Interstellar: ένα μαγικό ταξίδι στα αστέρια

Interstellar: ένα μαγικό ταξίδι στα αστέρια Facebook Twitter
7
Interstellar: ένα μαγικό ταξίδι στα αστέρια Facebook Twitter

Το Interstellar αφηγείται την ιστορία μια ομάδας επιστημόνων και αστροναυτών που με κίνδυνο την ζωή τους, επιχειρούν να βρουν μια ύστατη λύση στο κρίσιμο πρόβλημα της ανθρωπότητας, αυτό της αφάνισή της. Η ομάδα αυτή των ηρώων, δέχεται να αναλάβει την πιο σημαντική αποστολή της καριέρα της: να ταξιδέψει μέσω μιας σκουληκότρυπας στο χρόνο, για να ανακαλύψει αν υπάρχουν πλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν το ανθρώπινο είδος. 

Ο Νόλαν, σε αυτό το κινηματογραφικό του εγχείρημα, που αυτή την Κυριακή θα παρακολουθήσουμε για πρώτη στην ελληνική τηλεόραση από τα κανάλια Novacinema, μπορεί να μην φτάνει την υψηλή τέχνη του Κιούμπρικ, αλλά ο τρόπος που μας ταξιδεύει στο διάστημα είναι μοναδικός, γεμάτος από εικόνες, ένταση και συναίσθημα.

Για πρώτη φορά ίσως ο Νόλαν, προτάσει την ευαίσθητή του πλευρά, χρησιμοποιώντας άρτια τα κινηματογραφικά του εργαλεία.

Interstellar: ένα μαγικό ταξίδι στα αστέρια Facebook Twitter

Η μικρή κόρη του πρωταγωνιστή Κούπερ (Μάθιου Μακόναχι), κάνει παράπονα για ένα φάντασμα στο δωμάτιό της, που της στέλνει μηνύματα με βιβλία που πέφτουν και σχέδια πάνω σε σκονισμένες επιφάνειες. Η σκόνη άλλωστε είναι η μεγάλη απειλή. Η γη βάλλεται από σφοδρές αμμοθύελλες που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων και στην υγεία των ανθρώπων. Το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο τοξικό.

Τότε ο πρώην αστροναύτης Κούπερ καλείται από την Διαστημική Υπηρεσία να οδηγήσει μια ομάδα επιστημόνων σε ένα σχεδόν ακατόρθωτο ταξίδι, όχι σε έναν γειτονικό πλανήτη ή δορυφόρο, αλλά σε ένα ταξίδι σε άλλους γαλαξίες. Και εκεί ο πρωταγωνιστής μας δίνει μια μεγάλη υπόσχεση, στην κόρη του ότι θα επιστρέψει. Θα τα καταφέρει άραγε;

Δείτε το Interstellar και πολλές ακόμα μεγάλες πρεμιέρες κάθε Κυριακή, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema με δυνατότητα εγγραφής στον εξελιγμένο αποκωδικοποιητή NovaBox+

Οι ηθοποιοί της ταινίας προσπαθούν να ακολουθήσουν τον βιρτουόζο Νόλαν, όχι με το αποτέλεσμα που κάποιοι πιο αυστηροί θεατές θα επιθυμούσαν. Ο αγρότης, πρώην αστροναύτης –και μάλιστα ο καλύτερος της NASA- Μακόναχι, ταιριάζει πιο πολύ στο προφίλ του αγρότη παρά σε αυτό του πιλότου του διαστήματος, με τις έντονες συναισθηματικά σκηνές να διεκπεραιώνονται περισσότερο παρά να βιώνονται...

Interstellar: ένα μαγικό ταξίδι στα αστέρια Facebook Twitter

Η μουσική της ταινίας, δια χειρός Hans Zimmer, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας της ταινίας, αφού συνοδεύει άριστα το όραμα του Νόλαν, στο πως μπορεί να είναι τα πράγματα εκεί ψηλά, δίνοντας στις δραματικές στιγμές το βάθος που χρειάζεται.

Τα visual effects, αδιαμφισβήτητα είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει ως τώρα σε ταινία και δεν είναι καθόλου τυχαίο, που έδωσαν στο Interstellar το  Όσκαρ “Best Achievement in Visual Effects”.

Για τους λάτρεις του διαστήματος, το “Interstellar” είναι μία must-see ταινία, ενώ για τους υπόλοιπους ένα μαγικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο με όχημα την αγάπη. Για όλους πάντως θα είναι το ραντεβού αυτής της Κυριακής αφού τα κανάλια Novacinema φέρνουν την ταινία σε πρώτη προβολή. Και μαζί φέρνουν τη δυνατότητα εγγραφής μέσω του εξελιγμένου αποκωδικοποιητή NovaBox+ που αυτό το χειμώνα με τόσες πρεμιέρες που περιμένουμε, θα γίνει το μαγικό κουτί του σινεφίλ.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
- Ηθικό δίδαγμα: για να σωθεί η ανθρωπότητα (την εποχή που περιδιαβαίνεις μαύρες οπές αλλά το καλαμπόκι έχει πιάσει μούργα) οι επιστήμονες περνάνε σε δεύτερη μοίρα, έναν καλό πιλότο θες να το κόψει όλο να το φέρει πάνω στον κοτσαδόρο.- Επίσης το μουσικό θέμα στο κοτσάρισμα είναι κλεμμένο από serious sam the cathredral- Άψογη σε ειδικά εφέ η ταινία. Βλέπεται ευχάριστα αλλά και λίγη κριτική σκέψη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.
Αριστουργημα ; Επικη ταινια ; Μνημειωδης ;Δεν θα το ελεγα......Εξαιρετικα μπορει να ειναι τα περισσοτερα συνθετικα της στοιχεια.Σεναριο,εφφε,φωτογραφια,μουσικη,ακομη και οι ηθοποιοι.Οχι ομως το συνολικο αποτελεσμα.Για δυο λογους.Πρωτον η διαρκεια της ταινιας ειναι πολυ μεγαλυτερη απο οσο θα επρεπε.Το "χτισιμο"των χαρακτηρων απο τον σκηνοθετη θα μπορουσε,και θα επρεπε, να ειχε γινει σε μικροτερο χρονικο διαστημα,με το ιδιο καλα αποτελσματα.Οπως εχουν τα πραγματα οι ρυθμοι ειναι υπερβολικα αργοι και η διαρκεια της ταινιας κατα 40,περιπου,λεπτα μεγαλυτερη του ιδανικου.Η ταινια διαχεεται απο ενα αισθημα απαισιοδοξιας απο την αρχη ως το τελος.Οσο ξεδιπλωνεται η υποθεση της τοσο πειθεται ο θεατης οτι ολα ειναι ασκοπα και δεν προκειται να υπαρξει σωτηρια.Σε τετοιο βαθμο που ακομη και η Deus ex Machina λυση στο τελος -και λογω κακης διαχειρισης απο τον σκηνοθετη-περναει σχεδον απαρατηρητη και δεν αλλαζει το κλιμα.Οι υποσχεσεις που αφηνει,και οι εντυπωσεις που δημιουργει στην αρχη,ειναι πολυ υψηλου επιπεδου,αλλα,δυστυχως,οχι αναλογες με το τελικο αποτελεσμα.Οπως λεει και μια παλια κινηματογραφικη coin phrase ,"It could have been a contender".Για οποιοδηποτε βραβειο.Ομως,τελικα,δεν ειναι.Κριμα.
Εϊναι κατανοητή η προσέγγισή σου στην ταινία αλλά ανεπαρκής σε ότι αφορά την ουσία της. Και εξηγούμαι. Με προπομπό το κατα τη γνώμη μου επικό αριστούργημα contact με την joddie foster, το διαγαλαξιακό ταξίδι εξάπτει την φαντασία όσων εκείνων εχουν ελάχιατη επαφή με τις διαστημικές πτήσεις και την εξερεύνηση εν γένει. Η ταινία λοιπόν, εστιάζει σε απτά γεγονότα τα οποία δυνητικά μπορούν αν συμβούν σε ένα διαγαλαξιακό ταξίδι. Με άλλα λόγια βασίζεται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα. Παρουσιάζει με απλούστατο τρόπο την θεωρία της σχετικότητας και πώς ο χρόνος κάμπτεται λόγω της βαρύτητας. Παρουσιάζει την πραγματικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Επική η σκηνή του θανάσιμου "καυγά" (Ματ Ντείμον-ΜακΚόναχι) η οποία αποτυπώνει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης ακόμη κι αν βρίσκεται κυριολεκτικά στο πουθενά. Και παρουσιάζει την είσοδο στο μέχρι και σήμερα απόλυτο άγνωστο. Την μάυρη οπή. Ο απο μηχανής θεός εμφανίζεται σε ένα απολύτως άγνωστο περιβάλλον όπου τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν. Φυσικά και έχουν γίνει κάποιες παραδοχές, όπως λ.χ. η "είσοδος" στο υπέρπυκνο αντικείμενο θα ήταν στην πραγματικότητα καταστροφική για έναν άνθρωπο, παρ όλα αυτά η δομή της ταινίας σε κάνει να το παρακάμπτεις. Κατα την γνώμη μου η ταινία είναι εκπληκτική, και η διάρκειά της ιδανική για το θέμα που πραγματεύεται. ΠΌμως θα συμφωνλησω ότι φανατικό κοινό δύσκολα βρίσκει στους απλούς τηλεθεατές που δεν έχουν και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον "για το διάστημα".
Αγαπητε Spin θα μπορουσα να γραψω και αλλα πολλα,ως aficiοnado του ειδους επι αρκετες δεκαετιες.Αντ'αυτου προτιμω να θεσω ενα ερωτημα :Εαν η ταινια αυτη ειναι ,οντως,"εκπληκτικη"και το Contact ενα "επικο αριστουργημα"τοτε πως ακριβως θα χαρακτηριζες το "2001:A space Odyssey" ?
Σχετικά με την οδύσσεια του διαστήματος δε θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου καθώς πρόκειται για μια δουλειά τουλάχιστον πρωτοποριακή για την εποχή της έχοντας και ώς συμπαραγωγό τον Arthur Clark, τον σύγχρονο Ιούλιο Βέρν. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι περιέχει την -κατα πολλούς- μεγαλύτερη σκηνή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Προσωπικά δεν θα συμφωνούσα και ιδιαίτερα. Όμως να διευκρινήσω ότι το σχόλιό μου αφορά την εγκυρότητα της επιστημονικής προσέγγισης σε ότι αφορά τα διαγαλαξιακά ταξίδια και πώς αυτά θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, και τί επιπτώσεις θα είχαν. Παρομοίως και με το contact. Φανταστική λεπτομέρεια η μπλέ απόχρωση του ειδώλου του ταξιδιώτη (joddie foster) κατα την διάρκεια του χρονοταξιδίου. Όπως προανέφερα πάντως δε διαφωνώ καθόλου μαζί σου σε ότι αφορά την απήχηση της ταινίας. Απλώς την βλέπω απο διαφορετικό πρίσμα. Σου συστήνω ανεπιφύλακτα να κατεβάσεις την παραγωγή της ΕΤ3 "Το σύμπαν που αγάπησα" των Δανέζη-Θεοδοσίου. Εκπληκτική σειρά. Κάτι αντίστοιχο με την αμερικανιά "through the wormhole" με τον Morgan Freeman. Όπως επίσης και την σειρά "Cosmos" με τον αήμνειστο Carl Sagan στον οποίο δέ έχει αφιερωθεί και το Contact (for Carl στους τίτλους τέλους, καθώς συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας πρίν φύγει). Τέλος το πιό τίμιο και ταυτόχρονα ευκολοδιάβαστο σύγγραμα που μπορεί κανείς να διαβάσει για μια προσέγγιση στο αντικείμενο της κοσμολογίας είναι το "Περί αστέρων και συμπάντων" το τεράστιου, μοναδικού και ανεπανάληπτου Βασίλη Ξανθόπουλου. Αγαπητέ μου φίλε εδώ δεν είμαστε για να τσακωνόμαστε, παρά για να ανταλάσοουμε απόψεις, και να κουβεντιάζουμε εποικοδομητικά. Η γνώση αλλά και η φαντασία θα πρέπει να διακινείται ελεύθερα, όπως και οι ιδέες.
'"Το συμπαν που αγαπησα"και το "Cosmos".Τα εχω δει και συμφωνω ανεπιφυλακτα μαζι σου.Εξαιρετικες δουλειες,απο καθε αποψη.Το "Περι αστερων και συμπαντων"δεν το ειχα υποψιν μου.Θα φροντισω να το βρω και να το διαβασω.Ευχαριστω για το σχολιο και για την ενημερωση.Δεν νομιζω να διαφωνουμε επι της ουσιας σε κατι.