Τζορτζ Σόρος: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευκαιρία για να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη

Τζορτζ Σόρος: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευκαιρία για να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
2

Η επίλυση των διαφορών της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα είναι μια «ιστορική ευκαιρία», τονίζουν οι Τζορτζ Σόρος και Αλεξάντερ Σόρος σε άρθρο τους στους New York Times με τίτλο «Στα Βαλκάνια, μια ευκαιρία να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη».

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Open Society Foundations (Ιδρύματα Ανοικτής Κοινωνίας) υπογραμμίζουν πως τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γίνουν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια.

Στόχος των Open Society Foundations είναι να προωθούν τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατική πρακτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα σ' όλον τον κόσμο,

«Θα είναι μια χαλαρή ένωση κρατών ενωμένων από το ελεύθερο εμπόριο και την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, όπως ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πρώτες ημέρες της».

Σύμφωνα με τους Τζορτζ και Αλεξάντερ Σόρος, η «αυξανόμενη ευημερία και συνοχή μεταξύ των κρατών αυτών (των Βαλκανίων) θα τα καταστήσει λιγότερο ευάλωτα στις οικονομικές, διπλωματικές ή στρατιωτικές επιρροές του Πεκίνου, της Άγκυρας ή της Μόσχας».

Για τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους των Open Society Foundations, «ο ιστορικός συμβιβασμός για την αλλαγή της ονομασίας (της ΠΓΔΜ) σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αμβλύνοντας μια αντιπαλότητα σχετικά με τις εθνικές ιστορίες, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αψηφήσουν τις τρέχουσες τάσεις και να αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα επίτευγμα που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της σταθερότητας για όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, «οι συνέπειες της αδράνειας θα ήταν σκληρές».

Αν οι δυτικές δυνάμεις δεν διατηρήσουν τις χώρες των Βαλκανίων στην οδό της τοπικής συνεργασίας και της ενδεχόμενης ένταξης στην ΕΕ, τα κράτη αυτά ενδεχομένως να διαιρεθούν στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Σώρρας και Σόρος κι ανάμεσά τους η Ελλάδα,η Ευρώπη και οι ζωές μας.Θεωρία συνωμοσίας και πραγματικό Παρασκήνιο.Λαϊκισμός και Ελιτισμός.Εθνικισμός και Εθνομηδενισμός.Ρατσισμός και Παγκοσμιοποίηση. Όλο και περισσότερο θυμίζει Δημοκρατία της Βαϊμάρης ο πλανήτης και παρότι τα χοντρά χαρτιά φαινομενικά έχουν διαλέξει στρατόπεδο δεν θα τελειώσει όμορφα αυτό.