Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι

Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι Facebook Twitter
12

Η Πένυ (το πλήρες όνομά της είναι στη διάθεση του περιοδικού) είναι μια δυναμική Ελληνίδα που πριν από 28 χρόνια εγκατέλειψε τη σιγουριά της Ελλάδας για να παντρευτεί εκεί έναν μουσουλμάνο Σύριο, τον οποίο ερωτεύτηκε, ξεκινώντας μια ολότελα νέα, πολιτισμικά διαφορετική ζωή.

Ως εκ τούτου, βρισκόταν εκεί όταν ξεκίνησαν όλα όσα εμείς παρακολουθούμε μέσα από την τηλεόραση. Η ζωή η δική της όσο και της οικογένειάς της απειλήθηκε επανειλημμένως, είδε την πόλη της να γίνεται αποκαΐδια, αγαπημένους φίλους να χάνουν τα πάντα, ενίοτε και τη ζωή τους. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιστρέψει, μαζί με τον γιο της, στην Αθήνα.

Ο σύζυγός της αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει τον τόπο του, φυλάσσοντας τις Θερμοπύλες. Η ίδια αναγκάζεται να επισκέπτεται τακτικά το σπιτικό τους, επιστρέφοντας στην κόλαση που αποτελεί πια ο αλλοτινός αυτός παράδεισος, αψηφώντας κάθε φορά τρομερούς κινδύνους.

Θυμάμαι να με παίρνουν τηλέφωνο φίλοι από την Ελλάδα και να μου μιλάνε για πόλεμο κι εγώ να τους λέω ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Υπήρχε μια αναταραχή, αλλά πίστευα ότι θα διευθετηθεί. Μέχρι που μια μέρα, το καλοκαίρι, ακούσαμε πυροβολισμούς. Είχαν εισβάλει σε μια συνοικία στο Χαλέπι. 

— Φέτος τον Μάρτιο ο πόλεμος στη Συρία κλείνει 7 χρόνια. Θυμάσαι πόσο καιρό πριν διαφαινόταν ότι τα πράγματα θα πήγαιναν προς τα εκεί;
Μας κατέλαβε εξαπίνης! Δεν διαφαινόταν τέτοιου είδους πρόβλημα και η Αραβική Άνοιξη ήταν πολύ μακριά. Μαθαίναμε όλα όσα συνέβαιναν στην Αίγυπτο και λέγαμε ότι θα σταματούσε εκεί, ότι δεν θα έφτανε μέχρι εμάς. Για ποιον λόγο, άλλωστε; Το βιοτικό επίπεδο στη Συρία ήταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες έδιναν εργασία, ο λαός ζούσε με ομόνοια και κατανόηση. Όλοι ήμασταν απόλυτα ασφαλείς στην καθημερινότητά μας. Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια στην κωμόπολη της Νταράα πιστέψαμε πως η κατάσταση θα διευθετούνταν εκεί.

Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι Facebook Twitter
Οι φίλοι μας έχουν φύγει, έχουν σκοτωθεί, έχουν ακρωτηριαστεί, έχουν τυφλωθεί, έχουν μισοτρελαθεί. Πριν από τρεις μήνες το σπίτι ενός συναδέλφου του άντρα μου δέχτηκε τυφλό χτύπημα. Σκοτώθηκαν η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του.
Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι Facebook Twitter
Τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Carlton και άλλων κτιρίων στη γύρω περιοχή, Ιανουάριος 2017. © UNESCO


— Πότε συνειδητοποιήσατε, λοιπόν, ότι είχατε μπλέξει άσχημα;

Θυμάμαι να με παίρνουν τηλέφωνο φίλοι από την Ελλάδα και να μου μιλάνε για πόλεμο κι εγώ να τους λέω ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Υπήρχε μια αναταραχή, αλλά πίστευα ότι θα διευθετηθεί. Μέχρι που μια μέρα, το καλοκαίρι, ακούσαμε πυροβολισμούς. Είχαν εισβάλει σε μια συνοικία στο Χαλέπι.


— Ποιοι;

Ακροδεξιοί σουνίτες που κατέβηκαν από την Ιντλέμπ της βόρειας Συρίας. Επιτέθηκαν με σκοπό να καταλάβουν το Χαλέπι. Ήταν στρατιωτικοί που εγκατέλειψαν το στράτευμα με αφορμή τη διαφθορά. Αυτοί που με χρήματα του Κατάρ συγκρότησαν αρχικά τον FSA.

Επαναστάτες που κράτησαν, παρ' όλες τις ενστάσεις τους, τα χρήματα που για χρόνια προσπορίζονταν, που δεν ντράπηκαν να πάρουν από ξένη χώρα χρήματα και να στραφούν ενάντια στην πατρίδα τους, να ανοίξουν την κερκόπορτα στους εισβολείς της Αλ Κάιντα. Μαζί τους ήταν αδελφοί μουσουλμάνοι και δυσαρεστημένοι, που τα ξένα χρήματα ξέπλυναν τις όποιες αναστολές τους.

Ο σκοπός διαφαινόταν πως θα ήταν η εγκαθίδρυση ακραιφνώς σουνιτικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με το ορθόδοξο Ισλάμ και τον νόμο της Σαρία. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Σηκώθηκαν ελικόπτερα εναντίον τους, γιατί το Χαλέπι δεν διέθετε στρατό ικανό.

Οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονταν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, ο Ερντογάν πηγαινοερχόταν και εγκαινίαζε γήπεδα στο Χαλέπι με τον «αδελφό» Μπασάρ. Αυτά συνέβησαν τον Ιούνιο του 2012 λίγο πριν από το Ραμαζάνι. Ήμασταν όλοι στις ταράτσες και στα μπαλκόνια και κοιτάζαμε τα ελικόπτερα που πλησίαζαν να τους αναχαιτίσουν.

Τότε ακόμα οι εισβολείς δεν είχαν οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Μετά κατέφθασαν τα αεροπλάνα, και μετά στήθηκαν τα οδοφράγματα και η πολιτοφυλακή ανέλαβε την επιτήρηση των δρόμων. Κάθε γειτονιά προστατευόταν από τους δικούς της: τους Αρμένιους, τους Κούρδους, τους χριστιανούς και ούτως καθεξής.

Το ίδιο διάστημα επανεμφανίστηκαν οι Σαμπίχα, ομάδες πολιτοφυλακής αλαουιτών, στους οποίους είχαν προσχωρήσει και σουνίτες. Επρόκειτο για ομάδες διεφθαρμένες που δρούσαν ποικιλοτρόπως την προ του 2000 εποχή και τους οποίους είχε δραστικότατα περιορίσει ο Μπασάρ. Στην παρούσα περίπτωση, όμως, τα «χέρια» ήταν απαραίτητα.

Οι ομάδες αυτές, ιδιαιτέρως αντιπαθείς στους κατοίκους του Χαλεπίου, δημιούργησαν διάφορα προβλήματα – ακούστηκαν απαγωγές έναντι λύτρων, κλοπές και άλλα. Ύστερα, όμως, από τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών και την ανασύνταξη του στρατού, μαζεύτηκαν.


— Πότε άρχισαν οι ελλείψεις τροφίμων;

Λίγο αργότερα. Σιγά-σιγά, οι τζιχαντιστές άρχισαν να καταλαμβάνουν συνοικίες στο Ανατολικό Χαλέπι. Η Αλ Κάιντα ως Νόσρα, συνεπικουρούμενη από μικρότερες ομάδες ισλαμιστών, άρχισε να καταλαμβάνει τη μία συνοικία μετά την άλλη στο Ανατολικό Χαλέπι, με αποτέλεσμα να πολιορκείται το δυτικό κομμάτι της πόλης.

Τότε άρχισαν οι ελλείψεις. Υπήρχε περίοδος που δεν μπορούσε να μπει στην πόλη τίποτα. Δεν είχαμε τίποτα. Ούτε πετρέλαιο, ούτε νερό, ούτε υγραέριο ή ηλεκτρική ενέργεια. Γίνονταν δολιοφθορές, ξεκίνησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις με καταστροφές κτιρίων, κλάπηκαν λεωφορεία, ασθενοφόρα, βαρέα μηχανήματα, ολόκληρα εργοστάσια που ξηλώθηκαν και πουλήθηκαν στην Τουρκία.

Οι εισβολείς κατέλαβαν το Σέιχ Μακσούντ από τους Κούρδους και τη συνοικία της Μπουστάν Αλ Πασά και από κει άρχισαν να βάλλουν, αρχικά με φιάλες υγραερίου που εκτόξευαν με αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες, με παλιούς θερμοσίφωνες γεμάτους εκρηκτικά και όλμους κατά των χριστιανικών συνοικιών της Μιντάν και της Αζίζιε.

Εκείνο το διάστημα απήγαγαν τον ελληνορθόδοξο μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο και τον συροϊακωβίτη μητροπολίτη Χαλεπίου Γιοχάνα, των οποίων η τύχη, μέχρι σήμερα, αγνοείται. Κούρδοι, χριστιανοί και σουνίτες πολίτες έχαναν τη ζωή τους και άρχισε η μετακίνηση, αρχικά εντός της πόλης, για να ακολουθήσει η προσφυγιά.

Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι Facebook Twitter
Το 2013 οι αντάρτες ισλαμιστές έκαψαν την Μεντίνε, δηλαδή το σουκ. Αυτό είναι ό,τι απέμεινε... ©UNESCO
Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι Facebook Twitter
Το σουκ την εποχή της δόξας του


— Το ISIS πότε εμφανίστηκε;

ISIS και DAESH είναι η ίδια τρομοκρατική οργάνωση. Στη Δύση αναφέρεται με τα γνωστά αρχικά. Αρχικά, εμφανίστηκε μάλλον το 2003, στο Ιράκ, και τον Ιούνιο του 2006 νομίζω ότι εμφανίστηκε στη Μοσούλη. Αποτελούνται από 200 περίπου ομάδες. Υπάρχει αναρχία ακόμα και μέσα στις δικές τους τάξεις, που προκαλεί αιματηρές συγκρούσεις τελευταία και στο Ιράκ και στη Συρία, όπου οπισθοχωρούν.


— Αυτοί είναι Σύριοι ή άλλες εθνικότητες;

Βασικά, το ISIS είναι μόρφωμα που «ανατράφηκε» στο Ιράκ. Στις τάξεις του συμπεριλαμβάνονται μουσουλμάνοι σουνίτες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ αυτών και πολλοί Δυτικοί. Είναι, κατά τη δική τους ομολογία, χαλιφάτο και ο χαλίφης αυτών ο Ιμπραχήμ Αλ Μπαγκντάτι.


— Ο επίσημος στρατός έφτασε;

Ο συριακός στρατός ήταν προετοιμασμένος και εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση εξωτερικού εχθρού στα χαρακώματα, λόγω της μακρόχρονης κατάστασης πολέμου με το Ισραήλ. Δεν ήταν εκπαιδευμένος σε αντάρτικο πόλεων κι αυτή ήταν η πραγματικότητα.

Στην αρχή είχε ήττες που τις διαδέχτηκαν νίκες και όσο περνούσε ο καιρός, οι νίκες γίνονταν περισσότερες.

Το Δυτικό Χαλέπι, όπου και η καρδιά της πόλης, άντεξε, κι αυτό γιατί ο λαός υπέμεινε τη δυστυχία, την ανέχεια, τον τρόμο που φέρνει η βία και όλα τα άλλα που δεν θέλω καν να θυμάμαι, μέχρι να επιστρέψει ο στρατός, ετοιμοπόλεμος κι οργανωμένος.

Δέχτηκα απειλές για τη ζωή μου, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την οικογένειά μου και να έρθω μόνη στην Ελλάδα. Το παιδί μου με ακολούθησε πολύ αργότερα κι αφού εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας από τη στενοχώρια και την πίεση που είχα υποστεί. Δεν θα εγκατέλειπε την πατρίδα του διαφορετικά. Είχαμε αξίες εκεί και, εν τέλει, δεν έφυγε ως λιποτάκτης.


— Το μεγάλο σουκ πότε καταστράφηκε;

Το 2013 οι αντάρτες ισλαμιστές έκαψαν τη Μεντίνε, δηλαδή το σουκ. Την ίδια περίοδο τίναξαν τρεις φορές στον αέρα το ξενοδοχείο Κάρλτον κάτω από το κάστρο και κατέστρεψαν το τζάμι του Σινάν, το Χαν Σουνέ, το διοικητήριο και τον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου.


— Εν τέλει, τι θέλουν οι τζιχαντιστές, τι επιδιώκουν;

Να δημιουργήσουν μια ακραιφνώς ισλαμική θεοκρατική κυβέρνηση. Δεν τους ενδιαφέρουν οι εθνικές ταυτότητες, τους ενδιαφέρει να φτάσει παντού το κατά τη σουνιτική, ουαχαμπιτική εκδοχή, Ισλάμ και να καταλάβει τα πάντα. Οι ίδιοι, βεβαίως, στην πραγματικότητα είναι μισθοφόροι.


— Η καταστροφή που βλέπουμε στα βίντεο αντανακλά την πραγματικότητα;

Οι πρώτοι που ανέβασαν βίντεο στο Διαδίκτυο ήταν οι τζιχαντιστές, υπερήφανοι για τις καταστροφές που προκαλούσαν, τους αποκεφαλισμούς και τις λοιπές βιαιοπραγίες. Αυτά τα βίντεο δεν λογοκρίθηκαν και στο Χαλέπι είχαμε πρόσβαση με σύνδεση μέσω μπαταριών ή ηλιακών πάνελ. Έτσι παρακολουθούσαμε τα τεκταινόμενα σε γειτονιές και περιοχές που αδυνατούσαμε να προσεγγίσουμε.

Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι Facebook Twitter
Ο κήπος του Μεγάλου Τζαμιού ©UNESCO


— Δεχτήκατε απειλές ως οικογένεια επειδή ήσουν χριστιανή και ξένη;

Ως οικογένεια, όπως όλοι. Δέχτηκα απειλές τηλεφωνικά. Δεν ξέρω αν τους ενοχλούσε η θρησκευτική μου ταυτότητα, ο μεικτός γάμος με μουσουλμάνο ή η απόφαση του συζύγου μου, εν μέσω τέτοιας καταστροφής, να συνεχίσει, περπατώντας μια ώρα κάθε μέρα και με κίνδυνο της ζωής του, να πηγαίνει στο γραφείο όπου εργαζόταν επί σειρά ετών ως δημόσιος υπάλληλος.

Στην αρχή μόνος, για να ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Αυτή ήταν η μόνη αντίσταση που μπορούσαν να φέρουν απέναντι στη λαίλαπα που προσπαθούσε να καταστρέψει τη ζωή μας, κρατώντας ζωντανό τον δημόσιο τομέα. Σας διαβεβαιώ ότι το κατόρθωσαν, έντιμοι δημόσιοι υπάλληλοι όλοι, με κίνδυνο της ζωής τους.

Ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να λειτουργεί ανελλιπώς, μισθοί και συντάξεις πληρώνονται κάθε μήνα κι αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Γιατί στο Χαλέπι, παρ' όλη την καταστροφή, το χρήμα ανακινούσε το όποιας μορφής εμπόριο, ακόμα κι αν οι έμποροι είχαν να πουλήσουν το στοκ εμπόρευμά τους, παρουσιάζοντάς το σε έναν πάγκο, οπουδήποτε έβρισκαν ελεύθερο χώρο.

Δέχτηκα, λοιπόν, απειλές για τη ζωή μου, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την οικογένειά μου και να έρθω μόνη στην Ελλάδα. Το παιδί μου με ακολούθησε πολύ αργότερα κι αφού εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας από τη στενοχώρια και την πίεση που είχα υποστεί. Δεν θα εγκατέλειπε την πατρίδα του διαφορετικά. Είχαμε αξίες εκεί και, εν τέλει, δεν έφυγε ως λιποτάκτης.

— Μου έχεις πει πως κάποια στιγμή ο άντρας σου ήταν έτοιμος να τινάξει στον αέρα το σπίτι σας, αν μπουκάρανε οι τζιχαντιστές.

Τις περισσότερες φορές οι επιθέσεις των τζιχαντιστών ήταν σφοδρότατες και τέτοιες ώρες ο σύζυγός μου έλεγε ότι αν καταλάβαινε πως έφτασαν στην πολυκατοικία μας, θα έβαζε φωτιά στις φιάλες υγραερίου που έχουμε και όποιον πάρει ο Χάρος!

Δεν θα ανεχόταν να βασανιστούμε ή να αποκεφαλίσουν εμάς, τις αδελφές του και την υπόλοιπη οικογένεια που φιλοξενούσαμε μετά την καταστροφή των σπιτιών τους.

Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι Facebook Twitter
Αυτό που με συντάραξε ήταν το τελευταίο μου ταξίδι, πριν από δύο εβδομάδες, όταν περπάτησα πάνω στον μιναρέ του τζαμιού των ουμαγιάδων. ©UNESCO


— Πότε αντικρίσατε την πρώτη μεγάλη καταστροφή στο κέντρο;

Η πρώτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση έγινε νωρίς ένα πρωί Παρασκευής, νομίζω, στην πλατεία Σαντάλα Τζάμπρι, με δύο αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά και τους αντίστοιχους καμικάζι. Τινάχτηκε στον αέρα η Λέσχη Αξιωματικών, καταστράφηκε το ξενοδοχείο Σιάχι και άλλα κτίρια. Είχαμε νεκρούς. Παντού στην πλατεία βρίσκονταν σωροί από γυαλιά και άλλα αντικείμενα.


— Δεν τρόμαξες;

Όχι. Ήταν τέτοια η οργή που είχα μέσα μου –και έχω ακόμα–, που δεν τρόμαξα! Αυτό που με συντάραξε ήταν το τελευταίο μου ταξίδι, πριν από δύο εβδομάδες, όταν περπάτησα πάνω στον μιναρέ του τζαμιού των ουμαγιάδων.

Περπάτησα επάνω στην πλατεία Χατάμπ στην Τζντάιντε και λέω «επάνω», γιατί η πλατεία έγινε λόφος, με τους φοίνικες να προεξέχουν από τα ερείπια και όλα τα μπουτίκ ξενοδοχεία αλλά και τα ωραιότατα αρχοντικά αραβικού ρυθμού ρημάδια.

Διακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα διαλυμένα, όλο το ιστορικό κομμάτι της πόλης, που επί 3.000 έτη κατοικούνταν αδιαλείπτως, πέτρα πάνω στην πέτρα! Αισθάνθηκα ότι δεν είμαι καλά.

Άντεξα τον πόλεμο, έζησα την προσφυγιά στην πρώτη μου πατρίδα, αλλά αυτό με αποσταθεροποίησε. Όλες εκείνες οι εικόνες, των προηγούμενων καταστροφών, των νεκρών, των τραυματιών στο νοσοκομείο στους οποίους πρόσφερα τη βοήθειά μου δεν με είχαν αποσταθεροποιήσει όσο αυτό το «μετά».

Δεν είχε καμία σχέση με τις εικόνες που έβλεπα μέχρι να φτάσω και να έχω πρόσβαση σε αυτό το κομμάτι. Η υγρασία, οι αρουραίοι, τα ξέφτια, μια πόλη-δεσμώτης.


— Οι φωτογραφίες που φτάνουν σ' εμάς αποτυπώνουν τη φρίκη που περιγράφεις;

Αυτές και πολλές άλλες, που ακόμα δεν μπορείτε να δείτε. Τράβηξα μερικές αφού ζήτησα άδεια, από τα σημεία που είχαν καθαρίσει Ρώσοι ναρκαλιευτές, διότι οι τζιχαντιστές, αποχωρώντας, ναρκοθέτησαν τα σπίτια, τα πάντα.

Άνθρωποι, παιδιά ως επί το πλείστον, αγγίζουν πράγματα παγιδευμένα με μηχανισμούς, τινάζονται στον αέρα, ακρωτηριάζονται... Δεν θέλω πια να τα σκέφτομαι.


— Πόσες φορές έχεις επιστρέψει έκτοτε στο Χαλέπι;

Έχω πάει 4 φορές. Πετάω μέχρι τη Βηρυτό και μετά παίρνω ταξί ναυλωμένο.


— Απίστευτα επικίνδυνο.

Το τελευταίο ταξίδι ήταν πολύ λιγότερο από τα προηγούμενα. Μόνο 30 χιλιόμετρα ήταν πραγματικά επικίνδυνα. Ταξιδεύαμε στα όρια της Νόσρα. Στα προηγούμενα, ο κίνδυνος κάποιες φορές άγγιζε και το 90%, αλλά όφειλα να επιστρέφω στην πόλη που με δέχτηκε, στην οικογένειά μου!


— Κι όλο αυτό το ταξίδι με το ISIS να συνορεύει με τη διαδρομή Βηρυτό - Χαλέπι. Έφτασαν μέχρι την Παλμύρα.

Κατέστρεψαν την Παλμύρα. Δεν καταστρέφεις μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Μόνο και μόνο αυτό μου αρκεί για να πιστεύω τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί ελευθερίας και δημοκρατίας.

Οι αρχαιολογικοί χώροι στη Συρία –νομίζω το γνωρίζεις από προσωπική πείρα– προστατευτήκαν από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, όποιες κι αν ήταν. Έρχεται, λοιπόν, ο φονταμενταλισμός των ουαχαμπιτών να καταστρέψει την Ιστορία, γιατί γι' αυτούς, ό,τι δημιουργήθηκε προ Ισλάμ, ανήκει στις «μέρες της απιστίας» και πρέπει να καταστρέφεται.

Ενοχλήθηκαν κάποιοι με την παρουσία της Ρωσικής Χορωδίας στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο και όχι με την καταστροφή του αργότερα...


— Οι πρόσφυγες που φτάνουν μέχρι εδώ είναι από το Χαλέπι;

Είναι και από το Χαλέπι. Είναι από πολλές περιοχές της Συρίας, οι περισσότεροι από τη Βόρεια Συρία. Φυσικά, το εκμεταλλευτήκαν αυτό κι άλλοι αραβόφωνοι και μουσουλμάνοι που προσποιούνται τους Σύριους πρόσφυγες.


— Πάντως, ένα κομμάτι εξακολουθεί να στέκει όρθιο στο Χαλέπι.

Το Δυτικό Χαλέπι έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις ρουκέτες και τους πυραύλους των τζιχαντιστών, αλλά σε γενικές γραμμές στέκει πολύ καλά.

— Οι καλές συνοικίες, όλες εκείνες με τους κήπους και τις επαύλεις, σε τι κατάσταση βρίσκονται;

Μέχρι πρότινος, στις περιοχές αυτές όλα ήταν όπως πριν, σχεδόν. Τελευταία, προς το τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017, οι συνοικίες αυτές δέχτηκαν σημαντικά πλήγματα από πυραύλους που εκτοξεύονταν προς την πόλη από απόσταση έως και 25 χιλιομέτρων.

Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι Facebook Twitter
Άποψη του Χαλεπιού πριν τον πόλεμο
Μια Ελληνίδα επιστρέφει σπίτι της στο βομβαρδισμένο Χαλέπι Facebook Twitter
Άποψη του Χαλεπιού πριν τον πόλεμο


— Οι φίλοι σας έχουν φύγει;

Έχουν φύγει, έχουν σκοτωθεί, έχουν ακρωτηριαστεί, έχουν τυφλωθεί, έχουν μισοτρελαθεί. Πριν από τρεις μήνες το σπίτι ενός συναδέλφου του άντρα μου δέχτηκε τυφλό χτύπημα. Σκοτώθηκαν η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του.


— Ξέρω ότι μέσα σε όλα χρειάστηκε να θάψεις τη μητέρα σου, η οποία ζούσε μαζί σου στο Χαλέπι.

Ήρθε το 2007 να ζήσει μαζί μου και με την οικογένεια του συζύγου μου, η οποία την περιέθαλψε με πολλή αγάπη και φροντίδα. Οι μετριοπαθείς σουνίτες, βλέπεις, δεν έκαναν κανέναν διαχωρισμό.

Όταν πέθανε, έπρεπε να βρω γραφείο τελετών. Ήταν 6 το πρωί και έψαχνα να βρω κάποιο. Ήταν πολύ επικίνδυνο να πάω μέχρι εκεί, γιατί υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές των τζιχαντιστών και είχαν βάλει και μια μεγάλη κουρτίνα για να εμποδίζουν την καλή οπτική στον δρόμο.

Θυμάμαι πως έλεγα στον γιο μου: «Κάνε τον σταυρό σου και φύγαμε». Την έθαψα στον κήπο ενός μοναστηριού. Καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση στον κήπο, πέρασαν το φέρετρο πάνω από τα σιδερένια κάγκελα και το κατέβασαν από τη μέσα μεριά, όπου περίμενε ο νεκροθάφτης, ενώ εμείς παρακολουθούσαμε απ' έξω.

Την εξόδιο ακολουθία που είχα παρακαλέσει να γίνει στα ελληνικά περίμενα ότι θα την παρακολουθούσα μόνο με τον σύζυγό μου – οι καιροί ήταν εξόχως τρομακτικοί! Όταν μπήκα στην εκκλησία, με περίμεναν εκατό άνθρωποι, γνωστοί μου που ήρθαν να μου συμπαρασταθούν, παρά τον πόλεμο και την καταστροφή, παρά τους τρομερούς κινδύνους.

Συνάδελφοι του συζύγου μου, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, κυρίες γνωστές από την Εκκλησία, γείτονες. Αυτό ίσως μετρίασε τη λύπη μου. Το είδα και είπα «αυτή η πόλη μού ανταποδίδει την αγάπη που της έχω». Στο σαλόνι της εκκλησίας με περίμεναν ιερείς, καλόγριες και όλοι οι υπόλοιποι για την παρηγοριά. Δεν αισθάνθηκα αποξενωμένη ούτε μια μέρα στο Χαλέπι.


— Αυτό σημαίνει ότι αφομοιώθηκες πλήρως, ότι ανήκεις στη Συρία;

Όχι, δεν αφομοιώθηκα, ενσωματώθηκα. Ακόμα καλυτέρα, θα σου έλεγα ότι συνέπλευσα με το Χαλέπι. Ζούσα στον μουσουλμανικό τομέα και η ευρύτερη οικογένεια είναι σουνίτες, όπως και οι γείτονες, οι επαγγελματίες με τους οποίους είχα εμπορικές συναλλαγές.

Τα πρώτα χρόνια δεν ήμουν αποδεκτή από τον χριστιανικό τομέα λόγω του μεικτού γάμου. Βεβαίως, δεν με ενδιάφερε να γίνω αποδεκτή. Αργότερα, και μετά την ενθρόνιση του κ. Παύλου στον μητροπολιτικό θρόνο, βρήκα χώρο και ενεργοποιήθηκα στον χριστιανικό τομέα.

Έγινα «αποδεκτή». Συνέπλευσα και με εκείνους. Διαπίστωσα ότι επί της ουσίας ελάχιστα διέφεραν από τους μουσουλμάνους συμπολίτες τους, κάτι που καμία πλευρά δεν γνώριζε. Χαίρομαι που τα κατάφερα.

Έμαθα από τους συμπολίτες μου πράγματα χρήσιμα, αφομοίωσα πληροφορίες, κώδικες συμπεριφοράς, έμαθα Ιστορία, έμαθα να ζω ξένη, ανάμεσα στους ξένους, χωρίς να γίνομαι παράταιρη. Έγινα αγαπητή!

Έμαθαν κι εκείνοι πολλά από μένα. Η στάση ζωής μου, η προσωπικότητά μου, αν θέλεις, η ελληνική μουσική που κατέκλυζε τη γειτονιά, τα βιβλία που έρχονταν τακτικά από την Ελλάδα, η ελληνική τηλεόραση από τη δορυφορική κεραία, οι δικές μου εξηγήσεις για πολλά που δεν καταλάβαιναν, τα ελληνικά φαγητά που επί δεκαετία μαγείρευα, ήταν κάποια από αυτά που άφησα παρακαταθήκη και επηρέασαν περισσότερο τα πολλά ανίψια που απέκτησα με τον γάμο μου.


— Έκανες έναν μικρόκοσμο γύρω σου να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα...

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι μία από τις αρχές μου. Είτε αφορά το κάλυμμα της κεφαλής, τις λατρευτικές τακτικές της άλλης θρησκείας, τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και έκφρασης, τη σεξουαλική ταυτότητα, είτε, τέλος πάντων, κάτι διαφορετικό από τις δικές μου θέσεις και απόψεις, το σέβομαι.

Αυτό, σε διαβεβαιώ, εκτιμήθηκε απ' όλους, αν και δήλωνα πάντα ότι Ελληνίδα με αριστερές καταβολές γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω. Εδώ θέλω να σου πω πως όση κατανόηση και ανοχή έδειχναν στη θρησκευτική μου ταυτότητα, τόσο ακατανόητο τους φαινόταν όταν μιλούσαμε για ό,τι σημαίνει Αριστερά.

Για εκείνους ο αριστερός είναι άπιστος, καθ' ότι κουμουνιστής. Αργότερα, μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, ξέφτισε και ο θαυμασμός για τη Δύση.

Παρ' όλα αυτά, σου εξομολογούμαι πως ένα κομμάτι της καρδιάς μου χτυπά δυνατά στον ρυθμό της Συρίας, του Χαλεπίου. Κι αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι διχασμένη ανάμεσα στις δύο πατρίδες. Η Συρία είναι πατρίδα για μένα. Ήταν και είναι ευτυχής η σύμπλευση. Δεν θεωρώ ότι γύρισα την πλάτη μου στην πόλη που αγαπώ. Το σπίτι μου είναι ακόμα εκεί. Με περιμένει.

Διεθνή
12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
εγω απο το συγκεκριμενο αθρο ειμαι περισσοτερο προβληματισμενος απο πριν.ποια θελουν οι aγαπητοι συριοι να ειναι η διαδοxη κατασταση στη συρια?καπου το πραγμα εχει μπερδευτει .Aν η απαντηση ειναι ο ασαντ αυτος που θα διαχειρστει την κατασταση τοτε θα πρεπει ολοι να ειναι στο μετωπο ή εστω οι δημοσιοι υπαλληλοι πχ οπως ο αντρα της κυριας να προσπαθουν να κρατησουν το κρατο ορθιο.αν η απαντηση ειναι οι φανατικοι ισλαμιστες ο δρομος παλι ειναι ανοιχτος και γιαυτους .οι αλλοι που κανουν πολιτικη και πιστευουν πχ οτι τη λυση θα την δωσει η ρωσια ή η Ηπα αντιστοιχα μπορει να το προσπαθουν πολιτικα μεσα απο τη χωρα κανοντας πολιτικες ενεργειες .οι αλλοι που εναι ηδη στην ευρωπη(και αρκετοι απο το πρωτο κυμα που εχουν φυγει με καλυτερες συνθηκε και ειναι κοντα στα αδερφια ,τους συγγενεις ή εχου δουλεια η καποιο καταλυμα κτλπ .τι ακριβως κανουν γαι τη χωρα τους>μηπως περιεμνουν καποιος αλλος οτι θα κανει το καθηκων της αλλγης?τον πολεμο ,την στηριξη στον ασαντ ,την παραγωγη πολιτικης κτλπ κτλπ.ολοι εχουν αντζεντα για τη χωρα και ο ακθε ενας κανει οτι μπορει.οι ισλαμιστες στη τρελα τους σκοτωνοντα με χαρα για τη σαρια ,.ο ασαντ κανει οτι μπορει .οι κουρσδοι εχουν επεισης σχεδιο ,οι ρωσοι εχουν εμπλακει (για τα δικα τους συμφεροντα .οι τουρκοι του ιδιο. κτλ κτλπ τα εκατομυρα των συριων που εκναι εκτς συριας δε θα επρεπε να καουν κατι?.Ποιος θα σπρωξει προς την διαδοχη κατασταση οποιακαι αν ειναι αυτη ,αν οχι αυτοι?εκει θα ηθελα να υπαρξουν απαντησεις απο συριους..εδω βγαινει στα ρεπορταζ οτι ενω ο πολεμος κρατα ηδη τοσοα χρονια.καποιοα ποφασοζυν και κανουν οικογενεια .προφανως καποιοι καουν παιδια απο τα σπτια τους οχι απο τα χαρακωματα. Και μεατ φυσικα φευγουν (γαι το λιβανο ,την ελλαδα ,και οπου αλλου.με τα δεδομενα τα ελληνικα .το 1943 ας πουμε φαιναται πολυ λογικο ενω το πρωι περναει το καρο και μαζευει τα πτωματα ή ενω ολα τα 16χρονα εχουν ανεβει στο βουνο και κανουν οτι μπορουν εναντιων των κατακτητων .καποι να λενε οκ.θα κανω οικογενεια , παιδια και ενταξει εχει ο θεος.θα φυγω λαθραια για την αιγυπτο ,την τουρκια ,την μεση ανατολη και οπου αλλου πηγαινον οσοι εφευγαν απο την ελλαδα εν μεσω πολεμου.και θα γυρισω μετα.η οτνα ληξει ο εμφυλιος.ασ δουμε ποιος θα κερδισει κουμουνισμος ή δεξια ?και εχει ο θεος.αλλθως καλυτερα ξενιτια.απο τη πολυ δουλεια αλλωστε κανενα δε πεθανε .απο σφαιρες πεθαινουν οι περισοτεροι και πο τη πεινα στα χαλασματα τησ χωρα τους.
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να ζήσετε ξανά ειρηνικά στο σπίτι σας.Για το πόσες και πόσο απάνθρωπες πράξεις βίας τελούν οι τζιχαντιστές και το τι εφιαλτικό καθεστώς επιβάλλουν στους κατεχόμενους πληθυσμούς δεν έχω άλλη αντίληψη από αυτή της κας Πένυ.Ωστόσο, και χωρίς να βασιστούμε μόνο στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι κρατικές δυνάμεις καταστολής της Συρίας (στρατός, αστυνομία) φαίνεται πως ευθύνονται για βαριά εγκλήματα (κατά της ανθρωπότητας, πολέμου κλπ). Για παράδειγμα:1. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από τον ΟΗΕ (έκθεση 30/08/2016, από Joint Investigative Mechanism - JIM, κατ' εντολήν του Συμβουλίου Ασφαλείας), η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο επιθέσεις με αέριο χλωρίου (και το ISIS τουλάχιστον μία με αέριο μουστάρδας), ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για άλλες, εκατέρωθεν. Να θυμίσω ότι τα χημικά όπλα αποσκοπούν στο να προκαλούν μεγάλες ανθρώπινες απώλειες χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτικού προσωπικού ή αμάχων. Επίσης, σε έναν τακτικό στρατό, η χρήση τους δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε άλλον εκτός από την ανώτατη διοίκηση.http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54795#.WLMb4fnyi70http://undocs.org/A/68/6632. Σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητης επιτροπής ("Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic") που συστάθηκε το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, (και) το συριακό κράτος ήδη από το 2011 (έκθεση 22/02/2012), τέλεσε πλειάδα συστηματικών, εκτεταμένων και μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και λοιπών παραβιάσεων, με κεντρικό σχεδιασμό, είτε με τις δικές του δυνάμεις, είτε με παρακρατικούς που εξόπλισε και χρησιμοποίησε ("Shabbiha").https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G12/106/13/PDF/G1210613.pdf?OpenElementΕντελώς δειγματοληπτικά:* Πυρά κατά άοπλων διαδηλωτών."[...] evidence identifying high- and mid-ranking members of the armed forces who ordered their subordinates to shoot at unarmed protestors, kill soldiers who refused to obey such orders, arrest persons without cause, mistreat detained persons and attack civilian neighbourhoods with indiscriminate tank and machine-gun fire."Ένα από τα πολλά σχετικά βίντεο, παρακάτω. Δεν σχετίζεται με την έκθεση και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι απεικονίζει αυτό που λέει ότι απεικονίζει. Επίσης, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, μην το δείτε αν δεν το θεωρείτε απολύτως απαραίτητο:https://youtu.be/GBXNfPsYsMk* Συστηματική άσκηση βασανιστηρίων:"Torture in places of detention continued. Victims and witnesses provided credible and consistent accounts of places and methods of torture. A list of 38 detention locations in 12 cities, where the commission documented cases of torture since March 2011, is annexed to the present report [...]"."[...] The commission documented evidence that sections of Homs Military Hospital and Al Ladhiqiyah State Hospital had been transformed into torture centres. Security agents, in some cases joined by medical staff, chained seriously injured patients to their beds, electrocuted them, beat wounded parts of their body or denied them medical attention and water [...]"*Ευθέα στρατιωτικά πλήγματα κατά αμάχων:"[...] Snipers and other State forces killed or wounded children, including those aged 10 years and younger. Many children were killed when the army shelled residential areas in Homs and other cities in January and February 2012. [...]"Αναφέρω τα παραπάνω όχι για να πω ότι ο Άσαντ είναι χειρότερος από τους τζιχαντιστές, ή ότι η συνεντευξιαζόμενη λέει ψέμματα. Αλλά διότι, παρ' όλο το χάος του πολέμου και την σχετική μονομέρεια στην ενημέρωση (σε εμάς των αγγλόφωνων ΜΜΕ, στον αραβικό κόσμο των αραβόφωνων, αλλού των ρωσικών), το συμπέρασμά μας δεν μπορεί να είναι ότι στη Συρία ωμότητες διέπραξαν μόνο οι τζιχαντιστές. Όταν επιτέλους τελειώσει αυτός ο εφιάλτης, θα πρέπει πολλοί να δικαστούν για τα εγκλήματά τους, δυστυχώς όμως για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας, δεν φαίνεται να της ξημερώνουν καλές μέρες.
Φίλε σε urban warfare χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα όσον αφoρά τις παράπλευρες απώλειες είτε πρόκειται για χερσαίες επιχειρήσεις, είτε την Συριακή αεροπορία που είναι απαρχαιωμένη, την Ισραηλινή (στην Γάζα), που είναι μέσα στις 5 καλύτερες του κόσμου ή των ΗΠΑ, που είναι η καλύτερη (κάνε πχ μια έρευνα πόσους πολίτες έχουν σκοτώσει τα αμερικανικά UAV μόνο, πέραν των jets). Όταν σε χ τετραγωνικά χιλιόμετρα συνωστίζονται πολίτες (που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ανθρώπινες ασπίδες), υποστηρικτές και αντάρτες, είναι αδιανόητο να ΜΗΝ υπάρχουν αθώοι νεκροί. Απ' την άλλη είναι δύσκολο να γνωρίζεις ποιός είναι ποιός δεδομένου ότι οι "αντάρτες" δεν φορούν όλοι παραλλαγή κάτι που κάνει ακόμη δυσκολότερο το έργο του τακτικού στρατού.Ταυτίζομαι απόλυτα με την συνεντευξιαζόμενη, ο Άσαντ είναι μετριοπαθής ηγέτης και η ζωή στην Συρία ήταν πολύ καλή, προ πολέμου. Οι ωμότητες έχουν κλίμακες, είναι πολύ διαφορετικό να πεθάνεις από αδέσποτη σφαίρα σε αστικές συγκρούσεις ή βομβαρδισμό, από τους αποκεφαλισμούς και ότι άλλο απάνθρωπο έχουν διαπράξει τα τέρατα της DAESH (που αποτελούν δημιούργημα της Δύσης), τα οποία πολεμάει ο στρατός της Συρίας όλα αυτά τα χρόνια. Αυτός είναι δυστυχώς ο πόλεμος και έτσι ήταν πάντα απλά τώρα, υπάρχουν τα μέσα να τα δείς όλα από πιο κοντά, από την ασφάλεια που σου δίνει ο καναπές σου..
Ήμουν πολύ προσεκτικός, και στις πηγές μου και στο τι είπα. Επαναλαμβάνω, πιο απλουστευτικά αλλά νομίζω δίκαια:Υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι το καθεστώς Άσαντ βασανίζει συστηματικά, διαπράττει απαγωγές, σκοτώνει διαδηλωτές, σκοτώνει αμάχους με πυρά ελεύθερων σκοπευτών, τακτικών δυνάμεων, πυροβολικού και αεροπορίας, σκοτώνει όσους αρνούνται να υπακούσουν σε αυτές τις διαταγές, χρησιμοποιεί χημικά όπλα.Εσείς, απαντώντας, λέτε ότι είναι παράπλευρες απώλειες, δηλαδή ότι έγιναν κατά λάθος. Τώρα, πώς μπορεί κατά λάθος να γίνονται τα συγκεκριμένα εγκλήματα, δεν ξέρω.Κοιτάξτε, η απόσταση εκτός από ασφάλεια μας δίνει και καλύτερη πρόσβαση σε πηγές και, ιδανικά, περισσότερη ψυχραιμία και αντικειμενικότητα, πράγματα που ένας λαός σε πόλεμο έχει περιορισμένα ή καθόλου.
@patsisΦιλαράκι μια χαρά τα γράφεις απλά προσωπικά, δεν έχω καμία πλέον εμπιστοσύνη σε αυτές τις πηγές πόσο μάλλον αν κρίνω, από το πόσο μπάχαλο τα έχει κάνει η Δύση στην Μ.Α. Ο Άσαντ ενοχλεί, είναι ένα απο τα τελευταία "εμπόδια" της περιοχής και κάποιοι (κυρίως εκτός της χώρας του) θέλουν λυσσαλέα να τον ρίξουν είτε με υποστήριξη στους κοψολαίμηδες, είτε πόλεμο προπαγάνδας εναντίον του. Ευτυχώς βέβαια, δεν τα κατάφεραν και ούτε πρόκεται και αν κατέβει και τις επόμενες εκλογές (όποτε γίνουν) θα δείς, ότι πάλι αυτός θα εκλεγεί.
Αγαπητέ φίλε patsis, φαίνεται ότι είσαι αρκετά ψαγμένος πάνω στο θέμα, οπότε θα ήθελα να μου λύσεις την απορία, που κανείς άλλος εδώ δεν μπόρεσε να μου λύσει:Οι διάφορες αντικυβερνητικές ομάδες -πέρα του ISIS- έχουν προβεί σε αντίστοιχα εγκλήματα πολέμου? Έχεις κάποιες αντίστοιχες πηγές του ΟΗΕ σχετικά με αυτό? Γιατί εγώ δεν βρήκα κάτι -σημαντικό τουλάχιστον- οπότε ή ψεύδεται ασυστόλως η κυρία Πένυ, ή συμβαίνει κάτι άλλο...
@LeontiosΕγώ ασχολήθηκα να γράψω το πρώτο, εκτενές, σχόλιό μου διότι θυμόμουν πως είχα διαβάσει περί επιβεβαίωσης από τον ΟΗΕ της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία. Ό,τι έγραψα εκεί ήταν αποτέλεσμα έρευνας που έκανα μέσω διαδικτύου την ίδια μέρα - δεν έχω κάποια άλλη ιδιαίτερη γνώση ή πληροφορία.Δεν συμφωνώ ότι πρέπει η συνεντευξιαζόμενη ή να ψεύδεται ή να συμβαίνει κάτι άλλο (μάλλον εννοείτε ύποπτο). Προσωπικά μάλιστα, πιστεύω ότι δεν ψεύδεται. Είναι όμως πολύ δύσκολο να έχεις μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης όταν έχει επηρεάσει τη ζωή σου τόσο άμεσα.Σε κάθε περίπτωση, αφού με ρωτάτε, στην έκθεση του ΟΗΕ που αναφέρω της 22/02/2012 (πέντε χρόνια πολέμου πριν από σήμερα, δηλαδή πλέον παρωχημένη), ήδη καταγράφονται μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από ομάδες του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" (Free Syrian Army, FSA):"The commission documented instances of gross human rights abuses committed by members of various FSA groups.""In late January 2012, in Karm Al-Zeitun, FSA members and others lynched a man suspected of working with the State security forces, and paraded his body on a pick-up truck through the streets.""Some armed civilians in Homs, including armed civilians belonging to the FSA, sought to exact blood revenge for abuses by killing family members of security personnel or Shabbiha.""[...] members of FSA groups in other locations had tortured or summarily executed captured members of the armed forces or security forces. In mid-November 2011, members of the FSA near Talbiseh tortured a member of Military Intelligence during an interrogation. [...] In late November 2011, a FSA group from Rif Dimashq captured, tortured and killed a member of the security forces."
@patsisΑυτά περίπου γνωρίζω και εγώ. Και το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι οι κυβερνητικοί και οι Ρώσσοι προβαίνουν απανωτά και σωρηδόν σε αποτρόπαιες ενέργειες - βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ειδήσεις του είδους, ενώ οι αντίστοιχες αναφορές για την αντίπαλη πλευρά περιορίζονται σε ελάχιστες μεμονωμένες πράξεις.Και ενώ θα γεννιόταν εύλογα το ερώτημα: πως είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ανισορροπία (ακόμα και αν δεχτούμε ότι οι FSA, Τουρκμένοι, κλπ είναι "άγιοι")ειδικά αφού ξέρουμε ότι κλασσικά σε παρόμοιες καταστάσεις βρίσκουν ευκαιρία όλα τα κακοποια στοιχεία να οργανώσουν ένοπλες ομάδες με καθαρά λησταρχικό και γενικά εγκληματικό χαρακτήρα, αλλά με ταμπέλα "freedom fighter"?Και εδώ η μαρτυρία της κας Πένυ φαντάζει 100 φορές πιο αληθοφανής από την εικόνα που παρουσιάζουν ΟΗΕ, ΜΚΟ και ΜΜΕ...
Επιτέλους, ένα αρθρο που παρουσιάζει την αλήθεια. Η Συρία είναι μια χώρα πολυ καλύτερη απο την Τουρκία και την Σ. Αραβία που ηγούνται της "επανάστασης".