Βορειοκορεάτης στρατιώτης λιποτάκτησε στη Ν. Κορέα

Βορειοκορεάτης στρατιώτης λιποτάκτησε στη Ν. Κορέα Facebook Twitter
7

Ένας βορειοκορεάτης στρατιώτης λιποτάκτησε σήμερα στη Νότια Κορέα, διασχίζοντας πεζός την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, έναν από τους πιο ισχυρά φρουρούμενους τομείς παγκοσμίως, που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ βορρά και νότου, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

 

Ο άνδρας διέσχισε την ναρκοθετημένη περιοχή στην κεντροανατολική πλευρά της γύρω στις 22.00 τοπική ώρα Τετάρτης (04.00 ώρα Ελλάδας σήμερα). Ο στρατιώτης ήταν άοπλος. Δεν ερρίφθη κανένα πυρ. "Συνελήφθη και ανακρίνεται", διευκρίνισε το γενικό επιτελείο.

 

Είναι εξαιρετικά σπάνιο στρατιώτες να διακινδυνεύουν να διασχίσουν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, τελευταίο σύνορο του ψυχρού πολέμου που είναι γεμάτο από νάρκες, περιφράσσεται από ψηλά συρματοπλέγματα και φυλάσσεται από δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές του.

 

Η τελευταία γνωστή λιποταξία αυτού του είδους έγινε τον Ιούνιο του 2015, όταν ένας νεαρός βορειοκορεάτης στρατιώτης παραδόθηκε στις νοτιοκορεατικές δυνάμεις στο Χουατσεον, βορειοανατολικά της Σεούλ.

 

Το σύνορο μήκους 248 χλμ., που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο, ορίστηκε στο τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953).

 

Κατά μέσο όρο 1.000 Βορειοκορεάτες διαφεύγουν από τη χώρα τους κάθε χρόνο, οι περισσότεροι διασχίζοντας τα σύνορα με την Κίνα --τα οποία είναι περισσότερο διαπερατά, πριν φθάσουν στη Νότια Κορέα μέσω νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο νοτιοκορεατικός στρατός σκότωσε έναν 47χρονο Νοτιοκορεάτη που προσπαθούσε παράνομα να περάσει στο βορρά διασχίζοντας τον ποταμό Ιμτζίν ο οποίος αποτελεί σε ορισμένα σημεία του το δυτικό σύνορο μετά της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Διεθνή / ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση κατά εβραϊκής διαδήλωσης στο Μπόλντερ του Κολοράντο αφήνει πίσω της πολλούς τραυματίες. Τι αναφέρει το FBI, η τοπική αστυνομία και η διεθνής κοινότητα
LIFO NEWSROOM
«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Διεθνή / «Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Ο στρατηγός Καρστεν Μπρέουερ δήλωσε ότι η Ρωσία παράγει εκατοντάδες τανκς ετησίως, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες έως το 2029 ή και νωρίτερα
LIFO NEWSROOM