Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει

Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει Facebook Twitter
Ξενοδοχείο στη Μύκονο
0

Τα έργα του γραφείου Aristides Dallas Architects έχουν δημοσιευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα την πρόσφατη διάκριση του έργου «The Lap Pool House», το οποίο φέτος προτάθηκε για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Mies Van Der Rohe 2022.

Η ιστορία του γραφείου ξεκινά από την Τήνο. «Εκεί ξεκίνησε μια προσωπική αναζήτηση της βαθύτερης ουσίας των παραδοσιακών δομών, των οικισμών και των μορφών» εξομολογείται ο Αριστείδης. Την αγωνία αυτή μοιράζεται πλεόν με την ομάδα του γραφείου, που διαρκώς μεγαλώνει. Τον τελευταίο καιρό, η δημιουργικότητα και ο ενθουσιασμός βρίσκουν στέγη, εκτός από την Τήνο, και στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μαυρομιχάλη.

Βασικός άξονας της φιλοσοφίας του γραφείου είναι η ομάδα. Συζητώντας μαζί τους, καταλάβαμε ότι όλοι μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό για την αρχιτεκτονική σύνθεση. Η Κατερίνα, η Νατάσα, η Χαριτίνα, η Ελίνα, η Τζίνα, ο Βασίλης, η Αλεξάνδρα, ο Θοδωρής και η Ιωάννα, αλλά και οι πιο πρόσφατες προσθήκες, ο Αλκιβιάδης, η Μαρία, ο Mario, ο Anthony, η Στελίνα, ο Μενέλαος, η Μαργαρίτα, ο Γιάννης και η Maha φαίνεται να λειτουργούν σαν μια γροθιά.

Πώς, όμως, βρέθηκαν εξαρχής στο γραφείο; Η Αλεξάνδρα ξεχώρισε, λόγω της καταγωγής της, το ξενοδοχείο στη Ρόδο: «Φάνηκε αμέσως ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο προσεγγίστηκε συνθετικά ένα τέτοιο κτιριολογικό σχέδιο. Διακριτικά και σχεδόν σιωπηλά, το κτίριο έμοιαζε να γεννήθηκε μέσα από τη γη». Ο Βασίλης γνώρισε το γραφείο από το έργο στον Τριαντάρο. «Μου είχε κάνει εντύπωση ότι, χωρίς να είναι αυτοαναφορική η αρχιτεκτονική του, ξεχώρισε με την ταπεινότητά του, διατηρώντας την κλίμακά του». «Η πρώτη επαφή με το γραφείο ήταν μέσα από τη δημοσίευση του έργου “Lap Pool House”. Με ενθουσίασε η δυναμική και ταυτόχρονα η απλότητά του. Είδα ένα οικείο σ’ εμένα αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο και θεώρησα ότι ήταν από τα λίγα, ίσως το μοναδικό γραφείο στην Ελλάδα που προσπάθησε να κάνει πραγματικότητα την ουτοπία της σχολής» αναφέρει η Ελίνα.

Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει Facebook Twitter
H ομάδα του γραφείου Aristides Dallas Architects. Φωτό: Spyros Hound

Το γραφείο δίνει έμφαση στη διαδικασία της σύνθεσης, στο πρώτο στάδιο συγκρότησης της αρχιτεκτονικής ιδέας και στα εργαλεία επεξεργασίας της. Με τις ίδιες αρχές, η ομάδα βρίσκεται σε διαρκή δημιουργική εγρήγορση. Πειραματίζεται και αναστοχάζεται. Όλα αυτά, όμως, δεν συμβαίνουν μόνο στην Αθήνα. Ο Θοδωρής αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «οργανώνουμε τακτικά εξορμήσεις στην Τήνο και δουλεύουμε εκεί. Ζούμε στο νησί, παίρνουμε αναφορές από αυτό, εμπλουτίζουμε τις σκέψεις μας. Έτσι, ο σχεδιασμός έχει ταυτότητα». Διαβάζουμε το τοπίο και προσπαθούμε να το βιώσουμε ώστε στη συνέχεια να το ερμηνεύσουμε και να εντάξουμε αρμονικά σε αυτό την αρχιτεκτονική μας ιδέα.

«Κάθε έργο, ανεξάρτητα από την κλίμακά του, πιστεύω ότι είναι ξεχωριστό, αν και η βάση είναι πάντα ίδια: παίρνεις έμπνευση από τα δεδομένα, μεταφράζεις τις έννοιες, προσπαθείς να τις εντάξεις στο λεξιλόγιό σου και, εν τέλει, δημιουργείς μια εμπειρία γι’ αυτόν που θα το κατοικήσει» αναφέρει η Χαριτίνα.

Η αρχιτεκτονική αυτή γλώσσα του γραφείου διατηρείται σε κάθε στάδιο της μελέτης του εκάστοτε έργου. Έργα με τα οποία, τελικά, συνδέεται κανείς, μέσω των οποίων διδάσκεται διαρκώς. «Το πρότζεκτ με το οποίο είμαι περισσότερο συνδεδεμένος είναι η πολυκατοικία στου Γκύζη. Θυμάμαι να επισκέπτομαι το οικόπεδο συχνά, σε διαφορετικές ώρες, ώστε να αισθανθώ την κλίμακα της γειτονιάς, να αντιληφθώ τις θέες. Το ξεχωριστό για μένα ήταν η γνωριμία με τους πολεοδομικούς κανονισμούς, που όσο καλύτερα τους κατέχεις, τόσο πιο έξυπνα τους μεταχειρίζεσαι» λέει ο Θοδωρής.

Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει Facebook Twitter
Πολυκατοικία στου Γκύζη
Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει Facebook Twitter
Πολυκατοικία στου Γκύζη

Το γραφείο προσπαθεί να υποστηρίζει τις μελέτες σε κάθε βήμα, με αποκορύφωμα αυτό της κατασκευής, που παραμένει ιδιαίτερα διδακτικό και αποκαλυπτικό. «Μου έχει μείνει χαραγμένη η αγωνία που είχαμε εξαρχής για τον τρόπο που θα επανερμηνεύσουμε την παραδοσιακή δομή. Η διαρκής αφαίρεση και η απλούστευση της σκέψης μας μάς δίδαξε πολλά και οδήγησε στο δωρικό αποτέλεσμα που τώρα γνωρίζουμε. Η απόλαυση του να βλέπει κανείς το σχέδιο να παίρνει σάρκα και οστά είναι πραγματικά τεράστια. Το σχέδιο γίνεται χώρος και ο χώρος αποκτά ζωή» αναφέρει για την κατασκευή η Κατερίνα, η παλιότερη συνεργάτις του γραφείου.

 «Ως αρχιτέκτονες διαρκώς μαθαίνουμε να παρατηρούμε, να ερμηνεύουμε, ενώ την ίδια στιγμή κρίνουμε, μεταφράζουμε και αμφισβητούμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε. Άλλωστε, πώς παραμένει κανείς δημιουργικός, αν επαναπαυθεί στο ότι βρήκε τον έναν και μόνο τρόπο, χωρίς να αμφιβάλλει;» αναρωτιέται κλείνοντας ο Αριστείδης.

www.aristidesdallas.gr

Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει Facebook Twitter
The Lap Pool House. Φωτό: Π. Βουμβάκης
Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει Facebook Twitter
The Lap Pool House. Φωτό: Π. Βουμβάκης
Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει Facebook Twitter
The Lap Pool House. Φωτό: Π. Βουμβάκης
Aristides Dallas Architects: Η ισχύς εν τη ενώσει Facebook Twitter
Ξενοδοχείο στη Μύκονο
Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Άκου την επιστήμη / Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πως μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Ποιες λύσεις απαιτούνται ώστε η πρωτεύουσα τα καλοκαίρια να μην είναι ένα καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Design / Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Το σπίτι της γλύπτριας Λυδίας Βενιέρη είναι στο Μαρούσι. Μιλάμε γι' αυτό, για τη γειτονιά όπου μεγάλωσε και τους διανοούμενους που πέρασαν από κει. Αλλά και για το πώς μπορείς, όταν χάνεις τα κλειδιά σου, να ζητάς από εκείνα να σε βρουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Design / Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Το ιστορικό μυθιστόρημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε έναν εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τόμο, σε σχέδιο και σενάριο του Παναγιώτη Πανταζή.
M. HULOT