Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Rumble in the Jungle: Έτσι βαφτίστηκε ο πιο ιστορικός αγώνας πυγμαχίας του περασμένου αιώνα, η αναμέτρηση του αήττητου –μέχρι εκείνη τη στιγμή– Τζορτζ Φόρμαν απέναντι στον Μοχάμεντ Άλι, που μπήκε στις 30 Οκτωβρίου 1974 στο «Στάδιο της 20ής Μαΐου» στην Κινσάσα του Ζαΐρ ως αουτσάιντερ.

Αυτό είναι και το όνομα του νέου speakeasy μπαρ της Αθήνας που κρύβεται πίσω από μια λευκή πόρτα, σε έναν πεζόδρομο στα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Μόλις την περάσετε θα συναντήσετε πράσινο neon φωτισμό και μια ακόμα πόρτα. Ανοίξτε τη για να οδηγηθείτε σε μια αστική ζούγκλα, σε έναν χώρο με λεοπαρδάλεις για στολισμό κι ένα κάδρο που απεικονίζει από ψηλά την αρένα του ομώνυμου αγώνα, με λίγα τραπέζια στο πίσω μέρος που μπορούν να απομονωθούν με το τράβηγμα μιας καταπράσινης κουρτίνας.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς. Έτσι το αλκοόλ θα είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία και από τον παγό του, ένα έξυπνο τρικ για να μη νερώνει το ποτό μας.

Έπειτα έχουν δημιουργήσει μια cocktail list με δέκα signature συνταγές που βασίζονται σε τεχνικές, ζυμώσεις, επαναποστάξεις κι ανθρακώσεις που κάνουν στο εργαστήριο εκατό τετραγωνικών που έχουν δημιουργήσει στα δυτικά προάστια. Όσο για τα ονόματα των cocktails, τα περισσότερα βασίζονται σε όρους που από τα ρινγκ του μποξ πέρασαν στην καθομιλουμένη.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς.

Για παράδειγμα, το «Below the Belt» είναι απαγορευτική κίνηση στην πυγμαχία, όπως και στη ζωή, δεν είναι θεμιτή. Καθώς πρόκειται για δυνατό χτύπημα, αυτό τo cocktail είναι η παραλλαγή του γνωστού boulevardier με calvados, με premium γλυκό βερμούτ και campari. Τα παραπάνω μαγειρεύονται με νερό από μήλο κι αρωματίζονται με ζυμωμένο, umami μαύρο σκόρδο. 

«Walkout Bout» λέγεται ο λιγότερο σημαντικός αγώνας που πραγματοποιείται όταν οι πρωταθλητές του είδους έχουν ολοκληρώσει τον δικό τους νωρίτερα, αλλά κάπως πρέπει να ικανοποιηθεί και το κοινό που έχει πληρώσει εισιτήριο για περισσότερη ώρα. Στη slang είναι κάτι που θα βρούμε να κάνουμε προκειμένου να σκοτώσουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Στα ποτήρια του Rumble in the Jungle σημαίνει rye whiskey, amaro montenegro, σιρόπι falernum που κάνουν μόνοι τους, δικό τους τεπάτσε (παραδοσιακό μεξικάνικο ποτό) που φτιάχνουν από τις φλούδες ανανά και μπανάνας, από φρούτα που έχουν χρησιμοποιήσει την καρδιά τους για άλλες συνταγές. 

Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά.

Αν έχετε βρεθεί στο Termini του Λονδίνου μπορεί να έχετε δοκιμάσει cocktails - ιδέες του σταρ bartender Τόνι Κονιλιάρο που αφήνουν την αίσθηση του χώματος ή του μολυβιού θέλοντας να ξυπνήσουν αναμνήσεις.

Στην ίδια λογική, το «Her Scent» έχει για βάση του μια βότκα αρωματισμένη από τους ίδιους με τριαντάφυλλο, περγαμόντο και γιασεμί για να θυμίζει γυναικείο άρωμα. Και μπορεί να μην έχει σχέση με την πυγμαχία αλλά είναι ένα ποτό που παρότι έχει δουλειά από πίσω του, διαφορετικές αποστάξεις και ζυμώσεις, είναι easy-going και νόστιμο. Να το δοκιμάσετε.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Το bar food αποτελείται από πίτσες με την υπογραφή του Άκη Βαρθαλάμη (Alio) ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί με πιάτα ενός σημαντικού σεφ της πόλης. Από τα decks του ακούγονται funk και disco ήχοι, η διάθεση θα είναι πάντα χορευτική, πίσω από τις δύο κλειστές πόρτες θα στήνεται κάθε μέρα ένα μικρό πάρτι.

Όσο για τον εμβληματικό αγώνα των ‘70s, τον κέρδισε ο Μοχάμεντ Άλι ρίχνοντας στο καναβάτσο έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο με μια έξυπνη τεχνική που εφάρμοσε πρώτος και την ακολουθούν πολλοί αθλητές μέχρι σήμερα. «Rope a Dope» ονομάστηκε το αμυντικό κόλπο που έκανε ακουμπόντας στα σχοινιά του ρινγκ την ώρα που δεχόταν πολλά και συνεχόμενα χτυπήματα.

Κι όπως τα σχοινιά αυτά απορροφούσαν τη δύναμη της επίθεσης, έτσι και το ομότιτλο cocktail «απορροφά» όσα θα πετούσε ένα μπαρ σε άλλη περίπτωση. Φτιάχνεται με τα leftovers που μένουν στο group μιας καφετέριας από την οποία περνάει specialty καφές, με φλούδες από μανταρίνι και μπαχαρικά που γίνονται σιρόπι για μια παραλλαγή του Old Fashioned.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Πετράκη 1, Σύνταγμα, 6980635896

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Γεύση / Uncle Tan’s: Στο ιδιόρρυθμο μπαρ όπου συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Με ασιατικά spirits και κοκτέιλ που αναβιώνουν κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές, με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality, αυτό το μπαρ φαίνεται πως ήρθε για να ξεχωρίσει. Μόλις πιείτε το baijiu σας μην ξεχάσετε να δείξετε στο τραπέζι τον πάτο τους ποτηριού σας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
50 χρόνια η Αθήνα πίνει στο Galaxy

Γεύση / 50 χρόνια η Αθήνα τα πίνει στο Galaxy

Στο στρόβιλο των αλλαγών, το μικρό, κλασικό μπαρ της Σταδίου παραμένει απαράλλακτο σαν εκκλησία. Σίγουρο. Κοσμοπολίτικο. Υποβλητικό. Κομψότατο. Φέτος κλείνει μισό αιώνα που προσφέρει αλκοολική θαλπωρή στη hip ιντελιγκέντσια της πόλης. Να τα κατοστίσει!
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ