ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Κορωνοϊός: Γιατί φοβούνται πως η Τουρκία θα ζήσει συνθήκες Ιταλίας - Το εκρηκτικό μείγμα κινδύνου

Κορωνοϊός: Γιατί φοβούνται πως η Τουρκία θα ζήσει συνθήκες Ιταλίας - Το εκρηκτικό μείγμα κινδύνου Facebook Twitter
1

«Γιατροί φοβούνται "ιταλικές συνθήκες" στην Τουρκία» αναφέρει η «Deutsche Welle» σε σημερινό της άρθρο για την εξάπλωση του κορωνοϊου.


Περιληπτικά οι λόγοι είναι οι εξής: τα τεστ είναι είδος σε ανεπάρκεια. Οι συνθήκες καραντίνας είναι χαλαρές. Ιατρικός εξοπλισμός και αναπνευστήρες δεν επαρκούν. Ο λαός είναι απειθάρχητος. Και όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα με ανυπολόγιστους κινδύνους, γράφει η DW.

Φαινομενικά η τουρκική κυβέρνηση δίνει σοβαρή μάχη κατά του κορωνοϊού, σημειώνει το άρθρο. Αυτή είναι η άποψη ευρέος τμήματος της τουρκικής κοινωνίας. Τα σχολεία έκλεισαν σχετικά νωρίς, οι μεγάλες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, τα σύνορα με επικίνδυνα κράτη έκλεισαν και ηλικιωμένοι άνω των 65 απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φεχρετίν Κότσα, ενημερώνει μέσω Τwitter καθημερινά την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις. Όλο ελπίδα ανακοινώνει τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Ακόμη και η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε μόνιμη βάση στα μαχαίρια με την κυβέρνηση, δείχνει ικανοποιημένη από τη διαχείριση της κρίσης.Δεν πείθονται όμως όλοι από την εικόνα.

Η DW μίλησε με γιατρούς που κουράρουν ασθενείς με Covid19. Ανώνυμα καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις της κυβέρνησης και εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για το εάν μπορεί η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. «Το πρόβλημα δεν είναι η θνησιμότητα που προκαλεί ο ιός αλλά ο τεράστιος αριθμός των φορέων του, που αυξάνεται ραγδαία. Ούτε παγκοσμίως υπάρχει αρκετός ιατρικός εξοπλισμός και αναπνευστήρες για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες» λέει ένας γιατρός.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα τεστ. Ο υπουργός Υγείας Κότσα διαβεβαιώνει τον κόσμο ότι έχουν γίνει αρκετά τεστ για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού. 3.952 τεστ έγιναν τα τελευταία 24ωρα, έγραψε προχθές στο Twitter. Όμως πολλοί γιατροί επισημαίνουν ότι αυτό δεν ισχύει. «Το 90% των ασθενών μας ακολουθούν θεραπεία κατά του κορωνοϊού χωρίς να έχει διαγνωστεί προηγουμένως ότι φέρουν τον ιό, επειδή δεν έχουν κάνει τεστ. Επιτρέπεται μόνο ένα με δύο τεστ ανά 100 ασθενείς» λέει ένας γιατρός, ο οποίος εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία. «Ακόμη και αν οι ασθενείς εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας ή δύσπνοια, δεν γίνονται τεστ. Γι' αυτό και ο γκρίζος αριθμός των φορέων του ιού πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος στην Τουρκία».

Ακόμα και ένας παθολόγος που βρισκόταν ο ίδιος σε καραντίνα επί δέκα ημέρες και κόλλησε τη γυναίκα του και το παιδί του θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμποδίζει την καταπολέμηση του ιού είναι ότι γίνονται ελάχιστα τεστ. «Μίλησα με έναν γιατρό για τα συμπτώματά μου και για το ποια θεραπεία θα ακολουθούσα, αλλά τεστ δεν έκανα». Μάλιστα, στη βεβαίωση ασθένειας η διάγνωση ήταν πόνοι στη σπονδυλική στήλη. Ένα άλλο σημείο κριτικής είναι ότι δεν τηρείται το μέτρο της καραντίνας. Ένας υπάλληλος νοσοκομείου διηγείται ότι όσοι υπάρχει υποψία ότι φέρουν τον ιό μπαίνουν σε άλλο δωμάτιο, απομονωμένοι από τους ασθενείς. «Αλλά οι συγγενείς τους μπαινοβγαίνουν, δεν μπορεί να γίνει λόγος για καραντίνα» λέει.

Οι υποτιμημένοι κίνδυνοι

Οι Τούρκοι γιατροί επισημαίνουν και ένα άλλο πρόβλημα που περνά απαρατήρητο από την κοινή γνώμη. Ο αριθμός των μολυσμένων γιατρών και νοσοκόμων είναι υψηλός. «Έχουμε συναδέλφους που βρίσκονται στην εντατική με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους» λέει χαρακτηριστικά χειρουργός σε δημόσιο νοσοκομείο. Και ανησυχεί μήπως εμφανιστούν στην Τουρκία συνθήκες όπως αυτές στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου είναι αδύνατον να νοσηλευτεί ο τεράστιος αριθμός των ασθενών λόγω έλλειψης κρεβατιών. «Μας περιμένουν δυσκολότερες μέρες» λέει. «Στην Ιταλία πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσω να το κάνω, φοβάμαι». Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της κυβέρνησης και του Προέδρου Ερντογάν στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι, αυτοί δεν φαίνεται να πειθαρχούν.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, παρά τα περιοριστικά μέτρα, οι ηλικιωμένοι βγαίνουν έξω, στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν βίντεο από τελετές γάμων με πολλούς ανθρώπους. Πολλοί δεν φαίνεται να έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης, παρατηρεί ένας άλλος Τούρκος γιατρός με τον οποίο μίλησε η DW.

Επιπλέον, το 70% των φορέων είναι ασυμπτωματικό. «Γι' αυτό, ακόμα και μέσα στην οικογένειά μου κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την πανδημία, παρά τις προειδοποιήσεις. Αλλά ο κίνδυνος του ιού έγκειται στην υψηλή μεταδοτικότητά του από ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα». Ένας άλλος Τούρκος γιατρός λέει: «Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε ηλικιωμένους και αρρώστους, πρέπει να καθίσουμε σπίτι, είναι η μόνη λύση. Μεταδώστε αυτό το μήνυμα, πείτε το στους δημοσιογράφους συναδέλφους σας. Όλοι θα πρέπει να το μεταδώσουν. Η απομόνωση είναι η μόνη λύση για να καθυστερήσουμε τη μετάδοση, ειδάλλως κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την ορμή της πανδημίας. Κανείς!».

Διεθνή
1

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM