Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Το νέο μαγαζί βρίσκεται στη γρήγορα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη Κυψέλη, συγκεκριμένα στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Ένα από τα πρώτα μαγαζιά, αν όχι το πρώτο, που ασχολήθηκαν με το κρασί στην Αθήνα είναι το Fabrica de Vino. Έχοντας ανοίξει στα Εξάρχεια από το 2011, αποτελεί τον λόγο που μυήθηκαν πολλοί στους ελληνικούς αμπελώνες και γνώρισαν τις ποικιλίες του. Λίγο πρoτού κλείσει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, το Fabrica αποφάσισε να αλλάξει γειτονιά και concept, προκαλώντας μας να το επισκεφτούμε για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.


Το νέο μαγαζί βρίσκεται στη γρήγορα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη Κυψέλη, συγκεκριμένα στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη, που είναι ο απόλυτος ορισμός της αστικής γειτονιάς. Την πρώτη αλλαγή που έχει συμβεί στη φιλοσοφία του την αντιλήφθηκα αμέσως μόλις έφτασα στην πόρτα του, από το νέο του όνομα «Fabrica Café Vino», που μαρτυρά ότι τώρα πια σερβίρει και καφέ από το πρωί.

Η αλήθεια είναι πως έλειπε από την Κυψέλη ένα μαγαζί με οινικό προσανατολισμό και βρίσκω την μετακίνηση του Fabrica πολύ καλή ιδέα. 


«Θέλουμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της Κυψέλης και να ακολουθήσουμε τον παλμό της» μου εξηγεί ο Νεκτάριος Κεφαλάς, ιδιοκτήτης του παλιού Fabrica, ο οποίος έχει συνεταιριστεί στο νέο εγχείρημα με τον επιχειρηματία Σωτήρη Γρανιτσιώτη, γνωστό από επικά μαγαζιά που έχουμε ζήσει στην Αθήνα, όπως το Εν Δελφοίς, το Mommy και το Polis.

Αναρωτιέμαι αν η προσθήκη του καφέ θα επηρεάσει την ενασχόληση του μαγαζιού με το κρασί και αν θα αλλάξει το ύφος του, αλλά ο Νεκτάριος με καθησυχάζει πως αυτό δεν θα συμβεί. «Από τη στιγμή που έβαλα το κρασί στην καρδιά μου, δεν μπορώ να το αφήσω. Το νέο Fabrica εξακολουθεί να έχει παραπάνω από 300 ετικέτες κρασιού και μάλιστα σκεφτόμαστε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στους παγκόσμιους αμπελώνες» προσθέτει.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Το νέο Fabrica εξακολουθεί να έχει παραπάνω από 300 ετικέτες κρασιού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Η αλήθεια είναι πως έλειπε από την Κυψέλη ένα μαγαζί με οινικό προσανατολισμό και βρίσκω τη μετακίνηση του Fabrica πολύ καλή ιδέα. Βέβαια, τα all-day μαγαζιά με τα μπλεγμένα concepts με αγχώνουν. Κατανοώ, όμως, πως η περίοδος που διανύουμε δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια να επενδύσει κάποιος μόνο στο βράδυ. Προσφέροντας περισσότερες επιλογές, ανοίγεις το πελατολόγιό σου και νιώθεις ότι κάνει πιο σίγουρα βήματα.


Έτσι, μαθαίνω ότι το Fabrica θα σερβίρει πρωινό και brunch κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με αυγά σε διάφορες μορφές, σάντουιτς, καθώς και άλλα γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Μάλιστα, αν το πρωινό πάει καλά και η ζήτηση είναι αυξημένη, ο Νεκτάριος και ο Σωτήρης έχουν στο μυαλό τους να το προσφέρουν, στο άμεσο μέλλον, σε καθημερινή βάση.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Mπρουσκέτα με ζυμωτό ψωμί, sauté μανιτάρια και προσούτο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Σχετικά με το φαγητό, το νέο μενού είναι αρκετά πιο μαζεμένο και φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να τσιμπήσει κάτι, ενώ απολαμβάνει το κρασί του ή κάποιο από τα signature cocktails που έχει επιμεληθεί ο Αλέξανδρος Κουνινιώτης.


Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια περιποιημένη μπρουσκέτα με ζυμωτό ψωμί, sauté μανιτάρια και προσούτο, ενώ είδα στο μενού ότι υπάρχει ακόμη μία μπρουσκέτα με τυροκαυτερή και καραμελωμένα ντοματίνια.


Στη συνέχεια, ο Νεκτάριος μου πρότεινε να δοκιμάσω τα φασολάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και σος σύκου, που είχαν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση και ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια πράσινη σαλάτα.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φασολάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και σος σύκου Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Χορταστικό και ιδιαίτερο ήταν και το μπέργκερ με σος μελιτζάνας και καραμελωμένα κρεμμύδια, που συνοδευόταν με βραχάκια τηγανητής πατάτας. Προσωπικά, θα πρόσθετα στο μενού ένα ακόμα μπέργκερ, που θα είχε παρουσία και στο brunch, αλλά έχω την αίσθηση ότι τα παιδιά θέλουν πρώτα να ανακαλύψουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καλεσμένων τους στη νέα γειτονιά και μετά να καταλήξουν στο ολοκληρωμένο μενού τους.


Τελευταίο πιάτο που δοκίμασα, και πολύ το χάρηκα, ήταν μια παραδοσιακή πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, διάφορα μυρωδικά και τυρί. Εξαιρετική και πεντανόστιμη, είναι μία από τις πίτες που θα υπάρχουν καθημερινά στο Fabrica, για να την απολαύσει κάποιος είτε στο δεκατιανό του είτε οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας με το κρασί του.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Μπέργκερ με σος μελιτζάνας και καραμελωμένα κρεμμύδια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Άλλες ενδιαφέρουσες γευστικές επιλογές είναι η παντζαροσαλάτα με καρύδι, το χούμους με καβουρδισμένο κουκουνάρι και ρόδι, το σπετζοφάι με ψητό λουκάνικο, ζελέ πιπεριάς και μελιτζάνα αλλά και το ελληνικό chèvre από τη Φάρμα Μαλτέζου Ευβοίας που σερβίρεται ψητό με τσάτνεϊ κρεμμυδιού. Για τους πολύ πεινασμένους υπάρχουν δύο κυρίως πιάτα, το ένα με ψητό κοτόπουλο, σερβιρισμένο με λαχανικά, και το άλλο με ζουμερή, χοιρινή μπριζόλα 500 γρ. με πατάτες τηγανητές.


Το βράδυ είχε αρχίσει να πέφτει στον πιο όμορφο πεζόδρομο της Αθήνας. Ο Νεκτάριος διέκοπτε συχνά τη συζήτησή μας για να χαιρετήσει κάποιον από τους περαστικούς. Τα τραπεζάκια του είχαν γεμίσει και η ατμόσφαιρα ήταν ζεστά φθινοπωρινή. Τον ρώτησα πώς βλέπει το μέλλον και τι περιμένει από το νέο Fabrica. Είχα διακρίνει τη δικαιολογημένη αγωνία του, αλλά ταυτόχρονα είχα καταλάβει πως πιστεύει πολύ στο Fabrica και στην Κυψέλη.

«Θα ήθελα να δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες για να οργανώνουμε και πάλι τις βραδιές που είχαμε ονομάσει "Συμπόσιο" και είχαν αγαπηθεί πολύ στο Fabrica των Εξαρχείων. Είναι όμορφα όταν συναντιούνται άγνωστοι σε ένα τραπέζι και μοιράζονται σκέψεις, φαγητό και κρασί» μας λέει με νοσταλγική διάθεση και μας θυμίζει πόσα έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας του Covid. Του ευχήθηκα να επανέλθουν γρήγορα οι ισορροπίες και να ξεκινήσουν και πάλι οι βραδιές με τους οινοπαραγωγούς, τη μουσική, το φαγητό και τα γεμάτα ποτήρια. Μέσα μου ξέρω ότι αυτό θα συμβεί.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Παραδοσιακή πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, διάφορα μυρωδικά και τυρί. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Fabrica Café Vino, Φωκίωνος Νέγρη 57, Κυψέλη, 210 8668775, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Γεύση / Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Μια οικογένεια από τη Συρία με παράδοση στην εστίαση άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με τις πιο αυθεντικές, ανατολίτικες γεύσεις και το πιο μικρό και περιεκτικό μενού. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, ανακαλύψαμε και την κοινωνική του δράση.
Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Γεύση / Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Ένα πέτρινο πεζούλι και πέντε-έξι τραπέζια κάτω από τα δέντρα είναι ουσιαστικά ο χώρος του Wine with Eleni, που προτείνει λιγότερο γνωστές ελληνικές ετικέτες, ανάμεσα στις οποίες και δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ