Uncle Tan’s: Στο ιδιόρρυθμο μπαρ όπου συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Στη Σιγκαπούρη, το 1953, τη χρονιά του φιδιού γεννιέται ο κύριος Tan. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, η οποία εργαζόταν σε ένα hawker centre, o ίδιος κατάφερε να σπουδάσει Βιολογία.

Μεγαλώνοντας του χτύπησε την πόρτα ένας τύπος, ήταν ο Πειραιώτης Γιάννης, ο άγνωστος μέχρι τότε αδελφός του. Τότε ο Tan έμαθε για πρώτη φορά ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας, γι’ αυτό αποφάσισε να αφήσει για λίγο το λιμάνι όπου μεγάλωσε και να επισκεφτεί ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Οι ανιψιές του τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, έτσι που το 2021 αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μπαρ σε μια νυχτερινή πιάτσα του Πειραιά προς τιμήν του Σιγκαπουριανού θείου τους.

Γέμισαν το μαγαζί με memorabilia του, με το καλάμι και το φαναράκι που χρησιμοποιούσε στο ψάρεμα, με βιβλία μαγειρικής γεμάτα παραδοσιακές συνταγές της χώρας του ‒ αγαπημένο φαγητό του θείου Tan είναι η πικάντικη noodle σούπα laksa. Φιλοξενούν τον παπαγάλο του, μοιράζονται τον αριθμό του τηλεφώνου του σε περίπτωση που θέλει κανείς να επικοινωνήσει μαζί του. Έφτιαξαν και δύο θεματικά δωμάτια, ένα γεμάτο με ενυδρεία για το καλό φενγκ-σούι και ένα με μηχάνημα με δαγκάνες και κουκλάκια ‒ ανάμεσά τους θα αναγνωρίσετε τον Πίκατσου και τη Hello Kitty.

Στην μπάρα τους θα βρείτε γνώριμες ετικέτες, αλλά, θέλοντας να βγάλουν από το μυαλό μας ότι ασιατικό ποτό σημαίνει μόνο ιαπωνικά ουίσκι, άντε και κάποια τζιν που ήρθαν πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, έχουν να προτείνουν και ετικέτες τζιν, βότκα, ρούμι και ουίσκι από την Ινδία και την Ινδονησία, από την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες και μπίρες από την Ταϊλάνδη.

Αυτή είναι η τρελή ιστορία που έστησαν με τη βοήθεια και τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality οι Γιάννης Σεμιτέκολος (του Alati Divine Greek Cuisine στη Σιγκαπούρη, των πειραιώτικων Rockfellas και του Nazaré Surf Bar), Θάνος Σεμιτέκολος (επίσης του Rockfellas και του Nazaré Surf Bar) και Γιάννης Μάλλιος (του Alati Divine Greek Cuisine).

Με αυτό το τελευταίο τους εγχείρημα στο πάνω διάζωμα της μαρίνας Ζέας (αριστερά από την κεντρική είσοδο), που έχει κάτι από νησί, έχουν δημιουργήσει πλέον τη δική τους μικρή και θεματική μπαρ πιάτσα. Το ιδιόρρυθμο Uncle Tan’s φαίνεται πως ήρθε για να την απογειώσει.

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Στην μπάρα τους θα βρείτε γνώριμες ετικέτες, αλλά, θέλοντας να βγάλουν από το μυαλό μας ότι ασιατικό ποτό σημαίνει μόνο ιαπωνικά ουίσκι, άντε και κάποια τζιν που ήρθαν πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, έχουν να προτείνουν και ετικέτες τζιν, βότκα, ρούμι και ουίσκι από την Ινδία και την Ινδονησία, από την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες και μπίρες από την Ταϊλάνδη. Μαζί με sake και umeshu προσφέρουν και baijiu, ένα καθαρό spirit συνυφασμένο με την κινεζική κουλτούρα.

Ας πούμε, για να επισφραγίσουν τη συμφωνία ενός σημαντικού meeting τσουγκρίζουν και πίνουν αυτό το ποτό, που γευστικά είναι κάτι ανάμεσα σε ρούμι και στο δικό μας τσίπουρο. Μόλις το τελειώσετε, δείξτε τον πάτο το ποτηριού σας στην ομήγυρη, για να βεβαιωθούν όλοι ότι το ήπιατε, έτσι κάνουν στην Κίνα.

Στα κοκτέιλ, ο Πέτρος Μυτιληναίος, ο Μάριος Φιλιππίδης και ο Θωμάς Δημούτσικος έχουν να παρουσιάσουν μια σύντομη λίστα που χρησιμοποιεί ασιατικά συστατικά και αναβιώνει διάφορες κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές. Σερβίρουν Grasshopper (το βάφτισαν Batta) με λικέρ πεπονιού από την Ιαπωνία, Gin Fizz (το λένε Kill Bill) με δικό τους σπιτικό λικέρ κόκκινων μούρων, ένα μοχίτο με βάση το sake (το So Kiasu!), το δικό τους διαφορετικό Bloody Mary και ένα δυνατό Zombie. Σύνθημά τους το «let’s make Singapore Sling great again», θα το απολαύσετε σε μια πολύ ωραία και ισορροπημένη εκδοχή του.

Ζεσταίνουν instant noodles σε διαφορετικές γεύσεις και σας τα φέρνουν με το κυπελλάκι τους, σκέφτονται να κάνουν σύντομα μια συνεργασία για το bar food τους, σε ασιατικό πνεύμα πάντα. Από τα ηχεία τους ακούγεται old school hip-hop, soul, funk, μπορεί να πετύχετε και κάποια πιο ηλεκτρονική νύχτα. Το Uncle Tan’s ήρθε για να ξεχωρίσει.

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Singapore Sling. Φωτο: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Uncle Tan’s Drinking House, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4510011

 

 

 

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά, το πιο σημαντικό συστατικό στο ποτό μας είναι ο πάγος

Γεύση / Τι είναι ο «αόρατος πάγος» και γιατί θεωρείται ιδανικός για το ποτό σου;

Τρεις bartenders, η Λορέτα Τόσκα, ο Αλέξης Σιμωνίδης και ο Αντώνης Μαντζαρίδης, έχουν δημιουργήσει μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα εταιρεία, αφιερωμένη στον «αόρατο πάγο», που είναι ό,τι ποιοτικότερο μπορούμε να βάλουμε στο τζιν τόνικ μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 μετατράπηκε στο νέο ολοήμερο στέκι του Νέου Κόσμου

Γεύση / Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 έγινε ολοήμερο στέκι στον Νέο Κόσμο

Συνδυάζοντας το design, τις τέχνες, τα ισορροπημένα cocktails και το προσεγμένο bar food, η φρέσκια άφιξη της περιοχής θέλει να είναι ένα σπίτι που θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα και θα μας κρατά σε εγρήγορση παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό όλη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ