ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο Wine with Eleni είναι ένα διαφορετικό wine bar, όσο πιο απλό και χαλαρό μπορείς να φανταστείς.
0



ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ, «κρυμμένο» παρκάκι, δύο βήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης, άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες το Wine with Eleni, ένα διαφορετικό wine bar, όσο πιο απλό και χαλαρό μπορείς να φανταστείς. Μέσω της αφαίρεσης, χωρίς φωτογενή σερβίτσια, φώτα ή δυνατή μουσική, επιλέγει να εστιάσει στο κρασί – κυρίως σε ελληνικές ποικιλίες που σερβίρονται στα ελάχιστα τραπέζια και στο πέτρινο πεζούλι, κάτω από τα δέντρα.

Η Ελένη του ονόματος είναι η Ελένη Κεφαλοπούλου, δημοσιογράφος (Οινοχόος, Gourmet, Insider) και συγγραφέας που ασχολείται με το κρασί τα τελευταία 15 χρόνια. Κάτοικος του Κουκακίου και η ίδια, είχε εντοπίσει το μικρό, παραμελημένο παρκάκι που περνούσε απαρατήρητο.

«Το σημείο μας έχει μερικές ιδιαιτερότητες. Είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί που βγάζει μπροστά σε ένα παρκάκι. Δεν ήθελα να υπάρξει καμία αλλοίωση στον χώρο, το παρκάκι μένει ανέπαφο. Κάποια στιγμή το βράδυ βάζουμε πολύ λίγα τραπέζια και καρέκλες. Δεν έχουμε φώτα, δεν έχουμε ταμπέλες, ούτε δυνατή μουσική, ώστε ο κόσμος να επικοινωνεί. Είναι όλα πολύ ήπια και πάρα πολύ απλά. Δεν υπάρχουν τραπεζομάντιλα, δεν υπάρχουν φοβερά σερβίτσια. Ήθελα τον πρώτο ρόλο να τον έχει το κρασί και τίποτε άλλο. Άλλωστε δεν σερβίρουμε τίποτα άλλο, μόνο νερό και κρασί. Ούτε αναψυκτικό, ούτε σόδα» λέει η ίδια.

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη. 

Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες. «Το σκέφτηκα λιγάκι σαν ένα σχολείο κρασιού όπου ο επισκέπτης έρχεται, δοκιμάζει, μαθαίνει, μιλάει μαζί μου. Θέλω να μεταδώσω όλα αυτά τα μαγικά πράγματα που έχω ζήσει εγώ μέσα από το κρασί αυτά τα 15 χρόνια» συνεχίζει η ιδιοκτήτρια.

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη Facebook Twitter
Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες.

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη.

Για τώρα ο κατάλογος περιλαμβάνει 11 κρασιά σε ποτήρι, που ξεκινούν από τα 4,5 ευρώ, και αρκετά ακόμα σε φιάλη, ενώ σίγα-σιγά η λίστα θα διευρύνεται. Ενδεικτικά στο Wine with Eleni αυτήν τη στιγμή θα βρεις: Κυδωνίτσα, την ντόπια ποικιλία της Λακωνίας, από την Οινοποιητική Μονεμβασίας (μια οικογένεια τη σταθερή δουλειά της οποίας έχει γνωρίσει από κοντά η Ελένη Κεφαλοπούλου), Μαλβαζία απ' το κτήμα Διαμαντή στην ορεινή Χαλκιδική, που τώρα κυκλοφόρησε μόλις 1.200 φιάλες, αλλά και κάτι ακόμα πολύ ιδιαίτερο: δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.

«Έβγαλα πέρσι ένα βιβλίο, το "Άθως και οίνος" το οποίο είναι μια μελέτη πάνω στην οινοποιητική παράδοση του Αγίου Όρους. Επειδή έχω πολύ καλή σχέση με τις μονές, έχω καταφέρει να φέρω κρασιά από κάποιες από αυτές» λέει η Ελένη.  

Στον κατάλογο θα βρεις ακόμα μερικά προσεκτικά επιλεγμένα, ελληνικά αφρώδη κρασιά όπως ο «Βεγορίτης» από το Αμύνταιο. «Θέλω να προωθήσω το αφρώδες. Είναι ένα κρασί που αγαπάω πάρα πολύ και που ο κόσμος δεν το ξέρει και το φοβάται. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει εκπληκτικά αφρώδη».  

Στη «σπιτική» της αυλή κουβεντιάζει με τους πελάτες και κατευθύνει όποιον το επιθυμεί. «Δεν θέλω να ανταγωνιστώ τα πολύ ωραία στημένα wine bar, εμείς είμαστε κάτι απλό, δοσμένο στο κρασί. Δίνω ένα μαξιλαράκι για το πεζούλι, βγάζουμε και 5-6 τραπέζια, είναι λίγο σαν πικ-νικ με κρασί.»

Wine with Eleni, Μισαραλιώτου 20, Ακρόπολη Τηλ. 6934125839

Γεύση
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ