11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους Facebook Twitter
Απευθύνεται καταρχάς σε ανθρώπους που είτε δεν τολμούν να προφέρουν καν εκείνο που νιώθουν, επιθυμούν ή υπομένουν είτε δεν συναντούν ώτα ευήκοα, ακόμα κι όταν «φωνάζουν».
0

Είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε τη στιγμή που το χρειάζεσαι περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της γραμμής ψυχολογικής στήριξης 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. Αφορά λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους, καθώς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Απευθύνεται καταρχάς σε ανθρώπους που είτε δεν τολμούν να προφέρουν καν εκείνο που νιώθουν, επιθυμούν ή υπομένουν είτε δεν συναντούν ώτα ευήκοα, ακόμα κι όταν «φωνάζουν». Στο 11528 μπορεί να καταφύγει οποιοδήποτε άτομο αναζητά στήριξη για να «βγει προς τα έξω», υφίσταται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας φύλου, έχει απορίες ή επιθυμεί συμβουλές.


Η εν λόγω γραμμή στήριξης, η οποία λειτουργεί εμπιστευτικά και ανώνυμα από Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00-18:00, εκτός αργιών, δημιουργήθηκε με τη συνέργεια τεσσάρων οργανώσεων (Athens Pride, Thessaloniki Pride, ΟΛΚΕ, Θετική Φωνή) στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των διακρίσεων που υλοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετεξέλιξη του προγράμματος «Ζούμε όπως κι εσύ» που σχεδιάστηκε το 2010 από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί από τις 14/6/16 (Αρ. Πρωτ.: 97606/Δ2).

Στόχος των συντελεστών του ήταν «να αποτελέσει ένα ανάχωμα στο ιδιαίτερα ανησυχητικό και διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο των ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων που καταγράφονται στη χώρα», αποσκοπούσε δε στην πληροφόρηση και στην ευαισθητοποίηση γονέων, κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και της κοινωνίας συνολικά σε θέματα διακρίσεων, ρητορικής μίσους, ομοφοβίας/τρανσφοβίας, κοινωνικού αποκλεισμού και ενδοσχολικού εκφοβισμού (bullying).

Μεγάλο μέρος των ομοφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων οφείλεται στην άγνοια· για τον λόγο αυτόν στοχεύουμε στην έγκυρη ενημέρωση και προβολή θεμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί αλλά και κάθε πολίτης να γνωρίζει ότι είμαστε μια αξιόπιστη υπηρεσία που στέκεται στο πλευρό του με κατανόηση και ενσυναίσθηση.


Το εν λόγω πρόγραμμα επανασχεδιάστηκε και σήμερα λειτουργεί με νέα διοικούσα επιτροπή και επιστημονικό προσωπικό, σε καινούργιο χώρο. Δημιουργήθηκε μια δομή ψυχολογικής στήριξης, η τηλεφωνική γραμμή 11528, και παράλληλα δρομολογήθηκε ένα ευρύ φάσμα δράσεων προβολής και ενημέρωσης μέσω της πανελλήνιας καμπάνιας «Δίπλα Σου», η οποία ξεκίνησε την περίοδο 2015-16 με την ηθική στήριξη του δήμου Αθηναίων και της περιφέρειας Αττικής και τη χρηματοδότηση αρχικά της οργάνωσης Αλληλεγγύη-Solidarity Now.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 το 11528 λειτουργούσε χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πλέον, η οικονομική ενίσχυση της γραμμής μέσω crowdfunding κρίνεται αναγκαία, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα και να διευρύνει το αξιέπαινο έργο που επιτελεί – δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι έχει σώσει ακόμα και ζωές, γεγονός που εύκολα αντιλαμβάνεται όποιος/-α έχει βιώσει μια δύσκολη λόγω διαφορετικότητας νεότητα ή έχει γνωρίσει άλλα άτομα που βρέθηκαν σε τέτοια φάση. Διακρίθηκε, άλλωστε, ως «πρότυπο και καινοτόμο έργο» στο Διεθνές Υπουργικό Συνέδριο της Unesco για την Παιδεία το 2016.

Σημειωτέον ότι υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μέσω Skype και δωρεάν, διά ζώσης συνεδριών εξειδικευμένων ψυχολόγων με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, γονείς και δασκάλους.

11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους Facebook Twitter
Το 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ μέχρι πέρσι είχε διαχειριστεί πάνω από 2.330 περιστατικά τηλεφωνικών κλήσεων.


Η καμπάνια «Δίπλα Σου» θα αναπτυχθεί πιο δυναμικά τους επόμενους μήνες με ημερίδες και δράσεις, επιδιώκοντας «την εξοικείωση της κοινής γνώμης με την έννοια της συντροφικότητας και της αγάπης ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια», καθώς επίσης και την ισότιμη αναγνώριση και αποδοχή τους, τόσο θεσμικά όσο και από τον οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περίγυρο.

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης που θα λειτουργεί βασισμένη στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, θα είναι επίσης ασφαλής και μη παθολογοποιητική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που εξυπηρετεί» λέει η Νάνσυ Παπαθανασίου, δρ. Κλινικής Ψυχολογίας και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος.

«Μεγάλο μέρος των ομοφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων οφείλεται στην άγνοια· για τον λόγο αυτόν στοχεύουμε στην έγκυρη ενημέρωση και προβολή θεμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί αλλά και κάθε πολίτης να γνωρίζει ότι είμαστε μια αξιόπιστη υπηρεσία που στέκεται στο πλευρό του με κατανόηση και ενσυναίσθηση» συμπληρώνει η Κλεοπάτρα Οικονομίδου, MSc, διευθύντρια του προγράμματος, την εποπτεία του οποίου έχουν η Αλεξάνδρα Βασιλείου, κοινωνική ψυχολόγος, PhD, και η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, MSc, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.


Το 11528 - Δίπλα Σου μέχρι πέρσι είχε διαχειριστεί πάνω από 2.330 περιστατικά τηλεφωνικών κλήσεων, είχε πραγματοποιήσει 485 διά ζώσης συνεδρίες και 18 παρεμβάσεις σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Α' ΔΔΕ Αθηνών. Το υποστηρίζουν οι οργανώσεις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Queertrans, Πολύχρωμο Σχολείο, ΛΟΑΤ-ΑμεΑ, ThessΔΙΚΤΥΟ, Thessaloniki Rainbow Youth, Proud Seniors Greece, ΑΜΚΕ Κλίμακα και Generation 2.

Αν επιθυμείτε να ενισχύσετε οικονομικά τη λειτουργία της γραμμής 11528, μπορείτε να μπείτε εδώ.

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρακολουθώντας το πρώτο μάθημα για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Παρακολουθώντας το πρώτο μάθημα για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα

Γιατί ένα μάθημα σχετικό με τις έμφυλες ταυτότητες και όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα είναι απαραίτητο σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα Ψυχολογίας; Οι διδάσκουσες του Παντείου Νάνσυ Παπαθανασίου και Έλενα Όλγα Χρηστίδη εξηγούν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η επιδημία της γκέι μοναξιάς

Lgbtqi+ / Yπάρχει όντως επιδημία της γκέι μοναξιάς;

Παρότι τα πράγματα για τους Έλληνες γκέι φαίνεται ότι αλλάζουν και ότι υπάρχει κοινωνική πρόοδος και μεγαλύτερη αποδοχή, η επιδημία της γκέι μοναξιάς, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι κάτι που επιμένει και γιγαντώνεται.
EΡΕΥΝΑ: M. HULOT
Onassis Sexuality Education Day: Γιατί η σεξουαλική αγωγή είναι τόσο απαραίτητη για τα σχολεία;

Ελλάδα / Onassis Sexuality Education Day: Γιατί η σεξουαλική αγωγή είναι τόσο απαραίτητη για τα σχολεία;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει την Κυριακή την πρώτη της ημερίδα με θέμα τη σεξουαλική αγωγή. Δύο από τους ομιλητές, η πρώην σχολική σύμβουλος Μαργαρίτα Γερούκη και ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης, κάνουν στη LiFO μια πρώτη εισαγωγή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM