Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Κάθε cheese lover χρειάζεται να ξέρει να αναγνωρίζει τις ξεχωριστές γεύσεις του κάθε τυριού. Όσοι έχουν δοκιμάσει διαφορετικές εκδοχές τη μία μετά την άλλη, θα γνωρίζουν πως η γευσιγνωσία τυριού δεν περιορίζεται απλά στο δάγκωμα, αλλά στο άρωμα και την εμφάνιση.

Η εμφάνιση ενός τυριού μπορεί να πει πολλά για τον τύπο γάλατος, το στιλ και την κατάστασή του. Τι χρώμα έχει η φλούδα; Τι χρώμα έχει το εσωτερικό του; Έχει σχισμές ή τρύπες; Κάθε είδος τυριού διαφέρει – ακόμα και αν το χρώμα του είναι ελαφρώς πιο λευκό από ένα άλλο, τότε ίσως να είναι φτιαγμένο από διαφορετικό τύπο γάλατος.

 

Φυσικά, η μυρωδιά είναι ακόμα ένας παράγοντας. Η έντονη μυρωδιά ενός τυριού δεν σημαίνει πως έχει χαλάσει, ενώ το κρύο τυρί δεν αποκαλύπτει εντελώς το άρωμά του. Αν δοκιμάζετε ένα κρύο τυρί, τότε κόψτε το σε κομματάκια στο χέρι σας έτσι ώστε να το ζεστάνετε και να απολαύσετε καλύτερα το άρωμά του.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Όταν γεύεστε ένα τυρί, μη βιάζεστε. Πάρτε μία βαθιά ανάσα, μασήστε αργά, εκπνεύστε από τη μύτη. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να παρατηρήσει το ταξίδι της γεύσης από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο. Πολλές φορές, οι διαφορές των τυριών στην ποιότητά τους αποκαλύπτονται στο τελείωμα της γεύσης – μέχρι και 30 δευτερόλεπτα μετά. Μέσα από τη γεύση, κάντε ένα νοερό ταξίδι στις ρίζες και την δημιουργία του τυριού που δοκιμάζετε, ειδικά αν περιλαμβάνει πλούσια ιστορία.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Ένα τυρί που ξεχωρίζει, για παράδειγμα, είναι η Grana Padano DOP, ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου. Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ιταλίας: σκληρό, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκεια ζωής έως και 2 έτη. Το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου.

Ακόμα και το όνομά του συγκεκριμένου τυριού, υποδηλώνει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του: Αποτελείται από τον συνδυασμό της ιταλικής λέξης grana (formaggio, τυρί), που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po).

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στην επιλογή τυριού, είναι οι θρεπτικές του ιδιότητες. Η Grana Padano DOP είναι ένα ευέλικτο τυρί όσον αφορά τις διατροφικές ανάγκες, ενώ περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση της Grana Padano DOP αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, ζωτικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης. Εξού είναι κι εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Latterie Cremona.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter


Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το γάλα είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας στην εμφάνιση, τη μυρωδιά και τη γεύση ενός τυριού. Είναι σημαντικό το χρονικό σημείο στο οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού. Το γάλα της Grana Padano Latterie Cremona μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

Την Grana Padano Fattorie Cremona μπορείτε να τη βρείτε σε ποικίλες συσκευασίες: Ολόκληρα κομμάτια των 500γρ. ή του 1 κιλού, τριμμένο τυρί των 100γρ. ή του 1 κιλού και τέλος νιφάδες σε συσκευασίες 500γρ. και 1 κιλού. Όλες οι συσκευασίες είναι πρακτικές, ασφαλείς και με διάρκεια ζωής 90 ημερών. Όλα τα παραπάνω καθιστούν την Grana Padano Fattorie Cremona ιδιαίτερα πολυχρηστική στην κουζίνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε φαγητό της επιλογής μας, όπως και σε οποιοδήποτε σερβίρισμα με τη συνοδεία κρασιού.

Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter
Πώς να κάνετε γευσιγνωσία τυριού και να ξεχωρίζετε τις γεύσεις Facebook Twitter

#GranaPadano

Facebook: @granapadano

Instagram: @granapadano

Twitter: @granapadanodop

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ