Καλοκαίρι στη Σκύρο: Σκιά από κέδρους, αλογάκια και γαλήνη

Καλοκαίρι στη Σκύρο: Σκιά από κέδρους, αλογάκια και γαλήνη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν
2

Η Σκύρος έχει καταφέρει να περάσει απαρατήρητη και να κινείται, μέχρι τώρα τουλάχιστον, σε έναν δικό της ρυθμό. Ο τουρισμός υπάρχει και είναι αρκετός, αλλά δεν νιώθεις να έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα της. Δεν θα βρεις θορυβώδη μπαρ· στο νησί αλλά και στη Χώρα, όπου μαζεύεται ο κόσμος το βράδυ, υπάρχει μια σχετική ηρεμία, ούτε άγχος, ούτε πολλές φωνές. Τη Χώρα, μικρή και μαζεμένη, με ένα κεντρικό σοκάκι, τη διασχίζεις όλη. Όμορφη το μεσημέρι άδεια, όμορφη και το βράδυ γεμάτη.

Από παραλίες,ο Άγιος Πέτρος, μεγάλη, με ωραία αμμουδιά και σκιά από κέδρους. Αρκετός κόσμος, αλλά ήσυχα. Στον όρμο της Αγαλίπας, δύο μικρές, αλλά από τις ομορφότερες του νησιού. Στη μία βράχος και ανοιχτόχρωμη αμμουδιά, στην άλλη δέντρα και το περίφημο ναυάγιο. Πρόσβαση μέσω μονοπατιού από τον Άγιο Πέτρο, με περίπου μισάωρη και σχετικά εύκολη πεζοπορία ή διά θαλάσσης. Στα νότια, η παραλία Κολυμπάδα, ερημική – κατεβαίνει αυτοκίνητο, αλλά με προσοχή. Στην Ατσίτσα η απόλυτη γαλήνη και ηρεμία, υπέροχος κόλπος – αγαπημένη ώρα το απόγευμα στο café κάτω από τα πεύκα. Επίσης, ωραία απογευματινή βόλτα στα εκκλησάκια στα Πουριά – πιο εντυπωσιακό αυτό του Αγίου Νικολάου, σκαμμένο σε βράχο, υπέροχο.

Καλοκαίρι στη Σκύρο: Σκιά από κέδρους, αλογάκια και γαλήνη Facebook Twitter
Το περίφημο ναυάγιο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν

Αξιόλογο και ιδιαίτερο το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς στη Χώρα, κοντά και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Βόρεια στο νησί ο Αρχαιολογικός Χώρος στο Παλαμάρι, ένας από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου. Ο ποιητής Μπρουκ, επίσης, τιμάται δέοντως στο νησί. Πέραν του αγάλματος και της γνωστής πλατείας στη Χώρα, υπάρχει και το μνημείο μέσα στους ελαιώνες στα νότια. Κατεβαίνοντας, συναντά κανείς και τα μοναδικά στον κόσμο σκυριανά αλογάκια.

Σχετικά με το φαγητό, για ψάρι, αστακομακαρονάδα και λοιπά θαλασσινά ο Ασημενός στους Ασπούς, στη Χώρα η Μαρίτσα, δίπλα για παγωτό η Φαλταΐνα και κάτω, στα Μαγαζιά, ο Στέφανος. Στον Άγιο Πέτρο, στην ταβέρνα, για κρέατα και τυριά δικά τους. Για πρωινό στον φούρνο στη Χώρα – θα τον καταλάβεις από την ουρά.

Καλοκαίρι στη Σκύρο: Σκιά από κέδρους, αλογάκια και γαλήνη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν

Ταξίδια
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νησί της Ιάβας: Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Ταξίδια / Νησί της Ιάβας: Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Για τα Νuii Almond & Java Vanilla και Nuii White Chocolate & Java Vanilla το εξωτικό άρωμα βανίλιας Ιάβας αιχμαλωτίζεται σε μία στρώση σοκολάτας γάλακτος ή λευκής σοκολάτας, μαζί με μια γενναιόδωρη μερίδα τραγανού αμυγδάλου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/03 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην Ινδονησία που κράτησε επτά μήνες

Ταξίδια / Ένα συγκλονιστικό ταξίδι επτά μηνών στην Ινδονησία

Ο 31χρονος Δημήτρης μιλάει με την Άννα Κόκορη για το μεγάλο του ταξίδι στην Ινδονησία, τους ανθρώπους που γνώρισε, τα ιδιαίτερα ηχοτοπία που συνάντησε, την κουλτούρα, την καθημερινότητα και φυσικά το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φώτης Βαλλάτος

Οι Αθηναίοι / Φώτης Βαλλάτος: Έχω πάει σε περίπου εβδομήντα πέντε χώρες. Δεν είναι πολλές.

Τravel editor του «Blue Magazine», συνδιοργανωτής του Saristra Festival. Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Πάτρα και στην Κεφαλονιά. Παρότι τα τελευταία χρόνια περνάει μόλις τριάντα μέρες τον χρόνο στην πόλη, έχει τη φήμη του αθηναιολόγου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ