Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo

Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo Facebook Twitter
EPA
6

Ο αυστριακός σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε εκφράζει τον ανησυχία του πως το κίνημα #Metoo, για τη σεξουαλική παρενόχληση εντός και εκτός του χώρου του θεάματος, μπορεί να μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» και να καταλήξει σ' έναν νέο πουριτανισμό «βλαβερό για τη δημιουργία».

«Αυτός ο νέος πουριτανισμός με αποτυπωμένο ένα μίσος για τους άνδρες, που έρχεται με τα απόνερα του κινήματος #Metoo, με ανησυχεί», εκτιμά ο σκηνοθέτης , βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την αυστριακή εφημερίδα Kurier.

«Ως καλλιτέχνες, αρχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον φόβο μπροστά σ' αυτή τη σταυροφορία εναντίον κάθε μορφής ερωτισμού», λέει ο κινηματογραφιστής, σύμφωνα με τον οποίο «'Η αυτοκρατορία των αισθήσεων' του Οσίμα, μια από τις πιο βαθιές ταινίες πάνω στη σεξουαλικότητα, δεν θα μπορούσε πια να γυριστεί σήμερα».

Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo Facebook Twitter
Στο περσινό φεστιβάλ των Καννών (EPA)

«Ασφαλώς κάθε μορφή βιασμού ή σεξουαλικού καταναγκασμού πρέπει να τιμωρείται. Όμως βρίσκω αηδιαστικές την υστερία και τις καταδίκες χωρίς δίκη τις οποίες παρακολουθούμε σήμερα», υπογραμμίζει ο 75χρονος Χάνεκε, υπαινισσόμενος τις πολυάριθμες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «απερίσκεπτος εκνευρισμός» που εκδηλώνεται έτσι, «καταστρέφει τη ζωή ανθρώπων παρόλο που δεν προσφέρεται καμιά απόδειξη. Οι άνθρωποι δολοφονούνται από τα μέσα ενημέρωσης, ζωές και σταδιοδρομίες καταστρέφονται».

«Οι ύποπτοι ηθοποιοί εξαλείφονται από ταινίες και σειρές για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν θεατές», υπενθυμίζει.

Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo Facebook Twitter
Κατά την απονομή του βραβείο Principe de Asturias, το 2013 στην Ισπανία (EPA)

Για τον σκηνοθέτη της «Λευκής κορδέλας» (Χρυσός Φοίνικας 2009) και της «Αγάπης» (Χρυσός Φοίνικας και ένα Όσκαρ το 2012), σε βάρος του οποίου προσωπικά δεν έχει διατυπωθεί καμιά κατηγορία, κάθε «καταιγίδα - κοπράνων» που προκαλούν αυτές οι 'αποκαλύψεις', ακόμη και στα ιντερνετικά φόρουμ σοβαρών εφημερίδων, δηλητηριάζουν το κλίμα στους κόλπους της κοινωνίας».

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, αυτό το κλίμα «κυνηγιού μαγισσών» καθιστά «ακόμη δυσκολοτερη οποιαδήποτε διερεύνηση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος», εκτιμά ο σκηνοθέτης, ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα γυρίσει την πρώτη τηλεοπτική σειρά του με τίτλο «Kelvin's Book».

Πολιτισμός
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Πολιτισμός / Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Η ταινία «Hamnet» ρίχνει φως στην οικογενειακή ζωή του Σαίξπηρ και της Άγκνες και στην τραγική απώλεια του γιου τους, βάζοντας τη φαντασία να καλύψει τα ιστορικά κενά για να αναδείξει το πένθος, την αγάπη και τη δύναμη ενός υποτιμημένου και σε πολλούς άγνωστου χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM
προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM