Uncle Tan’s: Στο ιδιόρρυθμο μπαρ όπου συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Στη Σιγκαπούρη, το 1953, τη χρονιά του φιδιού γεννιέται ο κύριος Tan. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, η οποία εργαζόταν σε ένα hawker centre, o ίδιος κατάφερε να σπουδάσει Βιολογία.

Μεγαλώνοντας του χτύπησε την πόρτα ένας τύπος, ήταν ο Πειραιώτης Γιάννης, ο άγνωστος μέχρι τότε αδελφός του. Τότε ο Tan έμαθε για πρώτη φορά ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας, γι’ αυτό αποφάσισε να αφήσει για λίγο το λιμάνι όπου μεγάλωσε και να επισκεφτεί ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Οι ανιψιές του τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, έτσι που το 2021 αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μπαρ σε μια νυχτερινή πιάτσα του Πειραιά προς τιμήν του Σιγκαπουριανού θείου τους.

Γέμισαν το μαγαζί με memorabilia του, με το καλάμι και το φαναράκι που χρησιμοποιούσε στο ψάρεμα, με βιβλία μαγειρικής γεμάτα παραδοσιακές συνταγές της χώρας του ‒ αγαπημένο φαγητό του θείου Tan είναι η πικάντικη noodle σούπα laksa. Φιλοξενούν τον παπαγάλο του, μοιράζονται τον αριθμό του τηλεφώνου του σε περίπτωση που θέλει κανείς να επικοινωνήσει μαζί του. Έφτιαξαν και δύο θεματικά δωμάτια, ένα γεμάτο με ενυδρεία για το καλό φενγκ-σούι και ένα με μηχάνημα με δαγκάνες και κουκλάκια ‒ ανάμεσά τους θα αναγνωρίσετε τον Πίκατσου και τη Hello Kitty.

Στην μπάρα τους θα βρείτε γνώριμες ετικέτες, αλλά, θέλοντας να βγάλουν από το μυαλό μας ότι ασιατικό ποτό σημαίνει μόνο ιαπωνικά ουίσκι, άντε και κάποια τζιν που ήρθαν πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, έχουν να προτείνουν και ετικέτες τζιν, βότκα, ρούμι και ουίσκι από την Ινδία και την Ινδονησία, από την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες και μπίρες από την Ταϊλάνδη.

Αυτή είναι η τρελή ιστορία που έστησαν με τη βοήθεια και τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality οι Γιάννης Σεμιτέκολος (του Alati Divine Greek Cuisine στη Σιγκαπούρη, των πειραιώτικων Rockfellas και του Nazaré Surf Bar), Θάνος Σεμιτέκολος (επίσης του Rockfellas και του Nazaré Surf Bar) και Γιάννης Μάλλιος (του Alati Divine Greek Cuisine).

Με αυτό το τελευταίο τους εγχείρημα στο πάνω διάζωμα της μαρίνας Ζέας (αριστερά από την κεντρική είσοδο), που έχει κάτι από νησί, έχουν δημιουργήσει πλέον τη δική τους μικρή και θεματική μπαρ πιάτσα. Το ιδιόρρυθμο Uncle Tan’s φαίνεται πως ήρθε για να την απογειώσει.

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Στην μπάρα τους θα βρείτε γνώριμες ετικέτες, αλλά, θέλοντας να βγάλουν από το μυαλό μας ότι ασιατικό ποτό σημαίνει μόνο ιαπωνικά ουίσκι, άντε και κάποια τζιν που ήρθαν πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, έχουν να προτείνουν και ετικέτες τζιν, βότκα, ρούμι και ουίσκι από την Ινδία και την Ινδονησία, από την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες και μπίρες από την Ταϊλάνδη. Μαζί με sake και umeshu προσφέρουν και baijiu, ένα καθαρό spirit συνυφασμένο με την κινεζική κουλτούρα.

Ας πούμε, για να επισφραγίσουν τη συμφωνία ενός σημαντικού meeting τσουγκρίζουν και πίνουν αυτό το ποτό, που γευστικά είναι κάτι ανάμεσα σε ρούμι και στο δικό μας τσίπουρο. Μόλις το τελειώσετε, δείξτε τον πάτο το ποτηριού σας στην ομήγυρη, για να βεβαιωθούν όλοι ότι το ήπιατε, έτσι κάνουν στην Κίνα.

Στα κοκτέιλ, ο Πέτρος Μυτιληναίος, ο Μάριος Φιλιππίδης και ο Θωμάς Δημούτσικος έχουν να παρουσιάσουν μια σύντομη λίστα που χρησιμοποιεί ασιατικά συστατικά και αναβιώνει διάφορες κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές. Σερβίρουν Grasshopper (το βάφτισαν Batta) με λικέρ πεπονιού από την Ιαπωνία, Gin Fizz (το λένε Kill Bill) με δικό τους σπιτικό λικέρ κόκκινων μούρων, ένα μοχίτο με βάση το sake (το So Kiasu!), το δικό τους διαφορετικό Bloody Mary και ένα δυνατό Zombie. Σύνθημά τους το «let’s make Singapore Sling great again», θα το απολαύσετε σε μια πολύ ωραία και ισορροπημένη εκδοχή του.

Ζεσταίνουν instant noodles σε διαφορετικές γεύσεις και σας τα φέρνουν με το κυπελλάκι τους, σκέφτονται να κάνουν σύντομα μια συνεργασία για το bar food τους, σε ασιατικό πνεύμα πάντα. Από τα ηχεία τους ακούγεται old school hip-hop, soul, funk, μπορεί να πετύχετε και κάποια πιο ηλεκτρονική νύχτα. Το Uncle Tan’s ήρθε για να ξεχωρίσει.

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Singapore Sling. Φωτο: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Uncle Tan’s Drinking House, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4510011

 

 

 

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά, το πιο σημαντικό συστατικό στο ποτό μας είναι ο πάγος

Γεύση / Τι είναι ο «αόρατος πάγος» και γιατί θεωρείται ιδανικός για το ποτό σου;

Τρεις bartenders, η Λορέτα Τόσκα, ο Αλέξης Σιμωνίδης και ο Αντώνης Μαντζαρίδης, έχουν δημιουργήσει μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα εταιρεία, αφιερωμένη στον «αόρατο πάγο», που είναι ό,τι ποιοτικότερο μπορούμε να βάλουμε στο τζιν τόνικ μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 μετατράπηκε στο νέο ολοήμερο στέκι του Νέου Κόσμου

Γεύση / Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 έγινε ολοήμερο στέκι στον Νέο Κόσμο

Συνδυάζοντας το design, τις τέχνες, τα ισορροπημένα cocktails και το προσεγμένο bar food, η φρέσκια άφιξη της περιοχής θέλει να είναι ένα σπίτι που θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα και θα μας κρατά σε εγρήγορση παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό όλη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ