Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν Facebook Twitter
Η κορωνίδα του μενού είναι το αρνί σύζουμο.
0



ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ
μια γειτονιά μοιάζει να προσπαθεί να σου εκμυστηρευτεί κάτι. Κάπως έτσι ένιωσα περπατώντας σε ένα αδιέξοδο του Κολωνού, σε έναν δρόμο που δεν θα επέλεγες ποτέ τυχαία. Κι όμως, στο τέλος του, σαν μικρή αποκάλυψη, με περίμενε το Άθος: ένα φρέσκο, σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο, μικρό σε μέγεθος αλλά μεγάλο σε φιλοδοξία, στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Η ονομασία του σημαίνει «στάχτη». Είναι από τα εστιατόρια που δεν τα βλέπεις σε πολυσύχναστους δρόμους, δεν τα συναντάς σε πιάτσες, ούτε σου φωνάζουν με νέον επιγραφές για να τα προσέξεις. Αντίθετα, πας επειδή κάποιος θα σου πει ότι «εκεί αξίζει να πας». Είναι στη μέση μιας γειτονιάς που αλλάζει, εξελίσσεται και αποκτά σταδιακά τη δική της μαγειρική ταυτότητα.

Δύο νέοι επιχειρηματίες ένωσαν δυνάμεις: ο Δημήτρης Γραμματικάκης είχε τον χώρο και ο Παναγιώτης Πανταζής την εμπειρία από οικογενειακή ταβέρνα εκτός Αθηνών. Ο σεφ Θωμάς Σόρκος, μεγαλωμένος με τις γεύσεις της Κωνσταντινούπολης και τα αρώματα του Δομοκού, είναι ο άνθρωπος που αφήνει τη φωτιά να μιλήσει. Και πράγματι, στο Άθος η έννοια «μαγειρεύω» παίρνει μια σχεδόν πρωτόγονη διάσταση· όλα ξεκινούν από το ξύλο, τη θράκα, τη στάχτη, εκεί όπου χτίζεται η γεύση. 

Το μενού είναι συμπυκνωμένο, δεκαοχτώ πιάτα όλα κι όλα, αλλά καθένα μοιάζει με μικρή γαστρονομική εξομολόγηση. Πολύπλοκο χωρίς να είναι μπερδεμένο, παραδοσιακό χωρίς να γίνεται βαρετό, μοντέρνο χωρίς να χάνει την ψυχή του.

Το μαγαζί χωράει μόλις τριάντα τέσσερα άτομα και η ανοιχτή κουζίνα μοιάζει με θεατρική σκηνή: βλέπεις την αναμμένη φωτιά, μυρωδιές πλημμυρίζουν την αίθουσα, νιώθεις ότι το φαγητό ετοιμάζεται μπροστά σου και για λίγα δευτερόλεπτα ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα. Είσαι κάπου αλλού, σε κάτι πιο αυθεντικό, πιο παλιό, πιο αληθινό. Το μενού είναι συμπυκνωμένο, δεκαοχτώ πιάτα όλα κι όλα, αλλά καθένα μοιάζει με μικρή γαστρονομική εξομολόγηση. Πολύπλοκο χωρίς να είναι μπερδεμένο, παραδοσιακό χωρίς να γίνεται βαρετό, μοντέρνο χωρίς να χάνει την ψυχή του.

Αθος Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Γραμματικάκης είχε τον χώρο και ο Παναγιώτης Πανταζής την εμπειρία από οικογενειακή ταβέρνα εκτός Αθηνών.
Άθος Facebook Twitter
Το συκώτι σχάρας είναι μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη, ψήνεται στην εντέλεια και έρχεται κομμένο σε λεπτές, αραχνοΰφαντες φετούλες.

Ξεκινάς με πιροσκί (€6) που δεν μοιάζει με όσα έχεις δοκιμάσει. Είναι φτιαγμένο με χειροποίητη ζύμη και γέμιση κιμά με άρωμα πολίτικο, συνοδεύεται από ξύγαλο που δροσίζει κάθε μπουκιά σε ένα παιχνίδι ζεστού-δροσερού που ισορροπεί τέλεια. Τα κολοκυθάκια αυγολέμονο μαγειρεύονται στην κατσαρόλα πάνω στα ξύλα και η βαθιά γεύση τους ενισχύεται από το άρωμα της πυράς. Η καπνιστή μελιτζάνα (€10), ψημένη στη φωτιά, σερβίρεται με τυρί, ντομάτα, ελαιόλαδο και ρίγανη – ένα από τα πιάτα που δεν χρειάζονται περίτεχνη περιγραφή, αρκεί να τη μυρίσεις για να καταλάβεις γιατί ξεχωρίζει.

Τα ντολμαδάκια (€11) βγαίνουν από τον φούρνο μικρά και σφιχτοδεμένα, με σπυρωτό ρύζι και ντοματούλα – μικροσκοπικές μπουκιές που θυμίζουν πιάτο στο σπίτι της γιαγιάς, αλλά με ακρίβεια fine dining. Αντίθετα, οι ζοχοί με παστό Μάνης και αυγό μάτι (€13) διαθέτουν δυνατή γεύση, όμως τα χόρτα βγήκαν λίγο πιο σκληρά απ' όσο θα ήθελε κανείς, ένα μικρό σκαμπανέβασμα σε μια συνολικά άρτια εμπειρία. Εντυπωσιακή και η παρουσίαση των καπνιστών τσαουλιών με ανεβατό, τριμμένη ντομάτα και ελαιόλαδο (€11). Το ιδανικό πιάτο για να βουτήξεις το χωριάτικο ψωμί μέχρι το τελευταίο ψίχουλο – κανείς δεν θα σε κρίνει αν το κάνεις.

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν Facebook Twitter
Τα ντολμαδάκια βγαίνουν από τον φούρνο μικρά και σφιχτοδεμένα, με σπυρωτό ρύζι και ντοματούλα.
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν Facebook Twitter
Bλέπεις την αναμμένη φωτιά, το φαγητό ετοιμάζεται μπροστά σου και για λίγα δευτερόλεπτα ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα.

Εκεί που δείχνει τον χαρακτήρα του το Άθος είναι στο κρέας στη φωτιά. Το μπιφτέκι από πρόβατο (€17) είναι ζουμερό, μυρωδάτο, με τα αρώματα του βουνού να το χαρακτηρίζουν. Συνοδεύεται από ζοχούς, ντομάτα και ένα τζατζίκι τόσο ήπιο όσο πρέπει για να μη «σκεπάσει» το κρέας. Το συκώτι σχάρας (€17) είναι από τα καλύτερα. Μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη, ψήνεται στην εντέλεια, έρχεται κομμένο σε λεπτές, αραχνοΰφαντες φετούλες.

Και μετά έρχεται η κορωνίδα, το αρνί σύζουμο (€21). Μαγειρεύεται στον νταβά, όπως παλιά. Έξι ώρες μένει πάνω στη θράκα και σερβίρεται σε κατσαρολάκι με τα μακαρόνια βρασμένα στο ζουμί του. Μια λιτή, αλλά βαθιά ελληνική μπουκιά, μια «βόμβα νοστιμιάς», θα μπορούσες να πεις, χωρίς ίχνος υπερβολής. Λίγο πιπέρι από πάνω και μια κουταλιά από το πυκνό ζουμί αρκούν για να καταλάβει κανείς γιατί πολλοί αναζητούν στο Άθος αυτό το πιάτο. Το κλείσιμο παραμένει πιστό στην ελληνική παράδοση με πορτοκαλόπιτα (€9) και καρυδόπιτα (€9): τίμιες, αρωματικές, χωρίς φιοριτούρες. Μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα και η λίστα κρασιών με ελληνικές επιλογές που συνοδεύουν σωστά τον χαρακτήρα της κουζίνας.

Το σέρβις κινείται στον ρυθμό της κουζίνας που δουλεύει με ξύλα. Όχι βιασύνη, αλλά ακρίβεια και ευγένεια. Η φιλοξενία είναι αληθινή, όχι προσποιητή, αυτό που θέλεις σε έναν μικρό, ζεστό χώρο. Μια φορά την εβδομάδα το σκηνικό ολοκληρώνεται με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική που ανεβάζει τη διάθεση και δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε παλιό σκηνικό που αναβίωσε με σύγχρονο τρόπο.

Άθος, Σιατίστης 7, Ακαδημία Πλάτωνος, 211 0084610

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ