MasterChef: 5η και φαρμακερή αντιγραφή για την Ανούς

Master chef Facebook Twitter
Η Ανούς κατά τη διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο.
0

5η ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ η προσπάθεια της Ανούς να ξεπεράσει τη διαδικασία της αντιγραφής.

Δεν τα κατάφερε. Τρεις βδομάδες στη σειρά χάνουμε γυναίκες από το παιχνίδι. Έτσι έχουν μείνει μόνο δύο πλέον, η Μαργαρίτα και η Μαρίνα, που καλούνται να πολεμήσουν για να φτάσουν στην κορυφή. Δύο στους τελικούς εννέα παίκτες.

Μετά την αποχώρηση της Λίας, το mystery box έφερε μπροστά τρεις παίκτες και φυσικά η παραγωγούλα έδωσε τη νίκη στη Μαρίνα για να αναταράξει τα νερά του ριάλιτι.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη “Μαργαρίτα, συγγνώμη” επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Η Μαργαρίτα κι ο Τζιοβάνι, που ήταν μαζί της στα τρία καλύτερα πιάτα, στο επόμενο τεστ, αυτό της δημιουργικότητας, στην κυριολεξία τα πήγαν χάλια. «Σαν γκράβλαξ» είπε ο σεφ Ιωαννίδης, το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου, για το πιάτο της. Εγώ το γκράβλαξ, τα Χριστούγεννα, το αφήνω δυο μέρες στο ψυγείο. Δεν ήξερα ότι γίνεται σε μια ώρα.

Τόσο χάλια τα πήγαν, που η Μαργαρίτα φοβήθηκε μη βρεθεί στον τάκο μαζί με τον Τζίο. Ευτυχώς, εκείνη τη γλίτωσε κι ανέβηκε στον εξώστη. Ο Τζαμάλ μας είπε ότι έχει προτείνει στην μπλε ομάδα, αν κερδίσει κάποιος μπλε, να χωριστούν για να μην είναι επίπονη η διαδικασία ψηφοφορίας κι αποχώρησης. Έλα όμως που κέρδισε ο Αλέξανδρος, που είναι πλέον κόκκινος, μετά την επιστροφή του.

Master chef Facebook Twitter
Ανούς, Ιωάννης και Τζιοβάνι στη διαδικασία αποχώρησης.

Ο Τζιοβάνι από τα αέρινα ραβιολέτι που έκανε στο mystery box, μετά, στο τεστ δημιουργικότητας έκανε το λάθος να ανοίξει χειροποίητο φύλλο ζυμαρικών χωρίς να το περάσει από τη μηχανή, κι έτσι δυστυχώς το φύλλο βγήκε πολύ χοντρό και σκέπασε την γεύση του ψαριού, που ήταν ο πρωταγωνιστής της δοκιμασίας του πιάτου. Η κρέμα αγκινάρας με σπανάκι, η ταπενάντ από ελιές κι η τηγανητή κάπαρη δεν βοήθησαν και κάλυψαν πλήρως τη σκορπίνα.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη «Μαργαρίτα, συγγνώμη», επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Εμένα ούτε το γλυκό της, με το plantain, κρέμα λεβάντας και butterscotch, μου άρεσε. Είναι όμως αξιοθαύμαστο που βρέθηκε με ένα προϊόν που δεν το είχε ξαναδεί ποτέ της, τόσο που νόμιζε ότι ήταν πράσινη μπανάνα, αλλά δεν το έβαλε κάτω και νίκησε.

Μπροστά, βέβαια, στο πιάτο του Αλέξανδρου, που κέρδισε στην επόμενη δοκιμασία, δεν έπιανε μπάζα. Αυτό μάλιστα! «Ο ορισμός του τεστ δημιουργικότητας», που είπε κι ο Κοντιζάς.

Ένα πιάτο που άνετα θα έμπαινε αυτούσιο σε εστιατορικό μενού υψηλής γαστρονομίας. Έκανε την ντάσκα, τατάκι, μέσα σε έναν κήπο από εικονικά ντοματίνια, χρησιμοποιώντας γλάσο με πελτέ και ντάσι.

Master chef Facebook Twitter
Το νικητήριο πιάτο του Αλέξανδρου.

Δεν ξέρω τώρα, που ο Αλέξανδρος θα χωρίσει εκ νέου τις ομάδες, πώς θα το κάνει. Οι μπλε είναι ευαίσθητοι. Οι κόκκινοι που σήμερα αγωνιζόντουσαν μεταξύ τους, ούτε ένα δάκρυ δεν κύλησε στα μάγουλα τους. Ψυχροί εκτελεστές. Μάλιστα ο Διονύσης είπε ότι προτιμάει να γυρίσει ο Ιωάννης σπίτι.

Ο Γιάννης δεν είχε ξαναφάει γλώσσα μοσχαρίσια, ενώ η Ανούς την τρώει συχνά, από όσο μας είπε. Παρόλα αυτά, δεν την είχε καθαρίσει από κάτω, με αποτέλεσμα να μείνουν οι σκληροί αδένες της. Αυτό είναι κάτι που όφειλε να της το πει από πάνω ο Διονύσης. Μήπως τελικά όντως προτιμούσε να γυρίσει ο Ιωάννης;

Η Ανούς κατά την διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο. Δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ της το σιφόν. Περίεργο, τόσο καιρό εκεί μέσα να μην το είχε δουλέψει. Μας δήλωσε πριν φύγει, ότι θέλει στον τελικό τα δύο αγόρια, Νιόνιο και Ιωάννη. Ας ελπίσουμε ότι θα πέσει έξω. Εντελώς έξω, όμως!

Είναι από τις γυναίκες που τη φαντάζομαι σε μια επαγγελματική κουζίνα να δουλεύει, ακατάπαυστα και ακούραστα, όπως φαντάζομαι ότι θα κάνει ήδη στην ταβέρνα που διατηρεί με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Άξια έφτασε μέχρι εδώ. Άδικο που μπήκαν πάλι τόσοι πολλοί μάγειρες και εξολοθρεύουν τον ένα μετά τον άλλο τους παλιούς παίκτες. Αλλά η παραγωγή έχει αποφασίσει να μας τρελάνει φέτος, όπως κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Έχει έρθει για τα καλά η άνοιξη, και διαβάζω στη LiFO για δυο νέα παιδιά, την Κατερίνα Καλαμπάκα και τον Κώστα Γκουτέλια, που έχουν μετακομίσει στο Λιτόχωρο, όπου καλλιεργούν βρώσιμα λουλούδια, και πόσο τους χαίρομαι!

Έτσι ανθισμένο ήταν και το πιάτο αντιγραφής «Μοσχαρίσια Γλώσσα με Καφέ» που έφτιαξε ο σεφ Θωμάς και ήταν αυτό που έδιωξε την Ανούς. Η τερίνα από κασάβα τής έπεσε και μαζί καταποντίστηκαν και τα λουλουδάκια, που ήταν τόσο υπέροχα στο ορίτζιναλ πιάτο.

Master chef Facebook Twitter
Γλώσσα με καφέ.

Σας δίνω σήμερα δυο συνταγές με βρώσιμα λουλούδια της Γιάννας Μπαλαφούτη, εκπαιδεύτριας Γαστρονομίας του IEK Praxis.

Η Γιάννα χρησιμοποιεί πολλά βρώσιμα λουλούδια από το κτήμα της, όπως αρμπαρόριζα, νεραντζιά, φούξια βιολέτα, λευκή πασχαλιά, λιλά πασχαλιά, μοβ βιολέτα.

Τώρα που τα λουλούδια ανθίζουν και είναι τρυφεροί ακόμα οι αμυγδαλένιοι καρποί, που τα λέμε τσάγαλα, η Γιάννα μάς φτιάχνει ένα δροσερό πέστο με τσάγαλα και άνθη από πασχαλιές.

Σαν τραγανό πέστο με τσάγαλα και άνθη πασχαλιάς

Master chef Facebook Twitter

Υλικά

20 τσάγαλα διαφόρων μεγεθών

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

5 φύλλα εστραγκόν

10 άνθη πασχαλιάς

50 γρ. περίπου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κορωνέικης ποικιλίας

Λίγο φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Έπλυνα με άφθονο νερό τα τσάγαλα και αφαίρεσα με το χέρι το ξυλαράκι στην άκρη. Τα έκοψα σε ροδέλες και τα έβαλα στο μικρό μίξερ με τον σιδερένιο κόφτη.

Ψιλοέκοψα το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα εστραγκόν και τα πρόσθεσα. Συμπλήρωσα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άφησα να χτυπηθεί καλά για περίπου 5΄.

Πρόσθεσα άνθη πασχαλιάς και ανακάτεψα απαλά με μία σπάτουλα. Έτριψα λίγο φρέσκο θυμάρι που είχα μαζέψει, στόλισα με μερικά ακόμη ανθάκια πασχαλιάς, κι έτοιμο!

Zελεδάκια από πετιμέζι και ανθόνερο με βρώσιμα άνθη - Χωρίς ζάχαρη

Master chef Facebook Twitter

200 γρ. πετιμέζι

50 γρ. ανθόνερο

200 γρ. νερό

7 γρ. άγαρ-άγαρ

Άνθη για το στόλισμα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζω όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα άνθη, και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά το άγαρ-άγαρ. Αφήνω να πάρει μία καλή βράση, να φτάσει περίπου στους 100ºC, ανακατεύοντας συνεχώς.

Ψεκάζω με ανθόνερο ένα ρηχό σκεύος περίπου 20εκ., με ίσιο πάτο, και αδειάζω εκεί όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 10′ περίπου να κρυώσει αλλά να είναι ακόμη λίγο ρευστό και διακοσμώ με επιλεγμένα πέταλα από άνθη.

Τεμαχίζω σε κύβους και μεταφέρω σε μία όμορφη πιατέλα. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ