Καλοκαίρι στη Μήλο: Βράχια-μισοφέγγαρα και γλυκό κουφέτο

Καλοκαίρι στη Μήλο: Βράχια-μισοφέγγαρα και γλυκό κουφέτο Facebook Twitter
Το σεληνιακό τοπίο των λευκών βράχων του Σαρακήνικου. Φωτο: Georgina Staikou / SOOC
2

Δύο είναι οι επικρατέστερες φήμες για το νησί της Αφροδίτης. Από τη μια «ζευγαρονήσι» – και ως θετικό και ως αρνητικό. Ρομαντικό, πανέμορφο (όχι που είμαι από κει, αλλά, ναι), με τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.


Σίγουρα θα ακούσετε και αλλού τα «best of»: το σεληνιακό τοπίο των λευκών βράχων του Σαρακήνικου που φιγουράρει στα μισά καλοκαιρινά βιντεοκλίπ, τα ηφαιστειογενή πετρώματα της Φυριπλάκας, το απροσπέλαστο από ξηράς Κλέφτικο. Μη φοβηθείτε τα καραβάκια για τον γύρο του νησιού: προφανή ναι, αλλά η μόνη λύση για τις δύσβατες, can't-miss παραλίες. Το Κλίμα φημίζεται για τα πολύχρωμα γραφικά «σύρματα» (αποθήκες+σπιτάκια για τις βάρκες), αλλά η δική μου καρδιά ανήκει for ever σ' αυτά του Φυροποτάμου, που είναι ένας παραλιακός οικισμός κλεισμένος σε κόλπο ανάμεσα σε βουνά, μ' ένα ξωκλήσι με τις πιο γκραν-γκινιόλ αιματοβαμμένες αγιογραφίες, έργο της Ουκρανής εικαστικού Χριστίνας Κατράκη. Για ερημικές καταστάσεις, σκαρφαλώστε πέρα απ' τα απόκρημνα βράχια στο Παλιοχώρι ή αναζητήστε τις απόμερες Τριάδες για να ζήσετε το δικό σας Blue Lagoon. Για ακόμα πιο ιδιαίτερες εξερευνήσεις, στις Θειάφες θα βρείτε Ιnstagram υλικό για μήνες στα εγκαταλελειμμένα θειωρυχεία, στην Αλογόμαντρα θα παραλιαστείτε σε σπηλιά κάτω από τη σκιά του βράχου-μισοφέγγαρο και στον Παπάφραγκα θα κατέβετε τα στενά σκαλάκια για μια φλοίδα παραλίας ανάμεσα σε πανύψηλες συμπληγάδες!

Καλοκαίρι στη Μήλο: Βράχια-μισοφέγγαρα και γλυκό κουφέτο Facebook Twitter
Αλογόμαντρα. Φωτο: Georgina Staikou / SOOC


Μη σας φάει η αρμύρα όμως. Ντουσαριστείτε και σκαρφαλώστε στο Κάστρο για το ηλιοβασίλεμα –κάτι εκατοντάδες σκαλιά είναι μόλις από τα γραφικά σοκάκια της Πλάκας– ή κατεβείτε προς το Αρχαίο Θέατρο. Στον δρόμο έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για Πόκεμον και τη γωνίτσα όπου ανακαλύφθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Ντι Μάιλο. Για πιο σπάνια instamoments, οι Πλάκες έχουν in-scale ρέπλικες των Σταυρών του Γολγοθά (για reasons), και για πιο κουλτούρα, τα υπόγεια καταφύγια-σήραγγες του Β' Παγκοσμίου λειτουργούν πλέον ως πειραματικά installation spaces στο «Refuge Project».


Αν βράζει το αίμα σου, βέβαια, και θες να παρτάρεις... τράβα Μύκονο. Το καλύτερο που σου 'χω είναι τα ρομαντικά μπαράκια (Άκρη, Μικρό Καφέ) στην μπαλκονοπερατζάδα του Αδάμαντα με θέα στο λιμάνι, η Ουτοπία στην Πλάκα ή το παραλιακό Deep Blue στο Παλιοχώρι. Λες από τη βαρεμάρα να βγήκε η δεύτερη φήμη της Μήλου ως το νησί όπου «πάνε όλοι να χωρίσουν»; Βλακείες! Τα άλλα νησιά τις βγάζουν αυτές τις βρόμες.


Και να χώρισαν τίποτα γνωστοί σας, δεν ήξεραν προφανώς να ζήσουν τη ρομαντζίλα τους.Στις μεγάλες ανάγκες, υπάρχει πάντα το αλκοόλ στις ερημικές παραλίες (κλείσιμο ματιού) και το φαγητό. Το πολύ καλό και πολύ, πολύ φαγητό. Δεν είναι άδικες οι ουρές ως τον δρόμο στο #1 «Ω! Χαμός» με την παιχνιδιάρικη διακόσμηση – κάθε σπιθαμή τοίχου και καρέκλας γραμμένη με αποφθέγματα. Δοκιμάστε «σκορδολάζανα» στης Εργίνας (ανακατεύεις μόνος σου πελτέ με σκορδαλιά, σεφ), κεραμιδόπιτα στα Γλαρονήσια, κριθαρώτο σουπιάς στο Ενάλιον και τόνο tataki στον Γιαλό.


Αν ζεις, όπως κι εγώ, για το επιδόρπιο, το νησί θα σε φτιάξει πατροπαράδοτα. Πιταράκια θα βρεις παντού, αλλά αξίζει να ψάξεις παραπάνω γι' αυτά με την trademark γλυκιά κρεμώδη μυζήθρα. Το Γλυκό Κουφέτο του νησιού (από κολοκύθι και αμύγδαλα) το λένε και γαμόγλυκο γιατί σερβίρεται στους γάμους, αλλά εγώ το κοτσάρω εναλλακτικά στο τσιζκέικ μου. Για καρπουζόπιτα, γλυκιά και λαδερή, μην την πατήσεις με τις λεπτές μισοριξιές των τουριστικών. Ψάξε την αυθεντική, χοντρή και πρόστυχη με 2-3 εκατοστά πάχος στους φούρνους των πάνω χωριών. Πέρνα μια βόλτα από την Αγγελική για ευρηματικές γεύσεις παγωτό, στην Κιβωτό των Γεύσεων για πορτοκαλόπιτα και, όπως φεύγεις από το λιμάνι, δοκίμασε στου Ράπτη τα καλύτερα εκλέρ και κοκάκια του κόσμου όλου (σου μιλάει ο world expert). Πάρε και μια κούτα για Αθήνα. Όχι ότι θα επιζήσει ως εκεί, μόνο οι αναμνήσεις –και τα κιλά των διακοπών– θα αντέξουν.

Καλοκαίρι στη Μήλο: Βράχια-μισοφέγγαρα και γλυκό κουφέτο Facebook Twitter
Δεν είναι άδικες οι ουρές ως τον δρόμο στο #1 «Ω! Χαμός»...
Ταξίδια
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεμάτι Ζαγορίου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σκοπός μας είναι να κάνουμε το Δεμάτι Ζαγορίου να ξαναπάρει ζωή»

Ο Αντώνης Αρβανίτης και η σύντροφός του Χριστίνα Παπακυρίτση περνούν πλέον μεγάλα διαστήματα σε ένα χωριό της Πίνδου που έχει μόλις άλλους 4 μόνιμους κατοίκους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Κομοτηνή Αγγελική Δράκου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Κομοτηνή δεν έχει τη θάλασσα στα πόδια της, έχει όμως φανταστικούς ουρανούς»

Αν και δεν φανταζόταν πως θα μπορούσε να ζήσει μόνιμα στην πόλη που γνώρισε ως φοιτήτρια, η Αγγελική Δράκου επέστρεψε ως ερωτική μετανάστρια σε αυτήν, ασχολείται με τα βιολογικά βότανα και νιώθει πιο «Κομοτηναία από τους Κομοτηναίους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οινοχώρι Φωκίδας

Γειτονιές της Ελλάδας / Από την Ελληνορώσων στο Οινοχώρι: Η Βασιλική και ο Φώτης μετακόμισαν σε ένα χωριό εννέα μόνιμων κατοίκων

Δύο ορειβάτες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη Φωκίδα, αποφάσισαν να αφήσουν τη θέα της μποτιλιαρισμένης Μεσογείων γι' αυτή της Γκιώνας και να ανανεώσουν τον παρατημένο δημοτικό ξενώνα ενός τόπου ξεχασμένου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
ΕΠΕΞ Η Αρσινόη είχε και στο χωριό της Τίσερτς

Γειτονιές της Ελλάδας / «Άι σαπέρα/ Θα παρ' τα βνα»: Η Αρσινόη έκανε brand την ντοπιολαλιά της Ηπείρου

Κατάγεται από ένα χωριό του Ζαγορίου που έχει πια μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους και μέσα από το project της «Τίσερτς, είχαμε και στο χωριό μας» συστήνει τον τόπο της και θέλει να κάνει παράσημο τη λέξη «χωριατάκι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Moyenne

Ταξίδια / Ο φυγάς που μετετρέψε ένα ερημικό νησί σε παραδείσιο οικολογικό καταφύγιο

Στα 37 του ο Βρετανός Brendon Grimshaw κατάλαβε ότι η δουλειά του ως συντάκτης σε εφημερίδες της Ανατολικής Αφρικής δεν είχε μέλλον, παραιτήθηκε και αγόρασε ένα ερημικό νησί που σήμερα αποτελεί μια υπενθύμιση του πώς ήταν οι Σεϋχέλλες πριν από την άφιξη του τουρισμού.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Ερωτική μετανάστρια στο νησί, η Ελένη Λογοθέτη απόφασισε να αλλάξει τη ζωή της και να μετακομίσει στην Ικαρία γιατί πιστεύει πως «ίσως οι μόνοι άνθρωποι που ζουν τη ζωή που φαντάζονται είναι εκείνοι που ρισκάρουν».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η φάση είναι Mountains»: Ο Μιχάλης και η Καλλιόπη άφησαν την Αθήνα για τα βουνά της Πελοποννήσου

Ο Μιχάλης Γιαχαλής και η Καλλιόπη Παυλοπούλου έχουν πια τη δική τους πεζοπορική ομάδα, κατασκηνώνουν σε μέρη με πεντακάθαρο ουρανό ή βρίσκονται σε απρόσμενα πανηγύρια με άλογα να βολτάρουν στον δρόμο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Ταξίδια / Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Σε περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία, ακόμα και στις selfies, και σε μια σειρά ακόμα μέτρων σε διάφορες περιοχές της έχει προχωρήσει η Ιταλία, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον υπερτουρισμό.
THE LIFO TEAM
Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με τα «Τα Ψηλά Βουνά»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Ψηλά Βουνά»: Μια ομάδα νέων κάνει πράξη την επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών

Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με την ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια αξιοβίωτη ζωή στις ορεινές κοινότητες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του

Ταξίδια / Το σπάνιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου και οι θησαυροί του

Ένα μοναδικό ταξίδι στη Λέσβο μάς έφερε σε επαφή με αποκαλύψεις 20 εκατομμυρίων ετών, με τα θαύματα της φύσης ενός εκπληκτικού Γεωπάρκου, με ένα σπάνιο, αποτεφρωμένο δάσος και απανωτές εκπλήξεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

2 σχόλια