Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη

Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
1

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter

Ανάφη. Αν οι Depeche Mode σκέφτονταν ένα μέρος όταν έγραφαν το "Enjoy the Silence" είναι αυτό. Όποια ώρα και να βγεις, επικρατεί ησυχία. Όχι νεκρική. Γαλήνια. Αυτή που σε γοητεύει ακόμα και όταν δεν επιζητάς να τα βρεις με τον εαυτό σου.


Κάθε παραλία και μια δοκιμασία. Η κατάβαση δύσκολη ενίοτε επικίνδυνη. Αλλά, όπως έλεγε κι ένας μεγάλος ποιητής, το ταξίδι δεν είναι αυτό που έχει σημασία; Ίσως αυτή είναι η Ιθάκη του Αιγαίου. Ακολουθείς ένα μονοπάτι χωρίς να γνωρίζεις τι θα συναντήσεις. Μέσα σου όμως κάτι σου λέει ότι στο τέλος θα δικαιωθείς. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα νιώθεις όταν κατακτάς την κορυφή στη Μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας. Επί μια ώρα ανεβαίνεις τον τρομακτικότερο -κατά το Γάλλο περιηγητή του 18 αιώνα Τουρνεφόρ– μονόλιθο του κόσμου με πυξίδα το άγνωστο. Η βαριά σου ανάσα διακόπτεται από τα γεράκια που παραμονεύουν πάνω σου. Όταν όμως ανέβεις, η θέα που αντικρίζεις είναι μαγευτική. Τόσο η βορινή όσο κι η νότια πλευρά του νησιού απλώνονται μπροστά σου περικλείοντας το βράχο που ανεφάνη (από το ρήμα αυτό προήλθε το όνομα του νησιού) όταν ο Απόλλωνας έριξε ένα βέλος για να βρουν καταφύγιο οι Αργοναύτες στην επιστροφή τους από την Κολχίδα.

Αν δε σταματήσει κάποιο αυτοκίνητο σε οτοστόπ, τότε θα το πάρει με τα πόδια. Άλλωστε αυτό είναι το νησί των πεζοπόρων και των περιηγητών.


Στις αμμουδιές βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες σκηνές σχηματίζοντας ένα αρμονικό κοινόβιο. Παρατηρείς τον κόσμο μέσα ή έξω από αυτές κι έχεις την εντύπωση ότι το βράδυ, υπό το φως της φωτιάς, θα επιδοθεί σε μια σαμανική τελετουργία. Όσο για τον κόσμο που βρίσκεται στη χώρα, αν δε το συνεπάρει το παρεΐστικο κλίμα στις λιγοστές ταβέρνες του νησιού, αράζει στην πλατεία απολαμβάνοντας το μποτεγιόν. Αργότερα, μπορεί να κατέβει στις Μάντρες, ακολουθώντας το φως πάνω από το Κλεισίδι, και να χορέψει μέχρι το πρωί. Το πώς ουδόλως το απασχολεί. Αν δε σταματήσει κάποιο αυτοκίνητο σε οτοστόπ, τότε θα το πάρει με τα πόδια. Άλλωστε αυτό είναι το νησί των πεζοπόρων και των περιηγητών.

Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
Στις αμμουδιές βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες σκηνές σχηματίζοντας ένα αρμονικό κοινόβιο.


Τον 19ο αιώνα εργάτες από την Ανάφη έφθασαν στην Αθήνα να χτίσουν τα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα. Επέλεξαν να χτίσουν τα σπίτια τους κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης (εκεί που είναι η σημερινή συνοικία 'Αναφιώτικα'). Η ειρωνεία είναι ότι σε αντίθεση με τα κυκλαδίτικα γαλανόλευκα σπίτια με θόλους που είχαν στην Ανάφη, τα σπίτια τους στην Αθήνα έμοιαζαν πιο πολύ με παράγκες, αφού η εργασία τους ολημερίς στα ανάκτορα δεν τους άφηνε χρόνο να ασχοληθούν με τα δικά τους. Υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει ότι ο Jim Morrison κατέφυγε σε μία από αυτές τις παράγκες τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ίσως η αύρα που απέπνεε αυτή η γειτονιά τον βοηθούσε να απομακρυνθεί από τα ναρκωτικά και τα φώτα της δημοσιότητας.


Η ώρα έχει περάσει. Λίγο πριν κλείσεις το laptop, παρατηρείς τη φωτογραφία στην επιφάνεια εργασίας. Βλέπεις τα κύματα της θάλασσας να χάνονται την ώρα που ανεμίζουν κόκκινα μαλλιά. Είναι πλέον σίγουρο. Το καλοκαίρι έχει τελειώσει...

Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter



*Ο Γιώργος Καρακασίδης είναι παραγωγός του www.desertradio.gr

 

 

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Οι μόνες 2 περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να ισχύει ο τίτλος -και το περιεχόμενο- του άρθρου είναι είτε να αναφέρεται στην περίοδο Οκτώβριος - Ιούνιος εκάστου έτους, ή στο 1978.Σε κάθε άλλη περίπτωση η Ανάφη είναι γεμάτη κόσμο, φασαριόζικη και ποζεράδικη.