Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Rumble in the Jungle: Έτσι βαφτίστηκε ο πιο ιστορικός αγώνας πυγμαχίας του περασμένου αιώνα, η αναμέτρηση του αήττητου –μέχρι εκείνη τη στιγμή– Τζορτζ Φόρμαν απέναντι στον Μοχάμεντ Άλι, που μπήκε στις 30 Οκτωβρίου 1974 στο «Στάδιο της 20ής Μαΐου» στην Κινσάσα του Ζαΐρ ως αουτσάιντερ.

Αυτό είναι και το όνομα του νέου speakeasy μπαρ της Αθήνας που κρύβεται πίσω από μια λευκή πόρτα, σε έναν πεζόδρομο στα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Μόλις την περάσετε θα συναντήσετε πράσινο neon φωτισμό και μια ακόμα πόρτα. Ανοίξτε τη για να οδηγηθείτε σε μια αστική ζούγκλα, σε έναν χώρο με λεοπαρδάλεις για στολισμό κι ένα κάδρο που απεικονίζει από ψηλά την αρένα του ομώνυμου αγώνα, με λίγα τραπέζια στο πίσω μέρος που μπορούν να απομονωθούν με το τράβηγμα μιας καταπράσινης κουρτίνας.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς. Έτσι το αλκοόλ θα είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία και από τον παγό του, ένα έξυπνο τρικ για να μη νερώνει το ποτό μας.

Έπειτα έχουν δημιουργήσει μια cocktail list με δέκα signature συνταγές που βασίζονται σε τεχνικές, ζυμώσεις, επαναποστάξεις κι ανθρακώσεις που κάνουν στο εργαστήριο εκατό τετραγωνικών που έχουν δημιουργήσει στα δυτικά προάστια. Όσο για τα ονόματα των cocktails, τα περισσότερα βασίζονται σε όρους που από τα ρινγκ του μποξ πέρασαν στην καθομιλουμένη.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς.

Για παράδειγμα, το «Below the Belt» είναι απαγορευτική κίνηση στην πυγμαχία, όπως και στη ζωή, δεν είναι θεμιτή. Καθώς πρόκειται για δυνατό χτύπημα, αυτό τo cocktail είναι η παραλλαγή του γνωστού boulevardier με calvados, με premium γλυκό βερμούτ και campari. Τα παραπάνω μαγειρεύονται με νερό από μήλο κι αρωματίζονται με ζυμωμένο, umami μαύρο σκόρδο. 

«Walkout Bout» λέγεται ο λιγότερο σημαντικός αγώνας που πραγματοποιείται όταν οι πρωταθλητές του είδους έχουν ολοκληρώσει τον δικό τους νωρίτερα, αλλά κάπως πρέπει να ικανοποιηθεί και το κοινό που έχει πληρώσει εισιτήριο για περισσότερη ώρα. Στη slang είναι κάτι που θα βρούμε να κάνουμε προκειμένου να σκοτώσουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Στα ποτήρια του Rumble in the Jungle σημαίνει rye whiskey, amaro montenegro, σιρόπι falernum που κάνουν μόνοι τους, δικό τους τεπάτσε (παραδοσιακό μεξικάνικο ποτό) που φτιάχνουν από τις φλούδες ανανά και μπανάνας, από φρούτα που έχουν χρησιμοποιήσει την καρδιά τους για άλλες συνταγές. 

Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά.

Αν έχετε βρεθεί στο Termini του Λονδίνου μπορεί να έχετε δοκιμάσει cocktails - ιδέες του σταρ bartender Τόνι Κονιλιάρο που αφήνουν την αίσθηση του χώματος ή του μολυβιού θέλοντας να ξυπνήσουν αναμνήσεις.

Στην ίδια λογική, το «Her Scent» έχει για βάση του μια βότκα αρωματισμένη από τους ίδιους με τριαντάφυλλο, περγαμόντο και γιασεμί για να θυμίζει γυναικείο άρωμα. Και μπορεί να μην έχει σχέση με την πυγμαχία αλλά είναι ένα ποτό που παρότι έχει δουλειά από πίσω του, διαφορετικές αποστάξεις και ζυμώσεις, είναι easy-going και νόστιμο. Να το δοκιμάσετε.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Το bar food αποτελείται από πίτσες με την υπογραφή του Άκη Βαρθαλάμη (Alio) ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί με πιάτα ενός σημαντικού σεφ της πόλης. Από τα decks του ακούγονται funk και disco ήχοι, η διάθεση θα είναι πάντα χορευτική, πίσω από τις δύο κλειστές πόρτες θα στήνεται κάθε μέρα ένα μικρό πάρτι.

Όσο για τον εμβληματικό αγώνα των ‘70s, τον κέρδισε ο Μοχάμεντ Άλι ρίχνοντας στο καναβάτσο έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο με μια έξυπνη τεχνική που εφάρμοσε πρώτος και την ακολουθούν πολλοί αθλητές μέχρι σήμερα. «Rope a Dope» ονομάστηκε το αμυντικό κόλπο που έκανε ακουμπόντας στα σχοινιά του ρινγκ την ώρα που δεχόταν πολλά και συνεχόμενα χτυπήματα.

Κι όπως τα σχοινιά αυτά απορροφούσαν τη δύναμη της επίθεσης, έτσι και το ομότιτλο cocktail «απορροφά» όσα θα πετούσε ένα μπαρ σε άλλη περίπτωση. Φτιάχνεται με τα leftovers που μένουν στο group μιας καφετέριας από την οποία περνάει specialty καφές, με φλούδες από μανταρίνι και μπαχαρικά που γίνονται σιρόπι για μια παραλλαγή του Old Fashioned.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Πετράκη 1, Σύνταγμα, 6980635896

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Γεύση / Uncle Tan’s: Στο ιδιόρρυθμο μπαρ όπου συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Με ασιατικά spirits και κοκτέιλ που αναβιώνουν κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές, με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality, αυτό το μπαρ φαίνεται πως ήρθε για να ξεχωρίσει. Μόλις πιείτε το baijiu σας μην ξεχάσετε να δείξετε στο τραπέζι τον πάτο τους ποτηριού σας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
50 χρόνια η Αθήνα πίνει στο Galaxy

Γεύση / Για πάνω από 50 χρόνια η Αθήνα τα πίνει στο Galaxy

Στο στρόβιλο των αλλαγών, το μικρό, κλασικό μπαρ της Σταδίου παραμένει απαράλλακτο σαν εκκλησία. Σίγουρο. Κοσμοπολίτικο. Υποβλητικό. Κομψότατο. Φέτος κλείνει μισό αιώνα που προσφέρει αλκοολική θαλπωρή στη hip ιντελιγκέντσια της πόλης. Να τα κατοστίσει!
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM