«Η μεγαλύτερη αλλαγή της ζωής μου»: Το tweet της 19χρονης που διέφυγε από τη Σ.Αραβία και πέταξε τη νικάμπ

«Η μεγαλύτερη αλλαγή της ζωής μου»: Το tweet της 19χρονης που διέφυγε από τη Σ.Αραβία και πέταξε τη νικάμπ Facebook Twitter
5

Μια 19χρονη που διέφυγε πέρυσι από τη Σαουδική Αραβία, καταγγέλλοντας κακοποίηση από την οικογένειά της και καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, έστειλε το μήνυμά της με δύο και μόνο φωτογραφίες. 

Πέρυσι, η  εγκατέλειψε τους γονείς της, όταν αποφάσισε να αποκηρύξει το Ισλάμ - πράξη που τιμωρείται με θάνατο στη χώρα. Τότε είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, με την περιπετειώδη ιστορία της που είχε αίσιο τέλος, όταν της προσέφερε άσυλο ο Καναδάς.

Πριν λίγες ημέρες η Rahaf έκανε μία νέα ανάρτηση στο Twitter που γρήγορα έγινε viral: ένα κολάζ με δύο σέλφι της σε πολύ διαφορετικές χώρες και κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες. «Η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή μου, από το να είμαι αναγκασμένη να φοράω μαύρα σεντόνια και να ελέγχομαι από άντρες, στο να είμαι μια ελεύθερη γυναίκα». 

Κόρη του ισχυρού Σαουδάραβα κυβερνήτη, al-Qunun, ξέφυγε από τους δικούς της στις 5 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, ελπίζοντας αρχικά να μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Όπως είπε, ήταν για χρόνια φυλακισμένη από τους ίδιους τους συγγενείς της και κατήγγειλε πως της ασκούσαν τόσο σωματική όσο και ψυχολογική βία. 

Στην προσπάθειά της να βρει μία νέα χώρα για να ζήσει, ήρθε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο απέλασης και επιστροφής στην πατρίδα της, με ό,τι συνέπειες θα είχε αυτό για την ίδια. Στην Ταϊλάνδη οι αρχές απείλησαν να την στείλουν πίσω, εκείνη κλειδώθηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και στράφηκε στο Διαδίκτυο, κάνοντας μία δραματική έκκληση για βοήθεια στο Twitter. Από το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ "Suvarnabhumi", έγραψε πως είχε δραπετεύσει μέσω Κουβέιτ. Οι αρχές εκεί της κατάσχεσαν το διαβατήριο, όταν ένας συγγενής της ενημέρωσε πως η τότε 18χρονη ταξίδευε χωρίς τη συνοδεία κάποιου άνδρα κηδεμόνα.

«Είχα αποφασίσει να δώσω τέλος στη ζωή μου, πριν υποχρεωθώ να επιστρέψω στη Σαουδική Αραβία», είχε δηλώσει στα αυστραλιανά μέσα. Ο Καναδάς τελικά άνοιξε τις πύλες του και της έδωσε το ζητούμενο άσυλο. «Ήθελα να ζήσω ελεύθερη από την κακοποίηση και την κατάθλιψη. Ήθελα να είμαι ανεξάρτητη. Δεν θα μπορούσα να παντρευτώ όποιον ήθελα. Δεν θα μπορούσα να πιάσω δουλειά χωρίς άδεια».

Στον Καναδά δοκίμασε για πρώτη φορά μπέικον, μια τροφή που απαγορεύεται από το Ισλάμ, ανεβάζοντας καρδούλες στο Snapchat: «Ω Θεέ μου μπέικον!».

«Η μεγαλύτερη αλλαγή της ζωής μου»: Το tweet της 19χρονης που διέφυγε από τη Σ.Αραβία και πέταξε τη νικάμπ Facebook Twitter

«Το αίσθημα της ελευθερίας είναι τόσο δύσκολο να περιγραφεί σε ανθρώπους που την είχαν πάντα. Είναι υπέροχο». Μετά την ηρωική έξοδο της Rahaf, η οικογένειά της την αποκήρυξε, στέλνοντας μια ανακοίνωση στο ABC, όπου οι γονείς χαρακτήριζαν την ίδια τους την κόρη «πνευματικά ασταθές άτομο, που επέδειξε προσβλητική και ατιμωτική συμπεριφορά».

Η ιστορία της είχε προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση και τελικώς τέθηκε υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αποδεχόμενος το αίτημα της για άσυλο, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό είχε τότε δηλώσει: «Ο Καναδάς είναι ξεκάθαρο ότι θα υποστηρίζει πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο».

«Είναι μία πολύ θαρραλέα νέα γυναίκα που πέρασε πολλά... και τώρα πηγαίνει στο νέο της σπίτι» έλεγε τότε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ καλωσορίζοντας την νέα γυναίκα που από την πρώτη στιγμή στο αεροδρόμιο την αποκάλεσε «μία πολύ θαρραλέα Καναδή».

 
Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

4 σχόλια
Περιμένουμε σύντομα μια μήνυση από κάποιο παρατηρητήριο ή κάποια φεμινιστική οργάνωση, εναντίον της κοπέλας που καταφέρεται με ρατσιστικό τρόπο εναντίον της θρησκείας της αγάπης και της κουλτούρας της ανεκτικής χώρας της που πρόδωσε, για να πουλήσει την ψυχή της στην δύση.
Δεν την εμπιστεύομαι σε αυτά που λέει. Ακούω διάφορους μοσχοαναθρεμενος ζαιους από τα Μαρούσι να μου μιλάνε για το Ιράν της ευρωπης που δεν του αρέσουν οι μαντηλες κ οι χιτζαμπ
Μαλλον δεν εχει ακουσει η κοπελα οτι συμφωνα με την Διεθνη Αμνηστια η μπουρκα ειναι θεμελιωδες δικαιωμα των γυναικων και προσπαθειες απαγορευσης της ειναι παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων. Δεν ηξερε, δεν ρωταγε?