Ντουτέρτε: «Αντίο, Αμερική», δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σου

Ντουτέρτε: «Αντίο, Αμερική», δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σου Facebook Twitter
5

Σε ακόμη μία αμφιλεγόμενη δήλωση προχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καλώντας τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για την ακύρωση της συμφωνίας σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στη χώρα του στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «αντίο, Αμερική» κι ότι η Μανίλα δεν χρειάζεται τα χρήματά της.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του κράτους των Φιλιππίνων υπονόησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να βελτιωθούν υπό τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Μου αρέσει το στόμα σου, είναι σαν το δικό μου, ναι, κύριε Πρόεδρε. Μοιάζουμε, και οι άνθρωποι με τα ίδια χαρακτηριστικά ενώνουν τις δυνάμεις τους».

Αναφερόμενος ωστόσο εκ νέου στη νυν κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία τον επέκρινε μετά τις δηλώσεις του για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε έστειλε το μήνυμα: «Δεν σας χρειαζόμαστε».

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αφού επέστρεψε στην χώρα του από επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Καμπότζη και τη Σιγκαπούρη.

«Ετοιμαστείτε να φύγετε από τις Φιλιππίνες. Προετοιμαστείτε για την ενδεχόμενη απόσυρση ή κατάργηση της VFA», είπε.

Η Συμφωνία Επισκεπτόμενων Δυνάμεων (VFA), που υπεγράφη το 1998, παρείχε καθεστώς ασυλίας σε χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων ή επιχειρήσεων χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αντίο, Αμερική και δούλεψε πάνω στα πρωτόκολλα τα οποία σταδιακά θα σε απομακρύνουν από τις Φιλιππίνες» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η απόφασή του θα εφαρμοστεί «οποιαδήποτε στιγμή σύντομα», μετά την αναθεώρηση μιας άλλης στρατιωτικής συμφωνίας, της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας.

Ο ηγέτης των Φιλιππίνων ήταν εμφανώς εκνευρισμένος με την Ουάσιγκτον εξαιτίας της απόφασης του οργανισμού Millennium Challenge Corp (MCC), ενός αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, να μην επιλέξει να περιλάβει τη Μανίλα στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα. Η Κίνα είπε ότι θα μας δώσει ακόμη πιο πολλά» τόνισε.

«Η πολιτική εδώ στην νοτιοανατολική Ασία αλλάζει», πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM