Καλοκαίρι στην Τήνο: Πνεύμα, τέχνη και καλό φαΐ

Καλοκαίρι στην Τήνο: Πνεύμα, τέχνη και καλό φαΐ Facebook Twitter
Αυτά τα μικρά άσπρα σπιτάκια που συναντάς συχνά και μοιάζουν με έργα τέχνης, διακοσμημένα με υπέροχα λαϊκά σύμβολα, είναι περιστερεώνες. Το νησί μετράει πάνω από χίλιους.
0

 

Μπορεί η Τήνος να είναι γνωστή όλα αυτά τα χρόνια για θρησκευτικούς λόγους, η αλήθεια είναι όμως ότι το νησί έχει έναν πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα που το κάνει ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν την ποικιλομορφία στις διακοπές τους. Έχει όμορφες αμμουδιές, τον απόκρημνο βράχο του Εξωμβούργου. Έχει τέχνες, έχει Ιστορία και καλό φαΐ, έχει πνευματικότητα και μεταφυσική. Έχει τα πάντα. Αρχικά, καλό είναι να προνοήσεις και να πάρεις μαζί σου αμάξι. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Τα τοπικά λεωφορεία είναι πολύ βολικά και σε πάνε σχεδόν παντού. Έχουν ευέλικτα ωράρια, εκτός από τις πιο βραδινές ώρες, σε περίπτωση που θέλεις να το ρίξεις έξω λίγο παραπάνω. Η οδήγηση, όμως, όταν πέφτει ο ήλιος πρέπει να είναι όσο πιο προσεκτική γίνεται, επειδή από το πουθενά μπορεί άνετα να εμφανιστούν μπροστά σου λαγουδάκια, κατσικάκια, σκαντζοχοιράκια, ακόμη και θυμωμένοι τράγοι που θέλουν απλώς να διασχίσουν τη διάβαση κι εσύ τους κόβεις τον δρόμο με το αμάξι. Αυτά τα μικρά άσπρα σπιτάκια που συναντάς συχνά και μοιάζουν με έργα τέχνης, διακοσμημένα με υπέροχα λαϊκά σύμβολα, είναι περιστερεώνες. Το νησί μετράει πάνω από χίλιους. Τύφλα να 'χει το Pokemon Go, εν ολίγοις.


Στην Τήνο φυσάει πολύ, όπως σε κάθε γνήσιο κυκλαδίτικο νησί, ίσως περισσότερο απ' όσο πρέπει. Γι' αυτό αποτελεί κλασική στάση κάθε χρόνο για όσους κυνηγούν τον άνεμο, κάνουν σερφ κι όλα τα συναφή. Είναι, μάλιστα, ξακουστή στους φαν των θαλάσσιων σπορ που στάνταρ θα δοκιμάσουν την τύχη τους στην παραλία της Κολυμπήθρας. Κι αν απλώς θέλεις να κάνεις μπάνιο και όχι αμμόλουτρο, τότε τα Κιόνια είναι μια καλή λύση. Από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι και αυτή των Υστερνίων, που από την πιο μικρή πλευρά της έχει βότσαλα και από την άλλη απίστευτη αμμουδιά. Και άμα πας εκεί και πεινάς, κάνε μια στάση από το Θαλασσάκι, την πιο θρυλική ψαροταβέρνα του νησιού. Είναι λίγο τσιμπημένο από τιμές, αλλά σε αποζημιώνει με τις εκλεκτές μακαρονάδες του από «θησαυρούς» της θάλασσας. Για πιο φθηνό ψάρι, η Άγκυρα στη Χώρα, με την άμεση κι ευγενική εξυπηρέτησή της και κυρίως τα φρέσκα ψάρια της, θα σε ικανοποιήσει. Αν θες κρεατικά, μπορείς να επισκεφτείς τον Γκρεμνό της κ. Φωτεινής, με σπεσιαλιτέ το κοντοσούβλι και τα τρομερά αλ ντέντε αμπελοφάσουλα. Είναι διπλά ακριβώς από την επιβλητική, κάτασπρη και μαρμάρινη Αγία Παρασκευή.

Καλοκαίρι στην Τήνο: Πνεύμα, τέχνη και καλό φαΐ Facebook Twitter
Πύργος


Από την άλλη, αν δεν το έχεις καθόλου με τη θάλασσα και θέλεις ν' αλλάξεις παραστάσεις, μια βόλτα από τον Βώλακα με τους μυστηριώδεις ογκόλιθους που μοιάζουν σαν να έχουν έρθει από το πουθενά θα σε ταρακουνήσει. Όπως θα σε ταρακουνήσουν και τα παραδοσιακά πιάτα και μαγειρευτά της ομώνυμης ταβέρνας. Ή το καταπράσινο χωριό της Καρδιανής, που μοιάζει να αιωρείται έτσι όπως είναι χτισμένο πάνω στον απόκρημνο βράχο.

Η Παναγία, όμως, φαίνεται ότι αγαπάει και τιμάει τη σύγχρονη τέχνη,έτσι φέτος στο νησί διοργανώνονται δύο από τις πιο σημαντικές εκθέσεις του καλοκαιριού. Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ένα υπέροχο νεοκλασικό με καμάρες στη Χώρα, φιλοξενεί την έκθεση του Βλάση Κανιάρη που αφορά την ιδιαίτερη σχέση του σπουδαίου δημιουργού με το νησί. Έναν όροφο ακριβώς από κάτω στεγάζεται το εντυπωσιακό «Curiosity», ένα art residency σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία με καλεσμένους 18 καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο που εμπνεύστηκαν από τις φυσικές ομορφιές και τις πρώτες ύλες του τόπου, όπως τα περίφημα μάρμαρα του νησιού, για να δημιουργήσουν έργα αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκθεση. Και μια και μιλάμε για μάρμαρα, η Τήνος έχει μεγάλη παράδοση στην τέχνη. Επιβάλλεται μια στάση στον Πύργο και στο συγκλονιστικό σπίτι του σημαντικότερου γλύπτη της νεότερης Ελλάδας, Γιαννούλη Χαλεπά, που έχει διατηρηθεί ακριβώς όπως όταν ζούσε, πριν από 100 χρόνια περίπου, με άθικτο το υπόγειο εργαστήριό του, ενώ από συζητήσεις μέσα στον χώρο πιάνεις πολλές λεπτομέρειες από την πολυτάραχη προσωπική του ζωή. Ακριβώς δίπλα είναι το Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών, ενώ πιο βαθιά, στον Πύργο, πέρα από την όμορφη πλατεία του για άραγμα και καφέ, βρίσκεται η Σχολή Καλών Τεχνών, το παλιό κτίριο, για να μην το μπερδέψετε με το υπερσύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ακριβώς από πίσω της, όπου βλέπεις τα πάντα για τα μάρμαρα, από την εξόρυξή τους μέχρι το λάξεμά τους.


Τέλος, στην Τήνο βρίσκεσαι, οπότε μια επίσκεψη στη Μεγαλόχαρη, ακόμη κι αν δεν είσαι θρησκευτικός τύπος, χρειάζεται. Και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε κοπανιστή και κυρίως τα υπέροχα αμυγδαλωτά του Χάλαρη, που τα φτιάχνει από το 1923. Όσο πιο φρέσκα, τόσο καλύτερα, και η μεγαλύτερη αμαρτία, αν δεν τα δοκιμάσεις.

Καλοκαίρι στην Τήνο: Πνεύμα, τέχνη και καλό φαΐ Facebook Twitter
Η Τήνος είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και έχει τα πάντα.
Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κομοτηνή Αγγελική Δράκου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Κομοτηνή δεν έχει τη θάλασσα στα πόδια της, έχει όμως φανταστικούς ουρανούς»

Αν και δεν φανταζόταν πως θα μπορούσε να ζήσει μόνιμα στην πόλη που γνώρισε ως φοιτήτρια, η Αγγελική Δράκου επέστρεψε ως ερωτική μετανάστρια σε αυτήν, ασχολείται με τα βιολογικά βότανα και νιώθει πιο «Κομοτηναία από τους Κομοτηναίους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οινοχώρι Φωκίδας

Γειτονιές της Ελλάδας / Από την Ελληνορώσων στο Οινοχώρι: Η Βασιλική και ο Φώτης μετακόμισαν σε ένα χωριό εννέα μόνιμων κατοίκων

Δύο ορειβάτες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη Φωκίδα, αποφάσισαν να αφήσουν τη θέα της μποτιλιαρισμένης Μεσογείων γι' αυτή της Γκιώνας και να ανανεώσουν τον παρατημένο δημοτικό ξενώνα ενός τόπου ξεχασμένου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
ΕΠΕΞ Η Αρσινόη είχε και στο χωριό της Τίσερτς

Γειτονιές της Ελλάδας / «Άι σαπέρα/ Θα παρ' τα βνα»: Η Αρσινόη έκανε brand την ντοπιολαλιά της Ηπείρου

Κατάγεται από ένα χωριό του Ζαγορίου που έχει πια μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους και μέσα από το project της «Τίσερτς, είχαμε και στο χωριό μας» συστήνει τον τόπο της και θέλει να κάνει παράσημο τη λέξη «χωριατάκι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Moyenne

Ταξίδια / Ο φυγάς που μετετρέψε ένα ερημικό νησί σε παραδείσιο οικολογικό καταφύγιο

Στα 37 του ο Βρετανός Brendon Grimshaw κατάλαβε ότι η δουλειά του ως συντάκτης σε εφημερίδες της Ανατολικής Αφρικής δεν είχε μέλλον, παραιτήθηκε και αγόρασε ένα ερημικό νησί που σήμερα αποτελεί μια υπενθύμιση του πώς ήταν οι Σεϋχέλλες πριν από την άφιξη του τουρισμού.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Οι Ικαριώτες έχουν τους δικούς τους χρόνους, αλλά είναι ικανοί και πολυάσχολοι»

Ερωτική μετανάστρια στο νησί, η Ελένη Λογοθέτη απόφασισε να αλλάξει τη ζωή της και να μετακομίσει στην Ικαρία γιατί πιστεύει πως «ίσως οι μόνοι άνθρωποι που ζουν τη ζωή που φαντάζονται είναι εκείνοι που ρισκάρουν».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η φάση είναι Mountains»: Ο Μιχάλης και η Καλλιόπη άφησαν την Αθήνα για τα βουνά της Πελοποννήσου

Ο Μιχάλης Γιαχαλής και η Καλλιόπη Παυλοπούλου έχουν πια τη δική τους πεζοπορική ομάδα, κατασκηνώνουν σε μέρη με πεντακάθαρο ουρανό ή βρίσκονται σε απρόσμενα πανηγύρια με άλογα να βολτάρουν στον δρόμο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Ταξίδια / Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Σε περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία, ακόμα και στις selfies, και σε μια σειρά ακόμα μέτρων σε διάφορες περιοχές της έχει προχωρήσει η Ιταλία, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον υπερτουρισμό.
THE LIFO TEAM
Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με τα «Τα Ψηλά Βουνά»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Ψηλά Βουνά»: Μια ομάδα νέων κάνει πράξη την επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών

Ένα Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι με την ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια αξιοβίωτη ζωή στις ορεινές κοινότητες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το σπάνιο, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου- και οι θησαυροί του

Ταξίδια / Το σπάνιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου και οι θησαυροί του

Ένα μοναδικό ταξίδι στη Λέσβο μάς έφερε σε επαφή με αποκαλύψεις 20 εκατομμυρίων ετών, με τα θαύματα της φύσης ενός εκπληκτικού Γεωπάρκου, με ένα σπάνιο, αποτεφρωμένο δάσος και απανωτές εκπλήξεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ