Urban Soul Project: Τρία νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Το ξενοδοχείο Theodor στεγάζεται σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της οδού Θεμιστοκλέους, ένα domino building κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930 με πολύ σαφή στοιχεία αθηναϊκού μοντερνισμού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά
0

Τον χρόνο που πέρασε, η Αθήνα μπορεί να έμοιαζε αδρανής, στην πραγματικότητα όμως η «ημέρα μετά την πανδημία» θα αποκαλύψει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο της πόλης. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που λένε πως η Αθήνα αναπτύσσεται με τέτοια ταχύτητα, ώστε τα χρόνια που έρχονται θα αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η συνθήκη του lockdown μοιάζει να έδωσε τον χρόνο σε Έλληνες και ξένους επενδυτές να εντοπίσουν κτίρια στο κέντρο της πόλης που με τις κατάλληλες εργασίες θα υποδεχτούν τους επισκέπτες της Αθήνας, όταν αυτό είναι ξανά εφικτό.

Τα νέα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου θα αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα αλλά κυρίως τη δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης και θα δημιουργήσουν νέα σημεία ενδιαφέροντος και ανάπτυξης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

Εξοικειωμένοι πλέον με τις αρχιτεκτονικές επεμβάσεις υψηλών προδιαγραφών σε κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, αυτήν τη φορά οι Urban Soul Project βρίσκονται στην Αθήνα και αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό τεσσάρων ξενοδοχείων στην περιοχή του ιστορικού κέντρου.

Οι Urban Soul Project, το αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει συστηθεί ήδη στο κοινό της Αθήνας με δύο μεγάλα και σημαντικά έργα, το Ergon House, το πρώτο foodie ξενοδοχείο στον κόσμο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2018, και, έναν χρόνο μετά, με τα νέα γραφεία της Prodea στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης, στο αθηναϊκό εμπορικό τρίγωνο. Το κτίριο αυτό, προπολεμικό με διατηρητέα όψη, έγινε το πρώτο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα με τις πιστοποιήσεις Leed και Well, τα κορυφαία πρότυπα ποιότητας για χώρους γραφείων παγκοσμίως, αποδεικνύοντας πως με την κατάλληλη τεχνογνωσία δεκάδες από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου της πόλης μπορούν να επανενταχθούν δυναμικά στον αστικό ιστό.

Εξοικειωμένοι πλέον με τις αρχιτεκτονικές επεμβάσεις υψηλών προδιαγραφών σε κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, αυτήν τη φορά οι Urban Soul Project βρίσκονται στην Αθήνα και αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό τεσσάρων ξενοδοχείων στην περιοχή του ιστορικού κέντρου. Τέσσερα ξενοδοχεία με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους μέσα στο 2021 και σκοπεύουν να προσελκύσουν στην Αθήνα επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Villa Brown Ermou
Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Villa Brown Ermou

«Σε όποια κλίμακα κι αν σχεδιάζουμε, για οποιοδήποτε αντικείμενο, ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός μιας εμπειρίας» είναι μία από τις βασικές αρχές του γραφείου. Βλέποντας κανείς τη δουλειά που κάνουν οι Urban Soul Project, μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι εννοούν. Τι κοινό έχουν η λειτουργικότητα του Βauhaus με την παριζιάνικη φινέτσα και η οικιακή λιτότητα με την αθηναϊκή αρ νουβό; Οι Urban Soul Project μάς ξεναγούν σε τέσσερα από τα εν εξελίξει έργα τους στην πρωτεύουσα.

Το ξενοδοχείο Theodore House Athens by Brown Hotels στεγάζεται σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της οδού Θεμιστοκλέους, ένα domino building κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930 με πολύ σαφή στοιχεία αθηναϊκού μοντερνισμού, τόσο εξωτερικά (ανάγλυφη διακόσμηση στην όψη, συμμετρία και καμπύλες χαράξεις στην είσοδο και στα μπαλκόνια) όσο και εσωτερικά. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η επιλογή των επενδυτών να προτείνουν τη μετατροπή του ξενοδοχείου σύμφωνα με τις αρχές του Βauhaus ήταν αναπόφευκτη. Στο Theodore, λοιπόν, οι βασικές αρχές του μοντερνισμού (λιτός και λειτουργικός σχεδιασμός, κυρίαρχη χρήση μετάλλου και γυαλιού, έντονα χρώματα) μεθερμηνεύονται και τοποθετούνται στο περιβάλλον της σύγχρονης Αθήνας. «Το στοίχημα είναι να ακολουθήσουμε αυστηρά τις αρχές του Bauhaus, αλλά να μην προκύψει ένα “θεματικό πάρκο”. Έτσι, επιλέξαμε να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά του κινήματος και να σχεδιάσουμε τα πάντα από την αρχή».

Δεύτερο στη σειρά, το Villa Brown Ermou στην οδό Πετράκη (περιοχή Συντάγματος) αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία άμεσα. Πρόκειται για ένα πολυτελές boutique ξενοδοχείο 50 δωματίων με σύγχρονο, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. «Η πρόκληση σε αυτό το έργο ήταν να εισαγάγουμε την παριζιάνικη φινέτσα στο κέντρο της Αθήνας με τρόπο που να μη φαίνεται παράταιρος». Κάνοντας μια βόλτα στους χώρους του ξενοδοχείου, που είναι πλέον σχεδόν ολοκληρωμένο, το στοίχημα μοιάζει να έχει κερδηθεί και με το παραπάνω. Οι χώροι του Villa Brown Ermou αποπνέουν σύγχρονη αστική κομψότητα σε κάθε τους λεπτομέρεια.

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
House Sans Rival by Brown Hotels

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
House Sans Rival by Brown Hotels

Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η υπερδραστήρια ομάδα των Urban Soul Project, όμως, βρίσκεται στον αριθμό 11 της οδού Λιοσίων και δεν είναι άλλη από την ανακαίνιση του εμβληματικού ξενοδοχείου Sans Rival. «Φυσικά, το κτίριο μάς ήταν γνωστό, αλλά καταλάβαμε πόσο συναρπαστικό έργο θα είναι η ανακαίνισή του την πρώτη φορά που μπήκαμε στο εσωτερικό του. Πέρα από την ιδιαίτερη διαρρύθμισή του (τριγωνική κάτοψη που αναπτύσσεται περιμετρικά του κλιμακοστασίου), σε όλο το κτίριο υπάρχουν δείγματα εκλεκτικιστικού στυλ διακόσμησης, τα οποία φυσικά θελήσαμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε». Το Sans Rival είναι ένα από τα παλιότερα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, καθώς εγκαινιάστηκε το 1926 και λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε εγκαταλείφθηκε. Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να λειτουργήσει ξανά ως boutique ξενοδοχείο. «Το στοίχημα είναι να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και του ιδιαίτερου, συμβολικού χαρακτήρα του κτιρίου. Αυτό είναι κάτι που έχουμε μάθει δουλεύοντας με ιστορικά κτίρια τα τελευταία χρόνια: όσο σημαντικό είναι να σεβαστείς τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που φαίνονται, εξίσου σημαντικό είναι να σεβαστείς τον (αόρατο) χαρακτήρα και την ιστορία του κτιρίου ως κομματιού της ιστορίας της πόλης». 

usp.gr

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Theodore House Athens by Brown Hotels

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Theodore House Athens by Brown Hotels

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

39’ λεπτά με το δίδυμο του Myran

Design / Myran: Το δίδυμο που σύστησε το σκανδιναβικό design στην Αθήνα

Ο Σουηδός Martin Olofsson εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όταν η πόλη αναγνώριζε μόνο το ιταλικό design. Μαζί με την Αγγελική Παπαβασιλείου είδαν μέσα στα χρόνια της πανδημίας τους Αθηναίους να ανακαλύπτουν μερικά από τα πιο εμβληματικά αντικείμενα του σκανδιναβικού design και να ανανεώνουν τους καναπέδες τους μαζικά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η εμβληματική Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ανοίγει στο κοινό στις 17 Σεπτεμβρίου 2022

Design / Η εμβληματική Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ανοίγει σύντομα για το κοινό

Η BnF ανοίγει τις πόρτες της σε αναγνώστες, ερευνητές, λάτρεις της Ιστορίας, της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε επισκέπτες που επιθυμούν να μελετήσουν τους θησαυρούς των εγκυκλοπαιδικών συλλογών που δημιούργησαν οι βασιλείς της Γαλλίας από το τέλος του Μεσαίωνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο οίκος Balenciaga ντύνει ολόκληρο το κατάστημά του με ροζ faux γούνα

Design / Ο οίκος Balenciaga ντύνει ολόκληρο το κατάστημά του με ροζ faux γούνα

Ο οίκος μόδας Balenciaga μεταμόρφωσε το κατάστημά του στη Mount Street στο Λονδίνο καλύπτοντας το εσωτερικό με faux γούνα σε έντονη ροζ απόχρωση και δημιουργώντας μια μαξιμαλιστική διακόσμηση, με αφορμή το λανσάρισμα της συλλογής «Le Cagole».
THE LIFO TEAM
KLAB architecture: Τολμηρή αρχιτεκτονική με νέες μορφές και κίνηση

Athens Design Map / KLAB architecture: Τολμηρή αρχιτεκτονική με νέες μορφές και κίνηση

Poetry in motion. Αυτή η φράση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο και το γραφείο του, klab architecture που σημαίνει “kinetic lab of architecture”. Δηλαδή μια συνεχής αναζήτηση του καινούργιου, ή αλλιώς ένα «μνημόσυνο» της μανιέρας. 
ΘΑΝΆΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΌΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ