Sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια - Mια από τις πρώτες εταιρείες που εφάρμοσαν το minimal design στην Ελλάδα

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
0

Μέσα στα τελευταία εξήντα χρόνια η οικογένεια Σκλαβενίτη μετράει ήδη δυο γενιές που έχουν περάσει από τα ηνία της εταιρείας Sklavenitis SA . Η Έφη Σκλαβενίτη έχει αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των έργων, κάνοντας τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα κοντά στον πατέρα της, και ο αδελφός της Σπύρος Σκλαβενίτης, πολιτικός μηχανικός, το construction management και την ανάπτυξη ακινήτων. Και τα δυο αδέλφια, έχοντας μεγαλώσει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας , έχουν εμποτιστεί με το πάθος της συνεχούς αναζήτησης για νέες φόρμες, υλικά και τεχνολογίες που αφορούν την αρχιτεκτονική και την κατασκευή κτιρίων. Αυτά που τους χαρακτηρίζουν είναι ο χειμαρρώδης λόγος, η μεγάλη αγάπη για τη ζωή και η συνεχής ήττα του μυαλού, όταν αυτό βρίσκεται σε αναμέτρηση με την καρδιά. Πιστεύουν ότι αν δεν κάνεις το επάγγελμα με την καρδιά σου, δεν μπορείς να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

— Πού θα θέλατε να σας οδηγήσει η έβδομη δεκαετία της ζωής της εταιρείας;

Είμαστε από τους πρώτους που καθιερώσαμε το minimal design στα νότια προάστια, όταν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές είχαν συντηρητική προσέγγιση. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε ευχαριστημένους τους πελάτες μας, εξελίσσοντας όμως τον σχεδιασμό, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται και διατηρώντας αδιαπραγμάτευτη την ποιότητα στην κατασκευή. Καθοριστικό, επίσης, ρόλο έχει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ιδιοκτητών και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής μας. Με την είσοδο της τρίτης  γενιάς στην εταιρεία τα επόμενα χρόνια, ευελπιστούμε τα έργα μας να εισέλθουν σε μια νέα περίοδο δημιουργικότητας.

Οι κατοικίες που κατασκευάσαμε ήταν οι πρώτες στο νησί που υλοποιήθηκαν σε μίνιμαλ ύφος, επιτυγχάνοντας παράλληλα ομαλή ένταξη στο φυσικό τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό και τη μορφολογία του εδάφους, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή στο νησί και συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πολλών ξένων επισκεπτών και επενδυτών.

— Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η ανάπτυξη πολυτελών ιδιωτικών κατοικιών αποτελούν μια σταθερά στην ιστορία της εταιρείας, και αν ναι, γιατί;

Το 1958, που ξεκίνησε η εταιρεία στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από τον πατέρα μας, είχε ήδη πρότζεκτ σαν αυτά που περιγράφετε με την ερώτησή σας, πάντα με ιδιώτες και κατά το πλείστον για πολυτελείς κατοικίες. Τα τελευταία σαράντα τρία χρόνια συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε κατοικίες τέτοιου είδους στα νότια προάστια αλλά και εξοχικές κατοικίες στα νησιά και κυρίως στο Μεγανήσι, τόπο καταγωγής μας. Η πιο σημαντική σταθερά όμως, που δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι η καρδιά, που τη βάζουμε σε κάθε έργο. Τα έργα σηματοδοτούν εμάς και όχι εμείς τα έργα μας. Οι κατασκευές μας είναι διαχρονικές, αντέχουν στον χρόνο και όσον αφορά την αισθητική αλλά και λόγω των προηγμένων μεθόδων κατασκευής που χρησιμοποιούσαμε από την αρχή της δημιουργίας της εταιρείας μας.

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter
Η Έφη και ο Σπύρος Σκλαβενίτης

— Ποιο είναι το πιο πετυχημένο case study του γραφείου σας;

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο έργο που ολοκληρώσαμε πρόσφατα βρίσκεται στο Μεγανήσι. Η πρόκληση ήταν ότι έπρεπε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο ιδιωτικό έργο σε ένα πολύ μικρό νησί χωρίς υποδομές στο σύντομο χρονικό διάστημα των δεκαεννέα μηνών. Οι κατοικίες που κατασκευάσαμε ήταν οι πρώτες στο νησί που υλοποιήθηκαν σε μίνιμαλ ύφος, επιτυγχάνοντας παράλληλα ομαλή ένταξη στο φυσικό τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό και τη μορφολογία του εδάφους, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή στο νησί και συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πολλών ξένων επισκεπτών και επενδυτών.

Mάλιστα, το πρότζεκτ αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της συζύγου του εκλιπόντος Στιβ Τζομπς, Λορέν Τζομπς, που βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω κατοικίες διαθέτουν οικολογικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων.

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

— Πώς έβρισκε ο πατέρας τη δουλειά σας;

Ο πατέρας μας αναζητούσε πάντα την τελειότητα στις κατασκευές του. Γι' αυτό ήθελε πάντα και από εμάς να εξελισσόμαστε και να αντιμετωπίζουμε κάθε νέο έργο από την αρχή , σαν να σχεδιάζουμε σε λευκό χαρτί. Κάθε κτίριο θα πρέπει να έχει τη δική του αρχιτεκτονική ταυτότητα, μας έλεγε, ώστε το αποτέλεσμα να είναι μοναδικό!

— Έχει απομείνει κάτι από τα παιδικά σας χρόνια που σας καθοδηγεί μέχρι τώρα;

Έχουμε την εικόνα του πατέρα μας να είναι μονίμως στο εργοτάξιο. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Στα δεκαοκτώ χρόνια που δραστηριοποιήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ολοκλήρωσε τριάντα εννιά πολυτελείς κατοικίες με πισίνες και δέκα μαγαζιά και συνέχισε την κατασκευαστική του δραστηριότητα στα νότια προάστια (αθηναϊκή Ριβιέρα) έως το 1997. Είμαστε Έλληνες της ομογένειας, που σημαίνει ότι θυσιάσαμε την οικονομική ευρωστία που είχε ο πατέρας μας στην Αυστραλία για να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πατρίδα και να τη βοηθήσουμε, και δεν το μετανιώσαμε. 

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

sklavenitis SA: Μίνιμαλ πολυτέλεια Facebook Twitter

www.sklavenitis.co

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

Δύο σύμβολα φήμης και αισθησιασμού έρχονται να προστεθούν στην υπηρεσία του σύγχρονου experiential travel. Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2, που αναμένεται να ενταχθεί στη συλλογή των ξενοδοχείων MGallery, και για το Orient Express Venice Hotel, τη «στατική συνέχεια» της πιο διάσημης αμαξοστοιχίας όλων των εποχών.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, CO-CURATED WITH TRAVELWORKS PR
Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Design / Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Θα ανακαινισθεί και θα συνδεθεί με το Μουσείο Δουλείας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΤΟΙΜΟ ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Μια εγκατάσταση - ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Design / Μια εγκατάσταση-ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Η πρόσοψη μεταφέρθηκε από τον Λίβανο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κομμάτια, και στη συνέχεια στήθηκε σε μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος στο μουσείο V&A από τεχνίτες της Βηρυτού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Πολιτισμός / Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Ο Μπερντ και η Χίλα Μπέκερ επί σαράντα χρόνια φωτογράφιζαν τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλάζοντας την πορεία της φωτογραφίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλαφουρ Ελίασον

Design / Ένα περίπτερο από χρωματιστά γυαλιά σε ένα οινοποιείο, ένα ακόμα παιχνίδι με το φως από τον Olafur Eliasson

Στα έργα του χρησιμοποιεί στοιχειώδη υλικά, το φως, το νερό και γήινα υλικά όπως ο πάγος, για να εμπλέξει τον θεατή σε μια εικαστική εμπειρία που περιλαμβάνει την ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ