MasterChef: 5η και φαρμακερή αντιγραφή για την Ανούς

Master chef Facebook Twitter
Η Ανούς κατά τη διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο.
0

5η ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ η προσπάθεια της Ανούς να ξεπεράσει τη διαδικασία της αντιγραφής.

Δεν τα κατάφερε. Τρεις βδομάδες στη σειρά χάνουμε γυναίκες από το παιχνίδι. Έτσι έχουν μείνει μόνο δύο πλέον, η Μαργαρίτα και η Μαρίνα, που καλούνται να πολεμήσουν για να φτάσουν στην κορυφή. Δύο στους τελικούς εννέα παίκτες.

Μετά την αποχώρηση της Λίας, το mystery box έφερε μπροστά τρεις παίκτες και φυσικά η παραγωγούλα έδωσε τη νίκη στη Μαρίνα για να αναταράξει τα νερά του ριάλιτι.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη “Μαργαρίτα, συγγνώμη” επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Η Μαργαρίτα κι ο Τζιοβάνι, που ήταν μαζί της στα τρία καλύτερα πιάτα, στο επόμενο τεστ, αυτό της δημιουργικότητας, στην κυριολεξία τα πήγαν χάλια. «Σαν γκράβλαξ» είπε ο σεφ Ιωαννίδης, το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου, για το πιάτο της. Εγώ το γκράβλαξ, τα Χριστούγεννα, το αφήνω δυο μέρες στο ψυγείο. Δεν ήξερα ότι γίνεται σε μια ώρα.

Τόσο χάλια τα πήγαν, που η Μαργαρίτα φοβήθηκε μη βρεθεί στον τάκο μαζί με τον Τζίο. Ευτυχώς, εκείνη τη γλίτωσε κι ανέβηκε στον εξώστη. Ο Τζαμάλ μας είπε ότι έχει προτείνει στην μπλε ομάδα, αν κερδίσει κάποιος μπλε, να χωριστούν για να μην είναι επίπονη η διαδικασία ψηφοφορίας κι αποχώρησης. Έλα όμως που κέρδισε ο Αλέξανδρος, που είναι πλέον κόκκινος, μετά την επιστροφή του.

Master chef Facebook Twitter
Ανούς, Ιωάννης και Τζιοβάνι στη διαδικασία αποχώρησης.

Ο Τζιοβάνι από τα αέρινα ραβιολέτι που έκανε στο mystery box, μετά, στο τεστ δημιουργικότητας έκανε το λάθος να ανοίξει χειροποίητο φύλλο ζυμαρικών χωρίς να το περάσει από τη μηχανή, κι έτσι δυστυχώς το φύλλο βγήκε πολύ χοντρό και σκέπασε την γεύση του ψαριού, που ήταν ο πρωταγωνιστής της δοκιμασίας του πιάτου. Η κρέμα αγκινάρας με σπανάκι, η ταπενάντ από ελιές κι η τηγανητή κάπαρη δεν βοήθησαν και κάλυψαν πλήρως τη σκορπίνα.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη «Μαργαρίτα, συγγνώμη», επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Εμένα ούτε το γλυκό της, με το plantain, κρέμα λεβάντας και butterscotch, μου άρεσε. Είναι όμως αξιοθαύμαστο που βρέθηκε με ένα προϊόν που δεν το είχε ξαναδεί ποτέ της, τόσο που νόμιζε ότι ήταν πράσινη μπανάνα, αλλά δεν το έβαλε κάτω και νίκησε.

Μπροστά, βέβαια, στο πιάτο του Αλέξανδρου, που κέρδισε στην επόμενη δοκιμασία, δεν έπιανε μπάζα. Αυτό μάλιστα! «Ο ορισμός του τεστ δημιουργικότητας», που είπε κι ο Κοντιζάς.

Ένα πιάτο που άνετα θα έμπαινε αυτούσιο σε εστιατορικό μενού υψηλής γαστρονομίας. Έκανε την ντάσκα, τατάκι, μέσα σε έναν κήπο από εικονικά ντοματίνια, χρησιμοποιώντας γλάσο με πελτέ και ντάσι.

Master chef Facebook Twitter
Το νικητήριο πιάτο του Αλέξανδρου.

Δεν ξέρω τώρα, που ο Αλέξανδρος θα χωρίσει εκ νέου τις ομάδες, πώς θα το κάνει. Οι μπλε είναι ευαίσθητοι. Οι κόκκινοι που σήμερα αγωνιζόντουσαν μεταξύ τους, ούτε ένα δάκρυ δεν κύλησε στα μάγουλα τους. Ψυχροί εκτελεστές. Μάλιστα ο Διονύσης είπε ότι προτιμάει να γυρίσει ο Ιωάννης σπίτι.

Ο Γιάννης δεν είχε ξαναφάει γλώσσα μοσχαρίσια, ενώ η Ανούς την τρώει συχνά, από όσο μας είπε. Παρόλα αυτά, δεν την είχε καθαρίσει από κάτω, με αποτέλεσμα να μείνουν οι σκληροί αδένες της. Αυτό είναι κάτι που όφειλε να της το πει από πάνω ο Διονύσης. Μήπως τελικά όντως προτιμούσε να γυρίσει ο Ιωάννης;

Η Ανούς κατά την διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο. Δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ της το σιφόν. Περίεργο, τόσο καιρό εκεί μέσα να μην το είχε δουλέψει. Μας δήλωσε πριν φύγει, ότι θέλει στον τελικό τα δύο αγόρια, Νιόνιο και Ιωάννη. Ας ελπίσουμε ότι θα πέσει έξω. Εντελώς έξω, όμως!

Είναι από τις γυναίκες που τη φαντάζομαι σε μια επαγγελματική κουζίνα να δουλεύει, ακατάπαυστα και ακούραστα, όπως φαντάζομαι ότι θα κάνει ήδη στην ταβέρνα που διατηρεί με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Άξια έφτασε μέχρι εδώ. Άδικο που μπήκαν πάλι τόσοι πολλοί μάγειρες και εξολοθρεύουν τον ένα μετά τον άλλο τους παλιούς παίκτες. Αλλά η παραγωγή έχει αποφασίσει να μας τρελάνει φέτος, όπως κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Έχει έρθει για τα καλά η άνοιξη, και διαβάζω στη LiFO για δυο νέα παιδιά, την Κατερίνα Καλαμπάκα και τον Κώστα Γκουτέλια, που έχουν μετακομίσει στο Λιτόχωρο, όπου καλλιεργούν βρώσιμα λουλούδια, και πόσο τους χαίρομαι!

Έτσι ανθισμένο ήταν και το πιάτο αντιγραφής «Μοσχαρίσια Γλώσσα με Καφέ» που έφτιαξε ο σεφ Θωμάς και ήταν αυτό που έδιωξε την Ανούς. Η τερίνα από κασάβα τής έπεσε και μαζί καταποντίστηκαν και τα λουλουδάκια, που ήταν τόσο υπέροχα στο ορίτζιναλ πιάτο.

Master chef Facebook Twitter
Γλώσσα με καφέ.

Σας δίνω σήμερα δυο συνταγές με βρώσιμα λουλούδια της Γιάννας Μπαλαφούτη, εκπαιδεύτριας Γαστρονομίας του IEK Praxis.

Η Γιάννα χρησιμοποιεί πολλά βρώσιμα λουλούδια από το κτήμα της, όπως αρμπαρόριζα, νεραντζιά, φούξια βιολέτα, λευκή πασχαλιά, λιλά πασχαλιά, μοβ βιολέτα.

Τώρα που τα λουλούδια ανθίζουν και είναι τρυφεροί ακόμα οι αμυγδαλένιοι καρποί, που τα λέμε τσάγαλα, η Γιάννα μάς φτιάχνει ένα δροσερό πέστο με τσάγαλα και άνθη από πασχαλιές.

Σαν τραγανό πέστο με τσάγαλα και άνθη πασχαλιάς

Master chef Facebook Twitter

Υλικά

20 τσάγαλα διαφόρων μεγεθών

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

5 φύλλα εστραγκόν

10 άνθη πασχαλιάς

50 γρ. περίπου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κορωνέικης ποικιλίας

Λίγο φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Έπλυνα με άφθονο νερό τα τσάγαλα και αφαίρεσα με το χέρι το ξυλαράκι στην άκρη. Τα έκοψα σε ροδέλες και τα έβαλα στο μικρό μίξερ με τον σιδερένιο κόφτη.

Ψιλοέκοψα το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα εστραγκόν και τα πρόσθεσα. Συμπλήρωσα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άφησα να χτυπηθεί καλά για περίπου 5΄.

Πρόσθεσα άνθη πασχαλιάς και ανακάτεψα απαλά με μία σπάτουλα. Έτριψα λίγο φρέσκο θυμάρι που είχα μαζέψει, στόλισα με μερικά ακόμη ανθάκια πασχαλιάς, κι έτοιμο!

Zελεδάκια από πετιμέζι και ανθόνερο με βρώσιμα άνθη - Χωρίς ζάχαρη

Master chef Facebook Twitter

200 γρ. πετιμέζι

50 γρ. ανθόνερο

200 γρ. νερό

7 γρ. άγαρ-άγαρ

Άνθη για το στόλισμα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζω όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα άνθη, και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά το άγαρ-άγαρ. Αφήνω να πάρει μία καλή βράση, να φτάσει περίπου στους 100ºC, ανακατεύοντας συνεχώς.

Ψεκάζω με ανθόνερο ένα ρηχό σκεύος περίπου 20εκ., με ίσιο πάτο, και αδειάζω εκεί όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 10′ περίπου να κρυώσει αλλά να είναι ακόμη λίγο ρευστό και διακοσμώ με επιλεγμένα πέταλα από άνθη.

Τεμαχίζω σε κύβους και μεταφέρω σε μία όμορφη πιατέλα. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Radio Lifo / Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ένας από τους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς, εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη πώς το ζαχαροπλαστείο Αδελφοί Ασημακόπουλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να επιβιώσει και να μετεξελιχθεί στο σήμερα σαν μια κλασική αξία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ»

Γεύση / Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

Το απλό κοκτέιλ που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του '50 δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο του αξίζε. Μέχρι που η Αθήνα το ξαναέφερε στην επιφάνεια και το έμαθε σε μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ