Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Τα τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως τηγανίζονται ανάλαφρα και συνοδεύονται από αέρινη σκορδαλιά.
0


Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΞΥΠΝΑ ΜΝΗΜΕΣ
 και διατηρεί γερή τη σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης με το κοινό της. Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνω καθώς διαβάζω με ενδιαφέρον το μενού του καινούργιου γαστροκαφενείου «Μουσουρλού» που έστησαν ο Ηλίας Σκουλάς και η Κατερίνα Σαλαμούρα. Ο Ηλίας δεν χρειάζεται συστάσεις· φροντίζει σε κάθε δημιουργικό πέρασμα από τις κουζίνες των εστιατορίων του να αφήνει ζωηρό το γευστικό του αποτύπωμα. Πληθωρικός, ανατρεπτικός, πρόσχαρος, δυνατός στους μεζέδες, «παίζει» με τη βαθιά γεύση της παράδοσης. 

Στη Μουσουρλού, σε έναν απλό και χαλαρό χώρο, σερβίρεται η μικρασιατική παράδοση, πιάτα που σε ταξιδεύουν από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και τον Καύκασο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. «Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις τους μεζέδες είναι να μην πάρεις φόρα», λέει γελώντας ο Ηλίας και συμπληρώνει: «Εδώ οι γεύσεις είναι αληθινές, πατάνε σε αυθεντικές συνταγές». Ακολουθούμε τη συμβουλή του γιατί επιβάλλεται να γλεντήσεις με τη νόστιμη παρέα των μεζέδων, να ανοίξεις την όρεξη, να κάνεις την απόλαυση αργή και βασανιστική, να δώσεις την ευκαιρία στη γευστική μνήμη να καταγράψει αλλά και να ανασύρει τις γεύσεις που έχεις πεθυμήσει.

Γεύσεις, παράδοση, ιστορίες, πέρασαν από το πιρούνι μας, με τους απολαυστικούς μεζέδες του γαστροκαφενείου να σερβίρονται σε ένα περιβάλλον χαλαρό και ήρεμο, διακοσμημένο με μικρές, μικρασιάτικες πινελιές.

Στο τραπέζι προσγειώνεται ζεστός και μοσχοβολιστός «ο άρτος του Άμπο» που ψήνεται καθημερινά για τη Μουσουρλού σε ξύλα, μέσα σε πέτρινο πηγάδι. Ακολουθεί η κλασική σαλάτα Εζμέ (€4), μια καλοφτιαγμένη πικάντικη αλοιφή ντομάτας, καλοδουλεμένη, με ελκυστικό ζωηρό κόκκινο χρώμα. Η τυροκαυτερή «χτυπητή» της Θεσσαλονίκης (€6), δουλεμένη με φέτα ΠΟΠ και πιπεριές κέρατο καυτερές, χτυπημένες στο γουδί, είναι όπως πρέπει, στακάτη, με έντονη γεύση και καυτερή, όπως δηλώνει και η ονομασία της. Ένα πυροτέχνημα στο στόμα κάθε μπουκιά. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το τσίπουρο. Αγαπώ τη μελιτζανοσαλάτα, αλλά είναι λίγες οι φορές που την έχω δοκιμάσει σε τόσο καλή εκτέλεση για να τη θυμάμαι. Η μελιτζανοσαλάτα «Καϊμάκι» της Ταξίμ (€7) «είναι η τουρκική εκδοχή της» λέει ο Ηλίας καθώς αφήνει το πιάτο στο τραπέζι και λέει επιτακτικά «δοκίμασέ την». Δοκιμάζω μια γενναία πιρουνιά, κλείνω τα μάτια και αφήνω να με ταξιδέψει νόστιμα το ωραίο και διακριτικό κάπνισμα της μελιτζάνας. Εδώ ακολουθείς τη λογική «τα πιάτα όλα στη μέση» και τα μοιράζεσαι όπως μοιράζεσαι τις γλυκιές κουβέντες με τους φίλους. 

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Εδώ ακολουθείς τη λογική «τα πιάτα όλα στη μέση» και τα μοιράζεσαι όπως μοιράζεσαι και τις γλυκιές κουβέντες με τους φίλους. 

Τα πιρούνια πήραν φωτιά με τα τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως (€6) και την πικάντικη κρούστα τους, που τηγανίζονται ανάλαφρα και συνοδεύονται από αέρινη σκορδαλιά. Αξίζει να θυμάσαι τον τόνο (€9) φτιαγμένο κονφί και σερβιρισμένο πάνω σε λαδόκολλα που συνοδεύουν κρεμμύδι τουρσί, σκορδάτη αγιολί και λεμόνι – για δυνατούς παίκτες. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια σε μια ατμόσφαιρα ευωχίας. Όσοι πιστεύουν ότι για να είναι νόστιμο το φαγητό χρειάζονται πολλά υλικά και τεχνικές, θα αλλάξουν γνώμη μόλις δοκιμάσουν το Βραστό (€9). Πρόκειται για μοσχαρίσιο παϊδάκι με λαδολέμονο γαρνιρισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αγγουράκια τουρσί και μια πινελιά μουστάρδα. Το μεγαλείο της απλότητας, φουλ της νοστιμιάς. Είναι εντυπωσιακό που η γεύση του καταγράφεται αμέσως στη γευστική μνήμη.  

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Ο τόνος σερβίρεται πάνω σε λαδόκολλα και συνοδεύεται με κρεμμύδι  τουρσί, σκορδάτη αγιολί και λεμόνι.

Ο Ηλίας Σκουλάς ξέρει να παίζει δυνατά με το κρέας και προτείνει στα μερακλίδικα πιάτα του τον «τζιγεροσαρμά της Πόπης» (€10), έναν σπάνιο μεζέ της Σμύρνης που για να τον φτιάξει η sous-chef Έφη Σταματιάδου ακολουθεί τη συνταγή της Πόπης Ναγκουλίδου από τη Δράμα. Στο τραπέζι προσγειώνεται μια λαχταριστή μπάλα με μπόλια, που μόλις την κόβεις αποκαλύπτεται στην καρδιά της ψιλοκομμένο αρνίσιο συκώτι γάλακτος, πιλάφι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθος και από δίπλα μια κουταλιά γιαούρτι με κοκκινοπίπερο για να «σβήσεις» την πληθωρική γεύση. Φυσικά και θα υποκύψεις στην αμαρτία με τις φρέσκιες χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες που είναι λουσμένες με καλοφτιαγμένο αρνίσιο κιμά και εξαιρετικό χοντροτριμμένο κασέρι Ξάνθης (€8). Είναι ένα από τα πιάτα που μου θυμίζουν εικόνες οικογενειακές, όλα όσα αξίζει να θυμάσαι. Αξέχαστος θα μείνει ο χειροποίητος καβουρμάς φτιαγμένος από μοσχάρι και πρόβατο που σερβίρεται με κρέμα και αυγά (€9). Ό,τι πρέπει για γενναίες βούτες με ψωμί – δεν περιγράφω άλλο.

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Φρέσκιες χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες, λουσμένες με καλοφτιαγμένο αρνίσιο κιμά και εξαιρετικό χοντροτριμμένο κασέρι Ξάνθης.

Το μενού έχει λιμπιστικές προτάσεις από την ενότητα «κεμπαμπτζίδικον» και ενδώσαμε στο Urfa Kebab της Σμύρνης (€14) που, όπως διαβάζω, είναι η αυθεντική συνταγή ανάμεικτου κεμπάπ (μοσχάρι και πρόβατο) που είχε να εμφανιστεί από το 1919 και συνοδεύεται με πίτα lavash και σαλάτα κρεμμυδομαϊντανό, με ψητή πιπεριά κέρατο δίπλα και μια κουταλίτσα γιαούρτι και εζμέ. Η λιγωτική ευωδιά του κεμπάπ σε τραβάει από τη μύτη, θέλεις κυριολεκτικά να χυμήξεις στο πιάτο. Φτιαγμένο γενναιόδωρα, με πληθωρική νοστιμιά και την καλή πρώτη ύλη να μιλάει από την πρώτη μπουκιά.  

Γεύσεις, παράδοση, ιστορίες πέρασαν από το πιρούνι μας σε ένα περιβάλλον χαλαρό, ήρεμο, με μικρές διακοσμητικές μικρασιάτικες πινελιές. Και για να μην ξεχνάμε την οικονομική πραγματικότητα: χορταίνεις με καλό φαγητό χωρίς να τρομάζει η τσέπη σου. Ο Ηλίας Σκουλάς σε υποδέχεται με χαμόγελο, φιλόξενη διάθεση και για καλό κατευόδιο σε τρατάρει χαλβά σιμιγδαλένιο και λικέρ μαστίχα. Το ότι θα επισκεφθώ ξανά τη Μουσουρλού είναι σίγουρο γιατί έδωσα ραντεβού με το ντονέρ κεμπάπ που δεν δοκίμασα, το πομάκικο λουκάνικο με λάχανο τουρσί και τα μπιφτεκάκια Θεσσαλονίκης που είναι εμπνευσμένα από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70, όταν έβγαζαν στον δρόμο φουφού και τα έψηναν.  

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές! Facebook Twitter
Στη Μουσουρλού, σε ένα απλό και χαλαρό χώρο, παρελαύνουν πιάτα που σε ταξιδεύουν από Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Καύκασο μέχρι Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
  

Μουσουρλού, Γαστροκαφενείον-Κεμπαμπτζίδικον, λεωφ. Κύπρου 70, Βύρωνας, 210 7663470

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT