10 καλά ελληνικά λευκά κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ

10 καλά ελληνικά λευκά κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ Facebook Twitter
Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετές περιπτώσεις όπου τα χρήματα μας «πιάνουν τόπο».
0

Μέσα από το σύνθετο γαστριμαργικό τοπίο το κρασί αναδεικνύεται ως ο καλύτερος σύντροφος του φαγητού ενώ το γοητευτικό παιχνίδι του «παντρέματός» του μεγιστοποιεί την απόλαυση. Η εικόνα άνθησης του κρασιού οφείλεται στους Έλληνες παραγωγούς και στα ποιοτικά προϊόντα τους. Αν δώσουμε έμφαση στη σχέση ποιότητας-τιμής, κάθε γουλιά που πίνουμε θα αξίζει τα λεφτά της. Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετές περιπτώσεις όπου τα χρήματα μας «πιάνουν τόπο».


Ας δούμε δέκα λευκά κρασιά με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που μπορούν να ακτινοβολούν στο καθημερινό τραπέζι.

Στροφιλιά Λευκός 2018

Τιμή 6,10 €

Οι ποικιλίες Sauvignon Blanc και Ροδίτης δίνουν ένα ζωηρό, αρωματικό κρασί με πρασινοκίτρινο χρώμα. Στη μύτη σε κερδίζουν αρώματα εσπεριδοειδών και στο στόμα διακριτική οξύτητα. Ευχάριστο κρασί με επίγευση βοτάνων που διαρκεί. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι και συνοδεύει ευχάριστα θαλασσινά, ψάρια ψητά, πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες. Δεν αρνείται τη συντροφιά του στα μαγειρευτά πιάτα που μιλούν άπταιστα ελληνικά.

Dio Fili Gewurztraminer 2018

Τιμή 8,90 €

Με την πρώτη γουλιά θα σε κατακτήσει ο ευχάριστος και αρωματικός χαρακτήρας του. Δροσιστικό κρασί από τους ορεινούς αμπελώνες στη Σιάτιστα και το οινοποιείο «Δύο Φίλοι». Μυρίζει αρώματα βασιλικού, τριαντάφυλλου και εξωτικών φρούτων. Πλούσιο στο στόμα, λιπαρό με έντονη οξύτητα που διαρκεί. Ένα κρασί ισορροπημένο, που με τη φρεσκάδα του θα ακομπανιάρει όστρακα, μύδια αχνιστά, λαδερά φαγητά μαγειρεμένα με μυρωδικά, πιάτα με εξωτικό χαρακτήρα, αλλά πίνεται ωραιότατα και μόνο του, ως απεριτίφ.

Γένεσις λευκό Κεχρής 2018

Τιμή 6,50 €

Ποιο κρασί θα κάνει καλή παρέα στο τραπέζι με τα ντολμαδάκια, τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο, τα μικρά τηγανητά ψαράκια, το λεμονάτο κρέας αλλά και τις βραστές ή φρέσκες σαλάτες; Ένα λευκό κρασί από το απολαυστικό χαρμάνι των ποικιλιών Sauvignon Blanc και Ροδίτη που οινοποιείται με τέχνη στο οινοποιείο Κεχρής. Στο ποτήρι αποκαλύπτει το λεμονοπράσινο χρώμα του και στη μύτη γοητεύουν τα αρώματα λουλουδιών, λευκόσαρκων φρούτων και οι νύξεις πεπονιού. Ζωηρό, δροσερό στο στόμα, με ευχάριστη επίγευση που διαρκεί.

Ψηλές κορφές Μοσχάτο Άσπρο 2018

Τιμή 7,80 €

Ο Σαμιώτικος αμπελώνας είναι φημισμένος για τα αρωματικά κρασιά του. Από την ποικιλία Μοσχάτο Σάμου, η ΕΟΣ Σάμου δημιουργεί το κρασί με την ανοιχτόχρωμη κίτρινη λαμπερή φορεσιά. Φινετσάτα αρώματα λουλουδιών όπως τριαντάφυλλου και λευκόσαρκων φρούτων όπως ροδάκινου κυριαρχούν στην παλέτα της μύτης και στο στόμα. Η δροσιστική οξύτητα επιβεβαιώνει τη φρεσκάδα του συνόλου. Ένα κρασί που μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, αλλά ταιριάζει δίπλα σε ένα πλατό τυριών και σε έθνικ πιάτα.

Μάτσα - Μαλαγουζιά 2018

Τιμή 9,18 €

Μια εισπνοή και αμέσως πορτοκάλια, βερίκοκα, πεπόνι, λουλούδια και εξωτικές νότες ανανά και γκρέιπφρουτ σε πλημμυρίζουν. Μια τυπική Μαλαγουζιά από τα χέρια της ξεχωριστής Ρωξάνης Μάτσα που δουλεύει άοκνα στο όμορφο κτήμα της στην Κάντζα Αττικής, συνεχίζοντας την ιστορική κληρονομιά της οικογένειας Καμπά. Ευχάριστο κρασί, με δροσιστική οξύτητα και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Θα ταιριάξει στο τραπέζι με αρνάκι φρικασέ, με μια αρωματική πρασόπιτα και θα αποδειχθεί ιδανικός συνοδός σε μια πληθωρική αστακομακαρονάδα.

Δουλουφάκης - Dafnios Λευκός 2018

Τιμή 7,80 €

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες και ανερχόμενες ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα είναι το Βιδιανό. Θαυμάστε το απαλό χρυσαφί χρώμα, απολαύστε το πυκνό άρωμα κίτρινων φρούτων, περγαμόντου και τα διαδοχικά κύματα από αρώματα χαμομηλιού, άνθη γιασεμιού και μπαχαρικών. Πλούσια γεύση με ισορροπημένη οξύτητα, επίγευση που διαρκεί και ευφραίνει την ψυχή μας. Θα ανταποκριθεί έξοχα δίπλα σε κολιούς ψημένους στη σχάρα, σε χοιρινό μαγειρεμένο με πράσα αλλά και σε μια αργοψημένη ρεβιθάδα.

Κυδωνίτσα λευκός Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Τιμή 9,50 €

Η ονομασία της ποικιλίας Κυδωνίτσα δηλώνει και το άρωμα που κυριαρχεί και παραπέμπει στο κυδώνι. Στο ποτήρι αποκαλύπτει χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες ενώ στη μύτη απολαμβάνεις φρουτώδες άρωμα και το επίμονο φινετσάτο άρωμα του κυδωνιού. Πλούσιο σώμα με ευπρόσδεκτη φρεσκάδα που τονίζεται από την ευχάριστη οξύτητα. Ιδανικός σύντροφος θαλασσινών, ζυμαρικών με λευκές σάλτσες αλλά και πλατό ήπιων τυριών.

Τέχνη Αλυπίας λευκό 2018

Τιμή 9,90 €

Το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας μας προτείνουν τον συνδυασμό του Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο. Φρέσκο, δροσερό με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Η μύτη εντυπωσιάζει με το άρωμα των εσπεριδοειδών που υπογραμμίζεται από εξωτικές νότες μάνγκο. Στο στόμα έχει φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας και επίγευση που διαρκεί. Δίπλα σε ψητά ψάρια και θαλασσινά θα σταθεί όμορφα και θα ταιριάξει με λευκά κρέατα με φινετσάτες λευκές σάλτσες.

Veranda, οινοποιείο Ασλάνης

Τιμή 8 €

Πρόκειται για ένα blend από Sauvignon Blanc και Μαλαγουζιά από το οικογενειακό οινοποιείο Ασλάνης στη Νέα Μηχανιώνα. Η καλλιέργεια είναι βιολογική. Το κρασί συνδυάζει την εξωτική πλευρά του Sauvignon Blanc με τα πυρηνόκαρπα φρούτα που βγάζουν σε αφθονία οι Μαλαγουζιές της Βορείου Ελλάδας. Λόγω της μικρής στρεμματικής απόδοσης, το κρασί με το λαμπερό κίτρινο χρώμα, εμφανίζεται και στη γεύση με καλή οξύτητα και πλούσιο εκχύλισμα, οδηγώντας σε μια πολύ καλή ισορροπία με ευχάριστες εντάσεις. Ταιριάζει με πράσινες σαλάτες, κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες αλλά και με πλατό λευκών τυριών.

Κτήμα Αβαντίς - Λευκός 2018

Τιμή 7,10 €

Σύγχρονο κρασί από τις ποικιλίες Viognier και Ασύρτικο που οινοποιεί ο Απόστολος Μούντριχας και σε κερδίζει με τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Ένα κρασί με τη μύτη να σε ταξιδεύει ανάμεσα στα πράσινα φρούτα και τα ώριμα όπως πεπόνι και αχλάδι. Ισορροπημένο, κομψό στο στόμα, ελαφρύ με ευπρόσδεκτη τονισμένη οξύτητα και απολαυστική φρουτώδη επίγευση που δύσκολα θα ξεχάσετε. Χαρείτε το στο καθημερινό φιλικό τραπέζι με δροσερές σαλάτες ενισχυμένες με φρούτα, τραγανές πίτες με λαχανικά, μεζέδες με πρωταγωνιστή το ψάρι αλλά και με λευκά τυριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 27.10.2019

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ