Twitter
Εικονογράφηση: design9/LIFO
0

Δύσκολο να μιλήσει κανείς για τη χρονιά που τέλειωσε και έπληξε βαθιά την ανθρωπότητα με τρόπους που ακόμα δεν έχουν μετρηθεί. Ο κόσμος του θεάτρου ήταν σίγουρα από τα μεγαλύτερα θύματα: παραστάσεις που κατέβηκαν απότομα, χωρίς ούτε ένα φιλί ζωής, ματαιωμένα σχέδια, χαμένες επενδύσεις, στασιμότητα, ανασφάλεια, περιορισμένες ή ανύπαρκτες επιλογές, ανεργία, αγώνας για επιβίωση.


Ας ευχηθούμε να τελειώσει σύντομα ο εφιάλτης, να ξανανοίξουν οι αίθουσες, να μπορέσουμε πάλι να δούμε, να ακούσουμε, να αισθανθούμε την ενέργεια των ηθοποιών και όλων των δημιουργών του θέατρου που κρατούν τη φαντασία και την ευαισθησία μας δυνατή και υγιή. Οι τρεις παραστάσεις που παραθέτουμε εδώ απέδειξαν περίτρανα τη ζωτική και αδιαμφισβήτητη προσφορά του θεάτρου στην πνευματική και ψυχολογική μας ωρίμανση, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Οι τρεις αδελφές

Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Θέατρο Βεάκη

3 θεατρικές παραστάσεις που θα θυμόμαστε από το 2020 Facebook Twitter
Όσο κι αν πληγωθούν, όσο κι αν ματαιωθούν, όσο κι αν συμβιβαστούν με μια άχαρη δουλειά ή έναν μικρόνοο σύζυγο, εκείνες θα συνεχίσουν να επιθυμούν μέχρι τελικής πτώσης.

Οι «Τρεις Αδελφές» του Καραντζά είναι γερασμένες από το πρώτο λεπτό. Βρίσκονται στο μέλλον και θυμούνται τα παλιά; Βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα τους, βυθισμένες στο άχρονο σύμπαν του ασυνείδητου; Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, αλλά αυτή η αμφισημία μάς γοητεύει. Νιώθουμε πως ο χρόνος έχει συμπτυχθεί ή, αντιστρόφως, έχει απλωθεί στο διηνεκές. Σε κάθε περίπτωση, η επιθυμία των ηρωίδων μοιάζει ανεξάντλητη – ίσως γι' αυτό αναπαριστούν εμμονικά το δράμα τους. Όσο κι αν πληγωθούν, όσο κι αν ματαιωθούν, όσο κι αν συμβιβαστούν με μια άχαρη δουλειά ή έναν μικρόνοο σύζυγο, εκείνες θα συνεχίσουν να επιθυμούν μέχρι τελικής πτώσης.


Πρόκειται για ένα σπουδαίο σκηνοθετικό επίτευγμα, το πώς κατάφερε ο Καραντζάς να τοποθετήσει το ανθρώπινο στο σημείο τομής των τριών διαστάσεων του χρόνου, εκεί όπου συναντιούνται ο παλιός, ο τωρινός και ο μελλοντικός εαυτός μας. Κι αυτοί οι ατέρμονοι κύκλοι του Εγώ διαγράφηκαν με ανατριχιαστική και συγχρόνως συγκινητική διαύγεια στη διάρκεια της παράστασης. Να θυμίσω εδώ την απόλυτη εναρμόνιση του σκηνοθετικού οράματος με εκείνα των υπόλοιπων συντελεστών: τη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, τη σκηνογραφία της Μαρίας Πανουργιά και τον φωτισμό του Αλέκου Αναστασίου.


Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά

Υποσκήνιο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

3 θεατρικές παραστάσεις που θα θυμόμαστε από το 2020 Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης απέρριψε τα μεγαλοαστικά σαλόνια, όπου συνήθως τοποθετούνται τα ιψενικά αριστουργήματα, και κατευθύνθηκε προς τοπία μεσαιωνικά.

Ένα έργο αινιγματικό, με μελοδραματική υπόθεση, που όμως διαθέτει κοινωνική διάσταση και ταυτόχρονα εκτυλίσσεται ως υπαρξιακό θρίλερ, διαποτισμένο με την αχλύ των σκανδιναβικών μύθων: αυτό το ασυνήθιστο όσο και γοητευτικό μείγμα μετέφερε επί σκηνής με τόλμη και φαντασία ο Γιάννης Χουβαρδάς. Ο σκηνοθέτης απέρριψε τα μεγαλοαστικά σαλόνια, όπου συνήθως τοποθετούνται τα ιψενικά αριστουργήματα, και κατευθύνθηκε προς τοπία μεσαιωνικά, εκεί όπου συχνάζουν άρχοντες του σκότους, βασίλισσες του χιονιού και απειλητικοί δαίμονες.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο συνέλαβε (με την πολύτιμη συνδρομή της σκηνογράφου Εύας Μανιδάκη και της ενδυματολόγου Ιωάννας Τσάμη) το γοτθικό αυτό σύμπαν στα έγκατα του Μεγάρου Μουσικής ως μια εκλεκτική σύνθεση αναφορών που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία μας διαμέσου της ποπ κουλτούρας. Παρά τις όποιες αδυναμίες, έχουμε να κάνουμε με μια γόνιμη, αναγκαία και εξαιρετικά ευπρόσδεκτη ανάγνωση του Ίψεν, που ενδέχεται να ανοίξει νέα μονοπάτια προσέγγισης του σπουδαίου συγγραφέα.

Ερωτικές καρτ-ποστάλ από την Ελλάδα

Των Ανέστη Αζά και Λένας Κιτσοπούλου 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

3 θεατρικές παραστάσεις που θα θυμόμαστε από το 2020 Facebook Twitter
Εντυπωσιακή και αιφνιδιαστική η ερμηνεία του Κώστα Κουτσολέλου.

Μια σπονδυλωτή, άκρως απολαυστική μουσική σάτιρα, οι «Ερωτικές καρτ-ποστάλ από την Ελλάδα» κατάφεραν κάτι πραγματικά δύσκολο: να μιλήσουν για το ζοφερό παρόν μας με τρόπο καυστικό και χιουμοριστικό συνάμα. Μια ομάδα με οίστρο, ταλέντο και εκρηκτικό ταμπεραμέντο έστησε μια παράσταση αφοπλιστικά άμεση, θαρραλέα και ζωντανή.


Υπήρχε θλίψη σε αυτές τις «Καρτ-ποστάλ», κι ας ήταν ξεκαρδιστικές. Θλίψη για την εποχή της αθωότητας, ατομικής και συλλογικής, που τέλειωσε ανεπιστρεπτί, αλλά προπαντός θλίψη για τη νεότητά μας που έριξε άγκυρα στα χαμένα, και κάποτε τόσο ειδυλλιακά, καλοκαίρια, για να βουλιάξει αμετάκλητα μαζί τους. Τίποτε δεν είναι όπως ήταν – κι εμείς ούτε νέοι ούτε ανέμελοι πια. Τι απέμεινε από όλα αυτά άραγε; Τι απέμεινε μετά από τόσα χτυπήματα, τόσες απογοητεύσεις, τόσες βίαιες αφυπνίσεις, τόση καθολική απώλεια ελέγχου των καταστάσεων;


Απέμεινε προφανώς η ικανότητά μας να αυτοσαρκαζόμαστε: να κοροϊδεύουμε τη νοσταλγική μανία, την περισσή φιληδονία και την τσουρουφλισμένη αφέλειά μας. Το γέλιο δεν θα μας σώσει, αλλά σίγουρα θα μας ανακουφίσει μαγικά. Εξαιρετικά δυνατός ο μονόλογος της Κιτσοπούλου, μια κωμική όσο και οδυνηρή ωδή στην απώλεια, εντυπωσιακή και αιφνιδιαστική η ερμηνεία του Κώστα Κουτσολέλου.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Κουτσολέλος: «Tι είχαμε, τι χάσαμε!»

Οι Αθηναίοι / Κώστας Κουτσολέλος: «Tι είχαμε, τι χάσαμε!»

Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε και ζει στην Καλλιθέα. Σε μια σαρωτική ανακεφαλαίωση όσων έζησε και ζήσαμε, μιλά για την άθλια εργασιακή κατάσταση στον χώρο του θεάτρου, την ψεύτικη ομοθυμία των καλλιτεχνών, τις νέες απαγορεύσεις της πανδημίας και την πεζή, τρομακτική ζωή γύρω απ' το Ίντερνετ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς

Θέατρο / Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς

Ένας πνευματώδης διάλογος με τον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό λίγο πριν από την εμφάνισή του στο Ηρώδειο για τη σατιρική παράσταση «The Music Critic» που ανεβάζει σε συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη Αλεξέι Ιγκούντεσμαν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κρατήρες: Μια performance που εμπνέεται από τους ανθρώπους που άλλαξαν πατρίδα

Θέατρο / Κρατήρες: Μια περφόρμανς για τους ανθρώπους που άλλαξαν πατρίδα

Η αληθινή μαρτυρία μιας γυναίκας που ήρθε από τη Σμύρνη στην Ελλάδα το 1922, έχτισε με τα ίδια της τα χέρια επτά διαφορετικά σπίτια και έθαψε τα δυο της παιδιά εμπνέει την Κατερίνα Αναστασίου και τον Χρήστο Καπενή στη νέα τους θεατρική περφόρμανς στο Εθνικό Ωδείο.
M. HULOT
Μυστήριο_13 Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία

Θέατρο / Σεμεδάκια και μικρασιατικές μνήμες σε μια συναρπαστική παράσταση στην Ελευσίνα

Η site specific παράσταση «Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία» σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου επαναλαμβάνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σταμάτης Φασουλής: «Ολοι κάνουν τους ευτυχισμένους. Μόνο εγώ έχω προβλήματα;»

Θέατρο / Σταμάτης Φασουλής: «Ολοι κάνουν τους ευτυχισμένους. Μόνο εγώ έχω προβλήματα;»

Μετά από τόσα χρόνια, ο Σταμάτης Φασουλής είναι ένα αίνιγμα που κανείς δεν προσπαθεί να λύσει. Τον συναντήσαμε επειδή ανεβάζει «Βρυκόλακες» του Ίψεν στο Εθνικό. Και τον ρωτήσαμε για όλα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκος Κουρής

Θέατρο / Nίκος Κουρής: Κάνοντας θέατρο στην εποχή του Netflix

Το έργο του εξαιρετικά δημοφιλούς και στη χώρα μας Μάρτιν ΜακΝτόνα «H μοναξιά της Δύσης» επέλεξε ο αγαπητός ηθοποιός ως πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα σε μία από τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις της νέας σεζόν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Solaris: Μια ιστορία για έναν πλανήτη με «νοημοσύνη» στο Άσυλο Ανιάτων

Θέατρο / Solaris: Μια ιστορία για έναν πλανήτη με «νοημοσύνη» στο Άσυλο Ανιάτων

Το μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ, που έδωσε υλικό στον Αντρέι Ταρκόφσκι για μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του, ανεβαίνει με τη μορφή σκηνικής σύνθεσης-παράστασης στο Άσυλο Ανιάτων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός για τη σεζόν 2022-23

Θέατρο / Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός για τη σεζόν 2022-23

Τζον Μάλκοβιτς, Ρομέο Καστελούτσι, Ρομέν Γαβράς, «Σπιρτόκουτο The Musical», Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ευθύμης Φιλίππου και άλλα κορυφαία διεθνή και εγχώρια ονόματα στο ρεπερτόριο της Στέγης για τη νέα σεζόν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι φέρνει αυτός ο χειμώνας στο θέατρο; 60 παραστάσεις

Θέατρο / Aυτές είναι οι 60 παραστάσεις που ανεβαίνουν το φθινόπωρο στο ελληνικό θέατρο

Μια πρώτη ματιά στη μακρά λίστα παραστάσεων που έχουν ανακοινωθεί, καθώς το θεατρικό τοπίο διαμορφώνεται φέτος με σιγουριά και δύναμη που έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αντρέι Ταρκόφσκι

Θέατρο / Εθνική Λυρική Σκηνή: Ένα ιδιότυπο ρέκβιεμ για τον Αντρέι Ταρκόφσκι

Ο Παντελής Μπουκάλας εξηγεί την προσέγγισή του στην πορεία και στους αναστοχασμούς του κορυφαίου Ρώσου κινηματογραφιστή, σε ένα ποιητικό κείμενο για το νέο έργο της συνθέτριας Δήμητρας Τρυπάνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ