ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ένα νέο μπαρ σερβίρει μπροστά από ένα άλλο μπαρ στην Πετράκη

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Το Βar in front of the bar είναι αυτό που λέει το όνομά του, διαφέρει απ’ όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι ένα μαγαζί περίπτωση «something to talk to your therapist about», όπως μας προειδοποιεί στην πρόσοψή του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

«Your ex was here yesterday», «future is unforgettable», «everything you’ve been told is a lie, including this», «people like you should drink with people like us», «we serve humans too»: Αυτά είναι τα μηνύματα που περνάνε στις led πινακίδες ενός νέου μπαρ που άνοιξε στον πεζόδρομο της Πετράκη, αλλά δεν στοχεύει να μείνει για πάντα εκεί.

Το Βar in front of the bar είναι αυτό που λέει το όνομά του, διαφέρει απ’ όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι ένα μαγαζί περίπτωση «something to talk to your therapist about», όπως μας προειδοποιεί στην πρόσοψή του. 

Έχοντας βρεθεί πίσω από διαφόρων ειδών μπάρες, από αυτές πεντάστερων ξενοδοχείων μέχρι πιο χαλαρές, δύο bartenders, οι Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, και ο Συμεών Παπανικολάου, όταν αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο δικό τους μαγαζί σκέφτηκαν πως θέλουν να είναι κάθε μέρα κάποιοι άλλοι μέσα σε αυτό.

Πίσω από το Bar in front of the bar, το οποίο σχεδίασαν μαζί με τα γραφεία Saint of Athens και Dive Architects, στήνεται ένα άλλο μπαρ που θα έχει εντελώς διαφορετικό ύφος από αυτό που θα συναντήσετε τώρα.

Δεν γνωρίζουν άλλο μπαρ (στην Ευρώπη τουλάχιστον) που να σκέφτεται, να φτιάχνει και να σερβίρει καθημερινά διαφορετικά signature cocktails, αυτό κάνουν λοιπόν οι ίδιοι. Δεν αγοράζουν τίποτα, ούτε ένα σιρόπι, ούτε τους πουρέδες και τα bitters τους, ό,τι βάζουν στα ποτήρια μας φτιάχνεται από το μηδέν. Αρωματίζουν το τζιν μόνοι τους, όπως εκείνοι θέλουν για να το ταιριάξουν με ένα premium τόνικ.

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Ουσιαστικά λειτουργούν όπως κάποια νέα εστιατόρια που αλλάζουν καθημερινά την κάρτα τους: χρησιμοποιούν μόνο φρέσκα υλικά και τα επεξεργάζονται με διάφορους τρόπους χωρίς να τους επικοινωνούν. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Ουσιαστικά λειτουργούν όπως κάποια νέα εστιατόρια που αλλάζουν καθημερινά την κάρτα τους: χρησιμοποιούν μόνο φρέσκα υλικά και τα επεξεργάζονται με διάφορους τρόπους χωρίς να τους επικοινωνούν. Δεν θέλουν να σας κουράζουν με όσα κάνουν στο εργαστήριό τους, εκτός κι αν δείξετε ενδιαφέρον από μόνοι σας. Έχοντας zero waste φιλοσοφία αξιοποιούν όλα όσα αγοράζουν προσπαθώντας να μην πετάνε τίποτα. 

Στον κατάλογό τους θα βρείτε πάντα δύο κλασικά cocktails κι ένα ακόμα που μπορεί κάποτε να ήταν δημοφιλές αλλά με την πάροδο του χρόνου ξεχάστηκε. «Ένα πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει στα cocktail bars είναι πως όσο και να αρέσουν στους bartenders τα κλασικά ποτά, μπορεί το service να μην τα γνωρίζει όλα, να μην ξέρει την ιστορία και τα συστατικά τους. Γράφοντας λοιπόν κάθε μέρα δύο από αυτά στο μενού και βάζοντας όλους να το δοκιμάσουν, εκπαιδευόμαστε και εμείς και το προσωπικό αλλά και το κοινό που μπορεί να ανακαλύψει μια νέα και παράλληλα διαχρονική γεύση» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος. 

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Μόλις το κρυφό μπαρ ολοκληρωθεί, το σημερινό concept θα μεταφερθεί κάπου αλλού. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Έπειτα πατάνε πάνω σε γνωστές συνταγές και τις προσφέρουν με τις δικές τους πολύ ενδιαφέρουσες πινελιές και παραλλαγές. Για παράδειγμα, στο δικό τους Αmericano αξιοποιούν τον καφέ που συνήθως πετιέται από τις επαγγελματικές εσπρεσομηχανές, ενώ το Negroni που δοκιμάσαμε τη μέρα που τους επισκεφθήκαμε είχε μεσκάλ, τεκίλα, campari, φρέσκια ρίγανη και λιαστή ντομάτα.

Το Dry martini τους είχε τζιν, τσίπουρο, τυρφώδες ουίσκι και κρίταμο, ενώ σε ένα διαφορετικό French 75 ανέδειξαν το ραβέντι, μαζί με βότκα και ιταλικό προσέκο. Τι προάλλες σέρβιραν το Suzie Q, ήξεραν ότι θα τους επισκεφθούν κάποιοι φίλοι τους που προτιμούν ποτά με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, οπότε δημιούργησαν για εκείνους ένα cocktail βασισμένο στην πρώτη αυθεντική συνταγή του Zombie και τ’ ονόμασαν έτσι από τη χαρακτηριστική γροθιά του Ρόκι Μαρτσιάνο που έστελνε τους αντιπάλους του στο καναβάτσο.  

Ο καφές τους από την Αιθιοπία, τα (πολύ ωραία) κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, που προσφέρουν σε ποτήρι, οι μπίρες τους καθώς και οι δύο επιλογές σε γλυκά που φτιάχνονται από τον Μπάμπη Ζιντίλη του Σουit στο Παλαιό Φάληρο θα αλλάζουν συνέχεια, όπως συμβαίνει και με το προϊόν-ναυρχίδα τους.

Όσο για τη μουσική τους, συνήθως προτιμούν να κινούνται σε old school hip-hop ρυθμούς αλλά όπως δεν επιλέγουν ένα συγκεκριμένο στυλ ποτών, έτσι δεν είναι απόλυτοι και σε αυτή. 

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Πίσω από το Bar in front of the bar, το οποίο σχεδίασαν μαζί με τα γραφεία Saint of Athens και Dive Architects, στήνεται ένα άλλο μπαρ που θα έχει εντελώς διαφορετικό ύφος από αυτό που θα συναντήσετε τώρα.

Ποιο είναι πλάνο για το pop-up της Πετράκη; «Ό,τι δεν υπάρχει πλάνο» απαντούν οι δημιουργοί του. Μόλις το κρυφό μπαρ ολοκληρωθεί, το σημερινό concept θα μεταφερθεί κάπου αλλού – κανείς δεν ξέρει ακόμα ούτε το πού, ούτε το πότε.

«Μας αρέσει πολύ η καθημερινή αλλαγή, μας βοηθάει να είμαστε συνέχεια δημιουργικοί, είναι ένας ζωντανός οργανισμός αυτό το μαγαζί. Είμαστε άνθρωποι που κινούμαστε αναλόγως με τη διάθεσή μας, αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν. Είμαστε φλου γιατί έτσι θέλουμε να είμαστε». 

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Bar in front of a bar Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Bar in front of the bar, Πετράκη 1, Σύνταγμα

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ