Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών πελάγων, η γη των μυστικών.

Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών πελάγων, η γη των μυστικών. Facebook Twitter
Η Χώρα των Κυθήρων και το Κάστρο
0

Στη μέση τριών πελάγων, με όψη τραχιά και ομορφιά απαράμιλλη, στέκουν τα Κύθηρα, η γη των μυστικών. Κύθηρα από το ρήμα κεύθω, δηλαδή «κρύβω». Τα Κύθηρα κρύβουν θησαυρούς και εραστές. Λέγεται πως η ίδια η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, ευλόγησε αυτό τον τόπο και πως συνήθιζε να κρύβει στο νησί τα ερωτευμένα ζευγάρια και τους κρυφούς της εραστές. Για κρυψώνα της είχε, λένε, τις πυκνόφυτες ρεματιές με την παχιά ομίχλη που οι ντόπιοι ονομάζουν Κατσιφάρα και τις μικρές παρθένες παραλίες που κεντούν τις ανατολικές ακτές του νησιού με ψιλή άμμο και μικρό βότσαλο.


Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιον να ερωτευτεί έναν τόπο σαν τα Κύθηρα; Είναι, άραγε, η σκληρή ομορφιά των ανεμόδαρτων τοπίων και των απάτητων λαγκαδιών που στις απολήξεις τους συναντάς τις πιο μαγευτικές παραλίες; Είναι η υπερβατική εμπειρία του φυσικού τοπίου στους καταρράκτες του Μυλοποτάμου και τα σπήλαια της Αγίας Σοφίας ή το απόκοσμο αποτύπωμα του θρύλου στα ερείπια των καστροπολιτειών που λεηλάτησαν οι πειρατές ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους; Ίσως, πάλι, να 'ναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που σε κάνουν να ερωτευτείς τα Κύθηρα. Εκείνοι με τους οποίους θα χορέψεις τους κυκλικούς χορούς του Αυγούστου, οι άλλοι που θα σε ξεναγήσουν με ενθουσιασμό στον τόπο τους κι εκείνοι οι συνταξιδιώτες που μαζί τους θα μοιραστείτε τη ρέμβη της θάλασσας κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών πελάγων, η γη των μυστικών. Facebook Twitter
Οι καταρράκτες του Μυλοποτάμου


Στα Κύθηρα θα ξεναγηθείς με τις αισθήσεις. Η επιθυμία για αυθεντικές τοπικές γεύσεις θα σε οδηγήσει ως το παραδοσιακό παρασκευαστήριο της Μαρίας στις Καλοκαιρινές, όπου θα δοκιμάσεις την κυθηραϊκή παραλλαγή της δίπλας που οι ντόπιοι ονομάζουν «ξεροτήγανο» και συνοδεύεται από θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων και σουσάμι. Για να δοκιμάσεις το παραδοσιακό, και εξαιρετικά παχυντικό, βούτυρο των Κυθήρων, θα προμηθευτείς βουτυροτσίκουδο που παράγουν η Cherile και ο Dieter Wolf με την επωνυμία «Δέσποινα», ενώ για μια γεύση από την τσιριγώτικη φατουράδα (τσίπουρο με κανέλα και γαρίφαλο) θα απευθυνθείς στον Γιάννη Δευτερέβο στον οικισμό Τσικαλαρία. Τέλος, για την καλύτερη φάβα και το πιο νόστιμο καλαμάρι των Κυθήρων επιβάλλεται να κάνεις μια στάση στην ταβέρνα «Σκάνδεια» δίπλα στην παραλία της Παλαιόπολης. Το βράδυ σου, πλέον, μπορεί να κλείσει με τα πολύχρωμα κοκτέιλ του Χρήστου στο Μερκάτο, στη Χώρα, ή με τους έθνικ ρυθμούς του Banda Landra στο Καψάλι. Αν, πάλι, ψάχνεις διαμονή, δοκίμασε τα δωμάτια στον γραφικό οικισμό του Αυλαίμωνα, προσεγμένα διαμερίσματα, όπως το Corte O στη Χώρα, ή παραδοσιακούς ξενώνες σαν το Πορφυρούσα στον Μυλοπόταμο.

Επίλεξε να περπατήσεις τα μονοπάτια του νησιού και να μιλήσεις με τους ντόπιους, επισκέψου το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυθήρων, περιηγήσου στο Ενετικό Κάστρο της Χώρας, στο γραφικό χωριό των Μητάτων, στις πηγές του Αμίρ Αλή και στην παραλία Κομπονάδα και ταξίδεψε μέχρι τα Αντικύθηρα στις 17 Αυγούστου για να παρευρεθείς στη μεγάλη γιορτή που στήνεται κάθε χρόνο για τον πολιούχο του νησιού, τον Άγιο Μύρωνα. Για μια ακουστική, βιωματική εντύπωση των Κυθήρων μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ηλεκτρονικό οδηγό The Sound of Kythera. Η εφαρμογή αυτή θα σου επιτρέψει να ξεναγηθείς στα Κύθηρα με τα μάτια κλειστά, μέσα από ήχους και ιστορίες του νησιού, ενώ σε παρακινεί να ηχογραφήσεις ήχους με το κινητό σου από το ταξίδι σου και να τους ανεβάσεις στη διαδραστική του πλατφόρμα.


Λίγο πριν από το ταξίδι σου στα Κύθηρα, οφείλω να προειδοποιήσω: «Τα Κύθηρα δεν είναι σαν τα άλλα νησιά». Έτσι μου είπε κι εμένα ένας ντόπιος, σχεδόν απειλητικά, όταν πρωτοπάτησα στο νησί πριν από τρία χρόνια, και θέλω να το επαναλάβω κι εγώ στους νέους ταξιδιώτες, έτσι, για καλή τύχη. Γιατί τα Κύθηρα δεν είναι σαν τα άλλα νησιά, κρύβουν θησαυρούς.

Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών πελάγων, η γη των μυστικών. Facebook Twitter
Παραλία Καλάδι
Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βιώνεις ένα ταξίδι στον χρόνο (με αφετηρία την 9η χιλιετία π.Χ.!)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βιώνεις ένα ταξίδι στον χρόνο (με αφετηρία την 9η χιλιετία π.Χ.!)

Η αρχαιολόγος Κυριακή Ψαράκη, υπεύθυνη του Μουσείου με τα εμβληματικά εκθέματα, μιλά στο LIFO.gr για την επαναλειτουργία του μετά από μια ολόκληρη δεκαετία
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ποιος είπε ότι ο πρώτος μηχανισμός με γρανάζια ανήκει στην Αναγέννηση;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ποιος είπε ότι ο πρώτος μηχανισμός με γρανάζια ανήκει στην Αναγέννηση;

Οι μελετητές του μηχανισμού Γιάννης Μπιτσάκης και Alexander Jones εξηγούν γιατί αυτός ο πρώιμος "υπολογιστής" είναι η πιο θαυμαστή συσκευή της αρχαιότητας.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM