ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

MasterChef: 5η και φαρμακερή αντιγραφή για την Ανούς

Master chef Facebook Twitter
Η Ανούς κατά τη διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο.
0

5η ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ η προσπάθεια της Ανούς να ξεπεράσει τη διαδικασία της αντιγραφής.

Δεν τα κατάφερε. Τρεις βδομάδες στη σειρά χάνουμε γυναίκες από το παιχνίδι. Έτσι έχουν μείνει μόνο δύο πλέον, η Μαργαρίτα και η Μαρίνα, που καλούνται να πολεμήσουν για να φτάσουν στην κορυφή. Δύο στους τελικούς εννέα παίκτες.

Μετά την αποχώρηση της Λίας, το mystery box έφερε μπροστά τρεις παίκτες και φυσικά η παραγωγούλα έδωσε τη νίκη στη Μαρίνα για να αναταράξει τα νερά του ριάλιτι.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη “Μαργαρίτα, συγγνώμη” επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Η Μαργαρίτα κι ο Τζιοβάνι, που ήταν μαζί της στα τρία καλύτερα πιάτα, στο επόμενο τεστ, αυτό της δημιουργικότητας, στην κυριολεξία τα πήγαν χάλια. «Σαν γκράβλαξ» είπε ο σεφ Ιωαννίδης, το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου, για το πιάτο της. Εγώ το γκράβλαξ, τα Χριστούγεννα, το αφήνω δυο μέρες στο ψυγείο. Δεν ήξερα ότι γίνεται σε μια ώρα.

Τόσο χάλια τα πήγαν, που η Μαργαρίτα φοβήθηκε μη βρεθεί στον τάκο μαζί με τον Τζίο. Ευτυχώς, εκείνη τη γλίτωσε κι ανέβηκε στον εξώστη. Ο Τζαμάλ μας είπε ότι έχει προτείνει στην μπλε ομάδα, αν κερδίσει κάποιος μπλε, να χωριστούν για να μην είναι επίπονη η διαδικασία ψηφοφορίας κι αποχώρησης. Έλα όμως που κέρδισε ο Αλέξανδρος, που είναι πλέον κόκκινος, μετά την επιστροφή του.

Master chef Facebook Twitter
Ανούς, Ιωάννης και Τζιοβάνι στη διαδικασία αποχώρησης.

Ο Τζιοβάνι από τα αέρινα ραβιολέτι που έκανε στο mystery box, μετά, στο τεστ δημιουργικότητας έκανε το λάθος να ανοίξει χειροποίητο φύλλο ζυμαρικών χωρίς να το περάσει από τη μηχανή, κι έτσι δυστυχώς το φύλλο βγήκε πολύ χοντρό και σκέπασε την γεύση του ψαριού, που ήταν ο πρωταγωνιστής της δοκιμασίας του πιάτου. Η κρέμα αγκινάρας με σπανάκι, η ταπενάντ από ελιές κι η τηγανητή κάπαρη δεν βοήθησαν και κάλυψαν πλήρως τη σκορπίνα.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη «Μαργαρίτα, συγγνώμη», επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Εμένα ούτε το γλυκό της, με το plantain, κρέμα λεβάντας και butterscotch, μου άρεσε. Είναι όμως αξιοθαύμαστο που βρέθηκε με ένα προϊόν που δεν το είχε ξαναδεί ποτέ της, τόσο που νόμιζε ότι ήταν πράσινη μπανάνα, αλλά δεν το έβαλε κάτω και νίκησε.

Μπροστά, βέβαια, στο πιάτο του Αλέξανδρου, που κέρδισε στην επόμενη δοκιμασία, δεν έπιανε μπάζα. Αυτό μάλιστα! «Ο ορισμός του τεστ δημιουργικότητας», που είπε κι ο Κοντιζάς.

Ένα πιάτο που άνετα θα έμπαινε αυτούσιο σε εστιατορικό μενού υψηλής γαστρονομίας. Έκανε την ντάσκα, τατάκι, μέσα σε έναν κήπο από εικονικά ντοματίνια, χρησιμοποιώντας γλάσο με πελτέ και ντάσι.

Master chef Facebook Twitter
Το νικητήριο πιάτο του Αλέξανδρου.

Δεν ξέρω τώρα, που ο Αλέξανδρος θα χωρίσει εκ νέου τις ομάδες, πώς θα το κάνει. Οι μπλε είναι ευαίσθητοι. Οι κόκκινοι που σήμερα αγωνιζόντουσαν μεταξύ τους, ούτε ένα δάκρυ δεν κύλησε στα μάγουλα τους. Ψυχροί εκτελεστές. Μάλιστα ο Διονύσης είπε ότι προτιμάει να γυρίσει ο Ιωάννης σπίτι.

Ο Γιάννης δεν είχε ξαναφάει γλώσσα μοσχαρίσια, ενώ η Ανούς την τρώει συχνά, από όσο μας είπε. Παρόλα αυτά, δεν την είχε καθαρίσει από κάτω, με αποτέλεσμα να μείνουν οι σκληροί αδένες της. Αυτό είναι κάτι που όφειλε να της το πει από πάνω ο Διονύσης. Μήπως τελικά όντως προτιμούσε να γυρίσει ο Ιωάννης;

Η Ανούς κατά την διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο. Δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ της το σιφόν. Περίεργο, τόσο καιρό εκεί μέσα να μην το είχε δουλέψει. Μας δήλωσε πριν φύγει, ότι θέλει στον τελικό τα δύο αγόρια, Νιόνιο και Ιωάννη. Ας ελπίσουμε ότι θα πέσει έξω. Εντελώς έξω, όμως!

Είναι από τις γυναίκες που τη φαντάζομαι σε μια επαγγελματική κουζίνα να δουλεύει, ακατάπαυστα και ακούραστα, όπως φαντάζομαι ότι θα κάνει ήδη στην ταβέρνα που διατηρεί με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Άξια έφτασε μέχρι εδώ. Άδικο που μπήκαν πάλι τόσοι πολλοί μάγειρες και εξολοθρεύουν τον ένα μετά τον άλλο τους παλιούς παίκτες. Αλλά η παραγωγή έχει αποφασίσει να μας τρελάνει φέτος, όπως κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Έχει έρθει για τα καλά η άνοιξη, και διαβάζω στη LiFO για δυο νέα παιδιά, την Κατερίνα Καλαμπάκα και τον Κώστα Γκουτέλια, που έχουν μετακομίσει στο Λιτόχωρο, όπου καλλιεργούν βρώσιμα λουλούδια, και πόσο τους χαίρομαι!

Έτσι ανθισμένο ήταν και το πιάτο αντιγραφής «Μοσχαρίσια Γλώσσα με Καφέ» που έφτιαξε ο σεφ Θωμάς και ήταν αυτό που έδιωξε την Ανούς. Η τερίνα από κασάβα τής έπεσε και μαζί καταποντίστηκαν και τα λουλουδάκια, που ήταν τόσο υπέροχα στο ορίτζιναλ πιάτο.

Master chef Facebook Twitter
Γλώσσα με καφέ.

Σας δίνω σήμερα δυο συνταγές με βρώσιμα λουλούδια της Γιάννας Μπαλαφούτη, εκπαιδεύτριας Γαστρονομίας του IEK Praxis.

Η Γιάννα χρησιμοποιεί πολλά βρώσιμα λουλούδια από το κτήμα της, όπως αρμπαρόριζα, νεραντζιά, φούξια βιολέτα, λευκή πασχαλιά, λιλά πασχαλιά, μοβ βιολέτα.

Τώρα που τα λουλούδια ανθίζουν και είναι τρυφεροί ακόμα οι αμυγδαλένιοι καρποί, που τα λέμε τσάγαλα, η Γιάννα μάς φτιάχνει ένα δροσερό πέστο με τσάγαλα και άνθη από πασχαλιές.

Σαν τραγανό πέστο με τσάγαλα και άνθη πασχαλιάς

Master chef Facebook Twitter

Υλικά

20 τσάγαλα διαφόρων μεγεθών

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

5 φύλλα εστραγκόν

10 άνθη πασχαλιάς

50 γρ. περίπου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κορωνέικης ποικιλίας

Λίγο φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Έπλυνα με άφθονο νερό τα τσάγαλα και αφαίρεσα με το χέρι το ξυλαράκι στην άκρη. Τα έκοψα σε ροδέλες και τα έβαλα στο μικρό μίξερ με τον σιδερένιο κόφτη.

Ψιλοέκοψα το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα εστραγκόν και τα πρόσθεσα. Συμπλήρωσα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άφησα να χτυπηθεί καλά για περίπου 5΄.

Πρόσθεσα άνθη πασχαλιάς και ανακάτεψα απαλά με μία σπάτουλα. Έτριψα λίγο φρέσκο θυμάρι που είχα μαζέψει, στόλισα με μερικά ακόμη ανθάκια πασχαλιάς, κι έτοιμο!

Zελεδάκια από πετιμέζι και ανθόνερο με βρώσιμα άνθη - Χωρίς ζάχαρη

Master chef Facebook Twitter

200 γρ. πετιμέζι

50 γρ. ανθόνερο

200 γρ. νερό

7 γρ. άγαρ-άγαρ

Άνθη για το στόλισμα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζω όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα άνθη, και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά το άγαρ-άγαρ. Αφήνω να πάρει μία καλή βράση, να φτάσει περίπου στους 100ºC, ανακατεύοντας συνεχώς.

Ψεκάζω με ανθόνερο ένα ρηχό σκεύος περίπου 20εκ., με ίσιο πάτο, και αδειάζω εκεί όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 10′ περίπου να κρυώσει αλλά να είναι ακόμη λίγο ρευστό και διακοσμώ με επιλεγμένα πέταλα από άνθη.

Τεμαχίζω σε κύβους και μεταφέρω σε μία όμορφη πιατέλα. 

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ