To Rijksmuseum στο Άμστερνταμ αφαιρεί "προσβλητικούς όρους" από τίτλους και περιγραφές έργων

To Rijksmuseum στο Άμστερνταμ αφαιρεί "προσβλητικούς όρους" από τίτλους και περιγραφές έργων Facebook Twitter
Το πορτρέτο του John Simpson εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1827 σαν "Κεφάλι από Μαύρο". Αργότερα μετονομάστηκε σε "Κεφάλι από Νέγρο" όταν εμφανίστηκε σε έκθεση στην Tate και στο Somerset House. Τώρα αναφέρεται απλώς ως "Κεφάλι άνδρα".
1

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ να αφαιρέσει αμφιλεγόμενους όρους όπως "νέγρος" και "Μωαμεθανός" από τους τίτλους και τις περιγραφές σχεδόν 200 έργων τέχνης που φιλοξενεί με την αιτιολογία πως μπορεί να είναι προσβλητικοί.

Έτσι, λέξεις όπως "νέγρος", "Ινδιάνος" και "νάνος" αντικαταστάθηκαν από λιγότερο φυλετικά φορτισμένη ορολογία, λόγω φόβου πως ενδέχεται να προσβάλλουν ή να αναστατώσουν τους επισκέπτες. 

Ο Martine Gosselink, που είναι επικεφαλής του τμήματος Ιστορίας του Μουσείου και πρωτεργάτης της κίνησης, δήλωσε σχετικά: "Σκοπός είναι να μην χρησιμοποιούμε ονόματα που έχουν δώσει σε άλλους οι λευκοί". "Πολλοί θύμωσαν μαζί μας. Λένε 'γιατί αυτή η αλλαγή, γιατί το Rijksmuseum προσπαθεί τόσο πολύ για πολιτική ορθότητα'. Στην Ολλανδία μόνο, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι με ρίζες από αποικίες, από το Σουρινάμ, τις Αντίλλες, την Ινδονησία- γι' αυτό και μόνο είναι σημαντικό να αλλάξυν" καταλήγει.

Το Rijksmuseum είναι το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας και το 2013 πέτυχε νέο ρεκόρ επεκτασιμότητας με 2.2 εκατομμύρια, ενώ είναι η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό μουσείο κάνει προσπάθεια να αλλάξει την ορολογία που χρησιμοποιείται στις περιγραφές των έργων του. 

Ο ιστορικός τέχνης Julian Spalding εξέφραση στην αντίθεσή του με το μέτρο, σχολιάζοντας στους Times: "Πιστεύω πως είναι εντελώς λάθος να αφαιρείς λέξεις όπως 'νέγρος' ακόμη και 'αράπης' από ιστορικά κείμενα. Αφενός είναι ανέντιμο γιατί ουσιαστικά ξαναγράφεις την ιστορία. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο δε, είναι λογοκρισία". 

Το Μουσείο διευκρίνισε πως θα διατηρήσει τους αρχικούς όρους που υπάρχουν στην περιγραφή στα αρχεία, για μελλοντικές αναφορές.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Προσεχώς :-Η χιονάτη και οι επτά βραχύσωμοι (παραμύθι)- Ο άνθρωπος, ο σκληροτράχηλος, ο άνθρωπος, ο ταμ ταμ ταμ (τραγούδι)-Ο καλός, ο κακός και αυτός με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ταινία γουεστερν)-Ο χαρισματικός και ο παν-χαρισματικός (κωμωδία)-Άνθρωπος ο πορθητής (ιστορικό πρόσωπο)-Ο εύσωμος και ο λιτοδίαιτος (κωμικές ταινίες ασπρόμαυρες)