Μπορώ να έχω δύο αυγά μάτια;

2 αυγα τηγανητά, παρακαλώ Facebook Twitter
Δεν υπάρχουν πιο ωραία πρωινά από αυτά που βρίσκουμε στους τόπους που επιλέγουμε να χαλαρώσουμε.
0

ΔΕΝ ΘΑ ΣΗΚΩΘΩ ΠΟΤΕ για να ετοιμάσω αυγά στο σπίτι για πρωινό, ελάχιστες φορές το έχω κάνει. Όμως είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να μου συμβεί στο ξεκίνημα της μέρας, αν τα αυγά αυτά τα παραγγείλω τηγανητά μαζί με έναν διπλό ελληνικό σκέτο στο καφενείο του Πρέκα στα Κατάπολα της Αμοργού, εκεί όπου την ίδια ώρα που έχουν βάλει το τηγάνι στη φωτιά λειτουργούν και ως πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ενώ από το μεσημέρι και μετά αρχίζουν να βγάζουν μεζέδες για ρακές. 

Όσο καλό και αν είναι ένα brunchάδικο σε ένα νησί, όσο και αν θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα πια και πολύ «αθηναϊκά» Croque Madame και Avocado Toast, τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί το παλιακό πρωινό του νησιού που συνήθως προσφέρεται σε μέρη-χρονοκάψουλες.

Στα Χανιά αυτό το μέρος είναι η Μπουγάτσα του Ιορδάνη, η χανιώτικη με το πηχτόγαλο και την κρυσταλλική ζάχαρη από πάνω που περιμένουν να απολαύσουν όσοι φτάνουν στο λιμάνι ξημέρωμα.

Όσο καλό και αν είναι ένα brunchάδικο σε ένα νησί, όσο και αν θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα πια και πολύ «αθηναϊκά» Croque Madame και Avocado Toast, τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί το παλιακό πρωινό του νησιού που συνήθως προσφέρεται σε μέρη-χρονοκάψουλες.

Εκείνοι που παίρνουν το πρωινό τους αργότερα θα πάνε για σουβλάκι με χειροποίητο γύρο και ρίγανη, ντομάτα και γιαούρτι στο Oasis των Χανίων, που τυλίγει από τις εννιά το πρωί και αν πας από τη μία και μετά είναι ρίσκο, μπορεί να μη βρεις γύρο να φας. Αυτά τα δύο πρωινά τα έχω πρόσφατα και τα νοσταλγώ όπως δεν μου έχει συμβεί για κανένα πρωινό της πόλης. 

Μετά είναι εκείνο το φημισμένο γαλακτομπούρεκο στο Χαλκί της Νάξου που θέλω να γευτώ ξανά, η μπαμπάτσικη τυρόπιτα της Λέρου με το ντόπιο τυρί σαν φρέσκια μυζήθρα και τον δυόσμο, η τηγανητή τυρόπιτα με την ξινομυζήθρα στην καντίνα της Καλοταρίτισσας στην Αμοργό, τα λαλάγγια και οι τραβηχτές της Μάνης, οι τηγανόπιτες της Λήμνου με το μέλι και το κασκαβάλι, η μελόπιτα, που τη σερβίρουν πιο λεπτή στον Λάκη, πριν μπεις στο στενό της Απολλωνίας της Σίφνου, και πιο παχιά, ενώ βρίσκεσαι μέσα σε αυτό, στο Διψέλι, που κάνει και ωραίους, ψωμένιους λουκουμάδες.

Δεν υπάρχουν πιο ωραία πρωινά από αυτά που βρίσκουμε στους τόπους που επιλέγουμε να χαλαρώσουμε, όχι μόνο λόγω γεύσης αλλά και γιατί δίνουμε στον εαυτό μας τόσο χρόνο να τα απολαύσουμε όσο δεν προλαβαίνουμε σε κανένα πρωινό μας τον χειμώνα. Επίσης δύσκολα μπορώ να σκεφτώ κάποιον στην Αθήνα που θα έτρωγε στον δρόμο και απενοχοποιημένα γύρο στις έντεκα το πρωί, κι εγώ περιμένω να πάω στα Χανιά για να το κάνω. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Estrella στη Μαρίνα Φλοίσβου: All day breakfast και brunch σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας

Οδηγός Γεύσης / Estrella στη Μαρίνα Φλοίσβου: All day breakfast και brunch σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας

Οι ανοιξιάτικες λιακάδες στρώνονται σε τραπεζάκια πάνω από το κύμα της Μαρίνας και τα πιάτα διαδέχονται το ένα το άλλο για να δημιουργήσουν μια εμπειρία από αυτές που προκαλούν μικρά τσιμπήματα ευτυχίας.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM