XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού

Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter
0

«Η αρχιτεκτονική που παράγουμε προκύπτει από μια προσεκτική ανάλυση του κοινωνικοοικονομικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται, της σύγχρονης ζωής όπως εξελίσσεται, των διαρκών τεχνολογικών εξελίξεων και, φυσικά, των ανθρώπων που θα τη βιώσουν. To κίνητρο αλλά και η πρόκληση για εμάς είναι η δημιουργία ευρηματικών και ευχάριστων χώρων με αδιαμφισβήτητη αρχιτεκτονική παρουσία, σε αρμονία με την προσωπικότητα των τελικών χρηστών». Έτσι περιγράφει τη δουλειά του αρχιτεκτονικού του γραφείου ο Θανάσης Χοχλιδάκης. Πέρα από τους κανόνες της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και των αναλογιών, οι ιδιότητες των υλικών, η αφή τους, η μυρωδιά τους, ο ήχος και το φως που αναπαράγονται σε έναν χώρο είναι αξίες που δημιουργούν αισθήσεις ή και μνήμες, κατά τον ίδιο, «αυτού που ονομάζουμε οικείο και ζεστό, και αυτό θέλουμε να πετύχουμε». 


Η XOXarchitects είναι μια διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών τοπίου και εσωτερικών χώρων. Αυτήν τη στιγμή το γραφείο συμμετέχει και έχει αναλάβει μεγάλο αριθμό οικιστικών έργων στην Αθήνα, όπου είναι και η έδρα του, και σε άλλες πόλεις. Ένα από τα νέα έργα της ομάδας είναι το «Ellinicon 4 - Cantilevered gardens».

Το νέο έργο της ομάδας XOXarchitects θέλει να αποτελέσει μια γέφυρα με την «κηπούπολη» του παρελθόντος, έχοντας εκτεταμένες φυτεύσεις όχι μόνο επί εδάφους αλλά και σε εξώστες και δώματα.

Η πρόκληση για τη δημιουργία ενός έργου οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Κάτω Ελληνικού ήταν η περιβαλλοντική του ένταξη σε μια γειτονιά μονοκατοικιών, που σταδιακά αλλάζει προφίλ. «Κάθε σπίτι, κάθε μονοκατοικία με δυόμισι στρέμματα περιβόλι και πηγάδι με ανεμόμυλο, είχε κηπουρό και μια-δυο υπηρέτριες. Θυμάμαι ότι γινόταν σκοτωμός ποιος θα έχει τον πιο ωραίο κήπο», έγραφε ο Ελληνικιώτης Μάνος Μ. Μάρκογλου, συγγραφέας του βιβλίου Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό, περιγράφοντας μια άλλη, μακρινή πλέον εποχή.  

Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter


Το νέο έργο της ομάδας XOXarchitects θέλει να αποτελέσει μια γέφυρα με την «κηπούπολη» του παρελθόντος, έχοντας εκτεταμένες φυτεύσεις όχι μόνο επί εδάφους αλλά και σε εξώστες και δώματα. Επιδιώκοντας να αντισταθμίσουν το χαμένο έδαφος, έστησαν τους κήπους καθ’ ύψος με πλούσια τροπική φύτευση. «Φυτά με μεγάλα πράσινα και δραματικά φύλλα, αναμεμειγμένα με μαλακότερες υφές και λουλούδια υψηλής χρωματικής έντασης, σε συνδυασμό με αρωματικά φυτά που χύνονται από τα μπαλκόνια και τον ήχο του τρεχούμενου νερού αφήνουν μια αίσθηση χαλάρωσης και αναζωογόνησης» περιγράφει ο αρχιτέκτονας.


Αρχικά, το τετράγωνο γωνιακό οικόπεδο των δυόμισι στρεμμάτων τούς προβλημάτισε σχετικά με το αν τα δεκατρία διαμερίσματα θα αναπτύσσονταν σε ένα ενιαίο κτίριο ή σε δύο. «Παρότι ήταν ελκυστική σχεδιαστικά η λύση του ενιαίου κτιρίου σε σχήμα Γ, με τρία διαμερίσματα ανά όροφο, σημειώθηκαν προβλήματα ιδιωτικότητας για τα μεσαία διαμερίσματα, συν του ότι ήταν εκτός κλίμακας της περιοχής. Τελικά, επιλέχθηκε η λύση δύο πενταώροφων κτιρίων σε σχηματισμό Γ, με απρόσκοπτες θεάσεις και ιδιωτικότητα για όλα τα διαμερίσματα, έτσι το ένα κτίριο αποτελείται από δύο διαμερίσματα ανά όροφο και το άλλο από ένα διαμέρισμα ανά όροφο». 


«Πέραν της αισθητικής, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην ενεργειακή στρατηγική κατηγορίας Α+ του συγκροτήματος, πλαισιωμένη με τους απαραίτητους αυτοματισμούς έξυπνης και οικολογικής διαβίωσης» τονίζει ο Θανάσης Χοχλιδάκης. Ο σχεδιασμός των XOXarchitects στο «Ellinicon 4 - Cantilevered gardens», που αναμένουμε να δούμε ολοκληρωμένο, στοχεύει σε ένα αειφόρο σύνολο και ένα περιβάλλον που ξεκουράζει τους χρήστες του. 

www.xoxarchitects.com

Facebook

Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter

XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter

XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter

XOXarchitects: Οι κρεμαστοί κήποι του Ελληνικού Facebook Twitter

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα αγαπά το design

Design / Η Αθήνα αγαπά το design

Σε μερικούς από τους νέους χώρους που επισκεπτόμαστε καθημερινά στην Αθήνα, οι υφές, τα φώτα, το πάτωμα, τα υλικά, η χρωματική παλέτα, κάθε στοιχείο του σχεδιασμού επιλέχθηκε με προσοχή. Από έναν φούρνο μέχρι ένα νυχάδικο, ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να αφηγηθεί ιστορίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τάση: Μία νέα βίλα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Iδέες για τη νέα βίλα

Tο παρόν αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν ολοένα και συχνότερα, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ακριβώς εκεί όπου ο εξωτικός μπρουταλισμός φλερτάρει με τις νέες προδιαγραφές βιωσιμότητας και εμπνέεται από την ένωση του ακατέργαστου με το εκλεπτυσμένο γεννιούνται οι ιδέες για τη νέα βίλα.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν ανακαλύψει πεδίο δόξης λαμπρό στον σχεδιασμό της πισίνας, μεταξύ άλλων, γιατί έτσι αυξάνεται η αξία του ακινήτου. Ποιες είναι οι νέες γεωμετρίες αυτής της τάσης;
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE / Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Επενδύσεις, νέα μεγάλα έργα αλλά και οι αλλαγές στον διεθνή τρόπο ζωής δίνουν νέα πνοή στην ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Η νέα γενιά κατοίκων που επιλέγει να ζήσει στην πόλη με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμική παράδοση αναζητά την αρχιτεκτονική που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτούς σχεδιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ασπασίας Τάκα.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΑΚΑ
Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ