ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ, «κρυμμένο» παρκάκι, δύο βήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης, άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες το Wine with Eleni, ένα διαφορετικό wine bar, όσο πιο απλό και χαλαρό μπορείς να φανταστείς. Μέσω της αφαίρεσης, χωρίς φωτογενή σερβίτσια, φώτα ή δυνατή μουσική, επιλέγει να εστιάσει στο κρασί – κυρίως σε ελληνικές ποικιλίες που σερβίρονται στα ελάχιστα τραπέζια και στο πέτρινο πεζούλι, κάτω από τα δέντρα.

 

Η Ελένη του ονόματος είναι η Ελένη Κεφαλοπούλου, δημοσιογράφος (Οινοχόος, Gourmet, Insider) και συγγραφέας που ασχολείται με το κρασί τα τελευταία 15 χρόνια. Κάτοικος του Κουκακίου και η ίδια, είχε εντοπίσει το μικρό, παραμελημένο παρκάκι που περνούσε απαρατήρητο.

 

«Το σημείο μας έχει μερικές ιδιαιτερότητες. Είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί που βγάζει μπροστά σε ένα παρκάκι. Δεν ήθελα να υπάρξει καμία αλλοίωση στον χώρο, το παρκάκι μένει ανέπαφο. Κάποια στιγμή το βράδυ βάζουμε πολύ λίγα τραπέζια και καρέκλες. Δεν έχουμε φώτα, δεν έχουμε ταμπέλες, ούτε δυνατή μουσική, ώστε ο κόσμος να επικοινωνεί. Είναι όλα πολύ ήπια και πάρα πολύ απλά. Δεν υπάρχουν τραπεζομάντιλα, δεν υπάρχουν φοβερά σερβίτσια. Ήθελα τον πρώτο ρόλο να τον έχει το κρασί και τίποτε άλλο. Άλλωστε δεν σερβίρουμε τίποτα άλλο, μόνο νερό και κρασί. Ούτε αναψυκτικό, ούτε σόδα» λέει η ίδια.

 

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη. 

Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες. «Το σκέφτηκα λιγάκι σαν ένα σχολείο κρασιού όπου ο επισκέπτης έρχεται, δοκιμάζει, μαθαίνει, μιλάει μαζί μου. Θέλω να μεταδώσω όλα αυτά τα μαγικά πράγματα που έχω ζήσει εγώ μέσα από το κρασί αυτά τα 15 χρόνια» συνεχίζει η ιδιοκτήτρια.

 

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη
Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες.

 

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη.

 

Για τώρα ο κατάλογος περιλαμβάνει 11 κρασιά σε ποτήρι, που ξεκινούν από τα 4,5 ευρώ, και αρκετά ακόμα σε φιάλη, ενώ σίγα-σιγά η λίστα θα διευρύνεται. Ενδεικτικά στο Wine with Eleni αυτήν τη στιγμή θα βρεις: Κυδωνίτσα, την ντόπια ποικιλία της Λακωνίας, από την Οινοποιητική Μονεμβασίας (μια οικογένεια τη σταθερή δουλειά της οποίας έχει γνωρίσει από κοντά η Ελένη Κεφαλοπούλου), Μαλβαζία απ' το κτήμα Διαμαντή στην ορεινή Χαλκιδική, που τώρα κυκλοφόρησε μόλις 1.200 φιάλες, αλλά και κάτι ακόμα πολύ ιδιαίτερο: δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.

 

«Έβγαλα πέρσι ένα βιβλίο, το "Άθως και οίνος" το οποίο είναι μια μελέτη πάνω στην οινοποιητική παράδοση του Αγίου Όρους. Επειδή έχω πολύ καλή σχέση με τις μονές, έχω καταφέρει να φέρω κρασιά από κάποιες από αυτές» λέει η Ελένη.  

 

Στον κατάλογο θα βρεις ακόμα μερικά προσεκτικά επιλεγμένα, ελληνικά αφρώδη κρασιά όπως ο «Βεγορίτης» από το Αμύνταιο. «Θέλω να προωθήσω το αφρώδες. Είναι ένα κρασί που αγαπάω πάρα πολύ και που ο κόσμος δεν το ξέρει και το φοβάται. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει εκπληκτικά αφρώδη».  

 

Στη «σπιτική» της αυλή κουβεντιάζει με τους πελάτες και κατευθύνει όποιον το επιθυμεί. «Δεν θέλω να ανταγωνιστώ τα πολύ ωραία στημένα wine bar, εμείς είμαστε κάτι απλό, δοσμένο στο κρασί. Δίνω ένα μαξιλαράκι για το πεζούλι, βγάζουμε και 5-6 τραπέζια, είναι λίγο σαν πικ-νικ με κρασί.»

 

Wine with Eleni, Μισαραλιώτου 20, Ακρόπολη Τηλ. 6934125839