Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου και πώς να τα αξιοποιήσεις

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter
Ακόμα και η πιό απλή χορτόσουπα, η πιό απλή ανάμικτη σαλάτα ομορφαίνουν στο σερβίρισμα και νοστιμίζουν με πικάντικα κρουτόν που φτιάχνουμε με το ψωμί που έμεινε.
0

1. Ψωμί

Το τρόφιμο που πετιέται περισσότερο στον πλανήτη, το ψωμί! Λαχταριστό όταν είναι ζεστό και φρέσκο, αδιάφορο όταν περάσουν οι μέρες. Προτιμήστε τα ψωμιά με προζύμι, διατηρούνται περισσότερο, κάνουν καλό και μετά τις πρώτες μέρες μπαίνουν στην κατάψυξη για να γίνουν εύκολα τοστάκια, μπρουσκέτες, καναπεδάκια, κρουτόν για τις σούπες και τη σαλάτα.

Τα εύκολα σπιτικά κρουτόν για σούπα και σαλάτα
Κόβουμε λίγο φρέσκο ή χθεσινό ψωμί, σε μικρά τετραγωνάκια ή τα «τσιμπάμε» με τα δάκτυλά μας σε μπουκίτσες. Τα πασπαλίζουμε με καυτερή ή με γλυκιά πάπρικα. Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτα μπορούμε να τα κόψουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια.

Σε δυνατή φωτιά και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε μία κουταλίτσα βούτυρο, προσθέτουμε το ψωμί και τα κουνάμε συνέχεια μέχρι να ροδίσουν.

Γίνονται και στο φούρνο, με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο αλλά πάντα για λίγα λεπτά και σε υψηλή θερμοκρασία.

2. Φύλλο και σφολιάτα

Με όση φέτα και τριμμένα τυριά σου βρίσκονται στο ψυγείο φτιάχνεις στο λεπτό δέκα τυροπιτάκια (και τα τρώς όλα μόνος σου πριν πατήσεις το play ή τα σερβίρεις με ένα κρασί στους φίλους σου, τόσο εθιστικά είναι!).

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter

Τρίγωνο τυροπιτάκι

Υλικά
1 φλυτζάνι νόστιμη φέτα (π.χ. Κεφαλλονιάς)
Κίτρινο τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ανάμικτα)
1-2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Λίγο σχοινόπρασσο ή άνιθο ψιλοκομμένα
Λουκάνικο (μόνο τη ψίχα του, αφαιρούμε τη μπόλια)ψιλοκομμένο, προαιρετικά
1 αυγό χτυπημένο
Λίγη πάστα ελιάς, κατά προτίμηση πράσινη
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Ελάχιστο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τρίβουμε τη φέτα με ένα πηρούνι και το κίτρινο τυρί στο χονδρό του τρίφτη.

Ανακατεύουμε τις λιαστές ντομάτες , το λουκάνικο , αν το χρησιμοποιήσουμε και το σχοινόπρασσο.

Ανακατεύουμε τα τυριά με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και ελάχιστο κύμινο . Η γέμιση φαίνεται λίγο στεγνή.

Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε λωρίδες πάχους 8 εκατοστών.

Με ένα πινέλο αλείφουμε την κάθε λωρίδα με την πάστα ελιάς.

Ακουμπάμε στη βάση της κάθε λωρίδας μία κουταλιά του γλυκού από το μίγμα των τυριών.

Διπλώνουμε σε μικρά τριγωνάκια, όπως ένα κλασσικό τυροπιτάκι. Δηλαδή, σηκώνουμε τη κάτω δεξιά γωνία και διπλώνουμε τη γέμιση σχηματίζοντας ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο. Τώρα διπλώνουμε προς την άλλη πλευρά επαναλαμβάνοντας μέχρι να φτάσουμε στη πάνω αριστερά γωνία και σχηματίζοντας πάντα ισοσκελή τρίγωνα.

Λαδώνουμε κάθε τυροπιτάκι και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε λίγο σουσάμι και μαυροκούκι.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

3. Φρέσκο βούτυρο

4. Γιαούρτι και γάλα

Για τη ζαχαροπλαστική έμπνευση της τελευταίας στιγμής για κέικ, κρέπες, τηγανίτες, μάφινς και κις το φρέσκο βούτυρο και το γάλα ή το γιαούρτι είναι απαραίτητα.

5. Αυγά

Η πληρέστερη τροφή; Το αυγό! Βόμβα (ζωϊκής) πρωτεΐνης, ελάχιστες θερμίδες, χίλιες-δυό χρήσεις! Πέραν της σπιτικής ζαχαροπλαστικής, μια απλή ομελέτα είναι το ευκολότερο/γρηγορότερο/απλούστερο και θρεπτικό πρωϊνό/μεσημεριανό/βραδινό που καλωσορίζει ό,τι υπάρχει στο ψυγείο και που αν δεν χρησιμοποιηθούν σήμερα θα καταλήξουν άδοξα στα σκουπίδια. Τα βραστά αυγά μπαίνουν σε όλες τις σαλάτες αλλά ειδικά στην πατατοσαλάτα ταιριάζουν ιδιαίτερα!

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter

Devilled eggs
Το βαρετό βραστό αυγό γίνεται ένα κλασσικό και χορταστικό μεζεδάκι που κοσμεί γιορτινά τραπέζια από τη Ρωμαϊκή εποχή! Στα ‘60’s και ‘70’s δεν νοείτο cocktail party χωρίς τα πικάντικα αυτά βραστά αυγά με την γευστική , ελάχιστα καυτερή, γέμιση. Επιλέξτε μικρά φρέσκα ή βιολογικά αυγά.

Υλικά
1 αυγό/άτομο
Μουστάρδα
Μαγιονέζα
Καυτερό πιπέρι ή γλυκιά πάπρικα
Worcester sauce, Tabasco ή έτοιμο μίγμα (σκόνη) κάρι
Αλάτι, πιπέρι
Μπορούμε να προσθέσουμε στο κλασσικό μίγμα για έξτρα νοστιμιά λίγο καπνιστό σολωμό ή αντσούγιες αλλά τότε πρέπει να τα πολτοποιήσουμε σε μπλεντεράκι.

Εκτέλεση
Βάζουμε νερό να βράσει σε ένα ευρύχωρο κατσαρολάκι.

Βράζουμε τα αυγά για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε.

Τα αφήνουμε στο κατσαρολάκι με κρύο νερό της βρύσης να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.

Τα κόβουμε κάθετα.

Αφαιρούμε προσεκτικά τον κρόκο τους και τον ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι με λίγη πικάντικη μουστάρδα, αλατοπίπερο, καυτερό πιπέρι, μαγιονέζα και μια πρέζα σκόνη κάρι ή λίγες σταγόνες Worcester sauce ή Tabasco.

Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου αφήνοντάς τα για λίγο έξω από το ψυγείο.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά και ξαναγεμίζουμε τις κοιλότητες των ασπραδιών. Αν έχουμε κορνέ το γέμισμα θα γίνει ευκολότερα και η παρουσίαση ομορφότερη.

Διακοσμούμε με σχοινόπρασο ή μπρικ (τα πορτοκαλί αυγά ψαριών).

6. Παγωτό βανίλια για affogato

Γρήγορο ιταλικό affogato

(that’s amore?)

Υλικά
Παγωτό βανίλια καλής ποιότητας
Καφέ εσπρέσο, ένα σφηνάκι για κάθε μπάλα παγωτού
Παστέλι αμυγδάλου (στα περίπτερα), σπασμένο, προαιρετικό
Φουντούκια ψημένα θρυμματισμένα, προαιρετικό
Σπασμένα μπισκότα κανέλας ή σοκολάτας ή Oreo
Κρέμα σαντιγύ προαιρετικά

Κανένα γλυκό δεν είναι πιο εύκολο από μια μπάλα παγωτό βανίλια καλής ποιότητας σε ένα κοντό ποτήρι με ένα καυτό εσπρεσάκι χυμένο πάνω της! Μια πανέξυπνη και απλή ιταλική συνταγή που ανακαλύφθηκε στα μπαράκια του Μιλάνο πριν δεκαετίες και σερβίρεται πλέον σε όλο τον κόσμο λόγω της ευκολίας του συνδυάζοντας καφέ και γλυκό σε ένα.  Πέραν αυτής της απλής συνταγής -και αν έχετε κέφι για κάτι περισσότερο- αγοράστε και ένα παστέλι αμυγδάλου από το περίπτερο ή μερικά φουντούκια ή μπισκότα κανέλας ή σοκολάτας (ναι και Oreo), σπάστε τα από πάνω και σε ένα λεπτό κυριολεκτικά έχετε ένα εντυπωσιακό γλυκό στο σπίτι! Κανείς δεν θα πεί όχι και σε λίγη σαντιγύ αγορασμένη από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

7. Πράσινες σαλάτες, σαλατικά διαφόρων ειδών, καρότα

8. Τυριά (φέτα, γραβιέρα, πεκορίνο Αμφιλοχίας, κεφαλοτύρι)

Πακετάκια φέτας

Δέκα υλικά που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου (και γρήγορες συνταγές για να τα αξιοποιήσεις) Facebook Twitter

Για περισσότερη ευκολία σε αυτή την συνταγή προτιμάμε τυποποιημένη φέτα (στα πλαστικά  μακρόστενα δοχεία) ή ζητάμε από τον τυρά μας να μας κόψει τη φέτα σε ένα παραλληλόγραμο κομμάτι. (Συνήθως οι τυράδες στα μπακάλικα και τα σούπερ μάρκετ κόβουν τη βαρελίσια φέτα σε μεγάλα τρίγωνα κομμάτια που δεν βολεύει για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Ανοίγουμε το πακέτο με το φύλλο κρούστας, το απλώνουμε σε μία επιφάνεια και το κόβουμε κατά μήκος με ψαλίδι ή μαχαίρι σε δύο μακρόστενες λουρίδες.

Κόβουμε τη φέτα σε φέτες , περίπου 2 εκατοστά. Κάθε συσκευασία φέτας έχει μέσα ένα κομμάτι τυριού που όταν το κόψουμε βγάζει περίπου δέκα φέτες.

Τοποθετούμε το φύλλο με τη στενή πλευρά του προς εμάς.

Παίρνουμε μιά λουρίδα φύλλου, αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε ένα μακρόστενο κομμάτι φέτας στη βάση του, αφήνοντας 5-6 εκατοστά χώρο για το πρώτο δίπλωμα. Αν θέλουμε πικάντικα τα πακετάκια μας τότε πασπαλίζουμε τη φέτα , πριν διπλώσουμε, με λίγες νιφάδες μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα και προσθέτουμε ένα φυλλαράκι βασιλικού.

Διπλώνουμε μία φορά το φύλλο και κλείνουμε τα πλαϊνά "αυτάκια" του φύλλου προς τα μέσα.

Συνεχίζουμε το δίπλωμα προς τη κορυφή της κάθε λουρίδας .

Τοποθετούμε κάθε φακελάκι σε αντικολλητικό ταψί ή σε ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροκούκι (που έχει μιά ελαφριά ουζένια γεύση).

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά με αέρα μέχρι να ροδίσουν .

Αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο προσθέτουμε το μέλι και διακοσμούμε με ροζ πιπέρια ή φρέσκα ανθάκια λεβάντας -αν το προορίζουμε για επιδόρπιο. Σερβίρουμε αμέσως!

9. Κατεψυγμένα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι)

10.Κιμά ή κιμά σόγιας (αν είσαι vegetarian/vegan)

...για μια γρήγορη μπολονέζ ή κεφτεδάκια ή burgers.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ