Ένα νέο μπαρ σερβίρει μπροστά από ένα άλλο μπαρ στην Πετράκη

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Το Βar in front of the bar είναι αυτό που λέει το όνομά του, διαφέρει απ’ όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι ένα μαγαζί περίπτωση «something to talk to your therapist about», όπως μας προειδοποιεί στην πρόσοψή του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

«Your ex was here yesterday», «future is unforgettable», «everything you’ve been told is a lie, including this», «people like you should drink with people like us», «we serve humans too»: Αυτά είναι τα μηνύματα που περνάνε στις led πινακίδες ενός νέου μπαρ που άνοιξε στον πεζόδρομο της Πετράκη, αλλά δεν στοχεύει να μείνει για πάντα εκεί.

Το Βar in front of the bar είναι αυτό που λέει το όνομά του, διαφέρει απ’ όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι ένα μαγαζί περίπτωση «something to talk to your therapist about», όπως μας προειδοποιεί στην πρόσοψή του. 

Έχοντας βρεθεί πίσω από διαφόρων ειδών μπάρες, από αυτές πεντάστερων ξενοδοχείων μέχρι πιο χαλαρές, δύο bartenders, οι Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, και ο Συμεών Παπανικολάου, όταν αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο δικό τους μαγαζί σκέφτηκαν πως θέλουν να είναι κάθε μέρα κάποιοι άλλοι μέσα σε αυτό.

Πίσω από το Bar in front of the bar, το οποίο σχεδίασαν μαζί με τα γραφεία Saint of Athens και Dive Architects, στήνεται ένα άλλο μπαρ που θα έχει εντελώς διαφορετικό ύφος από αυτό που θα συναντήσετε τώρα.

Δεν γνωρίζουν άλλο μπαρ (στην Ευρώπη τουλάχιστον) που να σκέφτεται, να φτιάχνει και να σερβίρει καθημερινά διαφορετικά signature cocktails, αυτό κάνουν λοιπόν οι ίδιοι. Δεν αγοράζουν τίποτα, ούτε ένα σιρόπι, ούτε τους πουρέδες και τα bitters τους, ό,τι βάζουν στα ποτήρια μας φτιάχνεται από το μηδέν. Αρωματίζουν το τζιν μόνοι τους, όπως εκείνοι θέλουν για να το ταιριάξουν με ένα premium τόνικ.

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Ουσιαστικά λειτουργούν όπως κάποια νέα εστιατόρια που αλλάζουν καθημερινά την κάρτα τους: χρησιμοποιούν μόνο φρέσκα υλικά και τα επεξεργάζονται με διάφορους τρόπους χωρίς να τους επικοινωνούν. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Ουσιαστικά λειτουργούν όπως κάποια νέα εστιατόρια που αλλάζουν καθημερινά την κάρτα τους: χρησιμοποιούν μόνο φρέσκα υλικά και τα επεξεργάζονται με διάφορους τρόπους χωρίς να τους επικοινωνούν. Δεν θέλουν να σας κουράζουν με όσα κάνουν στο εργαστήριό τους, εκτός κι αν δείξετε ενδιαφέρον από μόνοι σας. Έχοντας zero waste φιλοσοφία αξιοποιούν όλα όσα αγοράζουν προσπαθώντας να μην πετάνε τίποτα. 

Στον κατάλογό τους θα βρείτε πάντα δύο κλασικά cocktails κι ένα ακόμα που μπορεί κάποτε να ήταν δημοφιλές αλλά με την πάροδο του χρόνου ξεχάστηκε. «Ένα πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει στα cocktail bars είναι πως όσο και να αρέσουν στους bartenders τα κλασικά ποτά, μπορεί το service να μην τα γνωρίζει όλα, να μην ξέρει την ιστορία και τα συστατικά τους. Γράφοντας λοιπόν κάθε μέρα δύο από αυτά στο μενού και βάζοντας όλους να το δοκιμάσουν, εκπαιδευόμαστε και εμείς και το προσωπικό αλλά και το κοινό που μπορεί να ανακαλύψει μια νέα και παράλληλα διαχρονική γεύση» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος. 

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Μόλις το κρυφό μπαρ ολοκληρωθεί, το σημερινό concept θα μεταφερθεί κάπου αλλού. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Έπειτα πατάνε πάνω σε γνωστές συνταγές και τις προσφέρουν με τις δικές τους πολύ ενδιαφέρουσες πινελιές και παραλλαγές. Για παράδειγμα, στο δικό τους Αmericano αξιοποιούν τον καφέ που συνήθως πετιέται από τις επαγγελματικές εσπρεσομηχανές, ενώ το Negroni που δοκιμάσαμε τη μέρα που τους επισκεφθήκαμε είχε μεσκάλ, τεκίλα, campari, φρέσκια ρίγανη και λιαστή ντομάτα.

Το Dry martini τους είχε τζιν, τσίπουρο, τυρφώδες ουίσκι και κρίταμο, ενώ σε ένα διαφορετικό French 75 ανέδειξαν το ραβέντι, μαζί με βότκα και ιταλικό προσέκο. Τι προάλλες σέρβιραν το Suzie Q, ήξεραν ότι θα τους επισκεφθούν κάποιοι φίλοι τους που προτιμούν ποτά με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, οπότε δημιούργησαν για εκείνους ένα cocktail βασισμένο στην πρώτη αυθεντική συνταγή του Zombie και τ’ ονόμασαν έτσι από τη χαρακτηριστική γροθιά του Ρόκι Μαρτσιάνο που έστελνε τους αντιπάλους του στο καναβάτσο.  

Ο καφές τους από την Αιθιοπία, τα (πολύ ωραία) κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, που προσφέρουν σε ποτήρι, οι μπίρες τους καθώς και οι δύο επιλογές σε γλυκά που φτιάχνονται από τον Μπάμπη Ζιντίλη του Σουit στο Παλαιό Φάληρο θα αλλάζουν συνέχεια, όπως συμβαίνει και με το προϊόν-ναυρχίδα τους.

Όσο για τη μουσική τους, συνήθως προτιμούν να κινούνται σε old school hip-hop ρυθμούς αλλά όπως δεν επιλέγουν ένα συγκεκριμένο στυλ ποτών, έτσι δεν είναι απόλυτοι και σε αυτή. 

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Πίσω από το Bar in front of the bar, το οποίο σχεδίασαν μαζί με τα γραφεία Saint of Athens και Dive Architects, στήνεται ένα άλλο μπαρ που θα έχει εντελώς διαφορετικό ύφος από αυτό που θα συναντήσετε τώρα.

Ποιο είναι πλάνο για το pop-up της Πετράκη; «Ό,τι δεν υπάρχει πλάνο» απαντούν οι δημιουργοί του. Μόλις το κρυφό μπαρ ολοκληρωθεί, το σημερινό concept θα μεταφερθεί κάπου αλλού – κανείς δεν ξέρει ακόμα ούτε το πού, ούτε το πότε.

«Μας αρέσει πολύ η καθημερινή αλλαγή, μας βοηθάει να είμαστε συνέχεια δημιουργικοί, είναι ένας ζωντανός οργανισμός αυτό το μαγαζί. Είμαστε άνθρωποι που κινούμαστε αναλόγως με τη διάθεσή μας, αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν. Είμαστε φλου γιατί έτσι θέλουμε να είμαστε». 

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Bar in front of a bar Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Bar in front of the bar, Πετράκη 1, Σύνταγμα

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ