Απεργία της ΓΣΕΕ

XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού

Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter
0

«Η αρχιτεκτονική που παράγουμε προκύπτει από μια προσεκτική ανάλυση του κοινωνικοοικονομικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται, της σύγχρονης ζωής όπως εξελίσσεται, των διαρκών τεχνολογικών εξελίξεων και, φυσικά, των ανθρώπων που θα τη βιώσουν. To κίνητρο αλλά και η πρόκληση για εμάς είναι η δημιουργία ευρηματικών και ευχάριστων χώρων με αδιαμφισβήτητη αρχιτεκτονική παρουσία, σε αρμονία με την προσωπικότητα των τελικών χρηστών». Έτσι περιγράφει τη δουλειά του αρχιτεκτονικού του γραφείου ο Θανάσης Χοχλιδάκης. Πέρα από τους κανόνες της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και των αναλογιών, οι ιδιότητες των υλικών, η αφή τους, η μυρωδιά τους, ο ήχος και το φως που αναπαράγονται σε έναν χώρο είναι αξίες που δημιουργούν αισθήσεις ή και μνήμες, κατά τον ίδιο, «αυτού που ονομάζουμε οικείο και ζεστό, και αυτό θέλουμε να πετύχουμε». 


Η XOXarchitects είναι μια διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών τοπίου και εσωτερικών χώρων. Αυτήν τη στιγμή το γραφείο συμμετέχει και έχει αναλάβει μεγάλο αριθμό οικιστικών έργων στην Αθήνα, όπου είναι και η έδρα του, και σε άλλες πόλεις. Ένα από τα νέα έργα της ομάδας είναι το «Ellinicon 4 - Cantilevered gardens».

Το νέο έργο της ομάδας XOXarchitects θέλει να αποτελέσει μια γέφυρα με την «κηπούπολη» του παρελθόντος, έχοντας εκτεταμένες φυτεύσεις όχι μόνο επί εδάφους αλλά και σε εξώστες και δώματα.

Η πρόκληση για τη δημιουργία ενός έργου οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Κάτω Ελληνικού ήταν η περιβαλλοντική του ένταξη σε μια γειτονιά μονοκατοικιών, που σταδιακά αλλάζει προφίλ. «Κάθε σπίτι, κάθε μονοκατοικία με δυόμισι στρέμματα περιβόλι και πηγάδι με ανεμόμυλο, είχε κηπουρό και μια-δυο υπηρέτριες. Θυμάμαι ότι γινόταν σκοτωμός ποιος θα έχει τον πιο ωραίο κήπο», έγραφε ο Ελληνικιώτης Μάνος Μ. Μάρκογλου, συγγραφέας του βιβλίου Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό, περιγράφοντας μια άλλη, μακρινή πλέον εποχή.  

Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter


Το νέο έργο της ομάδας XOXarchitects θέλει να αποτελέσει μια γέφυρα με την «κηπούπολη» του παρελθόντος, έχοντας εκτεταμένες φυτεύσεις όχι μόνο επί εδάφους αλλά και σε εξώστες και δώματα. Επιδιώκοντας να αντισταθμίσουν το χαμένο έδαφος, έστησαν τους κήπους καθ’ ύψος με πλούσια τροπική φύτευση. «Φυτά με μεγάλα πράσινα και δραματικά φύλλα, αναμεμειγμένα με μαλακότερες υφές και λουλούδια υψηλής χρωματικής έντασης, σε συνδυασμό με αρωματικά φυτά που χύνονται από τα μπαλκόνια και τον ήχο του τρεχούμενου νερού αφήνουν μια αίσθηση χαλάρωσης και αναζωογόνησης» περιγράφει ο αρχιτέκτονας.


Αρχικά, το τετράγωνο γωνιακό οικόπεδο των δυόμισι στρεμμάτων τούς προβλημάτισε σχετικά με το αν τα δεκατρία διαμερίσματα θα αναπτύσσονταν σε ένα ενιαίο κτίριο ή σε δύο. «Παρότι ήταν ελκυστική σχεδιαστικά η λύση του ενιαίου κτιρίου σε σχήμα Γ, με τρία διαμερίσματα ανά όροφο, σημειώθηκαν προβλήματα ιδιωτικότητας για τα μεσαία διαμερίσματα, συν του ότι ήταν εκτός κλίμακας της περιοχής. Τελικά, επιλέχθηκε η λύση δύο πενταώροφων κτιρίων σε σχηματισμό Γ, με απρόσκοπτες θεάσεις και ιδιωτικότητα για όλα τα διαμερίσματα, έτσι το ένα κτίριο αποτελείται από δύο διαμερίσματα ανά όροφο και το άλλο από ένα διαμέρισμα ανά όροφο». 


«Πέραν της αισθητικής, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην ενεργειακή στρατηγική κατηγορίας Α+ του συγκροτήματος, πλαισιωμένη με τους απαραίτητους αυτοματισμούς έξυπνης και οικολογικής διαβίωσης» τονίζει ο Θανάσης Χοχλιδάκης. Ο σχεδιασμός των XOXarchitects στο «Ellinicon 4 - Cantilevered gardens», που αναμένουμε να δούμε ολοκληρωμένο, στοχεύει σε ένα αειφόρο σύνολο και ένα περιβάλλον που ξεκουράζει τους χρήστες του. 

www.xoxarchitects.com

Facebook

Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter
XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter
XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter
XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter
Design
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι διαθέσιμο για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ