Ροζ σημαία / Νέα Υόρκη: «Το έργο παρερμηνεύθηκε και εργαλειοποιήθηκε»

Georgia Lale Facebook Twitter
Το έργο σαφώς και παρερμηνεύτηκε, αλλά πέρα από αυτό εργαλειοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς. Φωτ.: Georgia Lale Studio/Instagram
0

Η «ΡΟΖ ΣΗΜΑΙΑ» με τον επίσημο τίτλο «Flag» της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ άρεσε και εντυπωσίασε τόσο πολύ τη συμβουλευτική επιτροπή της έκθεσης «Neighborhood Guilt» (Ενοχές της Γειτονιάς), για το συμβολισμό της σχετικά με τις όλο και συχνότερες γυναικοκτονίες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που επιλέχθηκε ως κεντρική εικονογράφηση στην ηλεκτρονική πρόσκληση που στάλθηκε μέσω διαδικτύου από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη για τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Αυτό και μόνο προκάλεσε την μήνιν του δημοσιογράφου Αντώνη Διαματάρη ο οποίος σε άρθρο του με τίτλο «Μια άστοχη έκθεση τέχνης στο Γ. Προξενείο» στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» (όπου έκανε και νύξεις για πλημμελή λειτουργία της διπλωματικής αντιπροσωπείας), έγραψε: «Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. ’Η τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας».  Προκαλώντας τα γνωστά αποτελέσματα. Οργή από το χριστιανικό κόμμα «Νίκη» στη Βουλή και εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για απόσυρση της «ροζ σημαίας» από την έκθεση. 

Θεωρούμε ότι το έργο παρερμηνεύτηκε και δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε για πολιτικές σκοπιμότητες. Ο σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο μείζον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.

Επικοινωνήσαμε με τη συμβουλευτική επιτροπή της έκθεσης της οποίας τα μέλη είναι η εικαστικός Ειρήνη Λιναρδάκη, η διευθύντρια παραγωγής Νατάσα Κατερινοπούλου, η σύμβουλος τέχνης Λόλα Κουτούδη και ο εικαστικός Πάνος Τσαγκάρης, οι οποίοι  όλοι τους  κατοικούν και εργάζονται στην Νέα Υόρκη, για να σχολιάσουν τη δυσάρεστη κατάληξη του έργου τέχνης και την περιπέτειας της δημιουργού του που το μόνο που δεν ήθελε να κάνει ήταν να προσβάλλει το «ιερό σύμβολο» της γαλανόλευκης. 

Τι λέει από την Νέα Υόρκη η συμβουλευτική επιτροπή της έκθεσης «Neighborhood Guilt» για την απόσυρση του έργου της Γεωργίας Λαλέ Facebook Twitter
Από αριστερά στα δεξιά: Η εικαστικός Ειρήνη Λιναρδάκη, ο εικαστικός Πάνος Τσαγκάρης, η εικαστικός Γεωργία Λαλέ, ο γενικός πρόξενος στην Νέα Υόρκη Ντίνος Κωνσταντίνου, η σύζυγος του Μυρσίνη Φέλιου. Φωτ.: Κώστας Λαλές

— Επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο ως κεντρικό θέμα στην πρόσκληση δίνοντας μεγάλη σημασία στο συμβολισμό του ξεχωρίζοντας το όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και ως καταγγελία. Δεν σας πέρασε από το μυαλό ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις; Αποτέλεσε έκπληξη η επίθεση από τον ομογενειακό Τύπο; 
Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να δηλώσουμε είναι η αμέριστη στήριξη μας στη Γεωργία Λαλέ και την αντίθεση μας στην απόφαση του ΥΠΕΞ να κατέβει η έκθεση που επιμεληθήκαμε. Όπως είπε και η καλλιτέχνιδα «τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως». Είμαστε επαγγελματίες του χώρου της σύγχρονης τέχνης και μετά από πρόσκληση του Προξενείου μάς ζητήθηκε να επιλέξουμε και να επιμεληθούμε μια σειρά παρουσιάσεων Ελλήνων εικαστικών από την Ελλάδα και την ομογένεια που, όπως εμείς, ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη. Η ανεξάρτητη, άτυπη,  και συμβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε είναι εθελοντική και έχει μοναδικό στόχο την προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής εικαστικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη ενώ τα μέλη της θα αλλάζουν ετησίως. 

Το Carte Blanche project, το πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Γεωργία Λαλέ, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης του Γενικού Προξενείου Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στον Πολιτισμό. Η Γεωργία Λαλέ είναι η πρώτη από τους 6 καλλιτέχνες που επιλέξαμε να παρουσιαστούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε για το δυνατό συμβολισμό και για το μήνυμα που μεταφέρει. Θεωρούμε ότι η συζήτηση γύρω από την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες είναι καίρια και είναι αναγκαίο να βρίσκεται στο προσκήνιο.  Δεν περιμέναμε ότι το έργο θα παρερμηνευτεί και θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς, που δεν είχαν καμία σχέση με το κοινωνικό θέμα για το οποίο δημιουργήθηκε. Σε σχέση με το σύμβολο, θα δανειστούμε τα λόγια της καλλιτέχνιδας στα οποία αναφέρθηκε και ο Γενικός Πρόξενος: «Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελα μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: Ότι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας». 

— Πιστεύετε ότι ίσως δεν έγινε πλήρως κατανοητό το μήνυμα; Προσπαθήσατε να κάνετε διάλογο με όσους αντέδρασαν στο έργο, να τους πείσετε ότι δεν ακυρώνεται η σημαία αλλά αντιθέτως αναδεικνύεται η Ελληνίδα γυναίκα; 
Το έργο σαφώς και παρερμηνεύτηκε, αλλά πέρα από αυτό εργαλειοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, παρουσία δημοσιογράφων και της τοπικής, ελληνικής κοινότητας, συλλογικά, η καλλιτέχνιδα, ο Γενικός Πρόξενος και η επιτροπή, με δηλώσεις μας επιχειρήσαμε να τοποθετήσουμε το έργο στο σωστό πλαίσιο. Πριν και μετά τα εγκαίνια δείξαμε την απόλυτη στήριξη μας στο έργο της Γεωργίας. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την απόφαση του ΥΠΕΞ στο κατέβασμα του έργου πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης.

— Για να κάνουμε κατά κάποιο τρόπο τον «συνήγορο του διαβόλου», θα λέγατε ότι ίσως η ελληνική κοινότητα της Αμερικής έχει μια δικαιολογημένη ευαισθησία απέναντι στο εθνικό σύμβολο ή πρόκειται ξεκάθαρα επίθεση συγκεκριμένου πολιτικού χώρου; 
Όπως προαναφέρθηκε, θεωρούμε ότι το έργο παρερμηνεύτηκε και δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε για πολιτικές σκοπιμότητες. Ο σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο μείζον θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών. Ελπίζουμε στη συνέχιση αυτού του πιλοτικού προγράμματος προώθησης Ελλήνων καλλιτεχνών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η τοπική καλλιτεχνική κοινότητα θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες καλλιτέχνες και αυτό το εγχείρημα ανάδειξης τους έργου τους. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Πολιτισμός / Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Από το Κλουβί με τις Τρελές, μέχρι τον Γουίλι Λόμαν του Άρθουρ Μίλερ, ο Λέιν κοιτάζει πίσω σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών χωρίς να χάνει το χιούμορ, την οξύτητα και τη σκοτεινή ειρωνεία που τον κάνουν πάντα αναγνωρίσιμο.
THE LIFO TEAM
Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Πολιτισμός / Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μανχάταν, αγόραζαν έργα κατευθείαν από τους καλλιτέχνες, στήριξαν ονόματα όπως ο Σολ ΛεΒίτ και ο Ντόναλντ Τζαντ πριν τους ανακαλύψει η αγορά και στο τέλος άφησαν τη συλλογή τους στο κοινό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Πολιτισμός / Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, η Γαλλίδα σχεδιάστρια και πρώην μοντέλο μιλά για τη νέα εικόνα των 60, για τη φιλία, την ελευθερία, την επιθυμία και για μια ηλικία που δεν θέλει πια να παίζει τον ρόλο της «γιαγιάς με φιόγκο»
THE LIFO TEAM
Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Πολιτισμός / Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης, γνωστός για τις υπερρεαλιστικές και βαθιά ανήσυχες εικόνες του, επιστρέφει στην παιδική ηλικία, τη βία, τον φασισμό και τη σκοτεινή όψη της μαζικής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
«Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής του Ιράν και η φωνή ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Πολιτισμός / «Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Γνωστός έξω από το Ιράν πολύ λιγότερο από όσο του αναλογεί, ο Γιουσίτζ άνοιξε τον δρόμο για τη νεότερη ιρανική ποίηση και επηρέασε γενιές ποιητών που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, μέσα από το λεύκωμα του στενού συνεργάτη του

Πολιτισμός / Ο Prince όπως δεν τον βλέπαμε συνήθως, στο νέο λεύκωμα του Στιβ Παρκ

Το βιβλίο φέρνει στο φως έναν Prince λιγότερο σκηνικό και πιο κοντινό: στο σπίτι, στο στούντιο, στη Μαρμπέγια, στο Paisley Park, σε στιγμές που μέχρι σήμερα έμεναν έξω από τη μεγάλη εικόνα του μύθου του
THE LIFO TEAM
Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Πολιτισμός / Η ταινία για τη ζωή της Μαντόνα που δεν έγινε ποτέ επιστρέφει μέσα από το «The Studio»

Το σχέδιο για τη βιογραφική ταινία της Μαντόνα μπορεί να μην προχώρησε ποτέ, όμως επιστρέφει έμμεσα στην οθόνη, αυτή τη φορά μέσα από τη σειρά του Σεθ Ρόγκεν για το Χόλιγουντ
THE LIFO TEAM
Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Πολιτισμός / Ανάμεσα στο απόλυτο κακό και την αδιανόητη λάμψη: οι αδημοσίευτες φωτογραφίες της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον

Ενα σπάνιο λεύκωμα με άγνωστες εκτυπώσεις της Λι Μίλερ και του Σέσιλ Μπίτον ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια φωτίζοντας ξανά ένα ξεχασμένο κομμάτι της φωτογραφικής μνήμης του πολέμου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Πολιτισμός / Ο Μοντιλιάνι που χάθηκε στον πόλεμο επιστρέφει στους κληρονόμους του

Έπειτα από 11 χρόνια δικαστικής μάχης, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι το Seated Man With a Cane του Μοντιλιάνι πρέπει να επιστραφεί στην κληρονομιά του Όσκαρ Στετινέρ, από τον οποίο αφαιρέθηκε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
THE LIFO TEAM
Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Πολιτισμός / Ο Τόμας Τσιπ, ο καλλιτέχνης που έκανε τις εκθέσεις να μοιάζουν με παράξενα ψυχικά τοπία, πέθανε πρόωρα

Ζωγράφος, μουσικός και δημιουργός εγκαταστάσεων, ο Τόμας Τσιπ άφησε πίσω του ένα έργο σκοτεινό, ανήσυχο και βαθιά αναγνωρίσιμο στη σύγχρονη τέχνη.
THE LIFO TEAM
Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Πολιτισμός / Ποια ήταν η αληθινή Όντρεϊ Χέπμπορν πίσω από τη φωτογένεια και τον μύθο;

Στο Intimate Audrey, ο Σον Χέπμπορν Φερέρ φωτίζει την άλλη όψη της μητέρας του: τον πόλεμο, την πείνα, το οικογενειακό τραύμα και τη γυναίκα πίσω από μία από τις πιο διάσημες εικόνες του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM