Τουρκία: Στους 75 οι νεκροί - Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα

Τουρκία: Στους 75 οι νεκροί - Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα Facebook Twitter
EPA
1

Σε 75 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην Τουρκία έχοντας προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε τι βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, 16 ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο. 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν κατά 1.196 φτάνοντας τα 3.629, τόνισε. Επιπρόσθετα, 7.286 άνθρωποι εξετάσθηκαν από χθες, με τον συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται σε περίπου 40.000.

Υπό περιορισμό 1.500 εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Υπό περιορισμό σε μια φοιτητική εστία έθεσαν οι τουρκικές αρχές περίπου 1.500 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Αλγερινούς, που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και πολλές ημέρες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αφού ακυρώθηκαν οι πτήσεις τους λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Οι επιβάτες αυτοί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επίσης Τυνήσιοι και Ιορδανοί, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε μια φοιτητική εστία στο Καραμπούκ, στη βόρεια Τουρκία, για να φιλοξενηθούν εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο DHA.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες τουρκικών μέσων ενημέρωσης δείχνει μια ομάδα ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες προστασίας, να επιβιβάζονται σε ένα λεωφορείο. Οι άνθρωποι αυτοί παρέμεναν για μέρες στο αεροδρόμιο επειδή οι χώρες καταγωγής τους έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από την Τουρκία, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για την ασθένεια Covid-19. Η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου IGA ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 Αλγερινοί είχαν εγκλωβιστεί εκεί και ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει την Αλγερία να επιτρέψει την προσγείωση των αεροσκαφών που θα τους μετέφεραν.

Από τις 19 Μαρτίου, η Αλγερία έχει διακόψει την αεροπορική σύνδεσή της με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με πολλές πόλεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Αλγερίας και της Τυνησίας.

Περιορισμός εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού 

Οι τουρκικές εταιρείες που θέλουν να εξαγάγουν ιατρικό εξοπλισμό αναπνευστικής υποστήριξης θα χρειάζονται άδεια από τις αρχές βάσει διατάγματος που εκδόθηκε σήμερα και αποσκοπεί στην ανταπόκριση στην εγχώρια ζήτηση καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία. Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε σε 59 με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 να ανέρχονται σε 2.433 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι εταιρείες θα χρειάζονται άδεια για την εξαγωγή συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης και σχετικού εξοπλισμού, συμπυκνωτών οξυγόνου, υλικών διασωλήνωσης και συσκευών ελέγχου μονάδων εντατικής θεραπείας, και λοιπού ιατρικού εξοπλισμού, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα σταματήσει την εξαγωγή προστατευτικών μασκών που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι δημοτικές συνεδριάσεις τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα πρέπει να αναβληθούν εκτός εξαιρετικών περιστάσεων. Η Άγκυρα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού, στα οποία περιλαμβάνεται μια μερική απαγόρευση κυκλοφορίας των ηλικιωμένων, το κλείσιμο σχολείων, καφέ και μπαρ, η απαγόρευση συλλογικών προσευχών και η αναστολή αθλητικών αγώνων και πτήσεων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει το ξέσπασμα κορωνοϊού σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Anadolu

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η εμμονή του ερντογάν να εισβάλλει στον Έβρο, η εμμονή του με την Ελλάδα και το όνειρό του για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα κοστίσει δυστυχώς πολλές ζωές ακόμα στη χώρα του.