Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Υπάρχει αυτή η κατηγορία των Αθηναίων που αντί να κάνει bar hoping προτιμά να χαλαρώνει με τις ώρες στα νεοκαφενεία. Έχει χτιστεί το νέο προφίλ γειτονιών αυτής της πόλης πάνω σε αυτά, δηλαδή όσοι βγαίνουμε προς Κεραμεικό και Βοτανικό μεριά ξέρουμε πως, αν δεν βρούμε τραπέζι στο Καμπεθόν, θα μετακινηθούμε να δούμε μήπως έχει στον Λούη.

Τα καφενεία για τους 30something είναι ένα τρόπος εξόδου χωρίς πολλές σκοτούρες, κράτηση δεν θέλουν, σερβίρουν πιάτα κατανοητά και ποτά γνώριμα, δεν μας κάνουν να νιώθουμε underdressed, δεν μας κοστίζουν πολύ.

Θα φύγω από τoν Κεραμεικό και θα σας πάω από την άλλη πλευρά της Πειραιώς, στα όρια Θησείου και Άνω Πετραλώνων, εκεί όπου υπήρχε ένα καλτ καφενείο, η Αφαία, που πήρε το όνομά του από τη μυθολογία, από την κόρη του Δία και της Κάρμης, της οποίας «της άρεσαν οι αγώνες και τα κυνήγια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη θεά Άρτεμις. Ενώ έφευγε από τον Μίνωα, που τόσο την ποθούσε, ρίχτηκε σε δίχτυα ριγμένα για να πιάσει ψάρι».

Ξεβράστηκε στην Αίγινα όπου στέκεται και ο ναός της, εκεί την ερωτεύτηκαν οι ψαράδες του νησιού και προκειμένου να γλιτώσει και από αυτούς κρύφτηκε στο δάσος. «Η Άρτεμις την έκανε θεά και όχι μόνο οι Κρήτες αλλά και οι Αιγινήτες τη σέβονται», κατά τον Παυσανία.

Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Μας συστήνεται με δεκαπέντε περίπου πιάτα, με οικείες γεύσεις που όμως έχουν ένα μικρό twist και συνταγές που τις ξεκίνησαν άλλοι και έχουν αγαπηθεί πολύ μέσα στα χρόνια από τους Αθηναίους.

Εκείνοι που θέλησαν να πάρουν και να ανανεώσουν ένα καφενείο που θα έκλεινε αποφάσισαν να μην πειράξουν το παλιό του όνομα, καθάρισαν τον χώρο, τον έκαναν να δείχνει μεγαλύτερος και πιο φωτεινός. Ο Νίκος Λιάτης και ο Χρήστος Χρόνης άνοιξαν πριν από δύο χρόνια λίγα βήματα πιο πέρα το Ubuntu του Θησείου, ένα μικρό μοντέρνο καφέ «πακετάδικο» και εκεί γνωρίστηκαν με τον Γιώργο Στύλιο και τον Γιώργο Σκουταρίδη, έγιναν παρέα και είπαν να κάνουν κάτι όλοι μαζί.

Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Παιδιά του κέντρου και οι τέσσερις, ξέρουν από καφενεία και προσέγγισαν το δικό τους με φρέσκια ματιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παιδιά του κέντρου και οι τέσσερις, ξέρουν από καφενεία, προσέγγισαν το δικό τους με φρέσκια ματιά, το ξανάνοιξαν χωρίς να το φορτώσουν με πολλή πληροφορία, παρά μόνο με έναν πίνακα και έναν καθρέφτη του street artist Βασίλη Γρυπάρη (aka Billy Gee), δύο έργα του που επικοινωνούν με το γύρω περιβάλλον και συνδέονται με τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.

Ο πεζόδρομος της οδού Θεσσαλονίκης που τελειώνει λίγο πιο πάνω από το Αφαία είναι ταυτισμένος με την τέχνη του δρόμου, ενώ τα βαγόνια των τρένων που βλέπουμε να περνούν πάνω από τα τραπέζια είναι όλα τους ζωγραφισμένα.

Το Αφαία είναι κυριολεκτικά (αλλά και με τη slang έννοια) μαγαζί-γωνία, έχει τοποθεσία φοβερή. Το λούζει ο ήλιος, από πάνω μας στέκεται η γέφυρα Πουλόπουλου, πιο πίσω είναι τα φουγάρα της Τεχνόπολης. Οι ρυθμοί είναι χαλαροί, η μουσική αυτού του καφενείου κινείται σε ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η ραπ σκηνή – κυρίως η ξένη. Την κουζίνα την έχει αναλάβει ο Γιώργος Σκουταρίδης, που πριν μαγείρευε στο Ραφίκι του Βοτανικού, από καφενεία έχει χορτάσει και στο δικό του θέλει να κάνει κάτι το διαφορετικό στο φαγητό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεμίσει τον κατάλογο με άγνωστες λέξεις.

 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Έχουν και κατσικίσιο κορμό που τον βγάζουν πάνω σε ένα flatbread.

Πια δεν ψάχνει να βγει σε μέρη που προσφέρουν μπίρα-πατατάκι-τυρί – το έχουμε κάνει όλοι βέβαια αυτό και μια χαρά έχουμε περάσει. Αλλά από μια ηλικία και μετά θες να πιεις την μπίρα σου με ένα πιάτο που «θα σου πει» κάτι, όπως λέει. «Μπορείς να πεις ότι το μαγαζί είναι καφενείο, σε έναν πιο λαϊκό μπορείς να το περιγράψεις ως μεζεδοπωλείο και σε έναν χίπστερ ως μπιστρό ή γαστροκαφενέ, πες το όπως θες, δεν έχει σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα τρως κάτι comfort, θα μοιράζεσαι ιστορίες και απόψεις, θα μπορείς εύκολα να το κάνεις στέκι, αυτά είναι τα στοιχεία του παλιού καφενείου που θέλαμε να διατηρήσουμε». 

Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Μας συστήνεται με δεκαπέντε περίπου πιάτα, με οικείες γεύσεις που όμως έχουν ένα μικρό twist και συνταγές που τις ξεκίνησαν άλλοι και έχουν αγαπηθεί πολύ μέσα στα χρόνια από τους Αθηναίους. Αφράτο προζυμένιο ψωμί για να κάνουμε βούτες στα πιάτα παίρνουν από το Betty's Bakery, κάνουν πατάτες τηγανητές και τις συνοδεύουν με αγιολί με θυμάρι για να τους δώσουν το κάτι παραπάνω, κάνουν όμως και φωλιά πατάτας με αυγά, όπως την έμαθε στην Αθήνα το Basegrill.

 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Την ταραμοσαλάτα τους την κάνουν μους και τη σερβίρουν με κράκερ ταπιόκας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Κοτόπουλο μπαλοτίνα με φρέγκολα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα βρείτε και μια μοντέρνα αθηναϊκή και μια ντοματοσαλάτα με λαδένια Κιμώλου και πίκλα κρεμμύδι, την ταραμοσαλάτα τους την κάνουν μους και τη σερβίρουν με κράκερ ταπιόκας, έχουν και φάβα, και κατσικίσιο κορμό που τον βγάζουν πάνω σε ένα flatbread, χοιρινά μπριζολάκια με μια bbq σφενδάμου αλλά και κοντοσούβλι μανιταριών ως vegan πρόταση.

Να δοκιμάσετε σίγουρα τα μακαρόνια με κιμά του Γιώργου, τα κάνει με paccheri και με μια κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας, και το κοτόπουλο μπαλοτίνα με φρέγκολα που στη σάλτσα του, η οποία κατά τα άλλα έχει ελληνικά μυρωδικά και αρώματα, προσθέτει yuzu kosho, το νέο του κόλλημα.

Η ρακή τους είναι από το Ρέθυμνο και το τσίπουρο είναι διπλής απόσταξης από τον Τύρναβο. Ψάχνετε μαγαζί που να σας δίνει τη δυνατότητα να πιείτε χύμα κρασί; Έχουν και είναι από την Κρήτη, από τα Μετέωρα και από τη Νάουσα. Σε μπίρες βρίσκουμε τις γνωστές καφενειακές αλλά και δύο ετικέτες από την καινούργια μικροζυθοποιία της Αθήνας, την 608.

Αίθρας 1, Θησείο. Ανοιχτά από τη 1 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), 20 ευρώ το άτομο με ποτά. 

Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Να δοκιμάσετε σίγουρα τα μακαρόνια με κιμά του Γιώργου, τα κάνει με paccheri και με μια κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας.
Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι ένα καφενείο που κάνει κάτι το διαφορετικό στο φαγητό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεμίσει τον κατάλογο με άγνωστες λέξεις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Το Αφαία είναι τίμιο σε όλα του, είναι χαλαρό, αλλά δεν είναι χύμα, τα κάνει όλα προσεγμένα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Θα βρείτε και μια μοντέρνα αθηναϊκή σαλάτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
CHECK Στο Αφαία στο Θησείο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM