Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Οι ανθοί της cucina povera Facebook Twitter
Τα κολοκυθολούλουδα. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
0


ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ τα λέμε όπως ακούγονται στην προγονική λαλιά: κολοκυθοπούλια! Όπου «πουλιά» είναι τα λουλούδια. Ακριβώς όπως λέγονται αλλού: κολοκυθολούλουδα! Ή σε άλλα μέρη, κολοκυθοκορφάδες! Όπως κι αν τα πούμε, αυτά είναι τα πρώτα λουλούδια που ήρθαν μαγειρεμένα στο τραπέζι μας και το διάνθισαν με νοστιμιά. Μια έκλαμψη της σοφής κουζίνας του «τίποτε δεν πάει χαμένο» και όλα μπορούν να μεταποιηθούν σε απόλαυση, χάρη στο προνόμιο της φαντασίας των ανθρώπων που ζουν σε αρμονία με τη φύση.

Αυτά που σήμερα, κάτω από τον έναστρο ουρανό του οδηγού Michelin, φαντάζουν ως πρωτοποριακές τάσεις της γαστρονομίας με μέλλον –η έγνοια για μηδενικά απορρίμματα (zero waste), η τάση από το χωράφι στο τραπέζι (field to table), το ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι υπάρχει στο πιάτο μας και από πού ήρθε– ήταν καθημερινότητα στις παραδοσιακές κοινωνίες και βασική αρχή της πραγματικής βιωσιμότητάς τους. Ο μικρός κήπος, συχνά στην πίσω αυλή του σπιτιού, μπροστά στην πόρτα της κουζίνας, δίνει ο ίδιος με τη θαλερότητά του τις πρέπουσες απαντήσεις. Οι καλές μαγείρισσες ήταν και καταρτισμένες περβολάρισσες που γνώριζαν τις δυνατότητες και την εξέλιξη των πρώτων υλών της μαγειρικής τους από πρώτο χέρι, και γι’ αυτό ήταν αυτάρκεις και πλούσιες, όχι μόνο σε φρέσκες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν στην πιο καλή ώρα τους, αλλά και σε πρωτότυπες ιδέες.

Για να έχεις κολοκυθολούλουδα στο τραπέζι σου, πρέπει να έχεις μποστάνι και φαντασία. Γιατί η αντοχή αυτού του ωραίου όσο και εύθραυστου άνθους δεν είναι μεγάλη. Δεν συντηρείται στο ψυγείο και δεν μπορείς να το παραγγείλεις και να σου έρθει από μακριά.

Δεν είναι άχρηστα ούτε τα εκ πρώτης όψεως παρείσακτα «αρσενικά» λουλούδια της κολοκυθιάς, που, παρά την εντυπωσιακή θωριά τους, δεν θα εξελιχθούν ποτέ σε κολοκύθι, αντιθέτως πρέπει να κοπούν για να δυναμώσουν τα καρπερά «θηλυκά». Αλλά, αν σηκωθείς πρωί με τη δροσιά, τα μαζέψεις όσο είναι ακόμη ανοιχτά και τα αραδιάσεις μετά στο τραπέζι με την ανάποδη για να κρατηθούν έτσι και να μην κλείσουν, σου δίνεται η δυνατότητα να ετοιμάσεις ένα φαγητό που είναι σαφώς πιο απολαυστικό και από τα ίδια τα κολοκύθια που προσδοκάς.

Οι ανθοί της cucina povera Facebook Twitter
Κολοκυθοανθοί έτοιμοι να μπουν στο φούρνο στην Όλυμπο. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Για να έχεις κολοκυθολούλουδα στο τραπέζι σου, πρέπει να έχεις μποστάνι και φαντασία. Γιατί η αντοχή αυτού του ωραίου όσο και εύθραυστου άνθους δεν είναι μεγάλη. Δεν συντηρείται στο ψυγείο και δεν μπορείς να το παραγγείλεις και να σου έρθει από μακριά. Ανοίγει αξημέρωτα, με την πρωινή δροσιά, και αν δεν το προλάβεις, μαζεύει τα πέταλά του και κλείνεται στον εαυτό του, μέχρι τις επόμενες λίγες ημέρες της σύντομης ζωής του.

Αυτό είναι το πιο γνωστό βρώσιμο λουλούδι που ξέραμε, πριν οι μάγειρες της υψηλής γαστρονομίας αρχίσουν να ανθοστολίζουν τα «fine dining» πιάτα τους. Η πιο απλή μορφή της μεταποίησής του σε έδεσμα ήταν αυτό το λουλούδι να βουτηχτεί στο κουρκούτι με τα βασικά υλικά που υπήρχαν σε κάθε σπίτι –το αλεύρι και το νερό– και να τηγανιστεί στο ελαιόλαδο. Αλλά αυτό το φαγητό δεν μπορούσε να στυλώσει ανθρώπους που όλη την ημέρα καταγίνονταν με κοπιαστικές δουλειές. Ενώ, αν γέμιζες το κολοκυθοπούλι και το έκανες έναν τροφαντό ντολμά, θα είχες ένα δυναμωτικό όσο και νόστιμο και πληθωρικό φαγητό.

Το ρύζι, αν και είναι φέρμα μακρινών ταξιδιών και μεγάλων εκστρατειών, ενσωματώθηκε τέλεια στην παραδοσιακή μαγειρική, αλλά και στις λαϊκές τελετουργίες, καθώς τα άπειρα σπυριά του συμβόλιζαν τον πλούτο, τη ζωή με βαθιές ρίζες και την επάρκεια του φαγητού. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο που καλείται να εκπληρώσει τώρα στους γεμιστούς κολοκυνθοανθούς. Γιατί παλαιότερα –αρκετά μετά το συμπόσιο προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βακτριανή, όπου εμφανίστηκε το πιλάφι– τον ρόλο της πληθωρικής ενίσχυσης του φαγητού έπαιζε για πολλές χιλιετίες –ήδη από τη Γεωργική Επανάσταση, κάπου 12.000 χρόνια πριν από σήμερα– το σιτάρι, χοντροσπασμένο σε χόντρο.

Οι ανθοί της cucina povera Facebook Twitter
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζί από τον Βαφειό της Λέσβου. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
Οι ανθοί της cucina povera Facebook Twitter
Η κυρία Σοφία ξεφουρνίζει τους κολοκυθοανθούς στο εστιατόριο «Μύλος» της Καρπάθου . Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Τότε όλα τα υλικά του φαγητού υπήρχαν στο περιβάλλον των ανθρώπων που τα γεύονταν, και ήταν σαν να δοκίμαζαν τη νοστιμιά των κόπων τους. Οι κολοκυθοκορφάδες, τα μυρωδικά, ο χόντρος, οι φρέσκες ντομάτες, το ελαιόλαδο, το φυσικό αλάτι από τη θάλασσα, τα ξύλα που έκαιγαν στην παρανιστιά για το μαγείρεμα, όλα τα παρήγαγαν ή τα μάζευαν οι ίδιοι τροφοσυλλέκτες άνθρωποι. Ακόμη και τα κοτσάνια των λουλουδιών –σε μια πρωτόγονη έκφανση του «zero waste»– τα ψιλόκοβαν και τα έβαζαν στη γέμιση.

Κάπως έτσι εξακολουθεί να εξελίσσεται ο κύκλος των κολοκυνθοανθών στον Βαφειό, στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην περιοχή του Μόλυβου. Ο Νίκος, πρωί-πρωί, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, συλλέγει τα ανοιχτά άνθη της κολοκυθιάς από τον κήπο πίσω από το εστιατόριό του, και μέχρι το μεσημέρι θα έχουν βρει τον δρόμο τους για τα τραπέζια των επισκεπτών. Μάλλον τους δρόμους τους, γιατί οι κολοκυθοκορφάδες φτάνουν εκεί σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: με την κλασική της Λέσβου, κολοκυθολούλουδα γιαλαντζί γεμιστά με ρύζι, ντομάτα τριμμένη, κρεμμύδι, δυόσμο, μαϊντανό, σερβιρισμένα με γιαούρτι αρωματισμένο με τα μυρωδικά (επιπλέον πιπεριά, κρεμμύδι φρέσκο, ρίγανη).

Με τη σπεσιαλιτέ του Βαφειού, κολοκυθολούλουδα πικάντικα τηγανισμένα σε κρούστα ντομάτας, γεμιστά με κεφαλοτύρι και λαδοτύρι Λέσβου, παρουσιασμένα με σάλτσα ντομάτας, και την πιο απλή, κολοκυθολούλουδα τηγανητά, βουτηγμένα σε χυλό αρωματισμένο με μάραθο, κρεμμυδάκι φρέσκο και άνηθο.

Οι ανθοί της cucina povera Facebook Twitter
Κολοκυθοπούλια γεμιστά με ρύζι. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
Οι ανθοί της cucina povera Facebook Twitter
Κολοκυθολούλουδα του Βαφειού με ντομάτα, γεμιστά με τυρί. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Από αυτό το μελλοντικά «αρχέγονο» σκηνικό των κολοκυνθοανθών στη Λέσβο λείπει η φυσική φωτιά από ξύλα του τόπου, που μαζεύονται στους γύρω λόγγους. Αυτό δεν είναι τυπικό αλλά αποφασιστικό βήμα του μαγειρέματος, καθώς η φωτιά από τα ξύλα αρωματίζει, μελώνει και ξεροψήνει εξαιρετικά νόστιμα τις άκρες του φαγητού. Υπάρχουν και αυτά τα κολοκυθοπούλια, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει κανείς στην άλλη άκρη του Αιγαίου, στον βορρά της Καρπάθου, στην Όλυμπο, στις κόψεις των βουνών πάνω από το Καρπάθιο Πέλαγος. Εκεί δεν υπάρχει δημόσιος φούρνος, και τα ψωμιά ζυμώνονται κάθε Σάββατο στο σπίτι και φουρνίζονται στον έξω φούρνο της γειτονιάς που πυρώνει με «φρούανα».

Η κυρία Σοφία στο εστιατόριό της «Μύλος» –πραγματικός ανεμόμυλος αρματωμένος με τα πανιά του, που γυρίζει και κόβει ακόμη το σιτάρι για να το κάνει αλεύρι– ανάβει κάθε μέρα τον ξυλόφουρνο, και, εκτός από τις τούρτες, τα πιτιά και τις κουλούρες, φουρνίζει και τα φαγητά, μεταξύ των οποίων και τα γεμιστά με ρύζι κολοκυθολούλουδα και τους ντολμάδες. Ο αρματωμένος μύλος, ο φούρνος, η εμφάνιση της κυρίας Σοφίας και οι κινήσεις της με τα φουρνοκόνταρα είναι όντως ένα πολύ ταιριαστό περιβάλλον για να απολαύσεις τη νοστιμιά ενός «πρωτόγονου» εδέσματος, που ταιριάζει και με το μέλλον.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα «δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα «δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ