ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Γιατί τόσος πανικός με το Game Of Thrones;

Γιατί τόσος πανικός με το Game Of Thrones; Facebook Twitter
6

 

Γιατί τόσος πανικός με το Game Of Thrones; Facebook Twitter

 Η 12η Απριλίου είναι μια σημαντική μέρα. Είναι η μέρα που εκατομμύρια θεατές ανά την υφήλιο θα συντονιστούν στους δέκτες τους προκειμένου να δουν την πρεμιέρα του 5ου κύκλου της σειράς-φαινόμενο Game of Thrones. Παρακάτω αναλύουμε τους λόγους που συντελούν στην τεράστια επιτυχία της σειράς.

Σύγκριση με Lord of the Rings

Όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών έτσι και το GoT βασίζεται σε σειρά βιβλίων. Με τα διαφορά ότι το πρώτο μπορεί να διαβαστεί από παιδιά, ενώ το δεύτερο όχι. Κακά τα ψέματα το Game of Thrones είναι η ενήλικη εκδοχή του Άρχοντα. Σε αυτό σίγουρα παίζει ρόλο ότι τα 2 πονήματα τα  χωρίζουν πάνω από 50 χρόνια. Από την εποχή της ‘αφελούς’ μυθοπλασίας και της αθωότητας του Τόλκιν έχουμε περάσει στην αισθητική της κλειδαρότρυπας των 10s. Ο κόσμος πλέον διψά για Σεξ και Βία. Και η σειρά  του HBO του τα προσφέρει απλόχερα και σε αφθονία. Το παράδοξο είναι ότι η τριλογία Lord of the Rings προβλήθηκε στον κατεξοχήν προοδευτικό κινηματογράφο, ενώ το Game of Thrones στην παραδοσιακά συντηρητική τηλεόραση. Αν και όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, αυτό ίσως να μην προκαλεί τόση έκπληξη, μιας και το ενδιαφέρον της Showbiz τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπιστεί στη μικρή οθόνη.

Ο αιφνιδιασμός έρχεται σταδιακά και κορυφώνεται στο κατά παράδοση σοκαριστικό προτελευταίο επεισόδιο κάθε κύκλου.

Σπάσιμο Ταμπού

Άλλος ένας άσσος στο μανίκι της σειράς είναι ότι καταπιάνεται με θέματα ταμπού. Δε διστάζει να προβάλει αιμομικτικές σχέσεις (που εικάζεται ότι ήταν διαδεδομένες στις βασιλικές οικογένειες), να ηρωοποιεί ένα ραδιούργο νάνο (που του αρέσει συνεχώς να πίνει και να συνουσιάζεται με πόρνες) και να σκοτώνει όλους τους ‘καλούς’ με πρώτο και καλύτερο τον αποκεφαλισμό του μεγαλύτερου χολιγουντιανού  χαρτιού της σειράς, Sean Bean, και στη συνέχεια το ξεκλήρισμα της οικογένειας Σταρκ (αλήθεια ξέρετε πολλές σειρές να δείχνουν την εν ψυχρώ δολοφονία μιας εγκύου;)

Γιατί τόσος πανικός με το Game Of Thrones; Facebook Twitter

Πολύπλευροι χαρακτήρες

Σε κάθε επεισόδιο βλέπεις τους πάντες και τα πάντα. Μοχθηρές βασίλισσες, δολοπλόκοι ευνούχοι, ωραιοπαθείς πρίγκιπες, φιλόδοξοι μισθοφόροι, διαβολικές μάγισσες συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό με κοινό γνώρισμα το πάθος για την εξουσία. Με εξαίρεση τους ‘ηθικούς’ Σταρκ από τη μία και τον μισητό Τζόφρι από την άλλη (το παιδί που αν συναντούσες στο δρόμο το λιγότερο θα χαστούκιζες), οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι γκρίζοι. Ταλαντεύονται δηλαδή μεταξύ καλού και κακού. 

Εφέ – Τεχνάσματα

Το Budget της παραγωγής είναι τεράστιο. Αυτό το μαρτυρούν οι απίστευτα ρεαλιστικές μάχες (εφάμιλλες ταινιών όπως το Kingdom of Heaven, Troy & Alexander) και τα πλάνα πάνω από το περίφημο Τείχος. Επιπλέον, στοιχεία που ακούγαμε έως τώρα μόνο στα παραμύθια, όπως οι δράκοι, παρελαύνουν μπροστά μας κι εντυπωσιάζουν με την αληθοφάνεια τους, το moon door -πάνω από το οποίο δίνεται η μάχη για του ζωή του Τύριον- κόβει την ανάσα αφού η ήττα σημαίνει βουτιά στο χάος, ενώ το στοιχείο του φανταστικού μας κλείνει το μάτι με τα μυστήρια πλάσματα που λέγονται White Walkers.

Γιατί τόσος πανικός με το Game Of Thrones; Facebook Twitter

Τοποθεσίες

Κακά τα ψέματα κάθε σκηνή αποτελεί και μια τουριστική ατραξιόν της τοποθεσίας που έχει γυριστεί. Βλέπεις την πόλη του King's Landing και θέλεις αυτομάτως να κλείσεις εισιτήρια για Dubrovnik. Παρακολουθείς τις περιπέτειες του Τζον Σνόου στα χιονισμένα τοπία γύρω από τη λίμνη Myvatin στην Ισλανδία και φαντάζεσαι τον εαυτό σου εκεί. Ο περιορισμός των studio έχει δώσει τη θέση του σε εξωτερικά γυρίσματα στη Βόρεια Ιρλανδία, Μάλτα και Μαρόκο.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο κόσμος περιμένει με αγωνία. Κάποιοι έχουν ήδη διαβάσει το βιβλίο, κάποιοι άλλοι θέλουν να περιμένουν. Ο αιφνιδιασμός έρχεται σταδιακά και κορυφώνεται στο κατά παράδοση σοκαριστικό προτελευταίο επεισόδιο κάθε κύκλου. Το σίγουρο είναι ότι το Game of Thrones αποτελεί ένα εγγυημένο brand των ημερών. Όσο τα likes και τα tweets πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο, τα στελέχη marketing του HBO μπορούν να τρίβουν αυτάρεσκα τα χέρια τους.

 

6

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Aπλα ειναι το σωστο προιον στην σωστη στιγμη.Εκμεταλλευεται την (και καλα) νεα σπουδαια τηλεοραση μαζι με την ομαδικη παρακρουση που προσφερει το internet.Καπου ειχα διαβασει ενα αρθρο οτι game of thrones, house of cards και 2-3 αλλες "λατρεμενες" σειρες, ολες μαζι δεν συγκεντρωνουν τα νουμερα που κανει ενα κοινο επεισοδιο απο το ncis.
''Καπου ειχα διαβασει ενα αρθρο οτι game of thrones, house of cards και 2-3 αλλες "λατρεμενες" σειρες, ολες μαζι δεν συγκεντρωνουν τα νουμερα που κανει ενα κοινο επεισοδιο απο το ncis.''Ισως επειδη το ncis δεν προβαλλεται στην καλωδιακη τηλεοραση την οποια διαθετουν προφανως και σημαντικα λιγοτεροι ,αλλα στην κοινη ιδιωτικη ? Ισως και επειδη το ncis ειναι ευπεπτο (ειδικα σε σχεση με το house of cards ειναι του πεταματου) και το βλεπουν ολοι οι συντηρητικοι που δε μπορουν να δουν αιμα σεξ και ιντριγκα ? Λεω εγω τωρα ο τρελος! Γιατι λογικα να το δεις το
(Συνεχεια απο το προηγουμενο-κατα λαθος πατησα καταχωρηση)...Got κανει υψηλη τηλεθεαση που σταδιακα αυξανεται ασχετα με το αν το ncis κανει 20 εκατομμυρια. Και στο κατω κατω τι μας νοιαζει αν το ncis κανει περισσοτερα νουμερα η οχι απο το γκοτ. Δλδ αν εκανε και το αντιστοιχο αμερικανικο (αν υπηρχε) αγροτης μονος ψαχνει περισσοτερα νουμερα θα λεγαμε οτι ειναι και καλυτερο ? Απλως πολυς κοσμος τραβαει προβλημα(στον εγκεφαλο).
Απλα ηθελα να πω οτι ο πανικος μεγεθυνεται λογω του θορυβου στο ιντερνετ και οχι ως πραγματικα μαζικο φαινομενο αφου αλλες σειρες εχουν πολυ μεγαλυτερο κοινο.Την ποιοτητα της σειρας δεν την αμφισβητω καθολου. το μονο που θιγω ειναι τον "χαμο" που γινεται.Ειναι οπως στα videogames που οι παικτες του bloodborne κανουν αναλογικα πολυ μεγαλυτερο θορυβο για το παιχνιδι σε σχεση με τα απειρα εκατομμυρια που παιζουν clash of clans.