Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Το νέο μαγαζί βρίσκεται στη γρήγορα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη Κυψέλη, συγκεκριμένα στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Ένα από τα πρώτα μαγαζιά, αν όχι το πρώτο, που ασχολήθηκαν με το κρασί στην Αθήνα είναι το Fabrica de Vino. Έχοντας ανοίξει στα Εξάρχεια από το 2011, αποτελεί τον λόγο που μυήθηκαν πολλοί στους ελληνικούς αμπελώνες και γνώρισαν τις ποικιλίες του. Λίγο πρoτού κλείσει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, το Fabrica αποφάσισε να αλλάξει γειτονιά και concept, προκαλώντας μας να το επισκεφτούμε για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.


Το νέο μαγαζί βρίσκεται στη γρήγορα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη Κυψέλη, συγκεκριμένα στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη, που είναι ο απόλυτος ορισμός της αστικής γειτονιάς. Την πρώτη αλλαγή που έχει συμβεί στη φιλοσοφία του την αντιλήφθηκα αμέσως μόλις έφτασα στην πόρτα του, από το νέο του όνομα «Fabrica Café Vino», που μαρτυρά ότι τώρα πια σερβίρει και καφέ από το πρωί.

Η αλήθεια είναι πως έλειπε από την Κυψέλη ένα μαγαζί με οινικό προσανατολισμό και βρίσκω την μετακίνηση του Fabrica πολύ καλή ιδέα. 


«Θέλουμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της Κυψέλης και να ακολουθήσουμε τον παλμό της» μου εξηγεί ο Νεκτάριος Κεφαλάς, ιδιοκτήτης του παλιού Fabrica, ο οποίος έχει συνεταιριστεί στο νέο εγχείρημα με τον επιχειρηματία Σωτήρη Γρανιτσιώτη, γνωστό από επικά μαγαζιά που έχουμε ζήσει στην Αθήνα, όπως το Εν Δελφοίς, το Mommy και το Polis.

Αναρωτιέμαι αν η προσθήκη του καφέ θα επηρεάσει την ενασχόληση του μαγαζιού με το κρασί και αν θα αλλάξει το ύφος του, αλλά ο Νεκτάριος με καθησυχάζει πως αυτό δεν θα συμβεί. «Από τη στιγμή που έβαλα το κρασί στην καρδιά μου, δεν μπορώ να το αφήσω. Το νέο Fabrica εξακολουθεί να έχει παραπάνω από 300 ετικέτες κρασιού και μάλιστα σκεφτόμαστε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στους παγκόσμιους αμπελώνες» προσθέτει.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Το νέο Fabrica εξακολουθεί να έχει παραπάνω από 300 ετικέτες κρασιού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Η αλήθεια είναι πως έλειπε από την Κυψέλη ένα μαγαζί με οινικό προσανατολισμό και βρίσκω τη μετακίνηση του Fabrica πολύ καλή ιδέα. Βέβαια, τα all-day μαγαζιά με τα μπλεγμένα concepts με αγχώνουν. Κατανοώ, όμως, πως η περίοδος που διανύουμε δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια να επενδύσει κάποιος μόνο στο βράδυ. Προσφέροντας περισσότερες επιλογές, ανοίγεις το πελατολόγιό σου και νιώθεις ότι κάνει πιο σίγουρα βήματα.


Έτσι, μαθαίνω ότι το Fabrica θα σερβίρει πρωινό και brunch κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με αυγά σε διάφορες μορφές, σάντουιτς, καθώς και άλλα γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Μάλιστα, αν το πρωινό πάει καλά και η ζήτηση είναι αυξημένη, ο Νεκτάριος και ο Σωτήρης έχουν στο μυαλό τους να το προσφέρουν, στο άμεσο μέλλον, σε καθημερινή βάση.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Mπρουσκέτα με ζυμωτό ψωμί, sauté μανιτάρια και προσούτο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Σχετικά με το φαγητό, το νέο μενού είναι αρκετά πιο μαζεμένο και φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να τσιμπήσει κάτι, ενώ απολαμβάνει το κρασί του ή κάποιο από τα signature cocktails που έχει επιμεληθεί ο Αλέξανδρος Κουνινιώτης.


Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια περιποιημένη μπρουσκέτα με ζυμωτό ψωμί, sauté μανιτάρια και προσούτο, ενώ είδα στο μενού ότι υπάρχει ακόμη μία μπρουσκέτα με τυροκαυτερή και καραμελωμένα ντοματίνια.


Στη συνέχεια, ο Νεκτάριος μου πρότεινε να δοκιμάσω τα φασολάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και σος σύκου, που είχαν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση και ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια πράσινη σαλάτα.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φασολάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και σος σύκου Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Χορταστικό και ιδιαίτερο ήταν και το μπέργκερ με σος μελιτζάνας και καραμελωμένα κρεμμύδια, που συνοδευόταν με βραχάκια τηγανητής πατάτας. Προσωπικά, θα πρόσθετα στο μενού ένα ακόμα μπέργκερ, που θα είχε παρουσία και στο brunch, αλλά έχω την αίσθηση ότι τα παιδιά θέλουν πρώτα να ανακαλύψουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καλεσμένων τους στη νέα γειτονιά και μετά να καταλήξουν στο ολοκληρωμένο μενού τους.


Τελευταίο πιάτο που δοκίμασα, και πολύ το χάρηκα, ήταν μια παραδοσιακή πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, διάφορα μυρωδικά και τυρί. Εξαιρετική και πεντανόστιμη, είναι μία από τις πίτες που θα υπάρχουν καθημερινά στο Fabrica, για να την απολαύσει κάποιος είτε στο δεκατιανό του είτε οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας με το κρασί του.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Μπέργκερ με σος μελιτζάνας και καραμελωμένα κρεμμύδια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Άλλες ενδιαφέρουσες γευστικές επιλογές είναι η παντζαροσαλάτα με καρύδι, το χούμους με καβουρδισμένο κουκουνάρι και ρόδι, το σπετζοφάι με ψητό λουκάνικο, ζελέ πιπεριάς και μελιτζάνα αλλά και το ελληνικό chèvre από τη Φάρμα Μαλτέζου Ευβοίας που σερβίρεται ψητό με τσάτνεϊ κρεμμυδιού. Για τους πολύ πεινασμένους υπάρχουν δύο κυρίως πιάτα, το ένα με ψητό κοτόπουλο, σερβιρισμένο με λαχανικά, και το άλλο με ζουμερή, χοιρινή μπριζόλα 500 γρ. με πατάτες τηγανητές.


Το βράδυ είχε αρχίσει να πέφτει στον πιο όμορφο πεζόδρομο της Αθήνας. Ο Νεκτάριος διέκοπτε συχνά τη συζήτησή μας για να χαιρετήσει κάποιον από τους περαστικούς. Τα τραπεζάκια του είχαν γεμίσει και η ατμόσφαιρα ήταν ζεστά φθινοπωρινή. Τον ρώτησα πώς βλέπει το μέλλον και τι περιμένει από το νέο Fabrica. Είχα διακρίνει τη δικαιολογημένη αγωνία του, αλλά ταυτόχρονα είχα καταλάβει πως πιστεύει πολύ στο Fabrica και στην Κυψέλη.

«Θα ήθελα να δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες για να οργανώνουμε και πάλι τις βραδιές που είχαμε ονομάσει "Συμπόσιο" και είχαν αγαπηθεί πολύ στο Fabrica των Εξαρχείων. Είναι όμορφα όταν συναντιούνται άγνωστοι σε ένα τραπέζι και μοιράζονται σκέψεις, φαγητό και κρασί» μας λέει με νοσταλγική διάθεση και μας θυμίζει πόσα έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας του Covid. Του ευχήθηκα να επανέλθουν γρήγορα οι ισορροπίες και να ξεκινήσουν και πάλι οι βραδιές με τους οινοπαραγωγούς, τη μουσική, το φαγητό και τα γεμάτα ποτήρια. Μέσα μου ξέρω ότι αυτό θα συμβεί.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Παραδοσιακή πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, διάφορα μυρωδικά και τυρί. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Fabrica Café Vino, Φωκίωνος Νέγρη 57, Κυψέλη, 210 8668775, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Γεύση / Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Μια οικογένεια από τη Συρία με παράδοση στην εστίαση άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με τις πιο αυθεντικές, ανατολίτικες γεύσεις και το πιο μικρό και περιεκτικό μενού. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, ανακαλύψαμε και την κοινωνική του δράση.
Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Γεύση / Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Ένα πέτρινο πεζούλι και πέντε-έξι τραπέζια κάτω από τα δέντρα είναι ουσιαστικά ο χώρος του Wine with Eleni, που προτείνει λιγότερο γνωστές ελληνικές ετικέτες, ανάμεσα στις οποίες και δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM