Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
«Για να καταλάβετε τι προσφέρουμε εδώ, πρέπει να τα δοκιμάσετε όλα» μας είπε και ακολουθήσαμε τη συμβουλή του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Η οικογένεια του Χασάν ήρθε από τη Συρία για διακοπές στην Κρήτη και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν γυρίσει πίσω. Αρχικά, βρήκαν δουλειά στο νησί και μετά μετακόμισαν στην Αθήνα, για να συνεχίσουν τη ζωή τους σε μόνιμη βάση και να μπορέσουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν αραβικό σχολείο.

Έχοντας οικογενειακή παράδοση στην εστίαση, δεν άργησαν να ανοίξουν το πρώτο τους εστιατόριο με ανατολίτικη κουζίνα στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο στη συνέχεια μετέφεραν στην Αχαρνών, όπου θα μπορούσαν να τους προσεγγίσουν πιο εύκολα οι συμπατριώτες και φίλοι τους. Δυστυχώς, το εστιατόριο έκλεισε με την έλευση της οικονομικής κρίσης και η Ντουρεϊτά, μητέρα της οικογένειας και μαγείρισσα, συνέχισε να εξασκεί την τέχνη της εκπαιδεύοντας πρόσφυγες στη μαγειρική μέσω διαφόρων κοινωνικών δράσεων που είχε αναλάβει η οικογένεια.


Κι εκεί ίσως βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας που έχουν οι γεύσεις της. Η Ντουρεϊτά και όσοι την περιτριγυρίζουν διακρίνονται για την ευγένεια και την καλοσύνη τους. Αγαπούν αυτό που κάνουν και το μοιράζονται με μεγαλοψυχία. Το φαγητό τους είναι τρόπος ζωής, διατήρηση της κουλτούρας τους, ευκαιρία για να συναντούν τους ανθρώπους τους και αφορμή για να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη.

Το μικρό εστιατόριο της οικογένειας έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, προσφέροντας την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους όσοι πρόσφυγες θέλουν να ασχοληθούν με την κουζίνα και να βρουν κάποια καλή δουλειά στο αντικείμενο.


Μιλήσαμε πολλή ώρα με τον Χασάν, τον μεγάλο γιο της οικογένειας, που έχει ιδρύσει τη μη κυβερνητική οργάνωση Zaatar και έχει την ευθύνη της μαζί με τη σύντροφό του Μαρίνα Λιάκη, και καταλάβαμε πως το μικρό εστιατόριο της οικογένειας έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, προσφέροντας την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους όσοι πρόσφυγες θέλουν να ασχοληθούν με την κουζίνα και να βρουν κάποια καλή δουλειά στο αντικείμενο. Αν και το εστιατόριο είναι ανοιχτό ελάχιστο διάστημα, ήδη έχουν περάσει από την κουζίνα πέντε πρόσφυγες, αποκτώντας βασικές και πολύτιμες γνώσεις.

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
Οι μικρές αλεσμένες σαλάτες ήταν ό,τι έπρεπε για να αποκτήσουμε μια πρώτη γεύση Ανατολής. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Με την κουβέντα, η όρεξή μας απογειώνεται. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στην ανατολίτικη κουζίνα, ήμουν περίεργη να δοκιμάσω τις γεύσεις. Ο Χασάν, επίσης, ήταν απόλυτος. «Για να καταλάβετε τι προσφέρουμε εδώ, πρέπει να τα δοκιμάσετε όλα» μας είπε και ακολουθήσαμε τη συμβουλή του.


Πρώτα δοκιμάσαμε τις μικρές, αλεσμένες σαλάτες. Δύο χούμους, ένα γνήσιο και ένα Βηρυτού με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ήταν ό,τι έπρεπε για να αποκτήσουμε μια πρώτη γεύση Ανατολής. Απαλά στη γεύση, τέλεια σε υφή και πλούσια σε ταχίνι, μας έκαναν να βουτήξουμε πολλές φορές τις πίτες μας στα μπολάκια τους.


Στη συνέχεια, είχαν τρεις ακόμα μικρές σαλάτες με άρωμα Ανατολής. Η Μουτάμπαλ, με καπνιστή μελιτζάνα, ταχίνι και γιαούρτι, είναι πραγματικά μια τέλεια μελιτζανοσαλάτα, ισάξια των πιο προσεγμένων μεζεδοπωλείων, και εξίσου καλή αποδεικνύεται και η «αδερφή» της Μουτάμπαλ, που περιέχει, εκτός από καπνιστή μελιτζάνα, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, δυόσμο και μαϊντανό.

Αυτή που αποδείχτηκε πραγματική αποκάλυψη, όμως, ήταν αδιαμφισβήτητα η Μουχαμάρα, η πικάντικη και με καυτή καρδιά σαλάτα από κόκκινη πιπεριά, ροδόσταμο και κόκκινο πιπέρι Ανατολής. Η πρώτη πιρουνιά με ξάφνιασε με την έντονη γεύση της, αλλά από τη δεύτερη συνήθισα τη σπιρτάδα και θυμήθηκα πόσο υπέροχο είναι να απολαμβάνεις κάτι που σε ζεσταίνει από μέσα και σε ταξιδεύει σε άλλους πολιτισμούς.

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
Ωραία φτιαγμένο το ταμπουλέ, με τέλεια ισορροπία στα υλικά του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνεχίσαμε με το ταμπουλέ και τη φατούς. Ωραία φτιαγμένο το ταμπουλέ, με τέλεια ισορροπία στα υλικά του, φαίνεται από μακριά ότι έχει φτιαχτεί από χέρι που ξέρει την ιστορία του και το έχει παρασκευάσει εκατοντάδες φορές στο σπίτι. Αυτή, όμως, που κλέβει την παράσταση είναι η φατούς. Με ψιλοκομμένα όλα τα υλικά της, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμυδάκι φρέσκο, πιπεριές, δυόσμο και τηγανητή, αραβική πίτα, είναι σίγουρα ένα από τα πιάτα που δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις.


Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την επιδρομή των φαλάφελ, σε μερίδα και τυλιχτά σε αραβική πίτα. Στη μερίδα τα φαλάφελ συνοδεύονται με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι, ενώ στην αραβική έχουν χούμους, τουρσί, μαρούλι και την ίδια σος με γιαούρτι και ταχίνι. Και επειδή η Αθήνα έχει γεμίσει, πια, με μαγαζιά που πουλάνε φαλάφελ και όσοι τα προτιμούν φανατικά έχουν υψηλά στάνταρ και ξέρουν να αναγνωρίζουν την ποιότητά τους, θα ήθελα να πω ότι αυτά τα φαλάφελ είναι τραγανιστά και έχουν την ιδανική, αυθεντική γεύση που μπορεί να βρει κάποιος μόνο στα μαγαζιά που σέβονται την απλή, αλλά τόσο εύγεστη, πρώτη συνταγή τους.


Χορτάτοι και χαρούμενοι που η γειτονιά της Κυψέλης επιμένει στον πολιτισμικό, πολύχρωμο χαρακτήρα της και επιτρέπει να υπάρχουν και να ακμάζουν κουλτούρες απ' όλον τον κόσμο, ήπιαμε ένα αϊράνι, φτιαγμένο κι αυτό από την Ντουρεϊτά. Καταπραϋντικό, χωνευτικό και ανατολίτικο όσο τίποτε άλλο, έκλεισε την επίσκεψή μας με στις Γεύσεις της Δαμασκού με τον πιο περιποιητικό τρόπο.

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την επιδρομή των φαλάφελ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
Η Ντουρεϊτά και όσοι την περιτριγυρίζουν διακρίνονται για την ευγένεια και την καλοσύνη τους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Γεύσεις της Δαμασκού, Φωκίωνος Νέγρη 19, Κυψέλη, 211 1177714, Facebook, Instagram

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα 70's

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM